Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

14 minut temu, huudyy napisał(a):

AO nagrał ponad 250 filmików

Można teoretycznie założyć, że podczas interwencji było dwóch policjantów czyli łącznie brało ok 500 f-y.

3 minuty temu, huudyy napisał(a):

w dalszym ciągu, to o kilkaset złych interwencji za dużo.

na ok 99 tys. policjantów tragedii nie ma ;)

Opublikowano

Znam temat od strony policji, bo mam w jej szeregach paru znajomych.
On większości interwencji nie pokazuje, bo policja wie co robi. Ogólnie uważają go za idiotę który niepotrzebnie odciąga policje od pracy pierdołami. A to ze raz na jakiś czas mu się uda trafić na tych mniej ogarniętych, nikt ich nie broni.

36 minut temu, skypan napisał(a):

Interweniujący Policjant nie musi znać się na wszystkim. Sam ustawodawca przewidział, że może dojść do sytuacji wykraczających poza wiedzę funkcjonariusza. Jeżeli osoba ma przeczucie, że nie złamała prawa, przepisów itd. może nie przyjąć mandatu, złożyć zażalenie na sposób przeprowadzonej interwencji itd. Rozszerzając świat matrixa (co poniektórych) zwracam uwagę, że "sądy" też nie są nieomylne a wydają wyroki . Należy pamiętać, że wyrok wydaje osoba najwyższego zaufania publicznego, która (teoretycznie) posiada największą wiedzę prawniczą a co najważniejsze ma (a wręcz) musi mieć wykształcenie prawnicze. Także w tym przypadku ustawodawca dał możliwość odwołania się od wyroku do sądu wyższej instancji. Są jeszcze kwestie interpretacji danych przepisów co wielokrotnie przerabialiśmy i nadal przerabiamy gdzie wybitni znawcy prawa mają odmienne zdanie w danej kwestii. A tu co poniektórzy wymagają od policjantów wiedzy absolutnej. Po prostu w pale się nie mieści.

Tak jak pisałem trzeba być wyjątkowo naiwnym albo niezbyt ogarniętym, aby uważać ze tam gdzie jest człowiek będzie 100% nieomylności i znajomości obszernych tematów.

• Confused 1
Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale jakimś dziwnym trafem pewnie każdy miał kiedyś na pieńku z mundurowym i teraz się im cieszy mordka jak o nich ktoś filmiki nagrywa.

japierdole, jak w tym kraju ma być dobrze, skoro od NIKOGO I NICZEGO się nie wymaga nawet minimum? przedstawiciele prawa notorycznie je łamiący? essa! a może rozliczmy polityków z kiełbasą wyborczą, która po wyborach ginie w mrokach przeszłości? a po co, na co to komu?

Po drugie to nie ja miałem na pieńku z mundurowym, tylko oni ze mną - a, że nie chcieli się dogadać po dobroci, to chociaż jeden skończył z naganą. Bóg zapłać, że moim rodzicom nie spodobało się łamanie praw ich własnego dziecka.

Ew wytłumacz mi jak ty byś zareagował, gdyby ktoś Twojemu 16 letniemu dziecku wracającemu z treningu zimą kazał ŚCIĄGAĆ KURTKĘ, BLUZĘ, BUTY i wyrzucać wszystko z plecaka bo uwaga: "wyglądasz na kogoś kogo szukamy" - a to wszystko na chodniku przy ulicy w mieście, bez obecności kogokolwiek dorosłego poza samymi miernotami z policji?

Zrozum, że to nie AO jest tutaj tym złym, tylko Ci, którzy dopuszczają się zła. Bo ok, rozumiem wasze zdanie, że AO to nędzny prowokator i łowca clickbaitów, tyle, że POLICJA SAMA DAJE MU TEN CONTENT, a wy od tego odwracacie wzrok i próbujecie spuścić całą winę na gościa ze zbyt dużą ilością kamer i wolnego czasu.

