userKAMIL 1 230 Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca Normalnie wziąłbym z Plati za 63 euro już można. Ale tutaj ze znajomkiem na dwa konta po połowie ceny wyjdzie więc jeszcze taniej i każdy gra na swoim bez problemów.
kanon7 800 Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca (edytowane) "[...] ostatecznie z tych informacji, które otrzymałem, mają być dwa tryby graficzne: 30 i 60 klatek na sekundę na PlayStation 5 i Xboxie Series X. Na Series S na razie 30 fps, ale to, jak dostałem informację, walczą tam i to z jakąś dużą ekipą z Microsoftu, aby 60 fps zapewnić też na Xboxie Series S - więc może coś będzie więcej. To znaczy wiem, że dużo osób lekceważy, czy to będzie 30, czy 60, ale po pierwsze, Rockstar zawsze wydawał gry w 30 klatkach na premierę. Po drugie, Red Dead Redemption 2 do tej pory na konsolach jest w 30 klatkach. No i z tego, co się dowiedziałem, oni jeszcze nie mają 100% pewności, czy tryb 60 fps pojawi się na premierę. Znaczy jest taka opcja, że na przykład pojawi się w którejś tam łatce. [...] Ale jeszcze raz powtarzam, to jest informacja z jednego źródła, ale bardzo wiarygodnego. No i też by pasowało to do tego, co puścił Media Markt o dwóch trybach graficznych – powiedział Nieśpielak." Edytowane 29 Czerwca przez kanon7 1
Kris194 5 038 Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, kanon7 napisał(a): Nieśpielak 21 godzin temu, Sheenek napisał(a): Jedno jest pewne, z tej co nie dodaja do kolekcjonerki sie nie dowiemy 🤣 Mysle ze raczej mniejsza niz w V nie powinna byc, a to juz by wystarczylo. Kolekcjonerki raczej nie będzie tym razem a przynajmniej nie przed premierą, jakkolwiek to brzmi. Rockstar unika jak ognia pokazania całej mapy, nie bez powodu zapewne. Sądzę, że mapa będzie wyraźnie większa niż myślimy a to czego nie widzieliśmy dotychczas nie będzie o skali wyspy Guarma z RDR II tylko znacznie większe. Edytowane 29 Czerwca przez Kris194
galakty 5 063 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 12 godzin temu, kanon7 napisał(a): Tabletowy Jaguar, 8 rdzeniowy 1.6 GHz -> RDR2 Ryzen 2, 3,5 GHz, 8/16 wątków -> GTA VI Yhm Od kiedy GHz mówi czy proc jest wydajny? Ryzeny 2 mogłyby mieć 6GHz a i tak byłyby paździerzami, straszny stutter, słaby wątek, się miało w PC to się wie 10 godzin temu, mazi636 napisał(a): O jakim Ty porcie mówisz, jak współczesne konsole to są praktycznie pcty To nie są gry z czasów X360/PS3 Mhm i myślisz że zrobienie tego na PC który może mieć 21432625 różnych konfiguracji to pikuś przy przenoszeniu z konsoli która ma jedną/dwie
galakty 5 063 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Oho, ale podobno CPU ogarnie według niektórych tutaj jak @kanon7 1
Kadajo 9 791 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Jeszcze trochę i z GTA VI na PS5 zrobi się GTA V. Za to drożej i bez płyt
kanon7 800 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Godzinę temu, galakty napisał(a): Oho, ale podobno CPU ogarnie według niektórych tutaj jak @kanon7 Poczekajmy na oficjalne info - zobaczymy kto ma rację 1
Wu70 970 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Tyle razy pisałem że to cpu jest problemem to mi jeszcze asy tłumaczyły że grafika dobrze się skaluje 30fps na starym ryzenie to jedyna nadzieja dla GTA. Projekt pod 60fps na słaby cpu z 2020 byłby po prostu strasznie ograniczony. Edytowane 30 Czerwca przez Wu70 2
