Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.04.2026 o 17:00, Phoenix. napisał(a):

uwazam, ze ten nowy DLSS 4.5 jest fajny ale dok 4k w trybie performacne ;) 

nVidia tez tak uwaza, dlatego jak dasz ustawienie rekomendowane, to wlasnie wlacza M dla performance a L dla ultra performance. I nie zjada tak wydajnosci, a roznice sa juz jakies w obrazie. Dla DLAA czy DLSS Q to najczesciej mikro zmiany, a to tez jeszcze zalezy od gry i implementacji. Z tego co pamietam to DLSS 4.5 dobrze działał w Diablo 4, zeby przy innej grze zupelnie nie zrobic roznicy oprocz obnizenia FPS

Edytowane przez maxmaster027
  • Odpowiedzi 2,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Szczerze, dla mnie te różnice są już tak marginalne ze szkoda mi czasu tracić na szukaninie z lupa co jest lepsze co gorsze.

To co Nvidia daje za rekomendowane uważam za najlepsza opcje, L i M do najniższych rozdzielczości do reszty K.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
52 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Szczerze, dla mnie te różnice są już tak marginalne ze szkoda mi czasu tracić na szukaninie z lupa co jest lepsze co gorsze.

To co Nvidia daje za rekomendowane uważam za najlepsza opcje, L i M do najniższych rozdzielczości do reszty K.

Totalnie przestałem zawracać sobie tym głowę

johnny-depp-kreka.gif

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Jeśli nie widać różnic bez stopowania i porównywania screenów, to szkoda czasu.

Zazdroszczę konsolowcom, mają 2 presety i elo, żyj z tym, obraz żyleta na TV :hihot: 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Nie nie sa marginalne bywaja wrecz drastyczne tylko lepiej przyznac sie do lenistwa niz opowiadac bajki.

• Confused 1
Opublikowano

Panowie naprawdę nie mam co robić tylko zamiast odpalić grę i grac to przełączać presety i szukać dziury w całym, naprawdę ja już jestem chyba za stary na takie pierdoły.

A najlepsze ze po takiej walce jak zaczniemy normalnie grac to i tak nie zwracamy już na to wszytko uwagi i nawet jakby nam ktoś zrobi psikuta i zmieni presety to pewnie tego nie zauważymy.

Już się raz tak zdziwiłem bo gra zrobiła auto update którego nie wyłapałem, podmieniła DLSS'y na starsze i co ? No wlasnie :)

Może nie trafiłem na grę gdzie te różnice są diametralne :D 

A może, jak pisałem wcześniej mam już na to wywalone. LOL

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Panowie naprawdę nie mam co robić tylko zamiast odpalić grę i grac to przełączać presety i szukać dziury w całym, naprawdę ja już jestem chyba za stary na takie pierdoły.

No to nie pisz głupot, a Cię nie będą prostować %-) Bo sprawa z Transformerem v1 i v2 po prostu nie jest oczywista.

Opublikowano (edytowane)

Tylko po co?

Wiesz ile jest gier gdzie możesz wbić nowe DLSS/DLAA?

Poza tym jak ktoś ślepy na jedno to mu różnicy nie zrobi :E

Jak ktoś nie jest ślepy może sobie na poziomie profili ustawić konkretne presety do dodanej gry w które gra i sprawdził ;)

A pewne niedomagania nowszych presetów wychodzą w konkretnych miejscach czy etapach ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
3 godziny temu, azgan napisał(a):

Nawet na tych screenach często różnice między DLSS 4 a 4.5 są takie że wpatrywać się trzeba a w ślepym teście na 100% sporo osób miałaby problem z poprawym wskazaniem który jest który 😉😁

Odpal sobie sobie Dead Space Remake będziesz miał gdzie preset M i L(4.5) nawet nie ma podjazdu do K(4.0). Zobaczysz olbrzymie różnice nawet z wydłubanym jednym okiem :E

To samo jest Stalkerze 2 gdzie DLAA wygląda najlepiej i preset K wygląda najlepiej.

Piszę o tym bo mi "specjalista" wrzuca reakcje, który gra w jedną grę na krzyż :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano

@sideband, tak cie zabolała moja reakcja? Ona dotyczyła tego, że bezpodstawnie zarzucasz komuś lenistwo. U ciebie to standard, że jak brakuje ci argumentów to zaczynasz opowiadać o mnie bajki i próbujesz mnie ośmieszyć. Nie gram w jedną grę na krzyż, wyssałeś to sobie z palca. To ty jesteś "specjalistą" i dodatkowo farmazoniarzem. Gdzie twoje zrzuty pokazujące tą ogromną różnicę w jakości? 😉

Opublikowano

@tomcug i @sideband trochę może szacunku dla innych, bo nie jesteście nieomylni i nie wiecie wszystkiego.

Powiedziecie co jest do dzis nie tak z DLSS 4 vs 3.

Czekam na odpowiedz której się pewnie nie doczekam, bo nie macie pewnie zielonego pojęcia, o czym pisze.

Wasze przykłady pokazuje tylko jedno, nie ma i zapewne nie będzie jednego sposobu na pozbycie się wszystkich problemów z jednoczesnym poprawieniem wydajności, szczególnie ze nawet w DLAA te problemy są nadal widoczne.

Każdy DLSS coś poprawia, ale pojawiają się inne problemy, wyjątkiem chyba tylko był DLSS 1 vs 2.

Jesteście jak każdy inny użytkownik, jedne rzeczy widzicie bardziej a inne mniej, jeszcze innych pewnie nie widzicie wcale, pomimo że one tam są.

Skoro nawet natywna rozdzielczość ma swoje problemy, wreszcie po to został wynaleziony anty aliasing jakie to ma znaczenie ze nie mamy techniki która jest idealna we wszystkim. Nie ma to żadnego znaczenia. DLSS 4.5 jest mniej stabilny ? No oczywiście, że jest mniej stabilny, bo jest lepszy w rzeczach które musiały się odbić kosztem tej właśnie stabilności. Może Nvidia ma DLSS który te wszystkie problemy niweluje do 0, który w połączeniu z DLAA daje mega jakość obrazu, ciekawe tylko jakim kosztem wydajności, tylko już dawno doszli do wniosku, PO CO.

@tomcug miałem na myśli test który się skupiałby na tym, co piszecie ze problem jest podobno taki oczywisty ze ślepym trzeba być żeby go nie wiedzieć i zależy od gry.

No to pokaż no te gry i przykłady, proponuje też zrobić ten test DLSS 4 vs 3 tu nawet będzie łatwiej, bo widać to praktycznie w każdej grze.