Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@tomcug

Czyli tak jak pisałem odbicia przez nisza bazowa są zawsze wyraźnie gorsze z DLSS, a czy to będzie K czy M to już mniejsza o to i tak się pierniczą i tak.

Natomiast ma sens ze presety L czy M przez to, że wydobywają więcej detali mogą mieć "problemy" w miejscach, gdzie jest dużo mikro detalu.

Podejrzewam ze trzeba by zwiększyć rozdzielczość 2x aby ten problem wyeliminować.

Tak że panowie z RTX;ami 5090 dawajcie tutaj testy w 8K i 16K z presetami L i M

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czyli tak jak pisałem odbicia przez nisza bazowa są zawsze wyraźnie gorsze z DLSS, a czy to będzie K czy M to już mniejsza o to i tak się pierniczą i tak.

W tej giereczce przy natywnym renderingu cały obraz migocze, odbicia także :)

I przede wszystkim ew. problemy Transformera v2 to nie tylko odbicia i mikrodetale, w takiej Mafii nowej w praktycznie każdym aspekcie jest regres vs Transformer v1 (poza ostrością oczywiście).

Opublikowano (edytowane)

Migotanie widzę, jak ustawiam na 0, troszkę mydła wchodzi :E 

Widzę to w Wiedzmin3, gdzie jest taka możliwość ustawienia.

EDIT: Źle to napisałem. Jak ostrość ustawiam na wysokie, to wtedy "migota"

Sorry za pomyłke.

Edytowane przez leven
Opublikowano

Jeśli chodzi o presety DLSS to migotanie powinien dobrze eliminować ten ktory bedzie mial lepsza stabilność temporalna, ale zawsze odbędzie się to kosztem detali.

Czasem do tego stopnia, że jest w stanie wyeliminować minimalny ruch np. drzew który powinniśmy widzieć.

Technicznie rzecz biorąc to właśnie z tego powodu nie ma jednego dobrego ustawienia.

Ale im wyższa rozdzielczość, tym mniej te problemy występują.

Wydaje mi się ze Nvidia i tak optymalizuje DLSS przede wszystkim pod 4K.

Opublikowano
17 minut temu, tomcug napisał(a):

W tej giereczce przy natywnym renderingu cały obraz migocze, odbicia także :)

I przede wszystkim ew. problemy Transformera v2 to nie tylko odbicia i mikrodetale, w takiej Mafii nowej w praktycznie każdym aspekcie jest regres vs Transformer v1 (poza ostrością oczywiście).

Dlatego śmieszy mnie to, że ludzie bazują na filmach z YT gdzie pokazywane są pozytywne scenariusze ;)

Zamiast grać i obserwować ;) Dead Space dokładnie to co miał poprawić Tr v2 to jest na odwrót i  aliasing zwiazany z specular highlights oraz shimmering rzeźbi oczy. 

Powiem tak pozytywne scenariusze nie mają żadnej wartości merytorycznej z pkt widzenia poprawiania DLSS ;)

• Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

A natywny rendering używa jakiegoś AA ?

Nie można wybrać jak w starszych CoDach, pewnie jakieś SMAA czy TAA.

23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

A jak wygląda DLAA ?

Nie sprawdzałem, ale zapewne tak jak zwykle, czy lepiej od profilu jakościowego :)

Opublikowano (edytowane)

W grze jak włączyłem to od razu regres presetu i gorszy obraz. Aplikacji nvidia nie używam i nie wgrywam.

Wrócę do domu to nawet wrzucę screena jaki preset włącza ale dla mnie to dziwne że nie leci DLAA tak jak DLSS preset tylko jest to rozłączane.

ciekawostka: 

https://videocardz.com/newz/dlss-tested-at-1-render-scale-38x22-pixels-upscaled-to-4k-but-playability-starts-around-764x430

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Z większością tego co gość tu pierdzieli się nie zgadzam. Gość nie ma pojęcia o czym gada, ignorując największego słonia w pokoju, bo najwyraźniej uznał to za nieważne :E

ale bywalcy tego wątka pewnie powiedzą "dobrze gada, mówi to co ja więc ma rację!"

Ale mniejsza. Wrzucam dlatego, że jest fragment w rozdziałce z Commodore'a 64  pokazujący jak te DLSS działa i co ważniejsze - gdzie i kiedy można się spodziewać najgorszego, a to chyba coś co każdy chciałby wiedzieć, niezależnie od tego czy ma maślane oczy do AI uspcallerów czy nie.

Edytowane przez VRman
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Tak z ciekawości, czy kiedyś widziałeś DLSS nie na YouTube?

Smiechłem xD Uwierz mi, ze nawet na Youtube bardzo widać. Ostantio jakis gosciu robił porównanie DLSS 4.5 vs Redstone, i youtuber mowi że nie da sie zauwazyc, no mi sie udalo za kazdym razem wskazac poprawnie gdzie jest DLSS. Juz nawet samo to że obraz jest bardziej klarowny, jasniejszy, z wiekszym kontrastem po prostu miód malina. Nie to żeby FSR było jakies złe, no ale widac na prawde sporą różnice

Opublikowano

No tak, ale chciałem zwrocic uwage, że poza image sharpering jaki robi upscaler, sa tez inne aspekty, jak kolory, obraz w ruchu przekłamania obrazu, czy choćby naturalnosc w pelnej kompozycji. I tutaj DLSS jest niesamowicie dobre. Wieksozsc jak testuje te upscalery to najczesciej statyczny obraz powiekszenie jakiejs jego czesci np trawy czy kwiata i tyle. A roznic jest wiecej.