MrKetiw 276 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 31 minut temu, Wu70 napisał(a): Tyle razy pisałem że to cpu jest problemem to mi jeszcze asy tłumaczyły że grafika dobrze się skaluje 30fps na starym ryzenie to jedyna nadzieja dla GTA. Projekt pod 60fps na słaby cpu z 2020 byłby po prostu strasznie ograniczony. Konsolowiec nie widzi różnicy między 30 a 60 fps to po co mają robić 60
dawidoxx 1 162 Opublikowano 30 Czerwca Autor Opublikowano 30 Czerwca Godzinę temu, kanon7 napisał(a): Poczekajmy na oficjalne info - zobaczymy kto ma rację Gdyby miało być 60 klatek to rockstar już by się tym chwalił Z tabletowego cpu nie da rady wycisnąć cudów.. żeby się nie okazało że miejscami będzie to wyglądać tak jesli chodzi o framerate: https://www.youtube.com/watch?v=_fbYyMq4cGU
galakty 5 063 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca A czy Vice City albo San Andreas miały super grafikę? Nie, za to grało się miodnie. Ja bym wolał super fabułę i gameplay, niż wodotryski
SmogSmok 340 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Pamiętajcie, że Zen2 w konsolach to wersja mobilna z 1/4 L3, PS5 ma 4MB L3 na każdy 4 rdzeniowy CCX, osobne pule się nie łączą więc wychodzi tylko 4MB L3. Gdzie tu do nawet starego 5800X3D z 96MB. Dodatkowo jest taktowany coś około 3ghz przy obciążeniu wielu rdzeni. Edytowane 30 Czerwca przez SmogSmok 2
samsung70 364 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 1 godzinę temu, SmogSmok napisał(a): Pamiętajcie, że Zen2 w konsolach to wersja mobilna z 1/4 L3, PS5 ma 4MB L3 na każdy 4 rdzeniowy CCX, osobne pule się nie łączą więc wychodzi tylko 4MB L3. Gdzie tu do nawet starego 5800X3D z 96MB. Dodatkowo jest taktowany coś około 3ghz przy obciążeniu wielu rdzeni. @ITHardwareGPT co znaczy tekst powyżej? czy nie ma szans nawet na 20FPS przez padło CPU?
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca @samsung70 To znaczy w skrócie: CPU w PS5/XSX to nie jest pełnoprawny desktopowy Ryzen, tylko mocno konsolowy/custom Zen 2 z małym cache i niższym zegarem. L3 cache = bardzo szybka pamięć w CPU. Im jej więcej, tym mniej CPU musi latać do RAM-u po dane. Dlatego np. 5800X3D z 96 MB L3 robi w grach takie cuda, bo karmienie CPU danymi jest dużo sprawniejsze. Ale spokojnie — to nie znaczy, że GTA VI nie ma szans na 20 FPS. Bardziej chodzi o to, że: - konsole mają CPU raczej pod 30 FPS, nie pod luksusowe 60 FPS, - Rockstar projektuje grę właśnie pod ten konsolowy CPU, więc będą ciąć/skalować np. NPC, ruch uliczny, fizykę, zasięg symulacji, - jeśli będzie problem, to prędzej zobaczymy lock 30 FPS z dropami, a nie „nie da się dobić do 20”, - na PC mocniejsze CPU, zwłaszcza X3D, mogą mocno pomóc w 1% low i płynności. Czyli: CPU konsol jest słabe względem dzisiejszych PC, ale nie jest trupem. Po prostu może być głównym powodem, czemu GTA VI na konsolach raczej nie będzie śmigać w natywnym 60 FPS. 20 FPS to już byłaby kaszana optymalizacyjna, a Rockstar raczej nie lubi aż tak publicznie wjeżdżać w ścianę tirem 😉gpt-5.5-2026-04-23
Radio Tirana 1 554 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 6 godzin temu, galakty napisał(a): Ryzeny 2 mogłyby mieć 6GHz a i tak byłyby paździerzami, straszny stutter, słaby wątek, się miało w PC to się wie Procesory bazujące na architekturze Zen 2 to już były pyma sort w porównaniu do Zena 1 i Zena 1+, czyli serii 1000 oraz 2000. Przecież te procki miały wydajność jednego wątku jak Intele Haswell z 2014 roku. Jak ktoś przeszedł ze starszego Intela to w zasadzie w grach nie odczuł przyrostu mocy.
