Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

Panowie, oświećcie mnie, ciemniaka, co to jest "NVIDIA Streamline update" i dlaczego powinienem używać najnowszej wersji dla DLSS 4.5? Bo zainstalowałem to w Crimson Desert, ale nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę.

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano (edytowane)

Ja nie widze sensu uzywania 4.5, za duzo zjada wydajnosci, zysk wizualny "zodyn" ;) 

Gora 4.5

Srodek 4.0

Ostatni natywka

uwazam, ze ten nowy DLSS 4.5 jest fajny ale dok 4k w trybie performacne ;) 

20260428185853_1.thumb.jpg.62329663e7626fa4e59da9acdca688f9.jpg20260428185543_1.thumb.jpg.1ad2776fc286e0c774a6e3c42e5881f1.jpg20260428185516_1.thumb.jpg.e92cbf049c9076d39ecb111b940e3e7c.jpg

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

To już zależy od gry. Generalnie DLSS 4.5 ma największą przewagę w niższych trybach, a na Quality różnica jest mniej zauważalna. Ale są gry gdzie nawet w Quality różnica jest spora np. Assetto Corsa Evo przy kamerze z wnętrza. Zegary na desce rozdzielczej na DLSS 4.5 są w pełni czytelne a na 4.0 mają wyraźne rozmazywanie.

Zresztą chyba lepiej mieć wybór więc dobrze, że wprowadzili te presety. A kto z jakiego korzysta to już kwestia indywidualna

• Upvote 3
Opublikowano
11 minut temu, JohnyWol napisał(a):

Zresztą chyba lepiej mieć wybór więc dobrze, że wprowadzili te presety. A kto z jakiego korzysta to już kwestia indywidualna

FG i DLSS chyba zawsze mialy problemy z takimi statycznymi elementami :D  I faktem jest, ze 4.5 dociaga to co 4.0 nie dowiozl ale jesli mowimy o typowej scenie 3D w grach AAA jak podalem przyklad tlou to roznicy z lupa szukac :D 

No i tak jak piszesz mamy dzis wybor wiec kazdy wybierze cos dla siebie :D 

Opublikowano

Ja i tak w Crimson Desert jadę na rekonstrukcji promieni, bo inaczej się nie da, więc DLSS w wersji 4.0. Zresztą gość od RenoDX pisze:

"RR costs a lot not because of the denoising but because RR is the only setting that activates additional rendering like ReSTIR, higher ray res, additional EvaluateDiffuseRadiance shaders, Does Specular RT ect

Non RR is gimp mode RT"

Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

FG i DLSS chyba zawsze mialy problemy z takimi statycznymi elementami :D 

DLSS nie. Tylko generator klatek.

10 minut temu, Zas napisał(a):

A ja nadal nie wiem gdzie się te wersje DLSS zmienia, gdzie się ustawia itp. :E 

W nVidia App (instaluje się razem ze sterami i zwykłym panelem sterowania). Tam ustawiasz profile (np. K - to chyba poziom DLSS 4.0) i możesz wymusić też dokładność (np. Quality).

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kyle napisał(a):

DLSS nie. Tylko generator klatek.

5 godzin temu, Zas napisał(a):

Pisaliśmy o DLSS, które nie zawsze jest idealne tak jak kolega podał przykład na desce rozdzielczej i zegarach. 

11 godzin temu, JohnyWol napisał(a):

Assetto Corsa Evo przy kamerze z wnętrza. Zegary na desce rozdzielczej na DLSS 4.5 są w pełni czytelne a na 4.0 mają wyraźne rozmazywanie.

Bo FG to wiem że miały od zawsze ale DLSS też nie zawsze sobie z tym radzi.

5 godzin temu, Zas napisał(a):

https://dlss-swapper.com/

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
7 godzin temu, Zas napisał(a):

Najnowsze biblioteki DLSS można zaimplementować poprzez Swaper.

Ja tak robię. W dodatku używam NIP w wersji (na razie) 3.0.1.10

8.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Pisaliśmy o DLSS, które nie zawsze jest idealne tak jak kolega podał przykład na desce rozdzielczej i zegarach.

Również pisałem o DLSS (że bez frame generatora zegarów nie psuje). Hmmm ... to byłoby ciekawe. Macie jakieś zrzuty pod ręką? (proponuję DLSS Quality na profilu "K", bez frame generator). Nie mam Asseto Corsa, więc nie mam pomysłu jak wygenerować ten problem u siebie.

Opublikowano (edytowane)

Na zdjęciach ciężko to będzie wyłapać, bo rozmazywanie zaczyna się robić widoczne w ruchu. Na statycznym obrazie lub gdy samochód stoi jest lepiej. Ale postaram się sprawdzić później czy się uda to wyłapać. AC Evo nie ma frame generatora więc nie robi problemu :)

EDIT: Dorzycam screeny z AC Evo, ustawienia maksymalne 1440p i DLSS Quality. Na screenach w lewym dolnym  rogu widać jaki zastosowano preset. I od razu zastrzeżenie, przy DLSS preset K obraz nie wygląda tak cały czas, zegary jakby na 1-2 sekundy traciły ostrość i potem na 1-2 sekundy się wyostrza i tak cały czas. Na presecie M tego nie ma i jest ostrość znacznie bardziej stabilna. Generalnie cały kokpit jest ostrzejszy. Widać to na kratce głośników, na lewym boczku drzwi no i na zegarach i ekranie na środku deski. 

DLSS K.jpg

DLSS M.jpg

Edytowane przez JohnyWol
  • 3 tygodnie później...