Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Twój kolega ma QD-OLED, który ponoć się nie rysuje.

Zapewne też posiadasz QD-OLED, że bronisz jego opinii. 

Więc jak to jest z tym czyszczeniem matrycy QD-OLED? Rysuje się? 

W przypadku WOLED nie straszna jest woda z kranu i papierowy ręcznik.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niezła promocja na Allegro LG Oled 65" C5 za 4499 zł, cenę można jeszcze obniżyć do 4289 zł kartami podarunkowymi 3x1500 zł, które są na promocji po 1430 zł za sztukę. :)

https://allegro.pl/oferta/telewizor-65-cali-oled-lg-oled65c51la-webos-smart-tv-4k-uhd-czarny-17876350651

https://allegro.pl/produkt/karta-podarunkowa-allegro-cyfrowa-1500-pln-b89af4ec-139b-4dfc-9880-9a0fcaa6a481?offerId=18505812652

• Upvote 2
Opublikowano

Przymierzam się do oleda i mam taką zagwozdkę. Monitor mam na ramieniu i często zmieniam jego ustawienie tak że wieczorem do grania wyciągam go z głębi biurka na pełną długość ramienia i mogę sobie po skosie wywalić nogi na biurko i grać odchylony na fotelu. 

I teraz tak. Widzę że większość monitorów ma taką budowę jak starsze TV LG czyli elektronika w bulwie na środku i do tego dolepiona cienka tafla z matrycą. Trochę się obawiam o trwałość tego jeżeli miałbym za to łapać przy zmianie pozycji monitora. Tym bardziej, że czasem robią to dzieciaki, a wiadomo jak to z nimi jest. 

Używa ktoś podobnie do mnie i miał możliwość potestować?

Opublikowano (edytowane)

@Zdzichon Cienkie ramki były w starszych modelach, w moim starym C2 jest już gruba ramka aluminiowa. Nie ma problemu, żeby za nią chwycić i przyciągnąć 42" ekran do siebie. 

Pojawiły się B6 w sklepie, z cenami zaszaleli. :E

48" - 6999 zł 

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-telewizor-oled48b65la.bhtml

55" - 8499 zł

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-telewizor-oled55b65la.bhtml

65" - 9999 zł

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-telewizor-oled65b65la.bhtml

77" - 14 999 zł

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-telewizor-oled77b65la.bhtml

Edytowane przez Doamdor
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

No, ja mam jeszcze B9 i bałbym się go trochę przesuwać za tą cienką ramkę, a widzę że na przykład ten chwalony Gigabyte na tandemie ma taką dookoła stąd pytanie. 

Może doprecyzuję, chodzi o monitory 27, nie małe telewizory :)

Opublikowano (edytowane)

Czwarty rok leci z Innocn 40C1R czyli IPS 40" 3440x1440, 21:9 144hz - do tej pory działa wszystko super, cieżko by mi było teraz np w takie BF6 na czymś mniejszym zagrać

Edit - nie dla psa kiełbasa

Edytowane przez bbandi
Opublikowano (edytowane)

Na YouTubach i Redditach są już foty i filmiki  z nowym LG 52g930b. Kurczę trochę kusi... Ciekawe, jakby się miał ten ekran z matrycą VA porównaniu do mojego 45gx950a.

first-impressions-of-the-lg-52g930b-gami

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Wysokość taka jak 42" telewizor, co IMO jest maksymalną wysokością jaką można ergonomicznie ustawić na biurku. 

HDR na pewno będzie gorzej wyglądał, tam nie ma żadnego strefowego podświetlenia, ewentualnie strefy krawędziowe, które wyglądają jak kupa. Miałem takie w 38" monitorze LG.

Czerń vs. oled wiadomo. A poza tym powinno być ok.

Ja bym nie chciał się zamienić nawet jakby mi za darmo dawali.

Opublikowano

IMO to już 45" jest uciążliwe do ergonomicznego ustawienia, ale nie szkodzi. Duży ekran jest fajny. HDR nie używam, a czernie mi latają koło nosa, bo i tak zawsze siedzę przy włączonym świetle. Zależy mi jedynie na komfortowej pracy z tekstem i ładnych kolorach w grach.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.05.2026 o 09:04, bbandi napisał(a):

Czwarty rok leci z Innocn 40C1R czyli IPS 40" 3440x1440, 21:9 144hz - do tej pory działa wszystko super, cieżko by mi było teraz np w takie BF6 na czymś mniejszym zagrać

To dalej nie oled i robienie na tym cokolwiek to jak lizanie loda przez szybę. 

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano
13 godzin temu, Karister napisał(a):

Na YouTubach i Redditach są już foty i filmiki  z nowym LG 52g930b. Kurczę trochę kusi... Ciekawe, jakby się miał ten ekran z matrycą VA porównaniu do mojego 45gx950a.

Downgrade. Duzo wiecej przy pracy zyskasz zostajac z 45ka do gier i dorzucajac dodatkowy zwykly monitor do 'parkowania' tematow, jezeli serio na 45tce brakuje Ci miejsca.

Opublikowano
3 godziny temu, Karister napisał(a):

IMO to już 45" jest uciążliwe do ergonomicznego ustawienia, ale nie szkodzi. Duży ekran jest fajny. HDR nie używam, a czernie mi latają koło nosa, bo i tak zawsze siedzę przy włączonym świetle. Zależy mi jedynie na komfortowej pracy z tekstem i ładnych kolorach w grach.

Wobec takich wymagań, a w zasadzie ich braku bierz tego 52" bo oled Ci nie jest do tego potrzebny 😀 

Opublikowano
14 minut temu, Karister napisał(a):

Akurat do pracy to zdecydowanie zyskam z 52". Dylemat jest tylko w kwestii gier.

52 do pracy? Nie wiedzialem ze excele maja tyle kolumn ;)

Co prawda nie ma bezpośrednio obok siebie, ale jest film pociety i widać przewagę OLED-a w odwzorowaniu kolorów w gierkach. 

Opublikowano (edytowane)

To, gdzie jest przewaga, zależy od ujęcia, na moje oko. Nagrywane osobno, o innej porze dnia. Wystarczy inne światło i po ptokach takie porównanie. Ale fakt, w większości wyraźna przewaga jest po stronie OLEDa. Do tego w jednym momencie są dwa obok siebie włączone i OLED też lepiej nasycone kolory ma. Tyle że pozostaje też kwestia, jak one są ustawione. Ciekawe, czemu nie dali OLEDa tam. Nie byłoby dylematu. Może za rok ogarną temat.

Edytowane przez Karister