Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

117mhz samo się ustawiło - nie dotykam tego i jest git w grach :) 

V-sync mam w panelu nvidii ustawiony na "szybki"

panel.jpg

TV nie ma G-sync, musiałby kosztować z 4k zł :P

VRR szukałem, ale nie widzę takiej opcji, chyba, że źle szukam przy takim pilocie  :P 

pilot.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak jego tv ma opcje włączenia jakiejś technologii synchronizacji ze zmiennym odświeżaniem to powinno się pojawić, źle się wyraziłem z tym freesync bo np adaptive sync też może być, tylko pisał że nie znalazł to stwierdziłem że nie ma :E nie googlowałem modelu ;)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.12.2025 o 01:49, Pitt_34 napisał(a):

Kolega wyżej dobrze prawi, jak raz wejdziesz w OLEDa to już nie wrócisz do IPS/VA.

Ones You go Black, You never go Back. xD Dla mnie największą wadą oled na tę chwilę jest flicker, ale powrót wydaje mi się niemożliwy.

Edytowane przez j4z
Opublikowano
W dniu 26.12.2025 o 01:45, Lameismyname napisał(a):

Powiem Ci tak... przez ostatnie lata siedziałem na IPS i na wakacjach 2024 roku kupiłem minileda (AOC Q27G3XMN/BK) - ten przeskok to już był dla mnie kosmos, bo nie dość, że 180hz to jeszcze prawdziwy HDR.
Wzbraniałem się przed OLEDem, bo 3 gen QD-OLED i 3 gen WOLED wydawały mi się wystarczająco niedoskonałe... aż przyszła premiera 4 gen Tandem WOLED, gdzie łyknąłem monitor Gigabyte z sygnatury z którego jestem mega zadowolony.

Jeżeli grasz np. w Cyberpunka na najwyższych detalach w trybie HDR ale na klasycznym monitorze IPS/VA, to jakbyś dotykał fajnych cycków przez grube, gumowe rękawice....
Zmień monitor na OLEDa czym prędzej i ciesz się zupełnie innymi/lepszymi wrażeniami wręcz nie do opisania ;) 
A z tego co widziałem, na OLEDy wskakują różne promki i poniżej 1900zł idzie dorwać jakieś fajne 1440p 27"

W dniu 26.12.2025 o 01:49, Pitt_34 napisał(a):

@Paw79 Kolega wyżej dobrze prawi, jak raz wejdziesz w OLEDa to już nie wrócisz do IPS/VA.

W dniu 26.12.2025 o 02:03, Doamdor napisał(a):

@Paw79 Jak budżet pozwala i miejsce, to polecam 42" Oled, cycki wyglądają na nim lepiej, niż na mniejszym ekranie. %-)

Miałem przez pół roku RTX 5070 Ti i spokojnie idzie pograć w 4K po dostosowaniu detali + DLSS. 

Dzięki panowie- wygląda na to że OLED powinien być głównym celem mojego kolejnego większego uprdage.
Póki co po zakupie karty, świętach, serii urodzin i wizytach z psem u weterynarza spłukanko, ale jak się odrobię to będę mocniej zgłębiał temat.
Z tym że przy 5070Ti to jednak będę szedł raczej w 27"/1440p, bo raz że rozmiar bardziej dostosowany do moich warunków, a dwa że w QHD łatwiej o włączanie RT niż w 4K.

Jeszcze takie pytanie- jak na waszych OLED'ach jest z czytaniem treści i ogólnie z przeglądaniem internetu?
Bo po poprzedniej przesiadce z monitora VA na IPS'a zauważyłem, że na tym drugim lepiej znoszę dłuższe posiedzenia.
I tu spotkałem się z opinią że to przez mniejszy kontrast IPS'a.

A akurat OLED'y mają kontrast bliski nieskończoności, oraz czcionki mniej doskonałe niż monitory LCD.

