Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tgolik napisał(a):

W PT: Requiem denerwował mnie stutter w 4k. Wg mnie Mafia ma środowisko dużo lepsze graficznie niż Plaga. 

Ja grałem w zeszłym roku, ale 2160p DLSSQ, więc można powiedzieć takie 1440p i nie zauważyłem, a jestem na to wyczulony mocno

1 godzinę temu, Karro napisał(a):

Plaga bardzej kolorowa to i grafa wydaje sie lepsza xD

Nie powiedziałbym, że bardziej kolorowa. Zrobiłem trochę screenów do wątku "najpiękniejsze screeny z gier" jak przechodziłem ;)

https://imgur.com/a/Z0mroJl

https://imgur.com/a/JR8fJtu

35 minut temu, luk21pl napisał(a):

No popatrz a ja mam spadki nawet na wyskich przy full hd i to z DLSS

Napisałbyś na jakiej konfiguracji, bo ja mam spadki wiele nie mówi. 

Edytowane przez skunRace
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Ale żeby na portalu technologicznym porównywać grę z otwartym światem do gier z zamkniętą konstrukcją i “misjami”? Tego to się nie spodziewałem :) 

Jakie to ma znaczenie w kontekście oceny oprawy graficznej? Chcesz z otwartym światem, to sobie porównaj do RDR2 i wcale nie wypadnie Mafia szczególnie korzystnie w takim starciu. UE5 to patologiczny silnik.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
38 minut temu, tomcug napisał(a):

Jakie to ma znaczenie w kontekście oceny oprawy graficznej? Chcesz z otwartym światem, to sobie porównaj do RDR2 i wcale nie wypadnie Mafia szczególnie korzystnie w takim starciu. UE5 to patologiczny silnik.

No bo mogli wziąć silnik od R*, przecież to ta sama rodzina. :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
54 minuty temu, tomcug napisał(a):

Porównywaliście w kontekście wydajności - patrzyliście na FPSy :) 

NO pisałem, że Mafia wypada gorzej niż RDR2 w zasadzie we wszystkim. Ale jak porównujecie wydajność do innych gier na UE5 to znajdźcie taką z otwartym światem, który nie jest doładowywany. 

Opublikowano

To też nie do końca tak. W Mafii masz masę "małych", kameralnych scenek, gdzie nic nie widać w oddali, a wydajność i tak kwiczy i leży. Także to nie aspekt otwartego świata za to odpowiada ;)

@GordonLameman Tu masz idealny przyklad takiej sceny, to jest na RX 6700 XT w 1080p ze skalowaniem XeSS z 720p, przy detalach wysokich (przy ultra było by jakieś 30 FPS xD).

MafiaTheOldCountry_2025_08_24_12_53_39_652.jpg

MafiaTheOldCountry_2025_08_24_12_54_12_316.jpg

Opublikowano

Skoro go nie widać, to raczej co najwyżej CPU dodatkowo obciąża. Ale może się nie znam. Zresztą, jest osobny rozdział, gdzie Enzo wybiera się do opery w Palermo, więc tam nie masz żadnego świata w tle, a gra nie przyspiesza magicznie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

RDR2 to najgorszy przykład. Gry Rockstara to wręcz patologia jeśli chodzi o koszt produkcji, czas produkcji i liczbę ludzi zatrudnionych. Jeśli chodzi o otwarte światy porównujmy raczej z normalnymi grami, jak: Kingdom Come: Deliverance 2, Avowed, Stalkerem 2 czy Monster Hunter Wilds

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
16 godzin temu, luk21pl napisał(a):

No popatrz a ja mam spadki nawet na wyskich przy full hd i to z DLSS

4 godziny temu, luk21pl napisał(a):

Masz pod nikiem

Jaki masz przedział klatek na takich ustawieniach ?

