Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.05.2026 o 10:22, Kadajo napisał(a):

Powiedziecie co jest do dzis nie tak z DLSS 4 vs 3.

Nie pamiętam, którą wersję domyślnie ma Shadow Of The TombRaider i nie jestem pewien czy przy testach porównawczych do DLSS 4.0 wymuszałem DLSS 3.0 (ale chyba tak), ale przy DLSS4 (4K, Quality, profil K, brak wyostrzania) obraz detali tekstur jest dokładniejszy/nierozmyty na DLSS 4.0 "K".

Tak czy inaczej obecnie DLSS 4.0 profil "K" wydaje mi się jest optymalny (na starszych DLSS jest większe rozmycie subtelnych detali tekstur i częściej można zobaczyć "stroboskopowe odbicia" w ruchu przy owych starszych DLSS niż przynajmniej wersji 4.0 na profilu "K").

ps. chyba, że chodziło Ci o to, jakie wady (pod wzgl. jakości obrazu) ma nowszy DLSS 4.0 w porównaniu do starszego, czyli DLSS 3 - to tego nie wiem ;) Jak na razie DLSS 4.0 zawsze wygrywał ze starszym DLSS 3.0 pod wzgl. jakości obrazu, z tego co zauważyłem ... chyba, że czegoś nie zauważyłem :hihot:

Edytowane przez Kyle
  • Odpowiedzi 2,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
9 godzin temu, leven napisał(a):

Nie może 5080, dla tego, że ma 16 GB Vram.  Wszystkie karty mające 16GB Vram nie uruchomią AI, jeżeli takie wymogi wejdą w życie. 

To jest kwestia wielkości modelu.

Nawet 8GB karty mogą uruchomić AI.

Teoretycznie każda karta będzie mogła uruchomić Neural Rendering, będzie tylko gorszej jakości.

Nvidia to właśnie próbuje osiągnąć, natomiast nikt nie wie jak to odbije się na jakości.

Dlatego ten ich pokaz DLSS 5 był głupi i pozbawiony sensu, bo zamiast to zareklamować jako koncept to oni do NR przykleili naklejkę "DLLS 5" z efektem AI slop no i dostali po dupie.

Przypomnę tylko ze Neural Rendering był już zapowiedziany ponad rok przed "wymyśleniem" DLSS 5, wraz z premierą RTX 5xxx wiec ogólnie za chwile miną dwa lata jak oni to zapowiedzieli.

Co mi sugeruje ze NR to będzie niewypał na ten moment ? To ze najprawdopodobniej Nvidia nie będzie w stanie zapewnić jego działania o takiej jakości jaka chcą osiągnąć na większości kart jakie są aktualnie w sprzedaży.

Kto wie, czy np. karty RTX Super nie pojawia się m.in. po to aby udźwignąć NR ze względu na większą ilość pamięci.

Wiadomo, że do pokazu były użyte dwa RTX'y 5090 co sugeruje ze albo model wymagał dużej ilości pamięci albo mocy obliczeniowej, albo jednego i drugiego.

Co ciekawe samo demo pokazuje, że mogłyby wrócić systemy oparte na podwójnym GPU.

DLSS 5 ma mieć premierę jesienią, na tegorocznym Computex który niektórzy okrzyknęli najbardziej nudnym tego typu wydarzeniem w historii jeden z przedstawicieli Nvidii sugerował, że DLSS 5 może się doczekać własnego pokazu przed premierą.

Jeśli ma to być na jesień to gdzie Nvidia mogłaby dokonać takiego pokazu ? Czy raczej to się ograniczy do filmików na YT co będzie w sumie trudno nazwać pokazem.

Tak czy siak, po wpadce jaka zaliczyli sprawa bardzo ucichła wiec backlash zrobił swoje. Wiedzą, że na ten moment nie udało im się tego sprzedać i ludzie na same słowo DLSS 5 reagują "widłami".

Jest też możliwość ze cały debiut NR i DLSS 5 zostanie przełożony na przyszły rok wraz z debiutem serii Super, albo nawet do premiery Rubina.

Opublikowano

To ogólnie nie ma znaczenia czy nazwą to DLSS 5, czy NR 1, ludzie obecnie hejtują wszystko co związane z AI i nvidia o tym doskonale wie. Ludzie hejtowali DLSS, FG, RT, PT a potem brali wszystko z wywalonym jęzorem.

