Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Wodzu napisał(a):

Wymyśliłem sobie obejrzenie dla odmiany jakiegoś serialu sci-fi i padło na Expanse. 3/4 pierwszego sezonu średnio mnie przekonywało, serial idealnie wpisał się w konwencję tanio wyglądających space oper, ale już ostatnie 3 odcinki były o tyle lepsze, że aż miałem podejrzenia o jakieś radykalne zmiany w reżyserii. :E Wątki zaczęły wciągać i poszczególne postaci nabrały więcej charakteru i sensu. Jak będzie tak dalej to będzie nieźle.

Ja obejrzałem chyba 3 sezony The Expanse. Już nie pamiętam ile ich było. Generalnie chyba najlepszy serial w kosmosie. Niestety nie skończyłem.. Pewnie wrócę jak ogram Mass Effecta jak zwykle na święta :) 

Opublikowano

Jestem fanem star wars i widzialem prkatycznie wszystko ale Akolita... doszedlem jedynie do polowy sezonu, moze za jakis czas odzyskam sily i dokoncze 
Tego nowego troche sie boje zaczynac 

Opublikowano

SW Załoga Rozbitków to ma być serial młodzieżowy. Ma przyciągnąć młode pokolenie do SW.

Choć z czasem pewnie sam też obejrzę. Obi Wana nawet jakoś strawiłem.

Było wyżej o Expanse. Genialny serial SF, będący wierną ekranizacją książek. Przy czym serial przedstawia fabułę pierwszych 6 książek. Są jeszcze 3 oraz tom z zebranymi opowiadaniami. Zdecydowanie polecam doczytać.

Opublikowano
2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

SW Załoga Rozbitków to ma być serial młodzieżowy.

jeśli przez młodzież rozumiesz przedszkolaków z grupy biedronek 5lat to ok

całe Star Wars od zawsze, od 77roku było skierowane do młodziezy, ani specjalnej przemocy, ani krwi itd itp. To ksiązki były dużo mroczniejsze, ale nie te spod ręki Lucasa.

po przejęciu marki przez Disneya proces tylko się pogłebił, pierwsza produkcja Mandalorian, którą dzieci w każdym wieku uwielbiają, w głownej mierze dzięki Grogu ( Baby Yoda ). 

Potem tylko Andor był dojrzalszy, reszta...

Znam sporo dzieciaków w wieku 7-16, rówieśników moich dzieci, i tu szczególnie chłopcy cały czas są SW zafascynowani, może troszkę dzięki rodzicom ;)   Filmy wszystkie oglądali naście razy, bezkrytycznie podchodząc do pierwszej trylogii ( nakręconej jako druga ,1,2.3 od Mrocznego widma...  )

U mnie na Mikołaja co roku kalendarz Lego SW musi być..

Ale młodszy, 10lat, wczoraj zaczął pierwszy odcinek tego tworu i po 15min stwierdził ze on tego nie będzie oglądał...

To my się starzejemy, ciągle uwazamy że SW jest dla nas,  a lata lecą..

Opublikowano
18 godzin temu, Send1N napisał(a):

Z dobrych  seriali Sci-fi polecam: The Bold and the Beautiful (1987) 

Świetny. Podobno Ridge Forrester gra tam siebie, syna i swojego ojca jednocześnie. Coś jak nasz Krzyś Ibisz.

• Haha 1
Opublikowano

Jesli chodzie o nowe SW to akurat Andor byl zrobiony na powaznie i nie wydawal sie skierowany do dzieci. Szkoda ze tylko jeden serial taki wyszedl a teraz same bajki dla dzieci robią 

Opublikowano

Dzień Szakala. Niby poważna tematyka, a na siłę wciskają dramy rodem z brazylijskich telenoweli. Do tego mnóstwo nieścisłości, zbiegów okoliczności i dyskusyjnych scen. W ramach guilty pleasure można obejrzeć, ale ogólnie rozczarowanie.

Opublikowano
6 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

A już miałem się za to brać po Black Doves.

Spróbuj, serial generalnie da się oglądać, Eddie na pewno go ciągnie swoją grą. Niestety prócz niego nitki inny się nie wyróżnia, brytyjska agentka i hiszpańska żoneczka walczą o miano najbardziej irytującej postaci.

3 godziny temu, r@dek napisał(a):

Skończyłem pierwszy sezon i jest git. Lubię klimat Fallouta a tu mamy taką jakby kryptę i to mnie przyciągnęło. Książek nie czytałem, nie znam fabuły i ciekawie to wygląda.

Potwierdzam, jest git. Nic powalającego, ale serial jest dobrze zrealizowany, całkiem nieźle zagrany i utrzymuje w napięciu przez większość czasu. Drugi sezon jak na razie też nie zawodzi.

