Skocz do zawartości

The Last of Us Part II Remastered - PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta gra miała jeden z największych review bombingów w historii tego portalu. Przez nią Metacritic wprowadził zmiany w systemie oceniania, jakieś blokady godzinowe itp. Mam taki sam problem z przyjęciem krytyki, jaki ty masz z pozytywnymi opiniami. Ludzie zawsze hejtują, podchodzą z rezerwą do tego, co jest nowe, idzie w innym kierunku niż to, co jest dla nich znane, proste.

• Upvote 1
Opublikowano

Dlaczego więc MC nie "zresetował" licznika. Dlaczego nie usunął tych niepozytywnych, które były "fałszywe".

I dlaczego ludzie nie zniszczyli pierwszej części.

I jeszcze raz, dlaczego dobre gry bronią się same a gówno rezonuje.

Nie ja nie mam problemu z przyjęciem pozytywnej opinii, nie raz o tym pisałem. 

Może ci się coś podobać, ale to nie oznacza, że jest dobre.

Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

To przejrzyj cały temat i znajdź te sprecyzowane powody :E, bo ja tak zrobiłem i nie znalazłem nic, ani w jego, ani w twoim przypadku.

No to słabo gościu szukałeś, może zamiast się tak ekscytować, poświęć ten czas na ponowną lekturę. O tym co mi nie pasowało, bardzo wyraźnie wspominałem. Nigdzie nie nazwałem też gry gównem, więc chyba nie do mnie z tym tematem. Co więcej, moja pierwotna ocena gry, jeszcze na Labie, była jak najbardziej pozytywna, po prostu są elementy, które mi nie podpasowały. 

Tym bardziej śmieszą teksty o dowartościowywaniu się, bo ktoś ma zarzuty do pewnych elementów gry. Czego niby oczekujesz, że ludzie nie będą o tym pisać, bo kogoś to kłuje w oczy? Wolne żarty. Tyle się pitoli o indywidualnym odbiorze gry, ale widocznie wszystko jest ok, jak jest to odbiór pozytywny. Jak ktoś ma zastrzeżenia, wychodzi na marudzącego dziada i "pana krytyka". Serio, trochę dystansu nie zaszkodzi. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przypominam, że gra miała wyciek praktycznie całej fabuły przed premierą, w necie latały filmiki z zakończenia, z golfa itd. Stąd potem te całe bombardowanie ocen na Meta i nie tylko. Sam pamiętam, że dyskutowałem o tym ze znajomymi, mieliśmy bekę, widziałem te spoilery, a w grę zagrałem po kilku latach dla samego gameplayu i dokładnego poznania tego i tamtego, ale na mnie to nie zrobiło wrażenia, nadal uważam, że to nie jest już TLOU, gra zmieniła target i fabuła poszła w innym kierunku, a zaś sama Ellie

Spoiler

ma dużo gorszy gameplay niż jej konkurentka Abby, do tego została potraktowana jakby to ona była wszystkiemu winna, a na koniec zostaje bez palców:Up_to_s: jestem ciekaw jak to wykombinują w 3 części, ani grać na gitarze, ani trzymać broń... :hihot:

edit:
A czemu gram? bo gra jest bardzo fajna, ale z fabułą nie muszę się zgadzać, choć częściowo coś nie coś ma "sens".

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, DITMD napisał(a):

A ja uwielbiam jak ktoś wrzuca Metacritca gdzie każdy i jego babcia może ocenić cokolwiek, jako poparcie swojego zdania, wtedy wiem że gówno ma do powiedzenia :lol2:

Akurat to, że Meta jest niewiarygodnym źródłem, już dawno ustaliliśmy. A pogróżki w stronę aktorki grającej Abby - bez względu na okoliczności - to dno i metr mułu. Takiej patologii niestety w żaden sposób nie da się wyeliminować.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Do samego końca czekałem na te "kontrowersje" i się nie doczekałem, więc w mojej opinii narzekacze po prostu chcą być "lepsiejsi" i wyróżniać się na tle "motłochu", które jest grą zachwycone, cóż zawsze się tacy znajdą, myśląc, że dzięki temu są "wyjątkowi".  

Uwielbiam te prymitywne próby zdyskredytowania osób o innym zdaniu. Na pewno dobrze je rozgryzłeś. Przecież wiesz najlepiej ;) 

Twórcom też było na rękę skupianiu się na debilach, którzy najgłośniej krzyczeli. Najłatwiej im było sprowadzić wszystkich krytykujących do homofobów i nietolerancyjnych.

I nie, dla mnie żadne DEI w tej grze nie jest problemem. Niektóre rozwiązania fabularne są co najmniej zastanawiające. Sam zamysł nie był zły, wykonanie bardzo średnie.  

Edytowane przez abudabi
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, Vulc napisał(a):

Akurat to, że Meta jest niewiarygodnym źródłem, już dawno ustaliliśmy. A pogróżki w stronę aktorki grającej Abby - bez względu na okoliczności - to dno i metr mułu. Takiej patologii niestety w żaden sposób nie da się wyeliminować.

Trzeba czytać między wierszami, nie chodzi o konkretną liczbę tylko o to ze się ludziom nie podobało. I tyle.

Opublikowano
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dlaczego więc MC nie "zresetował" licznika. Dlaczego nie usunął tych niepozytywnych, które były "fałszywe".

I dlaczego ludzie nie zniszczyli pierwszej części.

I jeszcze raz, dlaczego dobre gry bronią się same a gówno rezonuje.

Nie ja nie mam problemu z przyjęciem pozytywnej opinii, nie raz o tym pisałem. 

Może ci się coś podobać, ale to nie oznacza, że jest dobre.

