Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

no i żeby dostać się na takie warunki, trzeba było być zatrudnionym w Wojsku przed 1999 rokiem, wszyscy przyjęci po 1999 mają minimum 25 lat stażu do zrobienia.

Małachowski w 1999 miał 16 lat więc raczej nie pracował w wojsku. Z resztą on ważył większość dorosłego życia ponad 150kg więc do wojska i tak średnio się nadawał %-)

Edytowane przez Camis
Opublikowano

Przy obecnej sytuacji demograficznej szybko nas będzie stać na coraz mniej a zapowiadają dzietność poniżej 1 na 2026 rok a żeby system się trzymał potrzeba dzietność 2,3

W 2024 mięliśmy 156 tysięcy wojskowych emerytów

Ale myślę że jak prawica wróci do władzy to jakimś sposobem podwyższy wiek emerytalny dla zwykłych ludzi. Najwyżej dobrze nakręcą że Unia kazała.

Opublikowano
4 godziny temu, Dimazz napisał(a):

jak wygląda system emerytalny w Polsce.

Do zeszłego roku przechodziło się w wojsku po 15 latach na emeryturę

Ktokolwiek, komukolwiek broni podobnej kariery?

Jak tak patrzę, to te wcześniejsze mundurowe jakieś super nie są. Wiele takich emerytów robi na ochronie, kokosów w takiej branży nie ma. Z tych emerytur chyba też nie, skoro dorabiają.

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, Dimazz napisał(a):

Przy obecnej sytuacji demograficznej szybko nas będzie stać na coraz mniej a zapowiadają dzietność poniżej 1 na 2026 rok a żeby system się trzymał potrzeba dzietność 2,3

W 2024 mięliśmy 156 tysięcy wojskowych emerytów

Ale myślę że jak prawica wróci do władzy to jakimś sposobem podwyższy wiek emerytalny dla zwykłych ludzi. Najwyżej dobrze nakręcą że Unia kazała.

A czemu? W sensie na emeryturze czy w ogóle? Bo mnie co rok stać na coraz więcej. 

Opublikowano (edytowane)

W sensie państwo.

Albo coraz większe podatki, obciążenia albo podwyższenie wieku emerytalnego i sprowadzanie imigrantów albo zapaść.

Polski system świadczeń wszelakich opiera się na zastępowalności pokoleń

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano

@Dimazz Nie będzie żadnej zapaści systemu emerytalnego. Miejsca pracy są i będą obsadzone. Bo jesteśmy właśnie już na tyle bogatym krajem, że migranci chcą do nas przyjeżdzać do pracy. I od lat przyjeżdzają.

Natomiast podniesienie wieku emerytlanego, jak i wyrównanie wieku kobiet, to faktycznie konieczność.

Niestety to trudna zmiana i gdy PO ją wprowadziło to PiS doszedł do władzy i cofnął reformę emerytalną.

By ktoś to znowu wdrożył to tak KO jak PiS muszą się dogadać że to poprą i utrzymają, niezależnie kto z nich będzie przewodził większości sejmowej. Bez takich ustaleń nikt tego nie ruszy ;/

Opublikowano
5 minut temu, Badalamann napisał(a):

Nie będzie żadnej zapaści systemu emerytalnego. Miejsca pracy są i będą obsadzone. Bo jesteśmy właśnie już na tyle bogatym krajem, że migranci chcą do nas przyjeżdzać do pracy. I od lat przyjeżdzają.

Stek bzdur, które albo sobie wymyślasz, albo ktoś ci płaci XD

Łakomy wielokrotnie mówił, że fizycznie nie będzie tylu migrantów, żeby nasycić rynek. Prognozy z roku na rok też coraz gorsze.

Opublikowano (edytowane)

Panowie - obie opcje są w grze - przeciez już trąbą o niższej stopie zastąpienia - więc dostaniesz 20% ostatniej wypłaty i nic się nie załamie :) A jak bedzie mniej kasy to 10%

Tylko Włochy jakieś dziwne .. 70 kilka %  i rośnie

I każą wszystkim oszdzędzać i przyjdzie ujnia i wyda te wasze oszczędności na skorumpowane start upy ...

Edytowane przez Yedi
Opublikowano
4 godziny temu, Norrberrto napisał(a):

Druga sprawa, że nawet za średnią emeryturę pobieraną w Polsce można lepiej żyć za granicą niż w Polsce.  

Oczywiście za 1000USD żyjesz na bardzo dobrym poziomie np na Filipinach.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

@Kamiyanx Sama prawda. Jest i będzie tylu ile potrzebuje i będzie potrzebował nasz rynek pracy. Przecież to działa od lat.

I nie będzie działać wiecznie, bo jest skończona liczba migrantów, którzy mają bogatsze kraje do wyboru. Poza tym my potrzebujemy 3 mln, które będą pracować, a nie po prostu przyjadą. Kolejnym problemem jest to, że ci migranci też potem przejdą na emeryturę.

Przy dzietności ~1 to jest nieuchronna katastrofa, a rząd i media chyba dopiero teraz się z tym obudziły, co widać po ilości materiałów w mediach.

Teraz, nozownikzberlina napisał(a):

nawet turczynka ma więcej godności od polek i krótko wyjaśnia polski gadzi mózg który pragnie więcej kakaowych knag w polsce bo ją swędzi xDD

https://streamable.com/cjmrfk

Idź z tym incelskim ściekiem na wykop dla takich samych piwniczaków jak ty. Tutaj poważniejsze dyskusje są.

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Idź z tym incelskim ściekiem na wykop dla takich samych piwniczaków jak ty. Tutaj poważniejsze dyskusje są.

ktoś z profilowym dziewczynki z jakiejś bajki pisze, że jestem piwniczakiem. Niezły ananasek jesteś. 

obraz.png.3cb8abc3ef9ff3b9a8a13df340bc1e7b.png

Nawet urbandictionary dictionary Cię złomuje. 

Opublikowano
6 minut temu, Mar_s napisał(a):

@nozownikzberlina Mówiłem wczoraj że klawiatura swędzi...i jak zwykle miałem rację.

@Kamiyanx Ale uspokójcie się obaj.

Panie władzo, ale typek mnie jawnie i bezczelnie pomawia o avatar z anime, kiedy ja już 6 razy pisałem, że avek jest z prawilnej gierki jRPG (Tales of Zestiria).

Domagam się sprostowania i przeprosin.

Opublikowano

@Kamiyanx Przy skali Polski i nawet tych 3 mln, za kilka dekad może 4-5, to nadal nigdy nie zabrkanie migrantów zarobkowych.

Nikt się też nagle nie obudził. W procesach demograficznych nie ma nic nagłego ani zaskakującego.

Wyż lat 80 kończy rodzić dzieci. Równocześnie ludzie coraz później decydują się na dziecko. Stąd "dziura demograficzna" jest aż tak duża.

Równocześnie wygląda że zostanie częściowo "zasypana" migrantami i uchodźcami z Ukrainy. W ciągu najbliższych lat kilkaset tysięcy, może nawet ponad milion w optymistycznym wariancie, zdecyduje się zostać w Polsce na stałe i uzyska obywatelstwo.