Skocz do zawartości

The Last of Us Part II Remastered - PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@DITMD Jest sporo gier, które oferują bardzo dobrą fabułę czy dobrze napisane postaci. Zwłaszcza gry, których twórcy celowali właśnie w te elementy. Jesteśmy w wątku właśnie o takiej serii, więc nawet jeśli się zgadzam z tym, że gry z tego generalnie nie słyną, nadal nie wiem czemu miało służyć Twoje początkowe wtrącenie, które było ewidentnie wyrwane z kontekstu.

Czytam stosunkowo dużo książek, zazwyczaj 2-3 miesięcznie. Gry nadal potrafią zaskoczyć, przede wszystkim fabuła jest tam podawana w trochę inny (niebezpośredni) sposób i często wymaga od odbiorcy większej wyobraźni. Jak najbardziej można ją przekazać w formie znajdowanych notatek, nagrań czy nawet w opisach przedmiotów. Przykładem może być znakomita fabularnie seria BioShock czy choćby ogrywane przeze mnie ostatnio po raz kolejny Control, gdzie mamy tony fajnego materiału w formie video i porozrzucanych po mapie akt różnych spraw.

Edytowane przez Vulc
  • Like 3
Opublikowano
18 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Jak masz wymuszony i działa to nie było pytania ;) Bo co mam ci odpowiedzieć :D 

"Nauczcie sie ludzie, ze jesli ga nie ma natywnego DLSS4 to zadna podmiana plikow nie wymusi DLSS4, do tego potrzeba albo apki i DLSS overide lub nvidia inspektora.  Podmiana na nowsze pliki przy DLSS4 sie skonczyla, to dzialao tylko z DLSS3,5"

Zmyliło mnie twoje zdanie i myślałem, że nie wystarczy sama nvidia app i robię coś źle, bo trzeba jeszcze ustawić w nvidia inspektor.  Ale wychodzi na to, że źle doczytałem, bo napisałeś, że potrzeba apki lub nvidia inspeltor a nie i invidia inspektor ;)

18 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Ja używam nvidia app I w niej ustawiam override. Włączam dlss indicator I pojawia się dlss4 i preset K czyli wszystko najnowsze. Szkoda życia na n inspector żeby dlss podmieniać. To narzędzie używam do bardziej skomplikowanych rzeczy. W nvidia app szybko i wygodnie no i też w grach bez hdr latwo włączać rtx hdr. Stery najnowsze używam, win 11.

Czyli robię tak samo i wystarczy. Jak wyżej myślałem, że robię coś źle i oprócz tego i tak trzeba jeszcze ustawić w inspektorze.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Vulc napisał(a):

@DITMD Jest sporo gier, które oferują bardzo dobrą fabułę czy dobrze napisane postaci. Zwłaszcza gry, których twórcy celowali właśnie w te elementy. Jesteśmy w wątku właśnie o takiej serii, więc nawet jeśli się zgadzam z tym, że gry z tego generalnie nie słyną, nadal nie wiem czemu miało służyć Twoje początkowe wtrącenie, które było ewidentnie wyrwane z kontekstu.

Czytam stosunkowo dużo książek, zazwyczaj 2-3 miesięcznie. Gry nadal potrafią zaskoczyć, przede wszystkim fabuła jest tam podawana w trochę inny (niebezpośredni) sposób i często wymaga od odbiorcy większej wyobraźni. Jak najbardziej można ją przekazać w formie znajdowanych notatek, nagrań czy nawet w opisach przedmiotów. Przykładem może być znakomita fabularnie seria BioShock czy choćby ogrywane przeze mnie ostatnio po raz kolejny Control, gdzie mamy tony fajnego materiału w formie video i porozrzucanych po mapie akt różnych spraw.

Każdy inaczej odbiera fabułę danej gry, filmu czy książki, jest to subiektywna rzecz, więc dawanie jej jako minus, bez jakiegoś większego uzasadnienia jest dla mnie, delikatnie mówiąc, nie na miejscu. Według Ciebie gier z dobrą fabułą jest sporo, jako przykłady tego podajesz świetne, ale już dosyć stare Control i Bioshocka. Czy w tym miejscu nie powinny być wymienione jakieś tytuły z 2024, 2025 roku, skoro jest ich tak wiele?

Edytowane przez DITMD
Opublikowano

Panowie, siedzicie w temacie i narzekacie ze ktoś narzeka i traci czas na narzekanie nie widząc ze sami według waszych zasad tracicie czas odpowiadając na te posty o narzekaniu. :hihot:

A gdybyście czytali uważnie to ja napisałem, ze lubie dyskusje.

A to co właśnie robimy to dyskusja wiec ja się bawię znakomicie, myślicie ze dalszego odpisuje ? :E

imhotep-the-mummy.gif

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DITMD napisał(a):

Czy ja napisałem że nie ma krwi w grze, czy że nie ma wszystkich efektów? Na PC nie masz tego efektu spływania krwi i kapania z ran na podłogę.

Masz okres czy co?  Na przyszłość doprecyzuj najpierw o co ci chodzi. Napisałem tylko ze krew w tej grze leje się jak szalona, bo tak jest...

Przechodząc ten tytuł kolejny raz (ps4 pro później ps5 teraz pc) nie widzę różnic w tym aspekcie. 

Jakich efektów dokładnie brak, co ma robić ta krew: skakać, kucać salta w tył i do przodu czy o co ci chodzilo? :E spływa, kąpie.. nawet powiedział bym że jest tego za dużo. 