16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Trzeba mieć naprawdę niskie IQ żeby na podstawie filmików audytora wyrabiać sobie zdanie o funkcjonariuszach prawa  :D

https://pl.wikipedia.org/wiki/Śmierć_Igora_Stachowiaka

trzeba mieć żenująco niskie IQ, by wierzyć bezgranicznie naszej policji :)

Ten kraj to czyścieć, a wy zasługujecie, by w nim być.

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

to w sumie wiele tłumaczy, do swojego gniazda się nie pluje.

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ogólnie uważają go za idiotę który niepotrzebnie odciąga policje od pracy pierdołami.

skoro to są takie pierdoły, to czemu nim się przejmują i poświęcają mu TYLE czasu? Bo większość tych interwencji można by zamknąć po minucie. Kto w tym wypadku jest idiotą? Idiota z kamerą, czy calutka banda idiotów, którzy się na to podpuszczają?

• Upvote 2
Opublikowano

I cyk dużo nie trzeba było, żebyś pokazał swoje prawdziwe oblicze. No i się potwierdziło to co pisałem :)

Jak ty tak rozmawiasz z policją to się nie dziwie ze cie będą próbować ustawiać do pionu. Prawidłowo.

;)

5 minut temu, huudyy napisał(a):

japierdole, jak w tym kraju ma być dobrze, skoro od NIKOGO I NICZEGO się nie wymaga nawet minimum? przedstawiciele prawa notorycznie je łamiący? essa! a może rozliczmy polityków z kiełbasą wyborczą, która po wyborach ginie w mrokach przeszłości? a po co, na co to komu?

Po drugie to nie ja miałem na pieńku z mundurowym, tylko oni ze mną - a, że nie chcieli się dogadać po dobroci, to chociaż jeden skończył z naganą. Bóg zapłać, że moim rodzicom nie spodobało się łamanie praw ich własnego dziecka.

Ew wytłumacz mi jak ty byś zareagował, gdyby ktoś Twojemu 16 letniemu dziecku wracającemu z treningu zimą kazał ŚCIĄGAĆ KURTKĘ, BLUZĘ, BUTY i wyrzucać wszystko z plecaka bo uwaga: "wyglądasz na kogoś kogo szukamy" - a to wszystko na chodniku przy ulicy w mieście, bez obecności kogokolwiek dorosłego poza samymi miernotami z policji?

Zrozum, że to nie AO jest tutaj tym złym, tylko Ci, którzy dopuszczają się zła. Bo ok, rozumiem wasze zdanie, że AO to nędzny prowokator i łowca clickbaitów, tyle, że POLICJA SAMA DAJE MU TEN CONTENT, a wy od tego odwracacie wzrok i próbujecie spuścić całą winę na gościa ze zbyt dużą ilością kamer i wolnego czasu.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Śmierć_Igora_Stachowiaka

trzeba mieć żenująco niskie IQ, by wierzyć bezgranicznie naszej policji :)

Ten kraj to czyścieć, a wy zasługujecie, by w nim być.

to w sumie wiele tłumaczy, do swojego gniazda się nie pluje.

skoro to są takie pierdoły, to czemu nim się przejmują i poświęcają mu TYLE czasu? Bo większość tych interwencji można by zamknąć po minucie. Kto w tym wypadku jest idiotą? Idiota z kamerą, czy calutka banda idiotów, którzy się na to podpuszczają?

Gdzie ktoś pisze ze bezgranicznie wierzy policji :E

To właśnie ty i tobie podobni bezgranicznie ufacie jakiemuś randomowi co nagrywa filmiki na YT i uważacie to za prawdę objawioną w 100% realna :E

Zakładaj kanał i wypowiadaj wojnę policji, bo jest niedouczona i zła, bo dziecko 16-letnie przetrzepali na ulicy :E

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

żebyś pokazał swoje prawdziwe oblicze. No i się potwierdziło to co pisałem :)

j/w, to nie ja tłumaczę swoich znajomych ¯\_(ツ)_/¯ ale nie dziwię się, kto by chciał obrażać ojca, brata czy tam przyjaciela jakiegoś.

