Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Ryszawy, nie masz racji pisząc kolejny raz, że NR koryguje w poprawny sposób!

Twój przykład z Cyberpunk 2077 z tą półką, która według ciebie powinna odbijać światło, jej górna powierzchnia. To NR błędnie zinterpretował, że cała półka jest z tego samego materiału natomiast ona ma tylko metalową ramkę. Potwierdzają to bufory, do których zostały wyrenderowane parametry materiału.

Ok. Masz rację, z tym nie ma co dyskutować, przyjrzę się tej półce bliżej.

He, he to pewnie dlatego ciągle miałem wrażenie, że wyłączenie DLSS 5, degraduje grafikę w grze i że zanim to zainstalowałem, to wyglądała lepiej :D

Musimy pamiętać o tym, że właściwie AI robi wszystko "na oko", tak żeby nas oszukać. O ile silniki renderujące w pocie czoła liczą te odbicia promieni, PT w Cyberku też stara się to tak zrobić, ale próbek mniej to i dokładność kiepska, to AI ma w dupie liczenie czegokolwiek, to po prostu ma wyglądać przekonująco i tyle.

• Like 1
  • Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
14 minut temu, leven napisał(a):

Zaczynam się gubić. W końcu jaki jest najnowszy DLSS ? 310.8 czy 310.9 ?

NPI pokazuje 310.9.

1.jpg

W W3 jest 310.9.

2.jpg

Wygląda na to że updated było przez sterownik 

Opublikowano
33 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Wreszcie doczekalismy jakiegos przelomu w grafice.

No jest jakiś powiew świeżości aż się boję, że jak bardzo będzie trzeba nasmarować dupę jak wyjdzie RTX6000 :E

Opublikowano
5 minut temu, Art385 napisał(a):

No jest jakiś powiew świeżości aż się boję, że jak bardzo będzie trzeba nasmarować dupę jak wyjdzie RTX6000 :E

Moze jestem naiwny, ale jak faktycznie poprawia jeszcze optymalizacje i koszt uzycia bedzie na poziomie maks. 20-25% to spokojnie mozna bedzie uzywac na 5080 i 5090 i nie trzeba bedzie dupy smarowac jak wyjdzie Rubin.

Juz zeszli z dwoch gpu 5090 do jednego od pierwszego pokazu, a zapowiadaja dalsze optymalizacje.

"Spodziewamy się, że jesienią pojawią się aktualizacje modeli, które zwiększą wydajność ponad obecny poziom bazowy."

Opublikowano
18 minut temu, Reddzik napisał(a):

Dziś był update appki nvidii ale sterownika jeszcze nie ma.

Sterownik mam 620.12 od niedawna, chociaż GPU-Z pisze, że od lipca :lol2:

A wczoraj jeszcze miałem 310.8. Dzisiaj z ciekawości uruchomiłem NIP i widzę 310.9. 

Mieszają aż boli.

BTW znalazłem apkę o nazwie: DLSS5 Swaper: https://github.com/rakanki911/DLSS5-Swapper/releases/tag/v2.2.0

W W3 działa, ale z reshade nie uruchamia się. Poczekam na bardziej dopracowane programy podmieniające DLSS.

3.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, leven napisał(a):

BTW znalazłem apkę o nazwie: DLSS5 Swaper: https://github.com/rakanki911/DLSS5-Swapper/releases/tag/v2.2.0

W W3 działa, ale z reshade nie uruchamia się. Poczekam na bardziej dopracowane programy podmieniające DLSS.

Wczoraj zainstalowałem w "CP2077" przy pomocy tej apki i w "Control". ReShade działa w obu przypadkach, a mam jeszcze podmienione biblioteki DLSS na te ostatnie.

Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nawet DLSS 1000 im nic nie da, jak będą takie ceny, jakie są.

Nieważne, jakie Cuda Nvidia będzie czarować, sprzedaż ich kart będzie w czarnej dupie. 

Ty się przejmujesz cenami, a ja nie :hihot:

Dla mnie istotne jest to, że gry nie tylko stoją w miejscu tylko się cofają i dobrych gier jest mega........................ mało.

Dlatego mnie interesuje ten DLSS tyle co zeszłoroczny śnieg :hihot:

• Like 1
Opublikowano

Nie za bardzo cię rozumiem.

Uważasz że kupowanie kart za 10-25 tys. zl to super sprawa?

Czy jak ci padnie twój RTX to będziesz siał marchew ?

:E

Ja się w sumie niczym nie przejmuję, bo mi RTX służy tylko do zabawy.

A to mi do życia potrzebne nie jest.

Gorzej, jak ktoś tego używa do pracy.

Opublikowano

Pobawic sie mozna.

To nic nie kosztuje, nawet mi się stare czasy przypominają drutowania :E

Dawno się tak pozytywnie nie działo.

MFG dostępne dla RTX 4xxx, DLSS 5(NR) dostępne dla RTX 4xxx

Czemu się nie bawić.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Reddzik napisał(a):

Z MFG korzystam i jest spoko, szczególnie x3, bo limituje mnie 180hz ^^. DLSS5 sprawdziłem w dwóch grach i starczy. 

czy mnie coś ominęło ? MFG mod dla series40 ?

Opublikowano
38 minut temu, Ryszawy napisał(a):

Wczoraj zainstalowałem w "CP2077" przy pomocy tej apki i w "Control". ReShade działa w obu przypadkach, a mam jeszcze podmienione biblioteki DLSS na te ostatnie.

Już mam oczopląsy, ale ta apka chyba dodała DLSS 5 do Borderlandsa 3 :hmm:

Wygląda ostro, mnóstwo szczegółów, pyłki, jakieś śmieci latają, mgiełki, itp. 

A może już zwidy mam :stukniety:

4.jpg