5 godzin temu, DITMD napisał(a):

Wersja na PC nie ma wszystkich efektów krwi jakie są na konsolach :thumbdown: Mam nadzieję że to tylko jakiś bug, a nie zamierzone działanie i redukcja gore w grze.

Edytowane przez dawidoxx
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Panowie, siedzicie w temacie i narzekacie ze ktoś narzeka i traci czas na narzekanie nie widząc ze sami według waszych zasad tracicie czas odpowiadając na te posty o narzekaniu.

Jak byście zostali tam gdzie płakaliście przez ostatnie tygodnie czyli w temacie z Assasinem to nikt tu nie musiałby się znowu przekopywać przez te posty. 
Niestety widać tam mało było marnowania czasu na cos co nie daję Wam żadnej radości. Ci co grają  bawią się znakomicie. 

Edytowane przez userKAMIL
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Masz okres czy co?  Na przyszłość doprecyzuj najpierw o co ci chodzi. Napisałem tylko ze krew w tej grze leje się jak szalona, bo tak jest...

Przechodząc ten tytuł kolejny raz (ps4 pro później ps5 teraz pc) nie widzę różnic w tym aspekcie. 

To może naucz się najpierw czytać, bo wyraźnie napisałem że nie ma WSZYSTKICH efektów, co tutaj trzeba doprecyzować? Może ci jeszcze nagrać i wrzucić filmik z dwóch platform z porównaniem?

Zrzut-ekranu-2025-04-06-191822.png

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, DITMD napisał(a):

To może naucz się najpierw czytać, bo wyraźnie napisałem że nie ma WSZYSTKICH efektów, co tutaj trzeba doprecyzować? Może ci jeszcze nagrać i wrzucić filmik z dwóch platform z porównaniem?

Ja akurat nie zauważyłem żeby brakowalo, może kwestia ustawień lub jakiś chwilowy bug który po restarcie gry naprawia ten "problem" 

Nie widzę też na steam ie żeby jakoś xxx osob zgłaszało coś podobnego. 

Opublikowano
1 minutę temu, dawidoxx napisał(a):

Ja akurat nie zauważyłem żeby brakowalo, może kwestia ustawień lub jakiś chwilowy bug który po restarcie gry naprawia ten "problem" 

Nie widzę też na steam ie żeby jakoś xxx osob zgłaszało coś podobnego. 

Gram na najwyższych ustawieniach, i restart na to nie pomaga. Ten błąd nie wpływa w żadnym stopniu na gameplaj, chodzi o krew wylewająca się z ran, spływająca po twarzy itp, mało kto zwraca na to uwagę, możliwe że to jest zwykły bug, tak czy inaczej developerzy już o tym wiedza.

Opublikowano
Teraz, DITMD napisał(a):

Gram na najwyższych ustawieniach, i restart na to nie pomaga. Ten błąd nie wpływa w żadnym stopniu na gameplaj, chodzi o krew wylewająca się z ran, spływająca po twarzy itp, mało kto zwraca na to uwagę, możliwe że to jest zwykły bug, tak czy inaczej developerzy już o tym wiedza.

Dziwna sprawa.. Odpalę później gierkę ma ps5 i pc i obczaję 

Opublikowano
44 minuty temu, DITMD napisał(a):

Każdy inaczej odbiera fabułę danej gry, filmu czy książki, jest to subiektywna rzecz, więc dawanie jej jako minus, bez jakiegoś większego uzasadnienia jest dla mnie, delikatnie mówiąc, nie na miejscu. 

Według Ciebie gier z dobrą fabułą jest sporo, jako przykłady tego podajesz świetne, ale już dosyć stare Control i Bioshocka. Czy w tym miejscu nie powinny być wymienione jakieś tytuły z 2024, 2025 roku, skoro jest ich tak wiele?

Uzasadnienie co do TLoU2 padało w tym temacie nie raz i nie tylko z mojej strony.

Lata 2023/2024, bo 2025 dopiero minął kwartał, na szybko z pamięci - Banishers: Ghosts of New Eden, Alan Wake 2, Senua's: Hellblade II, Metaphor: Refantazio, BG3, Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, Octopath Traveler 2, KC:D2, SH2 Remake, Indiana Jones and the Great Circle, FF7:Rebirth. Oczywiście nie wszystko przypadnie do gustu każdemu, jak zauważyłeś, ale są to duże produkcje, które oferują minimum dobrą fabułę. Podejrzewam, że znajdzie się drugie tyle indyków, które na tej płaszczyźnie również dowożą.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, userKAMIL napisał(a):

Krwi i nie tylko tu jest naprawdę sporo...

The Last of Us™ Part II v1.0.10402.1014 06.04.2025 18_54_08.png

Ale tego nie masz :E W wersji na PC krew nie brudzi ubrań, nie wypływa z ran, ciosy nożem nie powodują takich ran jak na konsoli, dostaliśmy lekko upośledzoną wersję, ale to szczegół.

Edytowane przez DITMD
  • Upvote 2
Opublikowano
9 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Panowie spoilery! Pisać o Joelu na legalu. Nie każdy jeszcze grał.

No właśnie !!! Gram pierwszy raz i trochę lipa że tak na legalu piszą. Na szczęście przeczytałem to tutaj mając już ponad 5godz. gry więc tragedii nie ma, ale sam fakt 

Opublikowano
8 godzin temu, 5hogun napisał(a):

Wyłączanie Nvidii Reflex próbowałeś?

Tak... testuje te wszystkie rozwiązania co się pojawiają na forum.

Nawet odłączałem pada od Xbox z USB... też nie pomaga.