I NR wcale nie musi działać na wszystkich kartach, tak samo jak nikt nie oczekiwał grania w RT po RTX2060, mimo że dało się uruchomić, tutaj też najprawdopodobniej będzie się dało ale wydajność i jakość poleci mocno.

O sukcesie zdecyduje czy dowiozą jakość, czy te tech demo pokaże że to w przyszłości może działać. To tak naprawdę pokaz możliwości, kolejny generacyjny skok.

10 godzin temu, leven napisał(a):

Wszystkie karty mające 16GB Vram nie uruchomią AI, jeżeli takie wymogi wejdą w życie. 

Modele do NR będą dosyć małe, bo muszą działać szybko.

Opublikowano (edytowane)

Włosów nie ma, bo właśnie chodzi o to, żeby nie było załamań na głowie. Głowa okrągła w 2103  ?

Przeważnie w grach były "kwadratowe" :lol2:

Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

To nie problem bo na tą facjatę idzie cała moc GPU. Nawet włosów brak ;) W grze masz całą masę assetów, które musisz wyrenderować.

No ma się GPU 5060ti :lol2:

No i 2160p obraz na fotce z tech dema.

Uruchamiałeś na swoim atari tego bencha ?

Edytowane przez leven
Opublikowano
3 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

Skubańcy, NV usunęła techdemo A New dawn. Ciekawe dlaczego :E

https://www.guru3d.com/download/nvidia-a-new-dawn-directx-11-demo/

2160p i zjada mi kartę :P 

1.jpg

Caleb !!! Smoot miton działa :)  w tym benchu - zobacz na FPS:

2.jpg

4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Dusk tez nie ma ;)

Zresztą nie tylko tych dem brakuje.

Nie ma Luny, Nalu nie ma dema z Adrianną Curry.

Luna: https://www.guru3d.com/download/nvidia-demo-luna/

3.jpg

Opublikowano
W dniu 20.06.2026 o 12:37, Wu70 napisał(a):

Ludzie hejtowali DLSS, FG, RT, PT a potem brali wszystko z wywalonym jęzorem.

BS, ludzie to biorą, bo nie mają wyboru.

Nvidia najpierw stworzyła problem (użyła RT/PT na kartach które są zbyt slabe aby pociągnąć to natywnie) i potem stworzyła potencjalne narzędzie aby ten problem rozwiązać (DLSS+FG).

Nikt tego nie bierze z wywalonym jęzorem. To jest MUS.

• Upvote 1
Opublikowano

Właśnie potwierdziłeś z jakim wywalonym jęzorem "gracze" rzucili się na RT/PT, byle tylko odpalić najnowsze bajery nvidii, bez względu na wszystko (DLSS, FG), aż ślinka ociekała byle ten promień się odbił :wariat:

Nie ma żadnego musu i ludzie mają wybór, większość graczy nie gra z żadnym PT czy FG, kilka tematów na forum to jest bańka gdzie właśnie wszystkim cieknie ślinka byle najnowsze pomysły nv poszły na ultra :D

• Confused 2
Opublikowano

Przede wszystkim to nawet developerzy się na to nie rzucili. Po 10 latach ile jest ger które to faktycznie porządnie wykorzystuje? 5 ? :E 

Na dodatek coraz więcej od tego ucieka, przynajmniej od tej wersji Nvidii :E

Opublikowano

Najlepsze to jest ze nawet jak wyłączymy RT czy PT (jeśli się da) to i tak trzeba często użyć DLSS czy FG żeby uzyskać HFR, ba czasem żeby uzyskać 60 FPS.

Niby idzie technika do przodu, nawet jeśli wolniej, a jednak nadal nic sie ne zmienia :E

Opublikowano

Na 99% jest fsr 4.1 dla RDNA3 na linux.

Wcześniej używałem w Gothic Remake TSR i było ok. FSR3 kupa.

Skorzystałem z PROTON_FSR4_RDNA3_UPGRADE=1 i było hmm nieco lepiej niż TSR.

Ale wczoraj wpadł news i update: https://www.techpowerup.com/350267/proton-experimental-adds-fsr-4-support-for-rdna-3-gpus-on-linux

Przełączyłem na "experimantal", bez dodatkowych komend i ... i jest zdecydowanie lepiej niż TSR.

Teraz ultra performance wygląda lepiej niż poprzednio fsr 3 quality. 

• Haha 1