Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Karister napisał(a):

To, gdzie jest przewaga, zależy od ujęcia, na moje oko. Nagrywane osobno, o innej porze dnia. Wystarczy inne światło i po ptokach takie porównanie. Ale fakt, w większości wyraźna przewaga jest po stronie OLEDa. Do tego w jednym momencie są dwa obok siebie włączone i OLED też lepiej nasycone kolory ma. Tyle że pozostaje też kwestia, jak one są ustawione. Ciekawe, czemu nie dali OLEDa tam. Nie byłoby dylematu. Może za rok ogarną temat.

Na podstawie zdjęć stojących obok siebie monitorów nie da się stwierdzić który ma bardziej nasycone kolory, bo kamera pokaże co innego w zależności od tego jakie monitor ma widmo światła poza pasmem widzialnym. Większość aparatów łapie też podczerwień i podkoloruje ten ekran, który emituje więcej IR.

Już nie mówiąc o tym jakie jest ustawienie kolorów w systemie i jakie opcje są włączone w samym monitorze.

Trzeba patrzeć na pokrycie DCI-P3 i Rec.2020 w recenzjach.

Wygląda na to że są porównywalne. Chcesz bardziej kolorowo, to QD mają bardzo szeroki gamut. 

https://www.tomshardware.com/monitors/gaming-monitors/lg-ultragear-52g930b-52-inch-5k-gaming-monitor-review-extreme-in-every-respect/4

Edytowane przez some1
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Oledy tv 4k

4 minuty temu, bbandi napisał(a):

OLED 40" 3440x1440 to kupa na ekranie i każdy to wie, przy tym rozmiarze trzeba już 4k a to winduje koszty i wymagania.

To nawet 32 oled będzie lepsze.

Opublikowano
6 minut temu, some1 napisał(a):

Na podstawie zdjęć stojących obok siebie monitorów nie da się stwierdzić który ma bardziej nasycone kolory, bo kamera pokaże co innego w zależności od tego jakie monitor ma widmo światła poza pasmem widzialnym. Większość aparatów łapie też podczerwień i podkoloruje ten ekran, który emituje więcej IR.

Już nie mówiąc o tym jakie jest ustawienie kolorów w systemie i jakie opcje są włączone w samym monitorze.

Trzeba patrzeć na pokrycie DCI-P3 i Rec.2020 w recenzjach.

Wygląda na to że są porównywalne.

https://www.tomshardware.com/monitors/gaming-monitors/lg-ultragear-52g930b-52-inch-5k-gaming-monitor-review-extreme-in-every-respect/4

Dzięki! W czerwcu wjeżdża nowe biurko, to może się skuszę.

Opublikowano
Godzinę temu, Karister napisał(a):

Ciekawe, czemu nie dali OLEDa tam. Nie byłoby dylematu. Może za rok ogarną temat.

Właśnie byłby temat bo na tym 52" jakby dali OLED to przez koślawe Pixele musiałbyś siedzieć 3 metry od niego dlatego przy tym rozmiarze i gęstości lepiej już VA i siedzieć jak człowiek blisko. Oczywiście inżynierzy lokalni wiedzą lepiej😄

Opublikowano
18 minut temu, bbandi napisał(a):

Właśnie byłby temat bo na tym 52" jakby dali OLED to przez koślawe Pixele musiałbyś siedzieć 3 metry od niego dlatego przy tym rozmiarze i gęstości lepiej już VA i siedzieć jak człowiek blisko. Oczywiście inżynierzy lokalni wiedzą lepiej😄

Kup tego oleda bo tego nie da się czytać:E

Opublikowano

Bo ludzie kupują takie monitory do symulatorów i siedzą blisko ekranu, chcą widzieć wyraźnie wskaźniki itd, jak chcecie takiego 52" do Minecrafta to piszcie petycje może zrobią 😄

Opublikowano

No ale jak, skoro PPI jest niskie to co ty chcesz zobaczyć w tym symulatorze na ekranach jak nie przybliżysz kamery, szczególnie jak używasz DLSS :E

Do czytania tekstu na ekranie to PPI już za niskie ale do czytania malutkich czcionek na FCU/PFD jest spoko LOL

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bbandi napisał(a):