Jak ty tak rozmawiasz z policją to się nie dziwie ze cie będą próbować ustawiać do pionu. Prawidłowo.

ojp, ty tak poważnie? A nie bierzesz pod uwagę, że ten brak zaufania do służb może nie wiem, WYDARZYŁ SIĘ PO ICH ZŁEJ INTERWENCJI? KTÓRA MUSIAŁA SIĘ SKOŃCZYĆ REAKCJĄ RODZICÓW?

Ja zrobiłem dosłownie WSZYSTKO o co mnie prosili, dopiero po powrocie do domu i opowiedzeniu historii tacie tryby maszyny ruszyły.

Wiesz co? Mam nadzieję, że kiedyś złapie Cię drogówka z nadpobudliwym - może jak ktoś złamie TWOJE prawa, to dotrze do Twojej głowy dlaczego tak ważna jest kontrola policjantów i tego, jak reagują.

Gdzie ktos pisze ze bezgranicznie wierzy policji :E

Ty, skoro zakładasz z góry, że AO robi coś złego, a policja nie.

To wlasnie ty i tobie podobni bezgrnicznie ufacie jakimus randomowi co nagrywa filmiki na YT i uwzacie to za prawde obajwiona w 100% realna :E

a wyroki sądu to masz w dupie jak rozumiem?

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
Opublikowano

Ja nikogo nie tłumaczę. Ty cały czas szukasz dziury jak audytor, żeby tylko wyszło na twoje, prowokujesz.

Czyli rozumiem ze twoim zdaniem policja jest zła, rozumiem ze nigdy już jej nie wezwiesz nawet jak ci rodzinę pobija i dom okradną ?

Sam wrzucasz wszystkich do jednego wora.

Jeszcze raz napisze gdyby audytor nie robił prowokacji i nie odwalał szopy to nikt by nie miał do niego pretensji, ale wtedy trudno by mu było zrobić z tego kontent, bo jeszcze niższy miałby "K/D" ratio :D

Ktoś tu nawet polecał inne kanały podobnej tematyki gdzie ich autorzy nie robią takich szopek, nie sprawdzałem, ale fakt jest taki ze tylko kanał audytora rezonuje, pomyśl chociaż przez chwile dlaczego. A nie jesteś jednostorny, bo "coś cię spotkało".

• Confused 1
Opublikowano

tylko oni ze mną - a, że nie chcieli się dogadać po dobroci, to chociaż jeden skończył z naganą. Bóg zapłać, że moim rodzicom nie spodobało się łamanie praw ich własnego dziecka.

Jak widać twoi rodzice skorzystali z prawa i złożyli zażalenie na sposób przeprowadzenia interwencji co skończyło się naganą. To jest dokładnie to co opisałem wcześniej. Ty nie mogłeś tego zrobić bo nie byłeś pełnoletni więc zrobili to prawni opiekunowie. Sam nie rozumiesz co piszesz i trzeba tłumaczyć ci twoje wytłumaczenie.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Ty cały czas szukasz dziury jak audytor, żeby tylko wyszło na twoje, prowokujesz.

i vice versal :E nie potraficie nawet raz przyznać się do tego, że większość tych filmików by NIE POWSTAŁA, gdyby nie nieudolność policji.

Czyli rozumiem ze twoim zdaniem policja jest zła, rozumiem ze nigdy już jej nie wezwiesz nawet jak ci rodzinę pobija i dom okradną ?

Ty to powiedziałeś. Mam ich w większości za tępaków, zwłaszcza po 2015 roku gdy prestiż i jakość naszych służb zaczął lecieć na łeb na szyje. Dlaczego miałbym nie korzystać z ich usług, SKORO DO RWY NĘDZY PŁACĘ NA ICH UTRZYMANIE?