Opublikowano
Godzinę temu, Paw79 napisał(a):

Jeszcze takie pytanie- jak na waszych OLED'ach jest z czytaniem treści i ogólnie z przeglądaniem internetu?
Bo po poprzedniej przesiadce z monitora VA na IPS'a zauważyłem, że na tym drugim lepiej znoszę dłuższe posiedzenia.
I tu spotkałem się z opinią że to przez mniejszy kontrast IPS'a.

A akurat OLED'y mają kontrast bliski nieskończoności, oraz czcionki mniej doskonałe niż monitory LCD.

Ja z paneli LCD miałem kiedyś różne TN (taki był standard), potem w większości miałem IPS, na wakacjach 2024 wleciał VA Miniled i od paru miechów 4 gen Tandem WOLED.
Akurat po przesiadce IPS -> VA Miniled -> 4 gen Tandem OLED nie czuje żadnego downgrade. Czcionki itp. są ostre, nic wizualnie nie drażni. Najlepiej zobaczyć to na własne oczy.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ja z paneli LCD miałem kiedyś różne TN (taki był standard), potem w większości miałem IPS, na wakacjach 2024 wleciał VA Miniled i od paru miechów 4 gen Tandem WOLED.
Akurat po przesiadce IPS -> VA Miniled -> 4 gen Tandem OLED nie czuje żadnego downgrade. Czcionki itp. są ostre, nic wizualnie nie drażni. Najlepiej zobaczyć to na własne oczy.

Widzieć OLED'a to już widziałem, ale tu chodzi czy głowa nie boli po kilku-godzinnych sesjach, co wychodzi dopiero w użytkowaniu.
Tych czcionek też nie widać na pierwszy rzut oka, ale to działa na poziomie subpikseli i może być męczące przy czytaniu dłuższych tekstów.

Aczkolwiek najnowsza generacja OLED'ów podobno poprawiła się w tej kwestii. 

Opublikowano
6 godzin temu, Paw79 napisał(a):

Widzieć OLED'a to już widziałem, ale tu chodzi czy głowa nie boli po kilku-godzinnych sesjach, co wychodzi dopiero w użytkowaniu.
Tych czcionek też nie widać na pierwszy rzut oka, ale to działa na poziomie subpikseli i może być męczące przy czytaniu dłuższych tekstów.

To indywidualna sprawa tak samo jak z hdrem. Jednych tak drugich nie.

Opublikowano
W dniu 3.01.2026 o 20:44, Paw79 napisał(a):

Jako kilkuletni użytkownik LG C2, nie spotkałem się z takimi problemami, a przepracowane na nim mam kilkanaście tysięcy godzin. 

Opublikowano (edytowane)

Z 4K nie da się już nic więcej wykręcić, poza jasnością, patrz na G6.

Jak dla mnie 165Hz już daje jakiś powód do wymiany obecnego oled, w wielu grach mam więcej fps w 4K. 

Zanim pojawią się telewizory 8K 42/48" i wyjdzie RTX chociaż 2x wydajniejszy od RTX 5090, to sporo wody w Wiśle upłynie. :E

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

czyli co dalej będzie ta sama matryca co dają od c2 ale lipa. 
Miałem nadzieję na tandem albo ten nowy tandem rbg. 
Jedyny plus starej matrycy to ledwo widoczne pionowe pasy

plus jest taki że te telewizory da sie wyrwać grubo poniżej 3k zł na wakacje

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Jak dla mnie 165Hz już daje jakiś powód do wymiany obecnego oled, w wielu grach mam więcej fps w 4K. 

Zanim pojawią się telewizory 8K 42/48" i wyjdzie RTX chociaż 2x wydajniejszy od RTX 5090, to sporo wody w Wiśle upłynie. :E

Wolę jednak 4k 60 ultra niż 4k 165 low.

Opublikowano
6 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Szkoda że nie dostaniemy panelu HyperRadiant w 42" :( teraz tylko jestem w zasadzie ciekawy ceny za C6 165Hz