Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli w teorii brak gwaracji w ME :) Zostaje tylko producent - dobrze że jest taka opcja w ogóle ..

Ciekawe co ma wbite w regulamin sklep ME co do grawancji .. I czy to nie są zapisy abuzywne (niezgodne z prawem).

Edytowane przez Yedi
  • Like 1
Opublikowano

W życiu raz serwisowalem kartę 2080ti od GB

xkom udawał, że jest sprawna ale serwisu producenta załatwił sprawę bardzo sprawnie. Ponad 6 tyg czekania na szczęście robiłem to po zakupie nowego GPU.

Dzisiaj wpada znajomy z kamerką flir zobaczymy jak tam temperatury wtyczek. Nowe psu dopiero jedzie😐

Opublikowano

Ja ze dwadzieścia razy reklamowałem w x-komie (głównie dla znajomych), dla siebie raz kartę graficzną która zwyczajnie nie wstała następnego dnia, a drugi raz kości ram bo wywalały bsody przy alokacji pamięci przez windowsa i nie przechodziły bezbłędnie memtest'a86. We wszystkich przypadkach mocna dokumentacja opisowa (przebieg zdarzenia, symptomy, własna analiza i teoria) i zdjęciowa, wraz z kombinacjami typu podmiana karty graficznej. Wszystko opisane w języku polskim i angielskim. Przed wykonaniem reklamacji należy samemu choć trochę liznąć tematu usterki, bo jak napiszecie "no nie działa help pls", to wyczują, że mają do czynienia z jakimś durniem i można mu wszystko odrzucić nawet z powodem, że grałeś pod otwartym niebem w ulewę i dlatego nie działa. Warto zaznaczyć, że czasem sklep sprzedawca aby was spławić kompletnie, może oznaczyć Waszą część (a konkretniej jej hardware-id) jako uszkodzoną mechanicznie w bazie danych danego dystrybutora/producenta i ona traci bezpowrotnie gwarancję. Później nawet gdy wyślecie taką kartę bezpośrednio do serwisu autoryzowanego, to wobec powyższego zostanie ona od razu odrzucona. Radzę się więc postarać przy dokumentacji w razie reklamowania jakiejkolwiek części. 

Opublikowano
21 godzin temu, Yedi napisał(a):

NIe wiem o co płaczesz - Ja za swoją dałem 2k pln i jakoś żadna gra mi na napisała że mi sie Vram skończył .. 

Rozumiem że należy sie przed kolegami pochwalić koniecznie kartą min z 16GB VRAMu a na śniadanie wpierdzielać suchy chleb .. 

Nie kupię od niego tej grafy nawet jeśli ją wystawi dziś za 3k a za pół roku za 2.5k ..  Bo mi sie nie opłaca .. 

co tam 16gb brać od razu z 24gb rtx 4090 ;)

Opublikowano
23 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

Ofensywnie, styl wypowiedzi intrygująco podobny do jakiegoś odklejeńca z którym pisałem na OLX. Też był bardzo sfrustrowany, bo śmiałem targować jego gigaofertę 5% taniej względem nowej karty, za jego czteroletniego przegrzańca :lovin:. Jak to nie Ty, to pewnie jakaś Twoja rodzina. 

Może pisałeś z kimś z dalekiej rodziny, bo u mnie nikt nie sprzedaje na OLX. To by nawet tłumaczyło ten styl odklejeńca podobny do twojego.

Opublikowano
1 godzinę temu, Alek_M napisał(a):

Może pisałeś z kimś z dalekiej rodziny, bo u mnie nikt nie sprzedaje na OLX. To by nawet tłumaczyło ten styl odklejeńca podobny do twojego.

Ja tam nie wiem jakie koneksje międzyrodzinne macie, ale to tak zazwyczaj bywa, że niedaleko pada jabłko od jabłoni. Stąd moje podejrzenia, że to musiał być jakiś frustrat z Twojej rodziny. Szkoda tylko, że po dość udanym wstępie wyplułeś powyższą wypowiedź. Liczyłem, że będzie tutaj kolejna złota myśl handlarza, no ale cóż począć.

