azgan 1 125 Opublikowano 3 Lutego Autor Opublikowano 3 Lutego 6 godzin temu, leven napisał(a): Redzik 5060ti 16GB i gramy !!! https://ithardware.pl/aktualnosci/dlss_4_spider_man_2_360p_1080p-38673.html A to tylko jedna z wielu technologii z wykorzystaniem AI. Dla mnie bez różnicy, czy gram z wykorzystaniem czystej rasteryzacji, czy jest tam AI byle gra była płynna i pięknie wyglądała. Nie o to przecież chodzi ? PCMR 💪 gra z konsoli w rozdzielczości poniżej tego co jest na PS5 PRO 🤭
Kadajo 7 396 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Wracamy do rozdzielczosci z Amigi 500 TAM TEZ BYL RAYTRACING 1 1
leven 537 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego Update Swappera do wersji 1.1.5: https://github.com/beeradmoore/dlss-swapper/releases/tag/v1.1.5 1
azgan 1 125 Opublikowano 5 Lutego Autor Opublikowano 5 Lutego W dniu 2.02.2025 o 09:30, RTX4090 napisał(a): Taka mała teoria spiskowa .... Chyba NVIDIA coś sponsoruje dlss swappera - apka od ponad roku była martwa bez rozwijania. Nagle tak odżyła że szok Raz w tygodniu teraz Update 😂
leven 537 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Sebastian: z od Ciebie zalinkowanego inspektorprofilera ustawiłem takie opcje dla DLSS: https://ibb.co/Jw5gxKms Coś przesadziłem ? Edytowane 7 Lutego przez leven
Lypton 953 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego W dniu 3.02.2025 o 16:21, leven napisał(a): https://ithardware.pl/aktualnosci/dlss_4_spider_man_2_360p_1080p-38673.html Czyli z narracji "ludzkie oko nie widzi więcej jak 30 fps" przechodzimy do "ludzkie oko nie widzi więcej jak 360p"?
leven 537 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Nie no, FPS, to szybkość wyświetlanych klatek na sekundę i ludzkie oko doskonale widzi różnicę w 30 FPS i np. 60FPS, co dla nie których jest wręcz obrazą. Muszą mieć minimum 120, bo widzą, że nie jest płynnie - cyborgi normalnie No a 360p, jakość i taka rozdzielczość jest na dzisiejsze czasy okropnie brzydka - pikseloza. Te 360p w pająku renderowane do 1080p, to pokaz co potrafi AI i całkiem dobrze to wygląda. Kogo obchodzi, w jaki sposób jest skalowany obraz przez kartę/soft, skoro efekt końcowy jest przyzwoity ? Ano tak, musi być natywnie - czysta rasteryzacja, AI już jest sztuczne i nie kupi delikwent takiej karty, bo podpiera się sztuczkami AI
Phoenix. 4 711 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego 2 godziny temu, galakty napisał(a): Nic nowego nie powiedział Dziś lub jutro wleci obszerny materiał Liptona nt MFG. Blacku to od dawna już ma sztampowe materiały. 19 minut temu, Lypton napisał(a): Czyli z narracji "ludzkie oko nie widzi więcej jak 30 fps" przechodzimy do "ludzkie oko nie widzi więcej jak 360p"? To miało tylko pokazac możliwości techniki nowego DLSS, a nie żadna inna narrację.
Lypton 953 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Ehhhh, zero zrozumienia dla doskonałego żartu.
leven 537 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Jeszcze do Sebastiana... zainstalowałem HFW i swaper pokazuje DLSS 3.5.1 pomimo tego, że w profilerze mam wymuszone presety najnowszych bibliotek. Po podmianie DLSS 3.5.1 w grze na DLSS 4 swaper pokazuje już 310.2.1. Jednak ręczna podmiana daje efekty, obraz śliczny pomimo 1440p
SebastianFM 344 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego (edytowane) @leven, to nie ma znaczenia, co ci pokazuje Swapper, ponieważ on sprawdza wersję biblioteki jaka jest w katalogu gry. Włączenie opcji zastępowania bibliotek w nvidiaProfileInspector lub NVIDIA App powoduje, że nie jest ładowana biblioteka z gry tylko najnowsza wersja, którą sterowniki pobrały z internetu. Horizon Forbidden West mam i w tej grze to działa tak samo jak we wszystkich innych. Domyślnie. Po zmianie opcji w nvidiaProfileInpector. Ustawienia. Edytowane 7 Lutego przez SebastianFM 2
leven 537 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Aha. Czyli jeżeli swaper wyświetlił mi oryginalnie 3.5.1, a co dziwne preset w OSD gry pokazał K, to gra renderowana była w transformers pomimo starszych bibliotek DLSS 3.5.1 ? Po podmianie DLSS na 4, swaper pokazuje 310.2.1 i też w OSD gry jest K. Dziwne to jest To jest już po podmianie na DLSS4: EDIT: kurde podrzuć link do porządnego hostingu, bo już wymiękam. Edytowane 7 Lutego przez leven
SebastianFM 344 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego @leven, ja ci wszystko napisałem i to chyba prościej już się nie da. 1
leven 537 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Ty to po swojemu piszesz i dla Ciebie to jasne jak słońce Jeżeli zatrybiłem, o co Tobie chodzi, to tak to kminię: Pomimo, że oryginalne pliki w grze są w wersji 3.5.1, to sterownik nvidii po wymuszeniu w profilerze DLSS na "najnowsze" korzysta z najnowszych bibliotek DLSS 4 Tak proszę pana ? Kur..a ale ja jestem mądry Edytowane 7 Lutego przez leven 1 1
sideband 1 768 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego https://github.com/Orbmu2k/nvidiaProfileInspector/releases/tag/2.4.0.11 Lecimy dalej 1 1
leven 537 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Z 15 minut minęło zanim to wszystko przejrzałem Orbunk wziął się ostro do roboty. Przydałaby się ta opcja dla serii 2 i 3, bo mocno odstają w wydajności do serii 4 i 5 Edytowane 7 Lutego przez leven
galakty 3 305 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Ktoś testował czy wymuszenie x3/x4 w profiler działa? Pewnie nie, ale co tam
JohnyWol 81 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Czy dobrze rozumiem, że w tej nowej wersji Profile Inspectora wystarczy, że włączę DLL Override dla DLSS, RR czy FG i apka sama sobie podmieni na najnowsze biblioteki tak jak powinna robić to apka Nvidii? Czy trzeba coś jeszcze ustawić żeby tak to działało? EDIT: OK, już sobie sprawdziłem i faktycznie tak to działa. Więc na ten moment to chyba najbardziej kompletne rozwiązanie, bo nie dość że podmienia pliki to od razu można wymusić odpowiedni preset i mieć pewność, że to zadziała Póki co apkę Nvidii odinstalowałem, bo prawdopodobnie nadpisywała niektóre ze zmian wprowadzanych w inspectorze np. Frame Gen Override mi się wyłączał przy kolejnym włączeniu gry. Po odinstalowaniu na razie jest OK Edytowane 8 Lutego przez JohnyWol
leven 537 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Ciekawa sprawa nie ? W grze stare pliki DLSS, a profiler potrafi z poziomu sterownika odpalić najnowsze biblioteki DLSS4 z wymuszonym profilem (jaki sobie wybierzemy) Profiler nie podmienia plików, tylko wymusza je z poziomu sterownika. Stare pliki DLSS zostają na miejscu w folderze z grą. Edytowane 8 Lutego przez leven
Rekomendowane odpowiedzi