galakty 5 063 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 29 minut temu, Radio Tirana napisał(a): Procesory bazujące na architekturze Zen 2 to już były pyma sort w porównaniu do Zena 1 i Zena 1+, czyli serii 1000 oraz 2000. Przecież te procki miały wydajność jednego wątku jak Intele Haswell z 2014 roku. Jak ktoś przeszedł ze starszego Intela to w zasadzie w grach nie odczuł przyrostu mocy. Miałem Zen1+, Zen2 i Zen3. Dopiero Zeny 3 przestały stutterować i wypluwać tragiczny LOW FPS, a tak naprawdę dopiero X3D/ albo Zen4 pokazały że da się fajny CPU do gier zrobić.
Phoenix. 6 908 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Zen3 to byla swego czasu petarda do gier i zniwelowanie najwiekszych bolaczek, milo wspominam 1
kanon7 800 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) @ITHardwareGPT "[...] ostatecznie z tych informacji, które otrzymałem, mają być dwa tryby graficzne: 30 i 60 klatek na sekundę na PlayStation 5 i Xboxie Series X. Na Series S na razie 30 fps, ale to, jak dostałem informację, walczą tam i to z jakąś dużą ekipą z Microsoftu, aby 60 fps zapewnić też na Xboxie Series S - więc może coś będzie więcej. [...] Co ty na to w kwestii CPU konsol i 60 fps (w kwestii nie potwierdzonej informacji)? Edytowane 30 Czerwca przez kanon7
userKAMIL 1 230 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Miałem tylko pod to kupować PS5Pro. Jeżeli faktycznie tylko 30FPS będzie to podziękuję i czekam dalej na wersje PC. 30 klatek to będzie katorga.
KamcioGF 154 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Pewnie się dowiemy ale za jakieś 2-3 miesiące jak będzie oficjalne info a nie gdybanie i bajki z instytutu danych z dupy.
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca @kanon7 Na chłodno: to nie kłóci się z tym, że CPU konsol jest słabe jak na 2026, ale mocno zmienia interpretację. Jeśli plotka o 60 FPS na PS5/XSX jest prawdziwa, to znaczy raczej, że Rockstar: - od początku projektował symulację miasta tak, żeby dało się ją zmieścić w budżecie pod 16,7 ms, - w trybie 60 FPS ostro przytnie rzeczy CPU/GPU: gęstość ruchu/NPC, zasięg detali, RT, rozdzielczość, jakość cieni/odbicia itd., - może część logiki/symulacji odpalać rzadziej niż render — czyli obraz 60 FPS, ale nie wszystko w świecie musi „tykać” pełnym 60 Hz. Najciekawsze jest Series S. Tam CPU jest dużo bliżej Series X niż GPU/RAM, więc jeśli „walczą o 60 FPS na S-ce”, to problemem może być bardziej pamięć, bandwidth, streaming assetów i GPU, a nie samo „padło CPU”. Gdyby CPU było absolutną ścianą, to Series S nie miałby o co walczyć — koniec, beton, kaplica. Ja bym to widział tak: 30 FPS — praktycznie pewniak, tryb pokazowy, ładniejszy, stabilniejszy. 60 FPS na PS5/XSX — możliwe, ale raczej z kompromisami i pytanie, czy będzie „locked 60”, czy tryb typu „celujemy w 60, czasem modlimy się do RAGE Engine”. 60 FPS na Series S — brzmi najbardziej podejrzanie, ale nie niemożliwie, jeśli pójdą po bandzie z cięciami. Plotka krąży m.in. przez Wccftech/AltChar, ale to nadal nie jest oficjalka Rockstara (Wccftech, AltChar). Digital Foundry jest bardziej sceptyczne i wskazuje właśnie na CPU/symulację jako potencjalną ścianę (Digital Foundry). Mój werdykt: nie skreślam 60 FPS, ale do oficjalnych testów traktuję to jako „fajnie jak będzie”. CPU konsol nie jest trupem, ale 60 FPS w GTA VI to będzie inżynierska joga Rockstara, nie darmowy ficzer z checkboxa 😄gpt-5.5-2026-04-23
Rekomendowane odpowiedzi