Jeszcze raz napisze gdyby audytor nie robił prowokacji i nie odwalał szopy to nikt by nie miał do niego pretensji, ale wtedy trudno by mu było zrobić z tego kontent, bo jeszcze niższy miałby "K/D" ratio :D

Jeszcze raz napiszę, gdyby policja nie dała się łapać na prowokację i nie odwalała szopy, to nikt by nie miał do nich pretensji, wówczas trudno by mu było zrobić z tego content, bo jeszcze niższy mieliby "K/D" ratio.

weź proszę przeczytaj mój post powoli, spokojnie, może dotrze - ja nie bronię audytora, ja pluję na jakość służb mundurowych tego kraju.

5 minut temu, skypan napisał(a):

Jak widać twoi rodzice skorzystali z prawa i złożyli zażalenie na sposób przeprowadzenia interwencji co skończyło się naganą

AHA, DOSTALI NAGANĘ CZYLI NIC ZŁEGO SIĘ NIE STAŁO? :E Weź to powiedz rodzicom Stachowiaka.

5 minut temu, skypan napisał(a):

. Sam nie rozumiesz co piszesz i trzeba tłumaczyć ci twoje wytłumaczenie.

Sam nie rozumiesz nawet o czym pisałem - A GDYBY DAŁO SIĘ TO ZROBIĆ BEZ NAGANY? Gdyby nie przeszukiwali chłystka bez jego rodziców? Gdyby tego nie robili w miejscu publicznym, z poszanowaniem praw obywatelskich? 

Zrozum, że tutaj wszystko rozbija się o policję, która PRZEKRACZA UPRAWNIENIA licząc na brak konsekwencji - niestety tak jak w przypadku AO, trafili na kogoś, komu się chciało zainterweniować.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

@huudyy ja kończę dyskusje, bo nie jest moim celem prowokowanie tego, abyśmy się kłócili.
I uwierz mi rozumiem cię i to, że masz uraz do policji. Sam mam kumpla który jest tak samo wrogo nastawiony do nich.

Nie czuje się dobrze próbując oceniać to jak się zachowa ktoś w takiej sytuacji.

Na koniec, mogę popierać to co próbuje osiągnąć audytor (chociaż wątpię ze on to robi z pobudek wyższych niż kasa z filmów), ale nie popieram sposobu w jaki to robi. I tyle.

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

AHA, DOSTALI NAGANĘ CZYLI NIC ZŁEGO SIĘ NIE STAŁO? :E japierdziele, im dalej w las, tym większe głupoty piszecie.

Stało się coś złego/były nieprawidłowości bo "funkcjusz" dostał naganę. Znowu nie rozumiesz co napisałeś. Jak widać w finale prawo stało po właściwej stronie.

Sam nie rozumiesz nawet o czym pisałem - A GDYBY DAŁO SIĘ TO ZROBIĆ BEZ NAGANY? Gdyby nie przeszukiwali chłystka bez jego rodziców? Gdyby tego nie robili w miejscu publicznym, z poszanowaniem praw obywatelskich? 

Być może jak byś miał smoczek i chodził w pieluchach to by od razu wiedzieli, że mają do czynienia z dzieckiem czy tam chłystkiem. Oczywiście powinni też wybrać bardziej dogodne miejsce do podjęcia interwencji wobec chłystka.

Opublikowano

@ODIN85 Dobre :hihot:

Jestem fotografem i właśnie dlatego rzadko kiedy fotografuje "na ulicy" bo nigdy nie wiadomo czy jakiś wariat nie wyskoczy :E

Kiedyś mnie kobita na moście chciała bić, bo zdjęcia robiłem... Było widać, że jest jakaś nie tego, ale lepiej sprzętu nie ryzykować :hihot:

O to jest dobre, tutaj popieram co typ robi na 100% :D

Ta starsza kobitka co z nim zaczęła dyskutować taka fajna i mila, szkoda mi jej się zrobiło jak jej się zderzak urwał :E

Opublikowano
26 minut temu, skypan napisał(a):

Stało się coś złego/były nieprawidłowości bo "funkcjusz" dostał naganę. Znowu nie rozumiesz co napisałeś. Jak widać w finale prawo stało po właściwej stronie.