Sorry, ale gadasz trzy po trzy i trochę szkoda prądu na to. IPS 32" 4K miałem jakieś dwanaście lat temu, kiedy mało kto w ogóle myślał o czymś więcej niż fHD. Potem 38" IPS 3840x1600, następnie 40" IPS 5120x2160, a teraz 45" OLED 5K2K. Każdy z tych monitorów miał dobry obraz, ale poniżej 120PPI schodzić bym nie chciał. Wiadomo, że OLED jest najlepszy pod kątem jakości obrazu, a ja się tylko zastanawiam, ile gorzej by było przy VA, bo takowej nigdy nie miałem. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, to widocznie zbudował sobie opinię o OLED pół dekady temu w oparciu o jakiegoś szrota z dolnej półki. Cztery metry to ja siedzę od 100" TV i jest sporo za mały względem tego, jaki mógłby być.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Doamdor Polska to nie jest kraj dla biednych ludzi 🤣🤣 

Czekam na tego c6 42". Miałem już w koszyku G5 48" za 4k pln po przewalutowaniu ale jednak 42 siedzi mi idealnie. 

C5 startowała z ceną 10 999 zł, na ostatniej promce C5 było można mieć za 4289 zł, widząc ofertę na C6, która jest odgrzanym kotletem, to trzeba mieć łeb do interesów, żeby to kupić. :E Zapewne pod koniec roku spadnie do ceny 6-7 tys zł, a w przyszłym roku jeszcze bardziej.

U mnie C2 nadal sprawna i godziny na liczniku lecą. C5 42" obecnie można nabyć za 2749 zł, 42" C6 wnosi zawrotne 21 Hz więcej, w cenie 2x wyższej. :E Osobiście czekam na C7, lub C8, może 42" dostanie Tandem OLED i jeszcze wyższe odświeżanie.

Opublikowano
17 minut temu, lukadd napisał(a):

Fajne te 42" 165hz 4K nowe oledy od LG :E Ale kuźwa mój C2 po 13k godzin jeszcze się nie wypalił, więc chyba jeszcze poczekam.

A po co ci, obraz przecież będzie taki sam :D

Opublikowano
9 minut temu, Doamdor napisał(a):

C5 startowała z ceną 10 999 zł, na ostatniej promce C5 było można mieć za 4289 zł, widząc ofertę na C6, która jest odgrzanym kotletem, to trzeba mieć łeb do interesów, żeby to kupić. :E Zapewne pod koniec roku spadnie do ceny 6-7 tys zł, a w przyszłym roku jeszcze bardziej.

U mnie C2 nadal sprawna i godziny na liczniku lecą. C5 42" obecnie można nabyć za 2749 zł, 42" C6 wnosi zawrotne 21 Hz więcej, w cenie 2x wyższej. :E Osobiście czekam na C7, lub C8, może 42" dostanie Tandem OLED i jeszcze wyższe odświeżanie.

Ja pewnie kupię po wakacjach jak zaczną się promki. Na teraz cena za 42" jest ustalona na poziomie 6300 pln po przewalutowaniu. We wrześniu / październiku powinien być dostępny za 2K mniej. Także na spokojnie. C5 mnie nie interesuje ze względu na dithering. W C6 jest trochę inaczej to rozwiązane, podobno dużo mniej inwazyjnie.

Nie spieszy mi się na szczęście. Mam 27", 42" i 77" wszystko na glossy WOLED. C3 42" używam jako monitora i chciałbym trochę jaśniejszy panel. 144/165Hz w zasadzie mi wystarcza do 4K. Pod Battlefield'a mam Asusa 240Hz. LG co roku daje bardzo mało w rozmiarze 42" więc nie spodziewam się fajerwerków przy C7.

Opublikowano
47 minut temu, bbandi napisał(a):

Bo ludzie kupują takie monitory do symulatorów i siedzą blisko ekranu, chcą widzieć wyraźnie wskaźniki itd, jak chcecie takiego 52" do Minecrafta to piszcie petycje może zrobią 😄

Ja mam do wszystkiego a w symulatory nie gram.

34 minuty temu, lukadd napisał(a):

Fajne te 42" 165hz 4K nowe oledy od LG :E Ale kuźwa mój C2 po 13k godzin jeszcze się nie wypalił, więc chyba jeszcze poczekam.

A ile martwych pikseli na krawędziach?:E

Opublikowano

@ODIN85 Po mojemu dalej jest to spora doza loterii jaka sztuka się po prostu trafi :E

Mój C2 42" ma też nowszy panel WBE ponoć znacznie bardziej trwały od wcześniejszych WBC co były w C1 i wcześniej. Ale nie wiem, C9 też jeszcze nie wypaliłem tylko on ma i tak jednak znacznie mniej h przerobione mimo, że ma więcej lat..