Opublikowano
7 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

Ja tam nie wiem jakie koneksje międzyrodzinne macie, ale to tak zazwyczaj bywa, że niedaleko pada jabłko od jabłoni. Stąd moje podejrzenia, że to musiał być jakiś frustrat z Twojej rodziny. Szkoda tylko, że po dość udanym wstępie wyplułeś powyższą wypowiedź. Liczyłem, że będzie tutaj kolejna złota myśl handlarza, no ale cóż począć.

Widzę, że masz jakiś problem, może admini powinni rozwiązać go i skierować Cię w Bieszczady. Po Twojej wypowiedzi stwierdzam, że albo masz kogoś w rodzince, albo sam jesteś oszustem z OLX, który wystawia fejkowe aukcje w zaniżonych cenach, a potem próbuje zbić cenę  na podstawie tych aukcji. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.06.2025 o 16:03, nozownikzberlina napisał(a):

Później nawet gdy wyślecie taką kartę bezpośrednio do serwisu autoryzowanego

Żaden autoryzowany serwis nie przyjmuje GPU od osób indywidualnych. Reklamacja tylko przez sklep ! :( Powyższa sytuacja z ME i PNY, to inna/niecodzienna historia. Która na szczęście skończyła się pozytywnie :) Ale co się chłop nakopał ze sklepem to jego :( I ile zmarnowanego czasu !!!

Edytowane przez maras2574
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, maras2574 napisał(a):

Żaden autoryzowany serwis nie przyjmuje GPU od osób indywidualnych. Reklamacja tylko przez sklep ! :( Powyższa sytuacja z ME i PNY, to inna historia. Która na szczęście skończyła się pozytywnie :) Ale co się chłop nakopał ze sklepem to jego :( I ile zmarnowanego czasu !!!

z tym, że żaden, to bym tak pochopnie nie rzucał - co prawda zdarzyło mi się tylko raz, ale wysyłałem kartę do powercolor'a (oczywiście po uprzednim kontakcie z nimi) do CHYBA Holandii jak dobrze pamiętam, pomijając w ogóle sklep (nawet nie pytali czemu w ten sposób, jakby to było u nich całkiem normalne)

nie wiem czy to jest rozpatrzane indywidualnie czy jak, trzeba by poczytać politykę wszystkich firm

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano (edytowane)

Reklamowałem kiedyś Suprima 3080 w szale krypto i braku kart oraz chorych cenach. Zarówno X-kom jak i serwis MSI Polska spisali się wzorowo, naprawiona karta wróciła do mnie po 12 dniach :) Od razu poszła do żyda za 8500zł. :E

Stara i znana sprawa z laba ;)

Edytowane przez maras2574
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Do zdarzenia doszło po około dwóch latach użytkowania. W trakcie rozgrywki komputer nagle się wyłączył. Po ponownym włączeniu gracz zauważył dym, a chwilę później pojawiły się płomienie.

Pytanie co to za zasilacz był w tym kompie, że po samoczynnym wyłączeniu(awarii któregoś z komponentów) pozwolił na kolejne uruchomienie sprzętu. Miałem wiele PCtów na przestrzeni lat i padały  procesory, płyty gł, GPU a nawet dyski twarde i zawsze zadziałały zabezpieczenia w zasilaczach. Poprostu przy kolejnych próbach uruchomienia komp się na ułamek sekundy włączał po czym od razu zasilacz odcinał zasilanie.

Edytowane przez mandalor
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 11.07.2025 o 23:27, mandalor napisał(a):

Pytanie co to za zasilacz był w tym kompie, że po samoczynnym wyłączeniu(awarii któregoś z komponentów) pozwolił na kolejne uruchomienie sprzętu. Miałem wiele PCtów na przestrzeni lat i padały  procesory, płyty gł, GPU a nawet dyski twarde i zawsze zadziałały zabezpieczenia w zasilaczach. Poprostu przy kolejnych próbach uruchomienia komp się na ułamek sekundy włączał po czym od razu zasilacz odcinał zasilanie.

image.thumb.png.65a66b3cdb73a83724b288bff3701da4.png