Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Ryszawy napisał(a):

modderzy raczej nie wyczarowali tego z powietrza

Przecież pisałem Ci przed chwilą, że tak właśnie jest. Mody korzystają z tego, co w bibliotekach od NV jest, niczego tam nie ma dokładanego.

9 minut temu, Ryszawy napisał(a):

chyba, że Claude pozwala już na taką inżynierię wsteczną

Nic takiego nie ma miejsca.

• Like 1
  • Upvote 1
  • Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
7 godzin temu, tomcug napisał(a):

Przecież pisałem Ci przed chwilą, że tak właśnie jest. Mody korzystają z tego, co w bibliotekach od NV jest, niczego tam nie ma dokładanego.

Zatem nic tylko :glodny:

20 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Tak tak i wszyscy przypadkiem tylko zapominając napisać że używają MFGx4 albo x6 :hihot:

Nawet właściciele 5090 LOL

Za to https://ithardware.pl/aktualnosci/dlss_5_geforce_rtx_5090_karty_graficzne_komputery-53811.html :hihot:

Opublikowano

Pobawiłem się tym DLSS5, a w zasadzie NR i doszedłem do jednego wniosku. Ładnie, nawet czasami bardzo ładnie to wygląda. Do momentu aż nie ruszy się kamerą albo scena się nie zmieni. Przecież tego nie da się używać w normalnej rozgrywce. Traci się wtedy całą spójność sceny. Ta sama twarz może zupełnie inaczej wyglądać pod różnymi kątami, w innej scenie i przy innym oświetleniu. Tak samo z cieniowaniem otoczenia. Pomijam już zasobożerność tego systemu. Wysypało teraz tych filmików pokazujących działanie DLSS NR w starszych grach i w zasadzie w każdym są widoczne problemy opisane powyżej. A prawda jest taka, że i 10 lat temu potrafiły powstać gry, które miały zrobione twarze na wysokim poziomie, a dzisiaj i wychodzą takie, które mają twarze ciosane toporem. Widać w którą stronę pójdzie trend. Nie są to dobre znaki dla starych graczy.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, CajraX napisał(a):

Pobawiłem się tym DLSS5, a w zasadzie NR i doszedłem do jednego wniosku. Ładnie, nawet czasami bardzo ładnie to wygląda. Do momentu aż nie ruszy się kamerą albo scena się nie zmieni. Przecież tego nie da się używać w normalnej rozgrywce. Traci się wtedy całą spójność sceny. Ta sama twarz może zupełnie inaczej wyglądać pod różnymi kątami, w innej scenie i przy innym oświetleniu. Tak samo z cieniowaniem otoczenia. Pomijam już zasobożerność tego systemu. Wysypało teraz tych filmików pokazujących działanie DLSS NR w starszych grach i w zasadzie w każdym są widoczne problemy opisane powyżej. A prawda jest taka, że i 10 lat temu potrafiły powstać gry, które miały zrobione twarze na wysokim poziomie, a dzisiaj i wychodzą takie, które mają twarze ciosane toporem. Widać w którą stronę pójdzie trend. Nie są to dobre znaki dla starych graczy.

Bardzo trudno się z tym nie zgodzić, ale... odkąd odpaliłem NR, nie wiem, czy będę potrafił już bez tego grać. Dla mnie wzrokowca i masturbatora grafiką - sztos. Zaszyłem w W3, Dawnwalkera, Assa Blag Flag... mi siedzi. Weźmy pod uwagę i rozwagę, że to ma "na wolnym rynku partyzanckim" zaledwie kilka dni (!) na wynalazkach i priv patentach. Przyjdą poprawki, nowe modele, i będzie jak z DLSS 3... z k00py na resorach po dzisiejszy niezbędnik gamingowy. Jedyne, co mnie dziś irytuje - i co wedle mnie wymaga korekty (oprócz wydajności rzecz jasna), to takie specyficzne... mrowienie, srebrzenie sceny z NR. F6 = off = skała obraz, on = i zaczyna sobie srebrzyć. To widzę, to lekko irytuje. Ale jestem cierpliwy i dobrej myśli. Poprawią.

Na marginesie... do 40xx całkiem niewiele się wyarzyło w rastrze. Postęp zerowy.
Za to softwarowy sztos... DLSS 1,2,3,4,5, NR, MFG.
Klatki rosną, a sprzęt wcale.
Czy to nie jest interesujące / frapujące? 
IMO genialne (nie mówię, że dobre). 

