Skocz do zawartości

Film - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Lypton napisał(a):

Klasyki? Samuraj W kręgu zla Melville'a to arcykino, z najpiękniejszym i najwspanialszym Alainem Delonem.

Melville jest genialny - to król kryminału. Nawet sam Hitchcock darzył go ogromnym szacunkiem. Warto również np. Szpicel (1962) czy Armia Cieni (1969).

Skoro już wspomniałem o Hitchcocku to mniej znany Sznur (1948). Nie może zabraknąć też Widmo (1955) - Clouzot dobija niemal do Psychozy (1960).

Jak mamy już Clouzota to oparta na jego Cenie Strachu (1953) - dla mnie znacznie lepsza Baza ludzi umarłych (1958).

A Alain Delon cudowny był również w Pan Klein (1976) - tutaj w opisach jest potężny spoiler, więc gdyby ktoś się na niego zdecydował, radzę podejście "z marszu" - nic o filmie nie czytać.

Dobra kończę czymś współczesnym - Coco (2017) i daję Wam spokój z tymi starociami :niegrzeczny:

Opublikowano

Znacie jakiś dobry horror sci-fi poza serią Alien, Event Horizon (ten to chyba najlepszy film z tego gatunku jaki kiedykolwiek nakręcono) i Life z 2017? Jeszcze Pandora mi przychodizx do głowy, ale to był prawie horror tylko.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Sidr napisał(a):

Znacie jakiś dobry horror sci-fi poza serią Alien, Event Horizon (ten to chyba najlepszy film z tego gatunku jaki kiedykolwiek nakręcono) i Life z 2017? Jeszcze Pandora mi przychodizx do głowy, ale to był prawie horror tylko.

https://m.imdb.com/title/tt0134847/

%-)

Edytowane przez Pablloo
Opublikowano
23 godziny temu, Sidr napisał(a):

Screamers z 1995

Opublikowano

Obejrzałem The Old Guard 2 i to takie średnio-średnie. Na plus kawałek Gessafelsteina podczas kopaniny. Na minus urwana akcja. Na 11 minut przed końcem filmu patrzę na czas i się zastanawiałem jak oni w 6 minut chcą zmieścić finałową akcję bo z 5 minut na napisy końcowe trzeba liczyć. Wymienili kilka zdań i wjechało 10 minut napisów :E Zdziwiło mnie też to, że jedynka wyszła 5 lat temu. Sądziłem, że to była góra 3 lata temu. Jak ten czas zapierdziela to nie mam pytań.

• Haha 2
Opublikowano
W dniu 26.07.2025 o 20:56, Sidr napisał(a):

która Pandora?

Opublikowano
W dniu 26.07.2025 o 21:24, Winter napisał(a):

Bronsonem

Szczególnie Pewnego razu na dzikim zachodzie (1968).

W dniu 26.07.2025 o 20:56, Sidr napisał(a):

Znacie jakiś dobry horror sci-fi

Może Cube (1997)? Ja się totalnie odbiłem, ale wiem, że dla wielu to kultowy tytuł.

Opublikowano

Fantastyczna 4: Pierwsze kroki. Typowy bezpieczny film o superbohaterach dla najmłodszych.

Nudna przewidywalna fabuła z rozczarowującym zakończeniem w komiksowym stylu lat 60-tych. 

Nie ma żadnego pazura, twistu. Jest taki mdły. Antagoniści i efekty ratują film

Opublikowano
12 minut temu, Dimazz napisał(a):

Fantastyczna 4: Pierwsze kroki. Typowy bezpieczny film o superbohaterach dla najmłodszych.

Nudna przewidywalna fabuła z rozczarowującym zakończeniem w komiksowym stylu lat 60-tych. 

Nie ma żadnego pazura, twistu. Jest taki mdły. Antagoniści i efekty ratują film

Doom jest?