3 godziny temu, tomcug napisał(a):

To też nie do końca tak. W Mafii masz masę "małych", kameralnych scenek, gdzie nic nie widać w oddali, a wydajność i tak kwiczy i leży. Także to nie aspekt otwartego świata za to odpowiada ;)

@GordonLameman Tu masz idealny przyklad takiej sceny, to jest na RX 6700 XT w 1080p ze skalowaniem XeSS z 720p, przy detalach wysokich (przy ultra było by jakieś 30 FPS xD).

MafiaTheOldCountry_2025_08_24_12_53_39_652.jpg

MafiaTheOldCountry_2025_08_24_12_54_12_316.jpg

Czyli Mafia "chodzi" gorzej od takich graficznych topek jak Alan Wake 2 i Senua 2, a graficznie mówicie, że  wygląda gorzej jak Szczury 2. Strach pomyśleć co to będzie w  Wiedźminie :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, skunRace napisał(a):

Jaki masz przedział klatek na takich ustawieniach ?

49-60 Przy ustawieniach wysokich oprócz LOD na Ultra, Full HD, bez skalowania

Edytowane przez luk21pl
Opublikowano

Pytanie do tych co grają lub też ograli. Czy ta gra się jakoś rozkręca później? Skończyłem 8 rozdział i ogólnie wieje nudą, nawet fabularnie mnie tu nic mocno nie zachwyca ani nie wciąga. Histgoria Enza jest sztampowa, kompletnie nie czuć tutaj "brutalności" tamtych czasów. Już nie mówiąc o schematyczności każdego rozdziału i milionów custscenek. To już samograje Sony mają więcej "gry" w "grze" niż nowa Mafia...Pierwsza i druga część bardzo mi się podobały. Do tej pory pamiętam jak ogrywałem pierwszą Mafię te ponad 20 lat temu, to było coś pięknego, remake też im wyszedł, ale tutaj? Ogólnie wieje nudą, schematyczność aż wylewa się z ekranu. Gra jest krótka, więc pewnie ją skończę, może potem się trochę poprawi ale ogólnie nie o taką Mafię nic nie robiłem (poza kupnem poprzednich części poza 3 :E). Jedyne co to widoczki są fajne, jest czasami na czym zawiesić oko jeśli chodzi o krajobrazy, góry itp. 

• Upvote 2
Opublikowano

No naprawdę, wygląda to praktycznie póki co zawsze tak samo: skradanie, kradzież lub eliminacja jakiegoś celu, rozpierdziel z racji wykrycia (ale już po skradaniu) lub rozpiedziel z powodów fabularnych. Lipa z tym, że jak w trakcie skradania Cię wykryją to misja jest zakończona niepowodzeniem. Intryga też póki co żadna. Enzo pnie się w górę, ale dużo rzeczy pozostawiana jest domysłowi. Czytałem, że mają dorzucić tryb "Free Ride" żeby sobie pojeździć, pochodzić po Sycylii" ale myślę, że do tego czasu gra juz wyleci z dysku. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pavel87 napisał(a):

Czytałem, że mają dorzucić tryb "Free Ride" żeby sobie pojeździć, pochodzić po Sycylii" ale myślę, że do tego czasu gra juz wyleci z dysku. 

Ten tryb już jest. Tylko trzeba ukończyć grę.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pavel87 napisał(a):

Pytanie do tych co grają lub też ograli. Czy ta gra się jakoś rozkręca później? Skończyłem 8 rozdział i ogólnie wieje nudą, nawet fabularnie mnie tu nic mocno nie zachwyca ani nie wciąga. Histgoria Enza jest sztampowa, kompletnie nie czuć tutaj "brutalności" tamtych czasów. Już nie mówiąc o schematyczności każdego rozdziału i milionów custscenek. To już samograje Sony mają więcej "gry" w "grze" niż nowa Mafia...Pierwsza i druga część bardzo mi się podobały. Do tej pory pamiętam jak ogrywałem pierwszą Mafię te ponad 20 lat temu, to było coś pięknego, remake też im wyszedł, ale tutaj? Ogólnie wieje nudą, 

Dokladnie na tym etapie porzuciłem.