To ty nie rozumiesz, bo do tej sytuacji NIE POWINNO BYŁO DOJŚĆ. Rozumiesz? Nagana to jest tylko konsekwencja debila w mundurze. 

27 minut temu, skypan napisał(a):

Być może jak byś miał smoczek i chodził w pieluchach to by od razu wiedzieli, że mają do czynienia z dzieckiem czy tam chłystkiem. Oczywiście powinni też wybrać bardziej dogodne miejsce do podjęcia interwencji wobec chłystka.

Mieli moja legitymację szkolną mośku, a i tak zdecydowali się mnie rozbierać w zimę na chodniku oraz przeszukać. Jak nie widzisz co elementarnie złego oni tam zrobili, to my nie mamy o czym gadać, bo równie dobrze mógłbym gadać z psem. 

Opublikowano
11 minut temu, huudyy napisał(a):

To ty nie rozumiesz, bo do tej sytuacji NIE POWINNO BYŁO DOJŚĆ. Rozumiesz? Nagana to jest tylko konsekwencja debila w mundurze.

Żyjesz w utopijnej bańce. Wyjdź z niej.

12 minut temu, huudyy napisał(a):

Mieli moja legitymację szkolną mośku, a i tak zdecydowali się mnie rozbierać w zimę na chodniku oraz przeszukać.

W końcu zaczynasz pisać pełnymi zdaniami przedstawiać sytuację ze swojego punktu widzenia. Jeżeli myślisz, że na podstawie opisu chłystka rozwieję wszelkiej maści wątpliwości to jesteś w błędzie.

Jednak to co już wcześniej napisałem powinno ci wystarczyć.

18 minut temu, huudyy napisał(a):

bo równie dobrze mógłbym gadać z psem

Mocno nadszarpnąłeś inteligencję psów.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, skypan napisał(a):

Żyjesz w utopijnej bańce. Wyjdź z niej.

Marzyć nie można o państwie, w którym człowiek nie boi się  chodzić ulicą widząc policję? :E

Jednak to co już wcześniej napisałem powinno ci wystarczyć

Widocznie nie wystarczyło, tak jak policjantom legitymacja szkolna. 

Mocno nadszarpnąłeś inteligencję psów.

:E

Z okazji Wniebowstąpienia Pańskiego życzę nam tu zgromadzonym, by Audytor nie musiał kręcić filmików obnażających nieudolność służb. Wesołego Alleluja! 

Edytowane przez huudyy
  • Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Skoro są od egzekwowania przestrzegania prawa, to to prawo muszą znać. Zatem ustawy, kodeksy, rozporządzenia muszą mieć w małym palcu, bo jak inaczej mają rozstrzygać czy wykroczenie zostało popełnione czy nie?

Nie tyle znać co potrafić to co mało inteligentny student , wiedzieć gdzie szukać dziś mamy komórki które mają wszystko co potrzebne żeby nie skompromitować się na interwencji, widocznie przyjmują już takich którzy mają IQ poniżej małpy 

4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

On większości interwencji nie pokazuje, bo policja wie co robi. Ogólnie uważają go za idiotę który niepotrzebnie odciąga policje od pracy pierdołami. A to ze raz na jakiś czas mu się uda trafić na tych mniej ogarniętych, nikt ich nie broni.

Tak jak pisałem trzeba być wyjątkowo naiwnym albo niezbyt ogarniętym, aby uważać ze tam gdzie jest człowiek będzie 100% nieomylności i znajomości obszernych tematów.

