Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Mafia The City of Lost Heaven z 2002 to jest jak mówisz arcydzieło, na palcach jednej ręki bym policzył ile gier przeszedłem więcej niż raz, i mafia jest taką grą, baaa nawet powiem że przeszedłem 3 razy i to chyba w ciągu 2 tygodni :) Dwójka w ogóle do mnie nie trafiła, a trójkę olałem. Remejka nie grałem, aby sobie przypadkiem nie spierdzielić pięknych wspomnień i masterowania pamiętnego wyścigu :D 

Bo w 2-jce mieliśmy zwykłego osiłka, bez jakichkolwiek przemyśleń. W 1 Tommy to był gość z głową na karku, a nie zwykły goryl na posyłki. Cytaty z pierwszej Mafii, na zawsze pozostają w pamięci. Gra pokazała jak brutalny jest ten "świat mafijny"

"Rozumiecie, ważne jest, aby umieć zachować równowagę. Równowaga – to dobre słowo. Bo facet, który chce zbyt dużo od życia ryzykuje, że straci absolutnie wszystko. Natomiast facet który zbyt mało chce, może w ogóle nic nie dostać."

lub

"Światem nie rządzą prawa spisane na papierze. Światem rządzą ludzie. Niektórzy trzymają się prawa, inni nie. Każdy człowiek sam decyduje o tym, jak urządzi swoje życie. No i potrzeba też trochę szczęścia, żeby ktoś inny nie zepsuł ci wszystkiego, co zbudowałeś. To wcale nie takie proste, jak uczą w podstawówkach. Ale dobrze jest mieć parę mocnych zasad i zawsze się ich trzymać. W małżeństwie, w mafii, na wojnie – zawsze i wszędzie. Ja przegrałem. Tak samo Paulie i Sam. Chcieliśmy lepszego życia, ale skończyliśmy dużo gorzej niż większość ludzi."

Opublikowano (edytowane)

Kompletnie się nie zgodzę co do Mafia Remake, mając 40 lat i również uważając Mafia The City of Lost Heaven za arcydzieło, Mafia Remake to praktycznie tak samo rewelacyjna gra, tylko ze współczesną grafiką. Zdążyłem od premiery przejść ją już 3 razy, oryginału nie zliczę. W dodatku jest poziom trudność klasyczny ten z oryginału i wyścig tak samo daje popalić.

Polecam każdemu koniecznie zagrać, też miałem obawy i nie chciałem sobie psuć tych wspomnień, ale na szczęście dałem się namówić i zagrałem.

Edytowane przez skunRace
  • Like 2
Opublikowano

Przecież tam wystarczy umieć operować gazem i mijając metę masz taką przewagę, że bania mała. 

Obstawiam, że każdy kto ma setki godzin w Gran Turismo czy Forza Motorsport, przechodził to na strzała. O tych od poważnych symulatorów nawet nie wspominam :p

Opublikowano
21 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Co wszyscy mają z tym wyścigiem? Wy w wyścigi typu Forza nie gracie? Przecież i w oryginale i w remake to jest za pierwszym razem do przejścia bez żadnego problemu. 

Pewnie grałeś po patchu także nie ma tematu :) 

Opublikowano
10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Przecież tam wystarczy umieć operować gazem i mijając metę masz taką przewagę, że bania mała. 

Obstawiam, że każdy kto ma setki godzin w Gran Turismo czy Forza Motorsport, przechodził to na strzała. O tych od poważnych symulatorów nawet nie wspominam :p

Akurat w poważne symulatory nie grywam, ale Forza Motosport i Gran Turismo masę godzin, ale wyścig na klasycznym standardowo chyba za 3-4 razem. Oczywiście Mafia musi być ogrywana przy Whisky, więc to na pewno miało jakiś wpływ :P

Ale wyścig z Mafii nie bez powodu stał się słynny i jest o tym masa artykułów, więc nie jest to jakaś popierdułka typu Need For Speed i pamiętam jeszcze w tym 2002 roku ludzie mieli z nim problem, więc nie wiem dlaczego się dziwisz co my wszyscy z tym wyścigiem, bo w remake na poziomie trudności klasyczny jest taki jak w oryginale.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, skunRace napisał(a):

Kompletnie się nie zgodzę co do Mafia Remake, mając 40 lat i również uważając Mafia The City of Lost Heaven za arcydzieło, Mafia Remake to praktycznie tak samo rewelacyjna gra, tylko ze współczesną grafiką. 

Podpisuję się. Jak dla mnie wzorowy remake. Nowa szata graficzna nie wyssała z gry tego, czym ta gra była te lata temu. 

Co do wyścigu to w oryginale na pewno się męczyłem, ale w remake poszło mi dość gładko.

Ogólnie co do serii - jedynka legendarna za życia. Dwójka bardzo porządna, choć już nie aż tak klimatyczna i w trochę luźniejszej atmosferze. Trójka za to jest dla mnie dużym, niewykorzystanym potencjałem - świetne postacie poboczne, jakiś tam materiał na przyzwoitą historię, ale formuła tej gry nieakceptowalna przy takiej marce. No i główny bohater od czapy. Trudno mi to zestawiać z pierwszą, a nawet drugą częścią. Dla mnie Mafii 3 nigdy nie było.

Edytowane przez Sawyer1916
  • Like 1