Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.05.2025 o 15:40, prezydent26 napisał(a):

Również duże miasta zaczynają odczuwać skutki spadku liczby ludności – przykład Poznania jest tego dobrym dowodem.

Migracja z dużych miast nie jest efektem zmian demograficznych Polski.
Po prostu ludzie wyprowadzają się do ościennych gmin, na przedmieścia.

Artykuł sprzed 2 lat, ale trend pewnie utrzymany: https://www.kartografia-ekstremalna.pl/p/skad-sa-twoi-nowi-sasiedzi

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To nie ich wina tylko nasza.

Edit: nie ma się co martwić. Prędzej czy później przyjdą prawdziwi nauczyciele: głód, wojna, cywilizacja islamska i wszystko wyprostuje. 

A jak nie to nawet lepiej. Niech ten padół łez zmierza ku końcowi. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano

Głód to na pewno nie przyjdzie, nie widać na to szans nawet przy ostrym kryzysie klimatycznym. Nie żeby reszta nie mogła załatwić sprawy.

Myślę, że nawet w przypadku realnego zmurzynnienia, zanik wiedzy będzie bardzo powolny.

Opublikowano
18 minut temu, adashi napisał(a):

Myślę, że nawet w przypadku realnego zmurzynnienia, zanik wiedzy będzie bardzo powolny.

Oni sobie nie radzą z rzeczami które im te liberalne systemy pomocowe od dekad próbują wbić do łbów jak małym dzieciom.

Myślę, że akurat to pojdzie stosunkowo szybko.

Na szczęście mnie już tu nie będzie. :balon:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Podobno z programu In-Vitro urodzilo się już 1700 dzieci co jest znaczącym przyśpieszeniem. W poprzednich danych, MZ podawało, że do końca kwietnia urodziło się 951 dzieci. W miesiąc przyrost o 750 dzieci. Ładnie! Gratulacje dla wszystkich mam i tatusiów! :lovin:

EDIT.

Do końca maja 1676 dzieciaczków, potwierdzone info.

Ładnie przyśpiesza. Jeszcze raz - gratulacje dla wszystkich!

Edytowane przez trepek
  • Upvote 1
Opublikowano

nic dziwnego, wszechobecna walka z rodzina i macierzynstwem a promowanie samotnosci i importowanie obcych mezczyzn przynosi rezultaty, politycy wcale nie chca naprawiac demografii

a w warszawie artykuly onetu o psiacierzynstwie juz przynosza rezultaty

warszawski budzet obywatelski:

960eefaee60ae3a8c9d9d0ec8929f530b8ff81f3

wszyscy usmiechniecy warszawiacy juz glosuja, dla dobra naszych psieckow XDDDDDDD

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
26 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

@GordonLameman ponoć na wszytko pieniędzy brakuje, a tu kilkaset tysięcy na wybieg dla psów, serio? :)

Jak brakuje? Przecież to właśnie środki na cele, które wybierają mieszkańcy w głosowaniu.

Można zgłosić swoją inicjatywę i zbierać poparcie. 

Ludzie tak robią od lat. Działa.

• Upvote 4
Opublikowano
33 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

@GordonLameman ponoć na wszytko pieniędzy brakuje, a tu kilkaset tysięcy na wybieg dla psów, serio? :)

Jeszcze jakby pieniądze były tu źródłem problemu... Kupa kasy leci na politykę prorodzinną bez żadnych efektów.

Też nie wiem, czy ten trend w ogóle da się odwrócić, bo główna przyczyna leży w jakiejś polskiej wojnie damsko-męskiej, która chyba nie występuje aż w takiej skali w innych krajach.

No i chyba ogólnie korporacje chcą zjeść ciastko i mieć ciastko. Ta polityka maksymalizacji konsumpcji i zysku nakręca też rozwarstwienie, co odbije się mocną czkawką za X lat, jak już nie będzie miał kto tyle konsumować.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Dodam, że pomysły do owego budżetu też zgłaszają obywatele. 

Wybiegi są spoko, mam kilka w okolicy, moich dwóch psieci ;) lubi je. 

Mamy obecnie dwa psiaki, które zastąpiły nam dzieci... A że przekroczyliśmy z Żoną 40 w tym roku to nie zapowiada się aby miało sie coś zmienić.

Edytowane przez gotrunks
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Na co konkretnie brakuje? Przecież to jest budżet samorządowy.

To budżet obywatelski - mieszkańcy Warszawy mają nad nim głosować. To wasze oburzenie jest iście debilne. 

A to przepraszam, człowiek zawsze zapomina, że w stolicy nie ma poważniejszych problemów :) Potem w sumie nie ma się co dziwić, że tam ludzie walą drzwiami i oknami.

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Ludzie tak robią od lat. Działa.

Zapytaj w Gdańsku lub Gdyni, gdzie realizacja się ciągnie latami, projekty są ograniczane, są niejasności przy głosowaniach ;)

• Haha 1
Opublikowano
42 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

A to przepraszam, człowiek zawsze zapomina, że w stolicy nie ma poważniejszych problemów :) 

Ale o co ci chodzi?, doczytaj jak działa budżet obywatelski a nie kręcisz gówno burzę. Każdy mieszkaniec danego miasta może złożyć swój pomysł i zostanie poddany pod głosowanie.

Że taki wniosek ktoś złożył nie znaczy że powstanie bo może nie uzbierać wymagającej liczby głosów. 

Więc konforuskie mogą złożyć pomysł na wybieg dla siebie i jak uzyskają odpowiednią ilość głosów to miasto to zrealizuje. 

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Żadnej gówno burzy nie kręcę, wiem jak działa budżet obywatelski - stwierdziłem jedynie fakt, ze dobrze się mają w tej Warszawie i tyle skoro przechodzą tam takie ważne :) projekty 

To ma chociaż jakąś użyteczność

Poczytaj o tym

https://wiadomosci.radiozet.pl/polska/warszawa/Teczowe-lawki-w-Warszawie-Pomysl-powstal-w-ramach-warszawskiego-budzetu-obywatelskiego

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

skoro przechodzą tam takie ważne :) projekty 

Przecież nie było jeszcze wyników więc skąd wiadomo że projekt przeszedł?.

le94Ix0.png

2 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Poczytaj o tym

No i?, każdy może zgłosić cokolwiek. 

Co cię tak boli?. 

Edytowane przez Camis
  • Upvote 2