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Tylko niestety nie widzicie drugiego dna - po co teraz deweloperzy mają robić super twarze czy grafikę/oświetlenie, skoro RT/PT + NR to załatwi? Ba mało tego, z ciemnej gry zrobicie jasną, z żółtej zieloną itp. Niby fajnie bo każdy będzie miał wersję jaka mu się podoba, ale z drugiej nie będą grali w to jak twórcy zamierzyli. 

Do samych twarzy itp - super, mi się podoba, ale reszta efektów to zwykły reshade okupiony -50% spadkiem FPSów i robiący AI Slop z grafiki. 

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Bardzo trudno się z tym nie zgodzić, ale... odkąd odpaliłem NR, nie wiem, czy będę potrafił już bez tego grać. Dla mnie wzrokowca i masturbatora grafiką - sztos. Zaszyłem w W3, Dawnwalkera, Assa Blag Flag... mi siedzi. Weźmy pod uwagę i rozwagę, że to ma "na wolnym rynku partyzanckim" zaledwie kilka dni (!) na wynalazkach i priv patentach. Przyjdą poprawki, nowe modele, i będzie jak z DLSS 3... z k00py na resorach po dzisiejszy niezbędnik gamingowy. Jedyne, co mnie dziś irytuje - i co wedle mnie wymaga korekty (oprócz wydajności rzecz jasna), to takie specyficzne... mrowienie, srebrzenie sceny z NR. F6 = off = skała obraz, on = i zaczyna sobie srebrzyć. To widzę, to lekko irytuje. Ale jestem cierpliwy i dobrej myśli. Poprawią.

Na marginesie... do 40xx całkiem niewiele się wyarzyło w rastrze. Postęp zerowy.
Za to softwarowy sztos... DLSS 1,2,3,4,5, NR, MFG.
Klatki rosną, a sprzęt wcale.
Czy to nie jest interesujące / frapujące? 
IMO genialne (nie mówię, że dobre). 

To mrowienie, srebrzemie to moze byc efekt tego ze to jest post processing reshadem dawany a nie natywny. W tym NBA gdzie to jest oficjalne tez to jest?

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Tylko niestety nie widzicie drugiego dna - po co teraz deweloperzy mają robić super twarze czy grafikę/oświetlenie, skoro RT/PT + NR to załatwi?

Widzimy. Nie jesteśmy ograniczeni umysłowo. To się nazywa postęp - ewolucja.
Po co księgowy ma robić super słupki i obliczenia ołówkiem, jak kalkulator albo excel (!) to załatwia z marszu (?)
Tak wygląda postęp. 

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Tylko niestety nie widzicie drugiego dna - po co teraz deweloperzy mają robić super twarze czy grafikę/oświetlenie, skoro RT/PT + NR to załatwi? Ba mało tego, z ciemnej gry zrobicie jasną, z żółtej zieloną itp. Niby fajnie bo każdy będzie miał wersję jaka mu się podoba, ale z drugiej nie będą grali w to jak twórcy zamierzyli. 

Do samych twarzy itp - super, mi się podoba, ale reszta efektów to zwykły reshade okupiony -50% spadkiem FPSów i robiący AI Slop z grafiki. 

No ale skoro Tworcy nie beda robic super twarzy i cieni bo zorbi to dlss5 i RT/PT/RR no to znaczy ze bedziemy grac tak ja tworcy zamierzyli - sam tak piszesz :P

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, aureumchaos napisał(a):

To mrowienie, srebrzemie to moze byc efekt tego ze to jest post processing reshadem dawany a nie natywny. W tym NBA gdzie to jest oficjalne tez to jest?

Nie wiem. Niewykluczone, że tak.
Niemniej, całoscenowe ReShade nie robiło takiego efektu.
Te NR srebrzy. Ale, jak mówię - cierpliwości... IMO.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
5 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Widzimy. Nie jesteśmy ograniczeni umysłowo. To się nazywa postęp - ewolucja.
Po co księgowy ma robić super słupki i obliczenia ołówkiem, jak kalkulator albo excel (!) to załatwia z marszu (?)
Tak wygląda postęp. 

Kupa a nie postęp, od praktycznie dekady grafika się nie poprawiła, rosną tylko wymagania.

Teraz kosztem 50% FPSów możesz sobie twarze podmieniać, WOW REWOLUCJA OBRAZU!!!!!

5 minut temu, aureumchaos napisał(a):

No ale skoro Tworcy nie beda robic super twarzy i cieni bo zorbi to dlss5 i RT/PT/RR no to znaczy ze bedziemy grac tak ja tworcy zamierzyli - sam tak piszesz :P

Słuchaj Ty no... :E 

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

Kupa a nie postęp, od praktycznie dekady grafika się nie poprawiła, rosną tylko wymagania.

