Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

To nie byłby pierwszy tak radykalny ruch koreańskiej firmy. W 2021 roku LG zamknęło dział smartfonów po latach problemów finansowych i spadającej sprzedaży, co było dość zaskakujące, bo smartfony tylko LG G6, czy LG V30 to były rewelacyjne konstrukcje, z możliwościami, których brakowało u konkurencji, jak choćby świetny DAC w LG V30.  Problemem był marketing i wprowadzanie rozwiązań, które doceniali jedynie bardziej świadomi użytkownicy.

Sam miałem G6 i 7 Thinq - świetne modele. Kusił mnie swego czasu V40 Thinq. Wygrały jednak słuchawki bezprzewodowe i świetny ldac. Z tym docenianiem przez najbardziej świadomych, to jest takie prawdziwe... To samo jest nie tylko w branży technicznej, ale też filmach, grach, czy muzyce. Wszędzie jest koncentracja na produkcie masowym, który ma być skierowanych do jak największej biomasy. ;) Nie ma tu miejsca na świadomego klienta, który doceni i jeszcze sporo więcej dopłaci do lepszego produktu.  

Co do TV, to nie wyobrażam sobie wracać do małych monitorów i liczyłem, że przesiąde się z 42 C4 na 42 C7-8. Dla mnie idealny rozmiar. Ten 43 LG ot trochę taka anomalia na rynku. Z drugiej strony Hisense ma bardzo szeroką oferte i jest szansa, że zdecyduje się kontynuować  tą linie TV może nawet w lepszej formie. Cenowo pewnie też wyjdzie korzystniej. Z drugiej strony monopol, nawet taki kiełkujący, to nic dobrego.

Opublikowano
W dniu 30.05.2026 o 16:46, Doamdor napisał(a):

Plotki? Damage control i tyle. 

Na pewno temat był poruszany tam bardzo mocno - LG robi reorganizację już 2. rok. 

Opublikowano
22 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Piąty Oled od LG wleciał i kolejny produkt w porządku, raz kupiłem Samsunga i szlag go trafił po 2 latach. xD

Ja Szajsunga też dobrze nie wspominam jeśli chodzi o monitor

• Upvote 1
Opublikowano

hej 

czy ktoś posiada TV OLED65C54LA

jakieś opinie od forumowiczów?

czy "będzie pan zadowolony"?

W dniu 1.06.2026 o 23:19, Doamdor napisał(a):

Piąty Oled od LG wleciał i kolejny produkt w porządku, raz kupiłem Samsunga i szlag go trafił po 2 latach. xD

może od Pana jakieś kilka słów na temat LG TV C5 2025 rocznik 

Opublikowano
Godzinę temu, j4z napisał(a):

Jak TV to LG 

a czy dla LG tych matryc i tak nie robi Samsung? 

W dniu 2.06.2026 o 21:31, azgan napisał(a):

Ja Szajsunga też dobrze nie wspominam jeśli chodzi o monitor

dobrze kolego, że wspomniałeś kolego że mowa o monitor, bo już myślałem, że jakieś aluzje tutaj leca %-)

Opublikowano
37 minut temu, samsung70 napisał(a):

a czy dla LG tych matryc i tak nie robi Samsung? 

Chyba odwrotnie :hihot: LG Display coś panu mówi ? :)

Samsung produkuje matryce QD-OLED.

LG produkuje WOLED i OLED (chociaż Tandem RGB OLED chyba nadal nazywają WOLED pomimo ze nie ma w nim już białej diody :hihot:)

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Chyba odwrotnie :hihot: LG Display coś panu mówi ? :)

Samsung produkuje matryce QD-OLED.

LG produkuje WOLED i OLED (chociaż Tandem RGB OLED chyba nadal nazywają WOLED pomimo ze nie ma w nim już białej diody :hihot:)

dziękuję za doprecyzowanie. Czyli, rozumiem, że będę miał wypasiony TV do grania niemal że z najwyższej półki! ale czad! będę musiał zmienić nick na LG70:hmm:

Opublikowano
5 godzin temu, samsung70 napisał(a):

hej 

czy ktoś posiada TV OLED65C54LA

jakieś opinie od forumowiczów?

czy "będzie pan zadowolony"?

może od Pana jakieś kilka słów na temat LG TV C5 2025 rocznik 

Kolejny ulepszony model, z wyższą jasnością i nowszym procesorem, nie koniecznie z super pilotem, któremu ubyło kilkanaście przycisków, a w mojej ręce nie leży dobrze. Póki co nie mam zastrzeżeń do telewizora, jest większy od poprzedniego, jest tańszy od poprzedniego, jestem zadowolony z kolejnego upgrade. 

• Upvote 2
Opublikowano
16 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Kolejny ulepszony model, z wyższą jasnością i nowszym procesorem, nie koniecznie z super pilotem, któremu ubyło kilkanaście przycisków, a w mojej ręce nie leży dobrze. Póki co nie mam zastrzeżeń do telewizora, jest większy od poprzedniego, jest tańszy od poprzedniego, jestem zadowolony z kolejnego upgrade. 

a jak wygląda kwestia gamingu, na obecnym TCL miniled, model 8xx coś tam, mam z Frame Gen taką dziwną poświate i jakby lag, czego na monitorze OLED nie uświadczyłem a czas rekacji był nieziemski, kiedy siadam do TV czuję ogromną różnicę. zastanawiam się czy po prostu takie uroki TV Gamingu czy TV ktory ja posiadam, jestem strasznie ciekaw jak to będzie się prezentowac na nowym LG OLED> 

pozdro 

Opublikowano
39 minut temu, samsung70 napisał(a):

a jak wygląda kwestia gamingu, na obecnym TCL miniled, model 8xx coś tam, mam z Frame Gen taką dziwną poświate i jakby lag, czego na monitorze OLED nie uświadczyłem a czas rekacji był nieziemski, kiedy siadam do TV czuję ogromną różnicę. zastanawiam się czy po prostu takie uroki TV Gamingu czy TV ktory ja posiadam, jestem strasznie ciekaw jak to będzie się prezentowac na nowym LG OLED> 

pozdro 

Nie doświadczyłem czegoś takiego na Oled, od 2022 roku używam Oled 42" C2 jako monitora i obraz w grach jest wyraźny, ostry, nie to co na poprzednim IPS/VA. C5 wypada lepiej od C2 jeżeli chodzi o jasność, HDR w grach będzie na +, C5 ma 144Hz, C2 120Hz, więc też na +.

Gry jakie widziałem na C5, to z kanału zWORMz Gaming, dobrze wyglądały. :E

W cenie promocyjnej jakiej był Oled 65" C5 4289 zł, to raczej trudno o lepszy TV, a obraz nadal jest topowy, bo to Oled. 

Opublikowano
Godzinę temu, j4z napisał(a):

Może być też takie złudzenie. Pamiętam, jak kupiłem jakiegoś maluszka TV dla mamy lata temu i odpaliłem CODa multiplayer. Wydawało się wszystko szybsze. 

a jak Twój C2 się sprawuje jako gaming monitor? 
kurła już nie mogę się doczekać jak odpalę Cities Skylines 2 na tym bydlaku <3