Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, sideband napisał(a):

To chyba czas sprawdzić ile masz prawdziwych klatek po włączeniu FG.

FG dobija wydajność dlatego w życiu tam nie ma 45-50fps gdzie było ok 110fps przy x3 :hihot:

Nagrywanie nie jest zupełnie bezkosztowe i te kilka % wydajności ubija, a ilość FPS się zmienia w zależności od lokalizacji. Dlatego załączyłem wyniki wbudowanego benchmarka aby nie było wątpliwości.

Spoiler

ustawieniacyber3.thumb.png.6a5b9058085f18ca330103c96a066668.png

mfgx3.png.85cb15c4bcd7990708f50f95da3cae6c.png

bezfg.png.503a46ce95a9834ca5ee026a039ca216.png

Abstarhując od tego nawet jak mam spadki do 100FPS to nie czuje tego problemu z nadmiernym lagiem tzn. o żadnym pływaniu obrazu nie ma mowy

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
20 minut temu, tgolik napisał(a):

Nie zmienia. Bo gra się dobrze na padzie w 70 fps po FG. Wolę 70 fps w Cyberku z PT + FG niż 120fps z RT.

Ale realnie w niego grasz, czy tylko testujesz ustawienia :E ? Po przejściu praktycznie wszystkich zadań pobocznych nawet nie chcę tam ponownie zaglądać, poza testami. 

Opublikowano
25 minut temu, Kadajo napisał(a):

@tgolik akceptujesz to bo ci GPU na więcej nie pozwala.

Jakbyś miał 4x szybsza kartę to byś pisał ze się tak grac nie da ;)

Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma :hihot:

Ale pisanie że się da tak grać to trochę naciąganie rzeczywistości. Jak komuś pasuje granie w 30FPS z MFG to spoko, ale nie mówcie że normalnie da się grać , bo się nie da ;) 

39 minut temu, tomcug napisał(a):

Ziomek (a konkretnie jego agenci Ej Aj xD) przeportował całego DLSS-a na Radeony, na razie dostępne dla patronów.

s.png

Ciekawie się zapowiada, w kocu mogę powiedzieć że AI do czegoś się przydało ;) 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Hard Reset napisał(a):

Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma :hihot:

Ale pisanie że się da tak grać to trochę naciąganie rzeczywistości. Jak komuś pasuje granie w 30FPS z MFG to spoko, ale nie mówcie że normalnie da się grać , bo się nie da ;) 

Jak się nie da? Przecież wszyscy, którzy grają z dlss5 mają natywne 30 klatek i są zadowoleni.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę, jaką wydajność ma NR na AMD, na pewno dorzucenie więcej niż 1 rzeczy z pakietu DLSS nie będzie dobrym pomysłem %-) Także to tylko ciekawostka będzie, wszystko co masz natywnie w FSR Redstone bierze się z FSR i tyle.

Opublikowano
44 minuty temu, jankooo napisał(a):

Nagrywanie nie jest zupełnie bezkosztowe i te kilka % wydajności ubija, a ilość FPS się zmienia w zależności od lokalizacji. Dlatego załączyłem wyniki wbudowanego benchmarka aby nie było wątpliwości.

Pokaż ukrytą zawartość

ustawieniacyber3.thumb.png.6a5b9058085f18ca330103c96a066668.png

mfgx3.png.85cb15c4bcd7990708f50f95da3cae6c.png

bezfg.png.503a46ce95a9834ca5ee026a039ca216.png

Abstarhując od tego nawet jak mam spadki do 100FPS to nie czuje tego problemu z nadmiernym lagiem tzn. o żadnym pływaniu obrazu nie ma mowy

Albo tego nie czujesz albo nie masz pkt odniesienia. Człowiek potrafi przywyknąć zarówno do niższej ilości klatek jak i wyższego laga. Dlatego mu się wydaje......... ;)

Przy stałych 120fps i x3 FG jest wyraźna gumka od majtek na myszce ;) Do tego to jest warunkach idealnych gdzie 5090 sobie działa na luzaku i FG działa idealnie.

Opublikowano
55 minut temu, jankooo napisał(a):

Ty nie czujesz, a ja jak najbardziej w Cyberku czuję przy bazowych ok. 30 FPS (a tyle będzie dla Twojego przypadku ze spadkiem do 100 FPS). Obraz po prostu pływa, lag na myszce okrutny. Po prostu nie czujesz laga i tyle.