Po długim namyśle zdecydowałem się w końcu sięgnąć po Fundację. Ekranizacja absolutnej klasyki gatunku SF ma bardzo mieszane opinie i nie ma się czemu dziwić - jak zwykle poprawność polityczna wybija się na pierwszy plan, dwie główne postaci męskie zamieniono na żeńskie (o karnacji chyba nie muszę wspominać), wiele ciekawych wątków z książki zostało usuniętych lub zmienionych. Mimo wszystko, o dziwo, nie udało się w ten sposób całkowicie zniszczyć widowiska, głównie za sprawą charyzmatycznego Jareda Harrisa w roli Seldona i w moich oczach absolutnej gwiazdy tego show - Lee Pace'a w roli Imperatora. Choćby dla tych dwóch ról warto zerknąć.

• Thanks 2
Opublikowano

Obejrzałem dwuodcinkowy wywiad z Davidem Chase, twórcą Sopranos. Spodziewałem się rozdrapania zabliźnionych ran i tak się stało. :E

Świetnie zrealizowany dokument-wywiad, przeplatany ujęciami z kulisów, ciekawymi historiami aktorów, procesem wyboru aktora do konkretnej roli i wybranymi scenami z serialu, okraszonymi komentarzem Chase'a. Sporym zaskoczeniem był dla mnie proces tworzenia scenariusza, bo spodziewałem się, że powstał on w całości na samym początku, a tymczasem była to pewna ogólna wizja/koncept, która z odcinka na odcinek i z sezonu na sezonu ewoluowała i nabierała kształtów. Fajnie dowiedzieć się czegoś więcej o jednym ze swoich ulubionych seriali wszechczasów. Teraz tylko odczekać jakieś parę lat i ponownie zabrać się za oglądanie tego majstersztyku. :)

Opublikowano

Dzień Szakala po dwóch odcinkach. Pulpa, ale wciągająca. Dzieją się rzeczy, jak wyżej nie zawsze logiczne i pełne zbiegów okoliczności, ale się dzieją. Takie Killing Eve bez humoru. 

Opublikowano

Skeleton Crew na pewno zapowiada się lepiej niż Acolyte :E. Wg mnie nie ma tragedii. Ten serial to totalnie inne podejście do SW. George Lucas kiedyś powiedział w wywiadzie, że SW jest dla 12latków więc może w tym szaleństwie jest metoda :D 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, MadDog napisał(a):

George Lucas kiedyś powiedział w wywiadzie, że SW jest dla 12latków więc może w tym szaleństwie jest metoda :D 

W zasadzie potwierdzał to nie raz i nie dwa i od dawna. Tutaj jest artykuł napisany krótko po premierze Nowej Nadziei https://time.com/4153583/star-wars-the-years-best-movie/ w którym Lucas wspomina, że SW to mieszanka wszystkiego, co go fascynowało jak miał 12 lat i powstały dla takich dzieciaków jak 12-sto letni George.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano

Obejrzałem ostatnio 2 seriale. Jeden z nich to wspomniany wcześniej "Let the right one in" a drugi to "Pingwin".

Pierwszy z nich dało się obejrzeć przy czym nie jest to nic rewelacyjnego. Być może bawiłbym się odrobinę lepiej gdybym nie widział wcześniej filmów. Dochodzę ostatnio do wniosku, że w sumie nie mam już czasu na tzw. "średniaki" chociaż paradoksalnie lubię od czasu do czasu obejrzeć rzecz "tak słabą, że aż dobrą" ("Wściekłe pięści węża" dajmy na to).

"Pingwin" to produkcja, z którą bawiłem się świetnie i zdecydowanie czekam na kolejny sezon. Nie pomyślałbym, że można zrobić tak dobry serial o postaci, która wydawała mi się totalnie nieciekawa. Postać, w którą wciela się Cristin Milioti jest równie (jeśli nie bardziej) interesująca niż sam Pingwin chociaż w wypadku tej pani zdarzyły się 2 lub 3 momenty, które wyglądały dziwnie/źle (przykładowo bardzo dziwna gestykulacja w jednej scenie - "sytuacja charytatywna" jeśli mnie pamięć nie myli). Zwykle nie dostrzegam takich sytuacji więc coś tam musiało być zdrowo nie tak.

Za jaki serial wezmę się w następnej kolejności? W sumie nie wiem ale myślę, że będzie to coś z grupy: Yellowstone S5B, Silos S2, Dune : Prophecy, Bad sisters S2 lub ew. popchnę nieco do przodu Przystanek Alaska. Chyba nie będzie tam jednak szybko ponieważ odczuwam swego rodzaju znużenie serialami.

Opublikowano (edytowane)

@Send1N, moim zdaniem warto, solidny serial z bardzo dobrze wykreowanym klimatem pre- post-apo. Moja ładniejsza połówka też ma awersję do języka niemieckiego, ale jej nie przeszkadzał w odbiorze. Wiem, żadna to reguła i nie musi zadziałać u Ciebie. :E

Edytowane przez Wodzu
  • Thanks 1