A wiesz o tym że nie można być sędzia we własnej sprawie? , ci twoi znajomi opowiadają ci tylko pod kątem rzeczy negatywnych ale to że mają masę pozytywów to już nie powiedzą że np w nocy jak nie mają zgłoszeń to jadą sobie na gminę do lasu i tam śpią , więc są plusy i minusy tej roboty , a jak jest komuś źle to niech idzie do innej roboty

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Zatem ustawy, kodeksy, rozporządzenia muszą mieć w małym palcu, bo jak inaczej mają rozstrzygać czy wykroczenie zostało popełnione czy nie?

W teorii tak. Mają mieć to w jednym w palcu. W praktyce? Masz odklejone wymagania. Dowodem są sytuacje gdzie ci co powinni mieć te kodeksy w jednym palcu jednak ich tam nie mają. I mówię o grubszym kalibrze niż przeciętny krawężnik. Może AI coś w tej kwestii zmieni i będzie wstanie na szybko podpowiedzieć wszystko.

Poza tym dochodzi jeszcze kwestia tego co jak sobie kto interpretuje. Patrz wyroki sądów, patrz kłótnie audytora z gliniarzami, patrz różnice zdań odnoście tego samego w tym wątku. Możesz sobie podać podstawę prawną, a kontrolowany powie że się z tym nie zgadza, i co? Pakujesz do suki i na komendzie sprawa musi być procedowana dalej. Ja innego wyjścia nie widzę, nie bez ośmieszania systemu sprawiedliwości.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, huudyy napisał(a):

Bo to nie audytor ma płacone z moich podatków, to nie audytor jest przedstawicielem prawa, to nie audytor łamie to prawo (jeszcze) 

Tak - zgadza się - tylko wartość społeczna jego prowokacji jest bardzo nikła... Morda ci się cieszy i tobie podobnym bo mieliście niefajne i bezpodstawne zatrzymania przez policję. To zrozumiałe, że chcecie gonić mundurowych tylko wartość społeczne filmów audytora byłaby większa jakby zajął się właśnie takimi przypadkami jak twój, że robią 16 latkowi osobistą bez wyraźnej podstawy prawnej, albo tego chłopaka z dworca. A wierz mi, ze to tylko czubek góry lodowej bo w przypadku podejrzenia o przestępstwa jest o wiele gorzej. Natomiast audytor chodzi sobie prowokacyjnie i kręci (kręcił) filmy z obiektów chronionych i udowadniał co? Że policjant nie założył czapki? :rotfl: Bardzo słabe moim zdaniem... Niech piętnuje i pokazuje przypadki jak robili osobistą kobietom albo młodocianym i inne tego typu przypadki. Po to żeby pokazać rzeczywiste złe i bezprawne zachowania poszczególnych funkcjonariuszy, a nie jakieś idiotyczne fotki obiektów chronionych.

I też ma rację @Kadajo, że w większości przypadków policja zachowuje się ok, ale tego już nie pokazał. I też ma rację z tym, na co wcześniej nie zwracałem uwagi, że odciąga policję od rzeczywistych przestępstw jak ktoś gdzieś rabuje albo gwałci bo zajmują się próbą wylegitymowania audytora. A przede wszystkim słaba to motywacja jak jest finansowa co potwierdził już sąd, że nie ma wartości społecznej.

Temat teraz już do akademickiej dyskusji bo są nowe przepisy i niech teraz chojrakuje, że znaczek się nie zgadza to sądy się po nim przejadą... Liczę jednak na to, że zajmie się piętnowaniem zachowania poszczególnych policjantów (podkreślam słowo: poszczególnych, a nie całej formacji).

44 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

W teorii tak. Mają mieć to w jednym w palcu. W praktyce? Masz odklejone wymagania.

Nie - moim zdaniem policjant nie musi mieć w małym palcu prawa bo nie jest i nie musi być prawnikiem. Nawet nie musi skończyć żadnych studiów, nie mówiąc już o prawie... Od wykonywania prawa są sądy i prokuratury. Policjant czasami ma ułamek sekundy na podjęcie decyzji i nie będzie się zajmował analizami prawnymi. Zamaskowany typek z kamerką nagrywający obiekty chronione może okazać się uciekinierem z psychiatryka, który za chwilę wyciągnie nóż, a policjant przypłaci to życiem... Jak ktoś narzeka na bezprawne działania policji w Polsce niech zobaczy co się dzieje w USA... Tam nie ma żadnego gadania... Audytor by kilka razy odmówił wylegitymowania i wylądowałby na glebie... Zresztą jego amerykański odpowiednik dla zasięgów i $$$$$ robi podobne rzeczy.