Opublikowano

AI już dekompiluje cale gry, zaraz zdekompiluje sterowniki Nv, potem AMD stworzy ich lepsze wersje i będziemy cuda na kij robić na każdym GPU. :hihot:

Ciekawe czy korpo AI przewidziało ze wykorzystamy ich własne AI do kopiowania ich własnych zabawek i tworzeni ich lepszych darmowych wersji xD

obraz.png.371e5685bf8ab7495029198d9287706e.png

Nawet Johny Silverhand tego nie przewidział :hihot:

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nawet na padzie czułem gdy miałem <40fps i FG x2/x3 czy nawet x4. Pal licho artefakty ale latency szło do góry i to wyraźnie, czy to patrząc na nakładkę nVidii z latency czy subiektywne "uczucie" ruchu kamery, postaci grając na padzie czy myszce. 
Dodam, że <50 fps potrafi być, ba jest odczuwalne, w Wukongu czy Wiedźminie gdy mam te 50fps i robi się 150fps z MFG x3 da się grać, jest spoko, ale im bliżej 40fps tym gorzej. Dlatego w Wukongu mam RT średnie a nie maks, by dostać te kilka fpsów, które dają mi wyższy bazowy FPS, wtedy mając ten MFG x3 jest spokojnie grywalne. W Stalkerze 2 jadę non stop na MFG x3 na myszce ale ta mam wysoki bazowy, 60 a nawet 70+ i to przy DLAA z Epic.  

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Ty nie czujesz, a ja jak najbardziej w Cyberku czuję przy bazowych ok. 30 FPS (a tyle będzie dla Twojego przypadku ze spadkiem do 100 FPS). Obraz po prostu pływa, lag na myszce okrutny. Po prostu nie czujesz laga i tyle.

Może albo się szybko adaptować albo mieć większą tolerancje.

Wydaje mi się ze to jest kombinacja obydwu.

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Ok. Ale to oznacza, że nie możesz korzystać z PT w CP2077. Można powiedzieć, że jesteś odcięty od tej technologii przez swoją wrażliwość na import laga.

Być może grasz na myszce, wtedy pewnie input lag jest szczególnie widoczny.

Opublikowano

Każdy ma inne priorytety.

Zazwyczaj jest tak ze ktoś kto lubi niski IL a co za tym idzie wysoki FPS nie ma problemu z poświeceniem jakości grafiki aby obydwa te cele osiągnąć.

I odwrotnie, osoba która jest graficznym onanista poświeci płynność gry dla włączenia wszystkich efektów graficznych i wysokiej rozdzielczości.

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
18 minut temu, tgolik napisał(a):

Ok. Ale to oznacza, że nie możesz korzystać z PT w CP2077. Można powiedzieć, że jesteś odcięty od tej technologii przez swoją wrażliwość na import laga.

Być może grasz na myszce, wtedy pewnie input lag jest szczególnie widoczny.

Nie każdy ma 30fps z PT w CP 2077 :hihot: Poza tym FG to nie jest technologia, która podnosi wydajność.

Nawet testowo x2 przy stałych 90fps już da się grać. Tylko wszystko w idealnych warunkach dla karty ;)

Opublikowano
41 minut temu, sideband napisał(a):

Albo tego nie czujesz albo nie masz pkt odniesienia. Człowiek potrafi przywyknąć zarówno do niższej ilości klatek jak i wyższego laga. Dlatego mu się wydaje......... ;)

Przy stałych 120fps i x3 FG jest wyraźna gumka od majtek na myszce ;) Do tego to jest warunkach idealnych gdzie 5090 sobie działa na luzaku i FG działa idealnie.

Jak na luzaku? Jak ograniczyłeś FPS z włączonym FG to faktycznie może być lipa bo uderzanie w ten ogranicznik gdy aktywne jest FG samo w sobie może dodawać laga. To musi działać poniżej ogranicznika na full

32 minuty temu, tomcug napisał(a):

A czy jest jakikolwiek inny czynnik oprócz ludzki, który może mieć na to wpływ? Moze tu coś jest- dlatego wkleiłem wszystkie ustawienia systemowe. Moja tolerancja to jedno ale grałem w star wars outlaws z generatorem w 100fps i wiem jak wygląda okrutny lag z płynnym obrazem%-)

Opublikowano
52 minuty temu, sideband napisał(a):

Nie każdy ma 30fps z PT w CP 2077 :hihot: Poza tym FG to nie jest technologia, która podnosi wydajność.

Nawet testowo x2 przy stałych 90fps już da się grać. Tylko wszystko w idealnych warunkach dla karty ;)

Masz rację. Przy ustawieniach 4k wszystko na ultra + PT + DLSS 4.5 wydajność, preset M, mam 65-70 fps bez generatora klatek.

Te 30 fps było na premierę patcha dodającego PT. Ale wtedy trzeba było używać DLSS Q, bo wydajność za bardzo psuła jakość.

Opublikowano

https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_fsr_4_laptopy-54774.html

🙄

A NVIDIA czegoś wcześniej podobnego do sterowników nie wprowadziła ? W wersji Beta z tego co pamiętam 🤔?

@Ryszawy a sprawdzałeś/ testowałeś to 🤔?

https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_przyspiesza_uruchamianie_gier_auto_shader-49829.html

NVIDIA Auto Shader Compilation (ASC) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dopiero wczoraj zobaczyłem ten programik z Github, o tym od Nvidii coś tam słyszałem. Przetestuję może później. Szkoda, że nie mam już na dysku Deus Ex Human Revolution Director's Cut, bo tam kompilacja shaderów to była jakaś masakra, ale łatwa do przetestowania, bo zawsze działo się to w tych samych miejscach.

Edytowane przez Ryszawy