Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na chwilę obecną jestem po 15 odcinkach (czyli po 2 sezonach) "Przystanek Alaska" i zaczynam się powoli wkręcać. Trudno mi jednak uczciwie polecić komuś tak wiekowy serial, zwłaszcza jeśli jest to pierwszy kontakt z tą produkcją. Zacząłem dzisiaj Let the Right One In i po 2 odcinkach stwierdzam, że szału nie ma przy czym "skandynawski" pierwowzór z 2008 raczej dobrze mi się kojarzy, "zachodnia" wersja z 2010 też chyba była nienajgorsza (Let Me In). Może problem leży w tym, że w zasadzie trzeci raz oglądam "to samo", no ale zobaczymy.

Opublikowano
W dniu 29.11.2024 o 10:45, Pavel87 napisał(a):

Kto już po finale trzeciego sezonu "From"? Masakra, ale się działo w tym odcinku. Trochę rzeczy już wiadomo, jakieś "klucze" się pojawiły w całej historii. Aż szkoda, że czwarty sezon pewnie dopiero w 2026

No w ostatnim odcinku się działo więcej i wyjaśniło niż przez cały 3 sezon ;) obejrzałem i dostałem takiego "mindfucka" że postanowiłem oglądnąć jeszcze raz całość aby sobie utrwalić i się dokształcić, ten serial jest warty wymasterowania tak samo jak Lost ;) Po 4 dniach jestem na 1 odcinku trzeciego sezonu w tym momencie :E :boink:i sprawdziło się to co zwykle... człowiek zdecydowanie więcej wie oglądając w ten sposób niż po odcinku co tydzień z rocznymi przerwami między sezonami...

Niestety tak jak piszesz 4 dopiero 2026 masakra :/ 

W dniu 29.11.2024 o 17:14, Harddrinkingman napisał(a):

Na chwilę obecną jestem po 15 odcinkach (czyli po 2 sezonach) "Przystanek Alaska" i zaczynam się powoli wkręcać. Trudno mi jednak uczciwie polecić komuś tak wiekowy serial, zwłaszcza jeśli jest to pierwszy kontakt z tą produkcją.

Pamiętam przebłyski z lat 90 bo moi rodzice oglądali to jak byłem mały ;) tak samo jak i Z archiwum X tylko że przez te właśnie flashbacki  X files jakieś 3-4 lata temu obleciałem wszystkie sezony po kolei (oczywiście dwa ostatnie sezony 11 i 12 wydane po prawie 20 latach przerwy dużo dużo słabsze) natomiast przystanku Przystanku Alaski nie tknąłem :P W tamtym roku zacząłem też klasykę lat 90 - Miasteczko Twins Peak niby jest klimat ale jakoś w drugim sezonie przerwałem i już nie dokończyłem.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

No w ostatnim odcinku się działo więcej i wyjaśniło niż przez cały 3 sezon ;) obejrzałem i dostałem takiego "mindfucka"

Tyle razy było pisane że czekanie w takich serialach aż coś sie "wyjaśni" nie ma sensu żadnego , generalnie jestem zdania że oglądanie tego typu seriali nie ma wiekszego sensu, można oczywiscie obejrzeć z odpowiednim luznym podejsciem.

Cytat

że postanowiłem oglądnąć jeszcze raz całość aby sobie utrwalić i się dokształcić

tutaj nie ma co sie dokształcać bo scenariusz to papka :smiech:

Powtórzę zatem, analizowanie takich seriali jak FROM czy LOST czy CASTLE ROCK nie ma sensu, czekanie na jakies wyjasnienia też nie ma, z prostej i oczywistej dla mnie przyczyny:

1) te seriale są czesto wymyślane z odcinka na odcinek bardzo spontanicznie , w związku z tym fabuła nie ma sensu bo nie jest to logiczny ciąg przyczynowo skutkowy zaprojektowany jako całosc tylko generyczny zlepek przypadkowych pomysłow wymyslanych na poczekaniu przez twórców
2) wiekszosc wątków robionych jest na zasadzie: budujemy tajemnice ale nie udzielamy odpowiedzi bo ludzie lubią tajemnice (a dodatkowo nierozwiązane zagadki nakręcają dyskusje w mediach społecznosciowych)
3) ten sposób wymyslania fabuły (czyli generowanie pytań bez sensownych odpowiedzi) powoduje czesto powstanie wielu martwych wątków fabularnych bez odpowiedzi.
4) dopiero pod koniec serialu (o ile wogole) twórcy wymyślają jakieś tam zakończenie i czesciowe wyjasnienie (najczesciej na odwal się)
5) bardzo czesto zakończenie jest wybierane z puli "wyjaśnień" zaproponowanych przez fanów w mediach społecznosciowych.

