Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadza się, wszystko jest opisane w linku, który podałem.

Jednak te TV z całą pewnością się nie wypalą a ja chciałbym wymienić mojego 65" na 85" i mieć święty spokój na minimum 7 lat.

TV mam działać na 100% podświetlaniu czyli na 100% swoich możliwości nawet jak przechodzę jedną gre np. 150h.

Nie chcę się martwić, że coś się wypali (np. HUD), tak samo jak mam włączony kanał informacyjny z paskiem na dole lub jak oglądam wiele godzin kogoś strimy.

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Spychcio napisał(a):

Nie chcę się martwi

Ale wiesz że można używać OLEDa i nie martwić się? Nikt tego nie sprawdza ;)

Kup sobie jakiś model co ma 5 lat gwarancji (np. G5) i wywalone, ciesz się życiem 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Ale wiesz że można używać OLEDa i nie martwić się? Nikt tego nie sprawdza ;)

Kup sobie jakiś model co ma 5 lat gwarancji (np. G5) i wywalone, ciesz się życiem 

Myślę właśnie o G5, ale 77" to trochę mało a 83" to cena już zaporowa jak dla mnie...dlatego spoglądam też na FALDy 85".

Edytowane przez Spychcio
Opublikowano

A to tak, najnowszy G w największym rozmiarze to cena kosmos, może G4 coś znajdziesz? Ja bym się nie bał i wchodził w C (cena) ale tylko G da duży spokój (gw)

Mi dzisiaj wpadło w oko takie coś, 5898zł za 98", pewnie niezły szajs 8:E ale zamiast projektora powinien robić wrażenie(?)

https://www.pepper.pl/promocje/telewizor-tcl-98c655-98-qled-4k-144-hz-cashback-800-zl-finalnie-5898-zl-inne-tv-w-opisie-at-x-kom-1026886

Opublikowano (edytowane)

TV 85" za 10 000zł mają bardzo średni obraz a Ty patrzysz na 98" za 6000zł.

W życiu bym tego nie kupił. Jakość obrazu to podstawa. Szkoda kasy:)

G4 nie chce bo wypada mizernie w porównaniu do G5.

G4 vs G5 w tych samych scenach

Screenshot_20250403_224442_Facebook.jpg

Edytowane przez Spychcio
Opublikowano

TOPka obrazu? Nie w porównaniu do G5. 

Popatrz na ostatnią scene, 850nitów vs 1950nitów. 1100nitów różnicy, to jest totalna przepaść.

Takich różnic nie było przez wszystkie 4 generacje serii G jak teraz zrobił sam jeden G5.

Opublikowano

Jasność szczytowa to nie jest MUS który decyduje o jakości obrazu. ON decyduje tylko jak sama nawa wskazuje o jasności maksymalnej. Nie wspominając ze to ma znaczenie praktycznie tylko w HDR. W SDR i nawet HDR który będzie masterowany do 1000 Nitow co dziś chociażby w grach jest norma nie będzie różnicy miedzy tymi oledami żadnej.

Wszytko powyżej 1000 nitów ma sens dopiero przy filmach i to tylko tych które były masterowane natywnie do 4000 nitow.
Pytanie czy faktycznie różnice będą aż tak znaczne bo dopóki matryca nie jest w stanie lokalnie utrzymywać stałych 4000 nitow to bym sobie nie zawracał zbytnio głowy tymi różnicami.

Opublikowano
W dniu 13.04.2025 o 02:02, Spychcio napisał(a):

TV 85" za 10 000zł mają bardzo średni obraz a Ty patrzysz na 98" za 6000zł.

W życiu bym tego nie kupił. Jakość obrazu to podstawa. Szkoda kasy:)

G4 nie chce bo wypada mizernie w porównaniu do G5.

G4 vs G5 w tych samych scenach

Dają w zestawie okulary przeciwsłoneczne? :hihot:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 14.04.2025 o 04:08, Doamdor napisał(a):

Dają w zestawie okulary przeciwsłoneczne? :hihot:

Też do końca trochę nie rozumiem zachwytu nad dużą maksymalną jasnościa. Punktowa, chwilowa jasność 1000+ nitów, to super sprawa w grach i filmach. Tu dochodzi jeszcze kwestia odległości od TV. Do tekstu idealnie jest ok 200-300 nitów w zależbości od danej osoby. Przy monitorze i 450 nitach na sztywno w lekko zaciemnionym pomieszczeniu mnie momentalnie szczypią oczy. Wartości w okolicach 2k nitów (na małym obszarze ekranu), to chyba tylko się sprawdzają w nasłonecznionym pomieszczeniu. Nie wiem, może się myle i niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Zgłaszał ktoś TV LG na gwarancję z powodu martwych pixeli po raz drugi? :D 
W sensie... zgłosiłem na krótko przed wygaśnięciem pierwszej gwarancji, wymienili matrycę, a teraz niedługo mija 2 lata od tej wymiany i znowu mam martwe pixele...

Facet, który wymieniał mówił, że gwarancja biegnie od nowa.

Ale jedynym dowodem tej naprawy, który mam jest zdjęcie formularza "zlecenie naprawy", które zrobiłem jak był u mnie...

Edytowane przez krukkpl
  • 3 tygodnie później...