Skocz do zawartości

The Last of Us Part II Remastered - PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po skończeniu Clar, w końcu zabrałem się za TLOU 2, bardzo ładnie wygląda na PC, mam porównanie z wersją PS4 na PS5 z patchem 60fps. Wszystko ostre, ładne i płynniejsze. Oczywiście gram na padzie dualsense bo to jedyny prawilny kontroler do takiej gry.

Trzeba wykurzyć WLF za to co zrobili... ale wiem jak się to skończy, niestety nie po mojej myśli. :E

Opublikowano

Pierwszy crash po ponad 15 godzinach. Akurat jestem w miejscu gdzie chodzą patrole z pieskami, pełno zieleni i kilka budynków. Była lekka zwiecha, puściło, po kilku minutach zwiecha i crash.

Zobaczę, mogę odkręcić to nie problem i tam miałem odpalony profil 0.97mv z 2775mhz zamiast 2580 przy 0.935mv i gram na lock 120fps.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ta lokacja w lesie przed szpitalem ładnie grzeje procka, użycie też mocno poszło w górę, czasem 70+. GPU bez uv. a proc ma -20 curve
Pierwsza linijka pod FPS to wartości dla procesora, a na samym dole to gpu i hotspot.

tlou-ii_2025_05_10_14_46_38_768.png

tlou-ii_2025_05_10_15_00_00_177.png

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)

Na luzie, gram w 1440p DLAA maks detale, poza jakimiś blurami, aberracją, głębią-  to wyłączam. Zresztą widać, że grafa ma praktycznie 100% użycia, tj 98 i 99% na tych screenach, gram z blokadą na 120fps, tutaj z tą trawą nie trzyma 120, ale są lokacje, że na luzie jest 120fps i użycie gpu spada do okolic 85%.
Ryzen 7700 daje radę i nie tylko w tej grze, ale też w innych co gram, czy grałem wraz z tą kartą. Oczywiście 7800x3d, czy 9800x3d to wyższa liga, ale Ryzen 7700 nie jest na straconej pozycji. :Up_to_s:

Dodam, że w tej okolicy na screenach jak dałem DLSS jakość, to miałem wzrost tylko o 7-8fps, tyle zauważyłem. "specjalna" miejscówka, która na prawdę mocno obciąża i "grzeje" sprzęt.

Edytowane przez Reddzik
  • Thanks 1
Opublikowano

Tyle dałem maks, a że mam mniej, mi nie przeszkadza. Moja reakcja dotyczy obciążenia i cieplejszego procesora w tej okolicy w grze. DLSS włączyłem dla testu i niewiele dodał, chciałem sprawdzić. 
Tak masz rację, te 60fps, styka, ale patrząc na to, że nie dawno miałem problem z utrzymaniem 60fps na słabszej karcie, to teraz sobie odbijam i chcę zobaczyć jak to jest grać w większym klatkarzu, bo wszyscy tak zachwalają:E:szatanek: 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że 120fps jest lepszym wyborem, nie po to robił upgrade by kisić ogóra na 60fps, no ludzie dajcie spokój. :E Już pomijam fakt, że 120fps jest bardziej responsywne i ma większy sens mając monitor z większym Hz i g-sync.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Te 120 fps jest tak potrzebne w tej grze, jak 144 w Pacmanie. Ale widać, że cyferki muszą się zgadzać. Ja mam monitor 144Hz i gram w 60Hz, bo po za większym zużyciem prądu w tej grze nie ma różnicy.

• Like 1
  • Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli zależy Ci na ostrych teksturach w ruchu, czyli np. lubisz podziwiać budowle w Seatle w czasie jazdy konnej czy las i rzekę w drodze do muzeum, to jednak minimum dla pełnej jakości to 100 fps.

Czyli powinieneś zagrać jeszcze raz.

Edytowane przez tgolik
  • Like 1
  • Haha 3
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie mam problemu z graniem 60fps czy nawet 40- bo w takich grałem i czasem grywam na ps5 jak mają taki tryb. Tutaj grafa i tak nie poci się zbytnio poza miejscówkami jak ta powyżej i to bez uv, normalnie to mam na karcie uv, przy profilu 2580mhz 0.935mv to ma maks 200W przy wysokim fpsie. 

Nie narzekam, ładnie działa i jest różnica w 100fps, a 60fps, nawet grając na padzie dualsense jest płynniej i mimo, że wszelkie blury mam wyłączone to widać lepszą płynność przy obracaniu kamery, a co by nie powiedzieć podczas walki często się przydaje lepsza płynność.

Na fps nie narzekam, gdybym chciał wyższy fps to bym nie dawał blokady na 120fps, bo dosyć często jest ponad 120fps, widać po użyciu gpu jak się nudzi jak jest maks 120, ale powyżej to już "przerost formy nad treścią".

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, tgolik napisał(a):

Jeśli zależy Ci na ostrych teksturach w ruchu, czyli np. lubisz podziwiać budowle w Seatle w czasie jazdy konnej czy las i rzekę w drodze do muzeum, to jednak minimum dla pełnej jakości to 100 fps.

Czyli powinieneś zagrać jeszcze raz.

To z jaką prędkością tym koniem się jeździ ze się tektury rozmazują... Chryste naprawdę panowie wyjdźcie na zewnątrz, bo już takie bzdury piszecie ze głową mała.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

To z jaką prędkością tym koniem się jeździ ze się tektury rozmazują... Chryste naprawdę panowie wyjdźcie na zewnątrz, bo już takie bzdury piszecie ze głową mała.

Wiesz, muszą mieć te 120 klatek, żeby skacząc przez zasieki widzieli jak są druty splecione. 

A jeszcze jak się skradają, to muszą widzieć fugę pomiędzy cegłami w murze, żeby przypadkiem nie walnęli w niego :D

Edytowane przez Alek_M
  • Haha 3
Opublikowano

Wiesz niech tam sobie każdy gra z jakim FPS chce, ale niech nie wypisuje bzdur ze tekstury są rozmazane podczas ruchu, bo jest "tylko" 60 fps.

Już przemilczę absurdy typu, podziwianie grafiki z jednoczesnym zapitalaniem i narzekanie ze cos jest rozmazane.

Ciekawe czy w życiu tez tak narzekają jak podczas jazdy samochodem "podziwiają" widoki... "Weź zwolnij albo zwiększ odświeżanie, bo mi się obraz rozmazuje". :hihot:

Nie zdziwicie się wtedy jak was ktoś dowiezie ale do Choroszczy. ;)

• Haha 2
  • Upvote 1