Dlatego jak oglądam sobie jakiś nowy serial i dociero do mnie że to jest serial robiony w "ten sposób" to najczesciej go przerywam, bo już wiem że to fabularna papka bez spójnej ciekawej historii i wyjasniania wątków w sensowny spójny sposób. Dlatego nie dałem rady oglądac do końca LOST (głupota scenariusza mnie osłabiała), dlatego też nie dałem rady oglądać dalej FROM oraz odstawiłem CASTLE ROCK po 1 sezonie. Te seriale to papka bez żadnego sensu i bez ciekawej fabuły, składają się tylko z wymyslonych na poczekaniu przez scenarzystów różnych "tajemnicznych zdarzeń " które to wydarzenia próbują fani łączyć w jakąś sensowną całość co jest stratą czasu bo one były wymyslane na poczekaniu jako scenariuszowe zapchajdziury byleby "się kręciło"

Edytowane przez Oldman
Opublikowano

Z całym szacunkiem ale mam gdzieś twoją opinię ;) dla mnie liczy się tylko to że ten serial mi się podoba i oglądam z wielkim zaciekawieniem nie przysypiając na tym itp podobnie miałem z Lostami, niektórym leżą tego typu klimaty po prostu ;) 

Opublikowano

@Send1N True, brother, true.  ;) 

Co do Castle Rock to jestem tak w połowie 2 sezonu i widzę że, na razie przynajmniej, nie jest on w ogóle powiązany z pierwszym. Nie wiem czy dalej jest lepiej czy gorzej, ale na razie daje się to oglądać.

Co do "From" to 3 sezon wleci pewnie dopiero na święta więc do spojlerów używajta ludziska "spoilera", to jest to oczko w prawym górnym rogu!! :E 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):
12 minut temu, Send1N napisał(a):

Z całym szacunkiem ale mam gdzieś twoją opinię ;) dla mnie liczy się tylko to że ten serial mi się podoba i oglądam z wielkim zaciekawieniem nie przysypiając na tym itp podobnie miałem z Lostami, niektórym leżą tego typu klimaty po prostu ;) 

nie zrozumiałeś chyba co chciałem napisać :faja: nie chodziło mi o to ze ja chce cie namówić zebys nie oglądał tego serialu bo lata mi to co oglądasz :cool:, napisałem tylko swoją opinie na temat "analizowania tego serialu" i jemu podobnych :smiech: ze jest to strata czasu i dlaczego tak uważam, w koncu forum jest od tego by wyrażać własne zdanie. to tyle, enjoy. :faja:

• Upvote 1
Opublikowano

oglądam (tzn próbuję) oglądać 2 sezon SILOS i nowy serial DIUNA ale kończy sie to tym że sobie minimalizuje w okienku widok i przeglądam internet zerkają jednym okiem, takie to emocjonujące :E

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

@Mar_s powiem szczerze że o tym castle rock nawet nie słyszałem ale widzę że klimat dobry no i gra John Locke z lostów czyli musi być dobry :rotfl::hihot:

Oglądałem ale nawet nie pamiętam o czym to było więc pewnie takie se;)

Opublikowano
W dniu 1.12.2024 o 06:36, Send1N napisał(a):

No w ostatnim odcinku się działo więcej i wyjaśniło niż przez cały 3 sezon ;) obejrzałem i dostałem takiego "mindfucka" że postanowiłem oglądnąć jeszcze raz całość aby sobie utrwalić i się dokształcić, ten serial jest warty wymasterowania tak samo jak Lost ;) Po 4 dniach jestem na 1 odcinku trzeciego sezonu w tym momencie :E :boink:i sprawdziło się to co zwykle... człowiek zdecydowanie więcej wie oglądając w ten sposób niż po odcinku co tydzień z rocznymi przerwami między sezonami...

Wow, całość? Ostro :D Ja przy kolejnym sezonie chyba poczekam aż cały będzie dostępny, bo faktycznie oglądanie jednego odcinka raz na tydzień "trochę wybija z rytmu". Ale również ostatni odcinek bardzo mi się podobał :) 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.12.2024 o 11:57, Oldman napisał(a):

oglądam (tzn próbuję) oglądać 2 sezon SILOS i nowy serial DIUNA ale kończy sie to tym że sobie minimalizuje w okienku widok i przeglądam internet zerkają jednym okiem, takie to emocjonujące :E

No spodziewałem się, że 2 sezon będzie lepszy. Nie wiem jak moża w pierwszym odcinku sezonu zrobić kilkunastominutową scenę próby przeskoczenia przez uszkodzony most.

Ja ostatnio obejrzałem Sprostowanie 6/10

Pingwina 8/10

Idź przodem bracie 5/10

Żmijowisko 2/10

Para idealna 5/10

Nic ciekawego nie ma obecnie :/

Trzeba czekać na drugi sezon Severance w styczniu

Edytowane przez johny11
Opublikowano (edytowane)

Obejrzałem Pingwina. Serial trzyma tempo od początku do końca. 8 odcinek giga dobry, a końcówka.. Ahh, dobre to było. Polecam 8/10.

Ps. Mini seriale rządzą!

Edytowane przez DeIntegro
  • Upvote 1