Zdaję sobie sprawę, że w policji może pracować dużo osób niedowartościowanych, ale oni codziennie ryzykują życiem dla spokoju obywateli więc nie będę się kłócił (mimo, że jestem sam prawnikiem) czy wykonują literalnie przepis prawny i jak mnie będą chcieli wylegitymować to się wylegitymuję. Nawet na zasadzie pewnej solidarności i tego, że czuję się polskim obywatelem pomagającym policji. Nie ma ktoś nic do ukrycia więc poświęcenie kilkunastu sek. i pokazania dowodu nic nie kosztuje. A poddanie się kontroli osobistej to już musi być bardziej podstawa prawna i tu bym pewno oponował. Więc to co spotkało @huudyy jest całkowicie nieakceptowalne.

Edytowane przez hubio
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

No to też mnie trochę tutaj śmieszy, jak na podstawie iluś tam filmików które, jak @skypan policzył, obejmują około 500 funkcjonariuszy z około 99 tysięcy niektórzy kreują obraz policji nie biorąc pod uwagę ilu interwencji mógł nie wrzucić nigdy do sieci, bo były prawidłowe lub nie kończyły się awanturką. Idąc takim podejściem, to matura to bzdura udowadnia że wszyscy maturzyści nie mają nawet podstawowej wiedzy :E 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież prawidłowe interwencje też pokazuje...

Wyobraźcie sobie że idzie nawet o krok dalej-są też nawet filmy gdzie kompletnie nikt go nie zaczepia.

No ale to żadna nowość tu. Nie gram/nie oglądam ale wiem wszystko.

Edytowane przez ODIN85
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Przecież prawidłowe interwencje też pokazuje...

Wyobraźcie sobie że idzie nawet o krok dalej-są też nawet filmy gdzie kompletnie nikt go nie zaczepia.

No ale to żadna nowość tu. Nie gram/nie oglądam ale wiem wszystko.

Czyli statystyka jest dla policji jeszcze lepsza :E 

Opublikowano
9 godzin temu, LeBomB napisał(a):

No to też mnie trochę tutaj śmieszy, jak na podstawie iluś tam filmików które, jak @skypan policzył, obejmują około 500 funkcjonariuszy z około 99 tysięcy niektórzy kreują obraz policji nie biorąc pod uwagę ilu interwencji mógł nie wrzucić nigdy do sieci, bo były prawidłowe lub nie kończyły się awanturką. Idąc takim podejściem, to matura to bzdura udowadnia że wszyscy maturzyści nie mają nawet podstawowej wiedzy :E 

I tutaj bym się zgodził :E 

I Konfitura i AO robią jednak dobrą robotę. Można nie zwracać uwagi na nic i żyć w utopijnym mieście, ale jeśli mamy jako społeczeństwo wejść na wyższym poziom kultury to trzeba tępić jednostki które łamią prawo kiedy mają inne możliwości np. parking 200m dalej a parkują na chodniku. Bo później trzeba ten chodnik naprawiać z naszych pieniędzy bo komuś było żal 10 zł na parking. 

A że przy okazji podwyższy się poziom policji to chyba dobrze? :E

• Upvote 3
Opublikowano
23 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Zacznijmy od tego ze obrońcy audytora kompletnie nie rozumieją ze są przez niego manipulowani.