Nie wiem, i mnie to nie obchodzi. Bo to pierwsza część, ludzie nie lubią zmian. Gra ma bardzo dobrą ocenę wśród graczy na Steamie. Jeśli coś jest gównem jak to piszesz, to jest uniwersalnie jechane wszędzie. Jak to jest, że na portalu gdzie każdy może się wypowiedzieć gra jest słabo oceniana, a tam gdzie trzeba ją kupić i posiadać w bibliotece ma dobre oceny? I vice versa, to że coś ci się nie podoba, nie znaczy że jest gównem, jest słabe itp.

Opublikowano

No tak, review bombing miał różne podstawy, ale że na Meta napisać cokolwiek może każdy, zwłaszcza osoby które robią to wyłącznie po złości, albo dla beki, ciężko jest podchodzić do tego na poważnie. Na pewno jest to znak, że coś jest na rzeczy.

Opublikowano

Ale jednak nikt w złości lub dla beki nie atakuje dobrych gier, dziwna prawidłowość ;)

@DITMD

Jestem bezwzględny dla tej gry jak Drunkman był dla historii. To jest wręcz ironiczne, że czepiasz się mnie za ocenę tak jak ja czepiam się historii w tej grze.

Co do oceny na steam mogę takie wysokie noty bardzo łatwo wytłumaczyć.
To nie jest nowa gra i wszyscy ja znają, wiec oczywistym jest ze jeśli się komuś ona nie podobała wtedy to nie będzie się podobała nadal, dlaczego więc ma ja kupić, a tym, co się podobała, oni chętnie zagrali w nią jeszcze raz więc i chyba oczywiste, że wystawia pozytywną ocenę :D

Opublikowano

Niby gdzie ja się ciebie czepiam? Napisałem, że dawanie ocen z MC jako poparcie swojej opinii jest śmieszne, i się zaczęło, jak zawsze zresztą :lol2: Dla ciebie gra to gówno, dla mnie nie. Skradanie i zabijanie przeciwników w tej grze sprawia mi frajdę, te ich call outy, gwizdanie, gdy ty skrywasz się gdzieś w zaroślach podczas mroku, męki i krzyki konających, lament ich kolegów z drużyny, to jak współpracują, żeby cię dopaść, to jest zrobione na tip-top, fabuła to tylko tło dla mnie, loading screen do akcji.

Opublikowano
2 minuty temu, slafec napisał(a):

Przez to wspomniałem o rozdawnictwie, ludzie jak dostają coś "za darmo" to bardziej są skłonni dać wyższą ocenę :P 

Nie widziałem wysokich ocen nowego Dragon Age a chyba tez ostatnio był za darmo :hihot:

Teraz, DITMD napisał(a):

Niby gdzie ja się ciebie czepiam? Napisałem, że dawanie ocen z MC jako poparcie swojej opinii jest śmieszne, i się zaczęło, jak zawsze zresztą :lol2:

Pokazało ze gra jest gorsza od 1, teraz masz oceny na PS Store, które to potwierdziły, wiec, o co ci chodzi :D

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Nie widziałem wysokich ocen nowego Dragon Age a chyba tez ostatnio był za darmo :hihot:

Pokazało ze gra jest gorsza od 1, teraz masz oceny na PS Store, które to potwierdziły, wiec, o co ci chodzi :D

Dla jednego jest gorsza, dla drugiego nie, i co z tego? Nawet jeśli gra jest według twoich ocen gorsza, to nadal jest to poziom do którego nieliczni mogą doskoczyć. Plus, od kiedy tak nas obchodzą opinie innych osób? Do tego jeszcze tych wstrętnych casuali grających na konsolach, jeszcze niedawno nie braliśmy ich poważnie, a teraz ich opinie coś znaczą? :lol2:

Opublikowano
Godzinę temu, abudabi napisał(a):

I nie, dla mnie żadne DEI w tej grze nie jest problemem. Niektóre rozwiązania fabularne są co najmniej zastanawiające. Sam zamysł nie był zły, wykonanie bardzo średnie.  

Chętnie poznałbym te wątpliwe momenty. Jestem po 10h i póki co, oceniam ok (ale dowiem się chętnie, czego nie zauważyłem).
Ale dopiero, jak skończę, bo może się niechcący doproszę o spoiler - lepiej nie. ;)

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, slafec napisał(a):

No tak, DAV to specjalny przypadek. Po trafieniu do Plusa ocena chyba jeszcze zmalała, bo ludzie celowo dodawali do biblioteki i wystawiali negatyw xD

right-dr-evil.gif

No tak, bo to, że to gówno nie ma z tym nic wspólnego :E

Opublikowano (edytowane)

Była afera jak gracze PS 5 poczuli się urażeni z tego powodu że Remster nie będzie w pudełku.:woot:

Gracze PC nie widzą żadnego problemu bo dawno sie pogodzili  że nie ma już gier w pudełku. :woot:

Pytanie kto w tym konflikcie ma więcej racji.:hmm:

Edytowane przez Czubatka Boża
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Juz sie nie moge doczekac az zasiade do tej pieknej histori w koncu na PC, tylko powtorze sobie jedynke i poczekam na kilka łatek jeszcze i lekki spadek cen :D 

Gra lata w kluczykarniach po 150zł obecnie i tyle też kosztowała w preorderze. Nie wiem czy tak szybko z tej ceny poleci, a wręcz może podrożeć, bo często ceny gier w kluczykarniach zaraz po premierze idą do góry. Tu o dziwo się trzyma ceny z preorderu te kilka dni po premierze. Może ze względu na mały peak/zainteresowanie.

Edytowane przez @MUZ