Skocz do zawartości

Raytracing w grach - Przyszłość rozwoju gier czy tylko kolejna ciekawostka?

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nie no, super.

DLSS z 960p i 40fps przy liczeniu FG dla końcowego 80fps (ze spadkami jeszcze :E)

Idealnie do dynamicznej strzelanki.

więcej o tym zwinę, żeby się fani RT nie zagotowali ;)

Spoiler

Fajny jest też kisiel zamiast sadzy po promieniu lasera. 

"opóźnień nie wyczuwam" :hahaha:

"do rozgrywki kompetetywnej". No tak, bo jak nie jesteś esportowcem to grasz w gry typu Quake, aby porozmawiać o pogodzie, i wcale normalnego sterowania nie potrzebujesz. 

a tu oh jaki piękny realizm:

image.thumb.png.ebe366f38f94828545360e359752144c.png

:E

Problem bardzo typowy dla RT - przepalenie wszystkiego. 

Mowa o grze, w którą w kafejkach grali na kaszanach typu Riva TNT Vanta czy M64, z teksturami i wszystkim na low, bo nawet bywalcom tych kafejek zależało na tym, żeby mieć te 100+fps.

Tymczasem wyszła nowa gra Crimson Desert

Nie ma PT, ma pop-in wielu cieni i geometrii (nie wszystkiego, oczywiście) jak z ery gier na Playstation 1, i po włączeniu ray reconstruction, bez którego gra wygląda nie lepiej niż gry bez żadnego RT:

5090 4K i... 30fps

5080 1440p DLSSq i.. 50fps

Innymi słowy, poniżej 13000zł nie ma obecnie karty, która pociągnie to choćby w 60fps przy prawdziwej rozdziałce 1080p. Oczywiście mowa o najwyższych detalach, ale co z tego jak LoD i cienie wskakują na ekran 5m przed kamerą. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Raczej kupowałem zawsze trochę słabsze karty w sensie głównie serie z końcówką 60 no to wiadomo, że na tym nawet nie było sensu odpalania tego RT czy PT.

Od kilku miesięcy mam RTX 5070 Ti czyli w sumie mocną kartę no to stwierdziłem, że poodpalam sobie te wodotryski w grach.

Moje wrażenia? wiem, że może będzie to mało popularna opinia ale dla mnie to jakieś totalne pierdoły ten RT. Testowałem w wiedzminie 3 oraz Cyberpunku i jakiejś wielkiej różnicy nie widzę a wymagania to dość mocno podnosi. Dla mnie to by równie dobrze mogło tego nie być. Po czasie w W3 wyłączyłem bo już nie zwracałem na to w ogóle uwagi a przynajmniej karta trochę ciszej zaczęła chodzić.

Opublikowano (edytowane)

W Wieśku to szału nie ma, ale w Cyberpunku są różne ustawienia. Na pewno włączyłeś PT, a nie tylko RT?

Różnica jest i to nawet duża. Tu się nie zgodzę. 

Natomiast czy w moich oczach warta jest straty FPS choćby o połowę mniejszej niż koszt PT? Absolutnie nie - i tu się zgadzamy.

Mogłoby tego nie być. Jakby moja 5070ti miała wariant bez RT za 100zł mniej to bym wybrał taki wariant (pomijając kwestię opinii innych co rzutuje na wartość karty przy odsprzedaży)

W dniu w którym tam gdzie 5090tka ma 15-20fps będzie 100fps, uznam, że ta technologia ma sens. Nie prędzej. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Tak, PT na pewno odpaliłem. Było niby lepiej ale jakoś nie wiem, nie jest to dla mnie istotne. Pograłem z PT a potem wyłączyłem i po paru minutach się przyzwyczaiłem i nie robiło to mi różnicy.

Takie są moje subiektywne odczucia ^^

Opublikowano

Podejrzewam, że to zależy na co kto patrzy, mi po włączeniu PT w Cyberku ciężko wracać do rastra. Brakuje tej koherencji w obrazie i osadzenia przedmiotów w przestrzeni, a cieniowanie postaci to już w ogóle niebo a ziemia.

Opublikowano

ja teraz jestem swiezo po zmianie 9070XT na 5070 Ti i np w takim Alan wake 2 nie bylo mowy za bardzo o fajnym graniu a teraz wszytsko maks z PT Ultra, DLSS jakosc i fg x4 i jest plynnie bardzo bez zadnych defektow

Opublikowano
14 godzin temu, Slayer napisał(a):

Jak chodzi o cienie to ja od 20 lat juz z przyzwyczajenia zawsze ustawiam cienie na LOW bo najmniej dają wizualnie a dużo FPS podnoszą :E

Też tak robilem przez wiele lat, ale dziś low potrafi popsuć całą imersję pop-inem, albo sprawić, że gra wygląda na popsutą.

Poza tym czasem nawet nie zmienia to wydajności, chyba, że mówimy tylko o RT jako "o cieniach". Chociaż też nie zawsze, bo w Crimson Desert po wyłączeniu RT jest taki łańcuszek niezoptymalizowanych sztuczek na których się dev opiera aby upodobnić grę do tego co jest z RT, że w efekcie wyłączenie RT daje jakieś +10% wydajności. 

Opublikowano
Spoiler

Wincyj szarości = nowocześnie :E

image.png.4e3b02c24564685136951852c6051a1a.png

image.png.8bcc1f7e3dc719d112d50c85b3c48eac.png

no dobra, tu jest trochę na plus

image.png.6ca8845fa0065fc370c4e776012053f0.png

ale dalej powrót do "wincyj szarości i mgłuf"

image.png.ebe165fa620b365058f4d19ab0f08d20.png

Dalej jest znowu trochę lepiej, ale znowu różnica, której 3/4 możnaby uzyskać na karcie z roku 2009r, gdyby tylko była wydajna i miała pamięci jak np. GTX 1660S.

image.png.8a6e30acf237044c7581debc83b553c3.png

o, Turok 1 dzwonił i mówi, że ktoś mu zakosił mgłę i że jak nie oddadzą, to się wkurzy

image.thumb.png.b79680b05b16588b014d7a06ecce747a.png

W skrócie: wygląda bardziej jak nowoczesne gry. Bardziej szaro, więcej mgły, realizmu więcej, oryginalnego stylu mniej. Jestem na nie.