Skocz do zawartości

Film - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Klakier1984 @Send1N prawdę powiedziawszy lista filmów, "które TRZEBA zobaczyć" jest tak długa, że każdy ma zapewne spore braki w poszczególnych tytułach. Ja nie zapomnę jak "wchodziłem na poważnie" w filmy i celem było obejrzenie top 250 iMDB. To miały być najlepsze z najlepszych, no bo przecież nic więcej nie ma :E A potem się zaczęło... klasyki, festiwale, nagrody. No trochę mi jeszcze brakuje do domknięcia tej wspomnianej listy :E

@ghostdog tylko wiesz, problemy są dwa. Pierwszy to prawa autorskie i dostępność danego filmu (kiedyś się próbowałem w to wczytać, to jest taki galimatias, że głowa mała). Drugi taki, że taka lista/serwis zawsze będzie subiektywna i nawet gremialnie ciężko będzie ją ułożyć. Taki S. Schneider stworzył 1001 Movies You Must See Before You Die i poleganie tylko na niej, odbiera nam mnóstwo świetnych tytułów :E

Edytowane przez poszukiwaczGPU
Dodanie nicku
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Ja nie jestem lepszy :E tyle filmów na karku a dopiero wczoraj pierwszy raz obejrzałem pierwszego gladiatora ;D

I jak się podobał? Do dwójki nawet nie podbijam. 🙄

Opublikowano (edytowane)

Ja np. nie widziałem "Lista Schindlera" oraz "Pianista" (coś mi tam mignęło w tv ale nie obejrzałem w całości). Nie widziałem też w całości 2001: Odyseja kosmiczna Kubricka. Tak się teraz zastanawiam czy widziałem cały film czy może pamiętam tylko kultowe sceny np. nie jestem pewien czy obejrzałem do początku do końca Psychozę Hitchcocka. Na bank nie widziałem całego E.T. :D

Edytowane przez ghostdog
Opublikowano (edytowane)

Dziś w końcu obejrzałem nowego Jokera, po dość długim zwlekaniu, bo jednak ogrom negatywnych opinii na tyle skutecznie mnie zniechęcał, że nie chciałem sobie psuć dobrego wrażenia po pierwszej części.

Generalnie film mi się podobał. Jest klimat jedynki. Musicalowa formuła moim zdaniem na tyle została dostosowana do masowego widza, że nie przeszkadza. W ogóle sam zamysł na pokazanie psychiki Jokera w tej formie był genialny i ja to nawet w podanym przez reżysera kształcie kupuję. Choć z drugiej strony rozumiem też trochę zarzuty pt. chaos scenariuszowy czy finalnie zbędna Harley Quinn, której postać miała zdecydowanie więcej potencjału. O samym Jokerze też nie dowiedziałem się w zasadzie nic nowego, w porównaniu do jedynki.

Mimo tego, film obejrzałem z przyjemnością. Batman to mój ulubiony superbohater z dzieciństwa, to za niego się przebierałem na szkolne bale i w ciemno łykam wszystko, co związane z Gotham. Joker 2 nie jest tak zły, jak go w internetach malują, IMO. Przede mną jeszcze na szczęście o wiele lepiej zrealizowany Pingwin. :P

PS. A propos filmów-klasyków, które obejrzało się dopiero po latach - ja dopiero niedawno obejrzałem Lot nad kukułczym gniazdem. Nie mam pojęcia, dlaczego tyle lat się z tym filmem mijałem. :D

Z mniej oczywistych produkcji, film ponoć też wpisany na listę klasyków - Magnolia. Zaliczyłem parę tygodni temu i polecam obejrzeć (choć dla mnie ciężkostrawny, ale byłem tego dnia wypompowany fizycznie i walczyłem ze snem :P ).

Edytowane przez Wodzu
  • Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Odyseja tez bardzo dobre

nigdy tego nie zmogłem, tak jak i mechanicznej pomarańczy

tak samo czas apokalipsy mnie wymęczył okrutnie, o łowcy jeleni nie wspominając, bo ktoś wspomniał o liście imdb tp250, a tam jest dużo filmów ( akurat nie te ) które tylko krytykom się podobały albo czarnym w Ameryce i oni robili widownie i oceny , filmy L. von Triera i innych "twórców" , Fellini i śmierć w Wenecji  :kwasny:

--------

Z horrorów Omen, powiedzmy że trylogia się całkiem nieźle zestarzał, 4 z 91 już lipa okrutna, ten nowy, a ten nowy 2024 mocno średni.