Teraz kosztem 50% FPSów możesz sobie twarze podmieniać, WOW REWOLUCJA OBRAZU!!!!!

Nie podniecaj się, bo podniecenie zamula trzeźwe spojrzenie = powoduje brednie i halucyny.
Grafika Ci się nie zmieniuła przez dekadę?  Ogarnij się z lekka, albo zrób refresha memorek. ;)

W3 - 2015 = 1080p !

Spoiler

VS

W3 - 2026 - 4K! 

Spoiler

Opublikowano

Ja nie mam karty która pokaże dlss5 ale po filmikach już miałem dosyć. Ten dodatek dopiero się rozwija może coś z tego będzie może wygaszą jak inne które były ślepą uliczką typu hairworks.

Obecnie zbyt generycznie i podobnie w każdej grze. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Grafika Ci się nie zmieniuła przez dekadę?  Ogarnij się z lekka, albo zrób refresha memorek. ;)

Wybrałeś jedną z ładniejszych gier, a teraz wróć do rzeczywistości.

Ale dobra, masz, gra z 2015 roku + reshade. Wymagania mniejsze od DLSS5 xD

Opublikowano

Tam przede wszystkim ten color grading powinno się dać wyłączyć.

Włączasz to i każda gra nagle ma takie same stonowane kolory.

Zygac się już mi chce, jak to widzę.

Pomimo że samo w sobie to wygląda dobrze.

Ale to są gry, a nie film.

Podpisuję się też pod tym, że to znacznie lepiej wygląda na obrazkach niż w ruchu.

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tam przede wszystkim ten color grading powinno się dać wyłączyć.

Włączasz to i każda gra nagle ma takie same stonowane kolory.

Zygac się już mi chce, jak to widzę.

Pomimo że samo w sobie to wygląda dobrze.

Ale to są gry, a nie film.

Już pal licho estetykę, ale jak nie ogarną spadku wydajności to DLSS5 będzie gorsze od RT/PT XDDDDD

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Już pal licho estetykę, ale jak nie ogarną spadku wydajności to DLSS5 będzie gorsze od RT/PT XDDDDD

Pewnie ogarną. Na dłuższą metę nikt nie wytrzyma z takim niskim FPS-em, a "honeymoon" zaraz się ludziom skończy :)

3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Pomijając serię 50, co generację grube przyrosty czystej mocy były, także tyle w temacie zawodzącej pamięci ;)

https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_gpu_serii_nvidia_xx80_w_nowych_grach-52915.html

Teoretycznie przy RTX 6xxx powinniśmy mieć jakiś konkretny wzrost wydajności.

A pewnie będzie tylko konkretny przyrost ceny :hihot:

Opublikowano
5 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Czeski błąd.
Miało być (i myślałem, że to oczywiste) - "Na marginesie... PO 40xx całkiem niewiele się wydarzyło w rastrze. Postęp zerowy."

Teraz wszystko jasne :)

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Teoretycznie przy RTX 6xxx powinniśmy mieć jakiś konkretny wzrost wydajności.

Wątpię. VRAM jest ultra drogi, więc pewnie pójdą jeszcze bardziej w mikrordzenie niż w 50x0, żeby skompensować koszt pamięci. W końcu NVIDIA sprzedaje producentom GPU pakiety rdzeń+VRAM xD Wzrost wydajności będzie jedynie dla 6090, w cenie 40 tyś (optymistycznie).

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, galakty napisał(a):

Wybrałeś jedną z ładniejszych gier, a teraz wróć do rzeczywistości.

Ale dobra, masz, gra z 2015 roku + reshade. Wymagania mniejsze od DLSS5 xD

A Ty wybrałeś jedną z brzydszych. ;)
Co miałem Ci pokazać? Kontrast dziesięciu lat między 1 a 2 wydaniem tej samej gry
(przecież nie powinno być róznicy, skoro nie ma postępu w grafice).

Po drugie. Co Ty z tym DLSS5 i jego wymaganiami?
Masz na myśli wymagania NR chyba, nie DLSS5 ?!

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
Teraz, JeRRyF3D napisał(a):

przecież nie powinno być róznicy, skoro nie ma postępu w grafice

Ale ja piszę o całej branży, a nie jednej grze którą odnowili po dekadzie. Mało która gra robi dziś efekt WOW, graficznie/stylistycznie to czasami wręcz się cofamy. 

1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Po drugie. Co Wy z tym DLSS5?
Masz na myśli wymagania NR chyba, nie DLSS5 ?!

Dobrze wiesz o co chodzi.