Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, aureumchaos napisał(a):

MAgia, mam AI slop i smiga ponad 80 FPS, tak mozna zyc8:E

A tyle było płaczu, a to vram, a to bez 5090 nie podchodź.. :hihot:

26 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Ale wydaje sie mniej efektywny troche mam aureole %-)

Niższa rozdzielczość to gorszy wynik, wiadomo że ma to jakieś minusy.

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
36 minut temu, galakty napisał(a):

Spróbowałem DLSS5 w Assetto Corsa Evo, spadek ze 150 do 60 :E :E :E :E A różnica cóż... jak reshade?

Póki co tylko przy twarzach robi robotę.

Spróbuj w cyberpunku oraz Gothicu. Tylko mfg odblokuj (ja gram na x3).

Udało się wszczepić w najstarszego Batmana za pomocą dlss swapera. Szału nie robi i obraz miga na biało... nie wiadomo czy to sterowniki czy nie udolny wszczep dlss:kwasny: co chwile wychodzą jakieś aktualki więc jest szansa, że to ogarną sensownie i w takich starociach

Opublikowano
7 minut temu, Wu70 napisał(a):

A ja nie pisałem że jest.

W poście wyżej DLSS = zwykły DLSS

NR = NR

Mistrz DLSS, został zaprojektowany tak, aby móc operować z niższej rozdzielczości.

NR nie. A przynajmniej na ten moment nie. Obniżenie rozdzielczości diametralnie pogarsza jego jakość.

Co ci po wyższej wydajności, jak masz wyraźnie gorszą jakość obrazu ?

W DLSS obniżanie rozdzielczości podnosi wydajność i nie obniża diametralnie jakości obrazu.

Nawet zwykle lolki się nareszcie zorientowały i pytają, dlaczego DLSS 5 obniża FPS zamiast go podnosić :)

@SebastianFM Już pisał, że potrzeba czegoś na wzór RR dla NR, aby poprawić jego wydajność.

• Upvote 1
Opublikowano

NR jest technicznie jest gotowy na pracę w różnych rozdzielczościach i na pewno w różnych był trenowany ;)

To co napisałem to to że 2 scenariusze:

Gra -> DLSS -> NR

Gra -> NR -> DLSS

Dadzą inne wyniki i ten drugi to właśnie ten o którym myślisz z "RR" tylko zwykły DLSS nie jest jeszcze(!) wytrenowany na wejściu z NR ale i tak jest niezły. 

Opublikowano

Ja mówię o tym, co jest teraz, nie o tym, co może być.

Na ten moment obniżenie rozdzielczości NR derastycznie obniża jego jakość.

Może do robienia screena jest ok, ale wystarczy się zacząć ruszać w grze i zaczyna się "dyskoteka".

@Wu70 Wydaje mi się, że aktualnie NR był trenowany dla 4K. Bo tylko w 4K wygalda naprawdę dobrze.

Podobnie zresztą było z DLSS, który na początku tylko w 4K miał bardzo wysoką jakość.

Dziś w niższych rozdzielczościach radzi już sobie znacznie lepiej a w 4K przy bardziej agresywnych ustawieniach jak P czy UP też już nie ma tak dużej degradacji obrazu.

• Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, Kadajo napisał(a):

Podobnie zresztą było z DLSS, który na początku tylko w 4K miał bardzo wysoką jakość.

Nic takiego nie miało miejsca i nie ma. Jakość jest taka sama bez względu na rozdzielczość, tylko to trzeba by porównywać na monitorach o różnej przekątnej, żeby się o tym przekonać ;) Liczy się zagęszczenie punktów na piksel, a nie rozdziałka. To wysokie zagęszczenie powoduje, że ubytki mniej widać, np. na moim 24" 4K monitorze nawet FSR 2 wygląda dobrze w większości gier xD

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, jankooo napisał(a):

Spróbuj w cyberpunku oraz Gothicu. Tylko mfg odblokuj (ja gram na x3).

A po co? Przeszedłem dawno temu, nie będę instalował dla spadku x2 FPSów. Zaraz MFG x16 będziecie włączać żeby to działało xD 

• Haha 2
Opublikowano
46 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wydaje mi się, że aktualnie NR był trenowany dla 4K. Bo tylko w 4K wygalda naprawdę dobrze.

Raczej niemożliwe, sieć zmienia się wraz z parametrami rozdzielczości a nie tylko obróbka wejścia więc sporo musieliby zostawić losowi :D 

Ich przewaga to właśnie ogromny zbiór danych, gdyby nie to to byśmy sami już poprawiali te modele tylko nie mamy czym ich karmić. :D

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Spróbowałem DLSS5 w Assetto Corsa Evo, spadek ze 150 do 60 :E :E :E :E A różnica cóż... jak reshade?

Póki co tylko przy twarzach robi robotę.

Tylko reshejdowych brędzlowników nie brakuje :hihot:

Wystarczy popatrzeć tylko na GTA5 nasrane 10kilo postprocesów ojej amazing graphics :hihot:

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

To jest problem z ReShade, że dopóki ktoś nie pokaże ustawień, to ni cholery nie wiadomo, co tam nawalone :E 

Malo tego, wiele osób nie kuma tego wszystkiego, włącza i myśli, że tylko NR jest, a tam masa innych efektów włączonych.

Oho zaczyna sie :E

image.thumb.png.0c2fd916b0a726a9e10bf4264431c476.png

https://videocardz.com/newz/first-user-reports-rtx-5090-with-melted-connector-after-testing-dlss-5

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

To jest problem z ReShade, że dopóki ktoś nie pokaże ustawień, to ni cholery nie wiadomo, co tam nawalone :E 

Malo tego, wiele osób nie kuma tego wszystkiego, włącza i myśli, że tylko NR jest, a tam masa innych efektów włączonych.

Oho zaczyna sie :E

image.thumb.png.0c2fd916b0a726a9e10bf4264431c476.png

https://videocardz.com/newz/first-user-reports-rtx-5090-with-melted-connector-after-testing-dlss-5

się nie dziwię, 

to z dzisiaj 

image.thumb.png.43a73ca3d365825aa46a9a5794fb4cd2.png

nie chce wiedzieć ile tam było wczoraj jak ciągnęło 400W w Tomb Raider z NR :/ 

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

A po co? Przeszedłem dawno temu, nie będę instalował dla spadku x2 FPSów. Zaraz MFG x16 będziecie włączać żeby to działało xD 

A komu to przeszkadza? A niech będzie i mfgx32, jak będzie dobrze działać to mi to rybka jakim sposobem;) z mfgx3 jest ok i to w sumie moje pierwsze realne wykorzystanie tej technologii

Opublikowano
11 minut temu, jankooo napisał(a):

A komu to przeszkadza? A niech będzie i mfgx32, jak będzie dobrze działać to mi to rybka jakim sposobem;) z mfgx3 jest ok i to w sumie moje pierwsze realne wykorzystanie tej technologii

Nie bardzo wiesz jak to działa ;) Poza tym FG nie podwyższa wydajności tylko ją obniża :hihot:

FGx2 jest spoko powyżej już bywa mega problemowy, 4x i wyżej to abstrakcja. A możliwości redukcji laga są już mocno ograniczone.