Nie. Zacznijmy od tego, że obrońcy policji kompletnie nie rozumieją, iż chodzi nam tylko o same naganne zachowanie policji. Audytor mi zwisa i powiewa, bo nie jest funkcjonariuszem publicznym wyznaczonym do egzekwowania prawa. Ileż to historii chciałbym wam tu opisać o tym jak zgniła od środka jest ta formacja. Tu się niewiele zmieniło od czasów milicji. Jest trochę więcej kultury, ale schemat jest ciągle ten sam. Ukrywanie swoich, zamiatanie spraw pod dywan, awanse po znajomościach, niedorzeczne przepisy wewnętrzne, które nie mają nic wspólnego z praktyką. To co pokazuje audytor to mały pikuś przy tym co się tu dzieje. Póki nie zobaczycie tego od środka, to nie zrozumiecie mechanizmów funkcjonowania tej formacji. Jest za mały nadzór cywilny nad policją, dlatego nic się w przyszłości nie zmieni. Policjanci ideowi, którzy by chcieli zmian w formacji albo siedzą cicho albo odchodzą ze służby, bo nie są w stanie przemilczeć niektórych zdarzeń. Żeby nie było, to nie jest tylko problem policji. Jest wiele zamkniętych, dysfunkcyjnych kast w Polsce, które wymagają wzmożonej kontroli zewnętrznej. Ale to się nie stanie, bo lubimy taką ciągłą bylejakość.

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano

Ale kto tu broni policji, a przynajmniej tej, co faktycznie coś odwala.

Ja tylko napisałem ze Policja nie jest zła i działa. Inaczej miałbyś totalne bezprawie.

Tyle ile ja miałem z nimi do czynienia to nic nie wskazuje na jakieś patologie.

Ale to nie oznacza, że są ze złota. To oczywiste.

Ale jednak widzę zależność ze najwięcej z policja mają problemy ci, co szukają guza. Czy pisząc potoczniej prosza sie o klopoty.

Policja święta na pewno nie jest, ale bez przesady robić z niej jakąś mafie.

Ale jak słusznie zauważyłeś to jest głębszy problem całego państwa.

• Confused 1
Opublikowano
13 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

W teorii tak. Mają mieć to w jednym w palcu. W praktyce? Masz odklejone wymagania. Dowodem są sytuacje gdzie ci co powinni mieć te kodeksy w jednym palcu jednak ich tam nie mają. I mówię o grubszym kalibrze niż przeciętny krawężnik. Może AI coś w tej kwestii zmieni i będzie wstanie na szybko podpowiedzieć wszystko.

Poza tym dochodzi jeszcze kwestia tego co jak sobie kto interpretuje. Patrz wyroki sądów, patrz kłótnie audytora z gliniarzami, patrz różnice zdań odnoście tego samego w tym wątku. Możesz sobie podać podstawę prawną, a kontrolowany powie że się z tym nie zgadza, i co? Pakujesz do suki i na komendzie sprawa musi być procedowana dalej. Ja innego wyjścia nie widzę, nie bez ośmieszania systemu sprawiedliwości.

Dążymy do ideału, czy żeby było jakoś?

Żeby podjąć interwencję, to trzeba wiedzieć dlaczego się ją podejmuje, a to oznacza znajomość danych przepisów i ich interpretacji.

Tak, niestety prawo nie jest precyzyjne i nigdy nie będzie, bo nie da się opisać wszystkich możliwych sytuacji. Tym bardziej w sytuacjach niejasnych, spornych trzeba mieć dobrą podstawę, a nie widzimisię.

Pomyłki będą zawsze, nadużywanie prawa też, ale chyba chodzi o to, żeby takie przypadki minimalizować, podnosić poziom i profesjonalizm, a nie przyjąć za normę.

Praca policji nie jest łatwa, ale to nie zwalnia od znajomości prawa, które chce się egzekwować.
Brutalizacja policji nie jest rozwiązaniem, a zawijanie każdego co się nie zgadza będzie takim działaniem. Tu potrzeba lepszych szkoleń z umiejętności miękkich, radzenia sobie ze stresem, umiejętności rozładowywania napięcia.

• Confused 1