O Omenie i Egzorcyście ( szczególnie początek z `04 )  sobie przypomniałem bo na sieci pojawił się "Apartament 7A"  będący prequelem?  innego klasyka "dziecka Rosemary"  . trza obadać to ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Łowca jeleni mi się bardzo podobał oglądałem jakieś 2 lata temu dopiero, swoją drogą to z De Niro z lat 70tych polecam Taxi Driver (1976) sztosik :cool: 

Mechaniczna pomarańcza strasznie dziwny film ale całkiem nieźle go wspominam. Z horrorów tych bardzo starych na pewno Lśnienie mi utkwiło w pamięci czy właśnie seria omen (mówię tutaj o filmach z przed lat 90tych) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Łowca jeleni mi się bardzo podobał oglądałem jakieś 2 lata temu dopiero,

myślę że za młody i głupi byłem jak próbowałem je lata temu obejrzeć, do takich filmów trzeba dojrzeć, może kiedyś spróbuje znowu.

De Niro z tamtych lat ( 70/80 ) to klasa sama w sobie, Ojciec chrzestny 2 którego stawiam  oczko wyżej niż część 1.

Potem wściekły byk i Dawno temu w Ameryce które widzialem tysiąc razy i znowu całkiem niedawno, zawsze w w wersji reżyserskiej, muzyka Moriccone... miód

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze w nawiązaniu do Gorączki (1995)... Jak mówiłem wcześniej, pierwszy seans miałem pod koniec zeszłego roku i dla mnie solidne kino, ale do powszechnych zachwytów mi daleko (7/10). Była to wersja nagrana z TV Puls z lektorem.

Wczoraj obejrzałem po raz drugi w oryginalnej ścieżce dźwiękowej + napisy (jak mam wybór, to zawsze wolę tak) i podobało mi się bardziej. Wciąż do arcydzieła daleko, ale mocne 8/10 się należy.

-----------------------

Nagrana na dysk dekodera.

Edytowane przez poszukiwaczGPU
Uściślenie
Opublikowano

Odświeżyłem sobie Psychozę. Pamiętałem tylko pierwszą i ostania scenę. Świetny film, bardzo dobrze się oglądało. Następny będzie Zawrót głowy oraz Północ, północny zachód. Trzeba nadrobić trochę filmów mistrza.

• Upvote 3
Opublikowano

Obejrzałem dzisiaj Kraven (łowca (2024) i powiem tyle jeżeli ktoś z was jak większość ludzi w tym ja narzekał że wszystko od marvela po avengers end game jest robione pod 12 latków to ten film nareszcie jest inny i całkiem przyjemnie mi się to oglądało a nie spodziewałem się ;) plus jest też taki że to jest pierwszy film o tej postaci z marvelowskich komiksów, może nie jest to jakieś wybitne kino ale bije na łeb wszystkie bajki dla dzieci Marvela z przed ostatnich 5-6 lat.

• Upvote 2
Opublikowano

Same dobre, fajne "starocie" widzę tutaj lecą :E. Taa, to byli czasy gdy miało się czas i leciało z filmami jak leci i prawie wszystko było "łał" i przebijało jedno po drugim i nie myślało czy woke czy nie.

Teraz żeby znowu coś nadrobić to znowu trzeba by było lecieć z torrentami, a to nie ma czasu, a to znaleźć dobre źródło...

Widzę leciała i "gorączka" i "taksówkarz" i "łowca jeleni"... Od siebie dorzucam i polecam:

https://www.filmweb.pl/film/Więzień+nienawiści-1998-30633

https://www.filmweb.pl/film/Życie+Carlita-1993-1094

https://www.filmweb.pl/film/Pluton-1986-1068

https://www.filmweb.pl/film/Donnie+Brasco-1997-516

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Obejrzałem dzisiaj Kraven (łowca (2024) i powiem tyle jeżeli ktoś z was jak większość ludzi w tym ja narzekał że wszystko od marvela po avengers end game jest robione pod 12 latków to ten film nareszcie jest inny i całkiem przyjemnie mi się to oglądało a nie spodziewałem się ;) plus jest też taki że to jest pierwszy film o tej postaci z marvelowskich komiksów, może nie jest to jakieś wybitne kino ale bije na łeb wszystkie bajki dla dzieci Marvela z przed ostatnich 5-6 lat.

Tam głupota goni głupotę. Ta krew to jedyny plus:E

Opublikowano (edytowane)

A w którym filmie marvela nie ma głupot? :E tak jak pisałem ogromny plus za to że w końcu wyszło coś na bazie komiksów dla osób powyżej 12lat ;) (takie czasy że człowiek zaczął cieszyć się z małych rzeczy xD)

@Gonzo3211 Wiadomo klasyki zawsze najlepsze ;) lata 80-2005 to był najlepszy czas dla kina z resztą z muzyką było/jest to samo.

Edytowane przez Send1N