Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Napisze z własnego doświadczenia. Siedziałem ponad 2 lata na LG CX 55" z odległości 1m i z biegiem czasu czułem co raz większy dyskomfort. W pewnym momencie drażniło mnie to na tyle, że wymieniłem na 41.5" C3, którego używam do dziś z tej samej odległości tj. 1m. Nie tylko nastąpiła ulga dla oczu, komfort się poprawił, ale zauważyłem od razu zdecydowanie ostrzejszy obraz. Tyle w temacie.

Wczoraj porównałem sobie z ciekawości 55" A1 z 65" C5, odpaliłem YouTube, z 1m wideo na A1 było pikselowate, a na 65" gładkie. Lepszy upscaling w nowych telewizorach robi sporą robotę.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Lepiej zamazuje detale których i tak nie ma w słabej jakości video :E

Nie zamazuje, uwidocznia więcej detali na materiale 4K z YouTube, które są gładsze i ostrzejsze na 65" C5, niż 55" A1. 

10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

@Doamdor

Ja piszę tylko o grach, a tak jak @Kadajo napisał. Youtube to nie jest dobre miejsce do porównywania.

Przecież on nie będzie grał z 1m przed 65", a z 3, więc 42" nie sprawdzi się w tym scenariuszu. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Tak, ale są tutaj sugestie typu: więcej! bliżej!

Do 3m to więcej cali, a nie pikseli. 

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Zapewne :hihot:

Tak, upscaling na A1 jest tak samo obcięty jak 60Hz. :E

Opublikowano (edytowane)

Uważam, że wiele osób za bardzo bagatelizuje PPI. Generalnie można łatwo przedobrzyć, więcej cali nie zawsze oznacza lepiej, ale.. dla niektórych 30fps vs 120fps to żadna różnica, a dla Bożeny i Heńka tryb vivid w TV za 1000zl może wyglądać lepiej od skalibrowanego oleda za 10k. Róbta co chceta.

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 1
Opublikowano

@DżonyBi to o czym mówisz to już kwestia preferencji.

Znam osoby które uważają ze większy ekran jak 32" w TV to jakieś wariactwo i fanaberia i ze jak ktoś chce duży ekran to niech sobie do kina idzie, a nie pakuje ekran na pół pokoju.

Że monitor większy niż w laptopie to trzeba być nienormalnym albo ślepym.

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ciekawe jakby dziś postawić takiego 24" Rubina i z 4 metrów coś próbować obejrzeć :E W sumie można sobie zasymulować i w oknie na youtube coś w 320p otworzyć i popatrzeć z odległości :E 

Telewizory kineskopowe były postawione na końcu pokoju i nikt nie narzekał, każdy widział co dzieje się w telewizji. :E

Teraz przed 42" siedzą jeden metr ślepoty. :hihot:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Można mieć różne preferencje, ale gust gustem, a fizyka fizyką. PPI, odległość od ekranu i rozdzielczość realnie wpływają na ostrość obrazu. To, że komuś wszystko jedno albo nie widzi różnicy, albo udaje, że jej nie widzi, nie znaczy, że różnicy nie ma. Różnica jest i czasem jest ogromna. 

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

@DżonyBi Zauważalnie wyższa jasność, lepszy upscaling ze względu na nowszy procesor i z tego co piszą ludzie po przesiadce z C5 brak ditheringu. No i więcej herców jak wiadomo. Ja czekam na wersję Pro i wtedy pewnie przeskoczę. C3 to dalej jest topka i robi mega robotę jako daily monitor. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

@Kadajo Można mieć różne preferencje, ale gust gustem, a fizyka fizyką. PPI, odległość od ekranu i rozdzielczość realnie wpływają na ostrość obrazu. To, że komuś wszystko jedno albo nie widzi różnicy, albo udaje, że jej nie widzi, nie znaczy, że różnicy nie ma. Różnica jest i czasem jest ogromna. 

Ale ja nigdzie nie napisałem ze różnicy nie ma.

Tylko napisałem właśnie to, co ty potwierdziłeś.
Dla niektórych nie ma to kompletnie znaczenia.

Rozdzielacie tu często różnice na włosy, różnice które nie mają dla części użytkowników kompletnie znaczenia.

Jak się tak to czyta to można zadać pytanie jakim cudem my cokolwiek widzimy na starszych ekranach, nawet OLED które tylko przypomnę ZA KAŻDYM razem miały referencyjny obraz.

Tak jest, nawet modele FHD pierwszych generacji.

• Upvote 1
Opublikowano

Różnice z roku na rok są coraz mniejsze, a tu wychodzi że roczny TV trzeba wymienić bo matko bosko jaki kiepski panel xD 

A granie to już tak totalnie kwestia subiektywna, że nie ma co dyskutować jak baby. Gry AAA, wyścigi itp to ja mogę grać na 100", ale nie wyobrażam sobie FPSów na czymś takim. 

Opublikowano
12 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Zauważalnie wyższa jasność

Różnice w rozmiarze 42" nie są duże, tylko większe panele dostały matryce tandem. 

Przeskakując o kilka generacji będzie widać zmianę, ale nie jest to coś, co wgniata w fotel.

Opublikowano (edytowane)

@some1 różnica w szczytowej jasności między c3 a c6, w rozmiarze 42", to ca 300 nitów dla HDR. Ja używam jako monitora więc hdr w grach zdecydowanie tak. A jeśli wezmę to uwersję Pro, nie wiem czy ona jest dostępna w PL, która ma dodatkowo 10-12% wyższą jasność i powłokę anti reflex. 

Na ile ktoś te różnice zobaczy to już nie moje zmartwienie, każdy ma inną percepcję więc to kwestie indywidualne 👍 

W zaciemnionym pomieszczeniu pewnie i tak większości wystarczy to co oferuje c3 ale jak jest dużo światła zewnętrznego to sytuacja może być zgoła inna. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
22 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Do 3m to więcej cali, a nie pikseli. 

Dokładnie tak, sam mam obecnie 65" z 3,5m i bieda straszna, zwłaszcza w filmach bo tam często dochodzą jeszcze czarne pasy i ekran ma nagle 55".

W tym roku wymieniam na OLEDa 77" lub 83".

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To sporo. Źródło?

Ja na rtings sprawdzałem o ile jest jaśniejszy c5 od c3 jak jeszcze był otwarty dostęp. C3 miało w zakresie 780-800 nit (2% window) a c5 do 1000 (2% window). Później zmienili jeszcze system oceny i metodologię, żeby w końcu zamknąć bezpłatny dostęp do pomiarów i wyników. Więc uważam że jeśli c6 jest jaśniejszy od c5 to będzie to zauważalna różnica w porównaniu z c3. 

Opublikowano
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

różnica w szczytowej jasności między c3 a c6, w rozmiarze 42", to ca 300 nitów dla HDR.

Pomiędzy 42C2 a 42C5 jest ~100 nitów różnicy, a teraz nagle byłoby 300? Wątpliwe.

Skąd wiesz o wersji "pro"? Oficjalnie nic takiego nie ma.