Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Vulc napisał(a):

Made in Japan. Tych akurat nie brałem na Ali.

Chodzi o oficjalną dystrybucję, niższe modele są już od ładnych kilku lat trzepane w Chinach jako wytłoczki, a nie wycinane. Niestety ale trend takiej produkcji migruje do coraz wyższych grup.

Tłoczenie ma tą wadę, że z jednej strony otwory są zaokrąglone, gładkie. Być może są tez jakieś różnice w samej stali ale ciężko to stwierdzić. Efekt taki, że klocki dużo chętniej się szklą, mniej równo ścierają po obu stronach.

7 godzin temu, jagular napisał(a):

Shimano RT70? To właśnie te wymieniłem na inny model. Miałem problem z krzywieniem się i ich prostowaniem po ostrzejszych hamowaniach.  Może to (szklana kula) ze względu na to, że są praktycznie z jednego kawałka metalu. A może to dlatego że mam tłusty tyłek :P

Jeżeli dobrze widzę, to ten model jest już kanapką, więc w grę wchodzą 3 kawałki metalu plus czwarty od strony mocowania do piasty.
Teoretycznie aluminiowy rdzeń powinien wyrównywać temperaturę, ale z drugiej strony łączenie różnych materiałów sprzyja wyginaniu. No i taka ciekawostka, że jak się przegrzeje, to ten rdzeń potrafi się "stopić" i wypłynąć. Generalnie tarcze dzięki niemu są chłodniejsze ale nie znaczy, ze można sobie dowolnie długo wisieć na hamulcu, trzeba dać im szansę na schłodzenie jak przy każdej innej tarczy.

Tak czy inaczej shimanowskie hamulce/tarcze mają tendencję do dzwonienia czy stukania po ostrzejszym hamowaniu.

Swoją drogą, miałem podpytać czy nadal ci wyją na mokro.
Mam teraz w barankowym prawie identyczny zestaw, czyli zaciski slx (przód metalik Shimano, tył czarny Galfer), tarcze MT800. Przy pierwszej jeździe w mglisty dzień chciałem przyznać rację ale przy kolejnych mokrych okazjach już tak źle nie było. Być może ten pierwszy raz nie były dosuszone po myciu przed założeniem (tylko tarcze nowe) lub nie do końca dotarte.

Opublikowano

Niestety nie pomogę, od miesięcy nie jeździłem w mokrych warunkach (ba, ostatnie miesiące to ogólnie rekordowo mało jazdy). Być może piszczenie jest powiązane z nierównym ustawieniem przednich tłoczków, bo przedni hamulec był zauważalnie głośniejszy, a miałem taki właśnie z nim problem. 

Może w następny weekend potestuję :) 

Opublikowano
W dniu 20.06.2025 o 16:35, PepePanDziobak napisał(a):

Pany , strava , macie jakieś sprawdzone sposoby na tańszą roczną subskrypcję ?  Jako że pochłonął mnie hardtail do reszty to rywalizacja na stravie sprawia mi wiele frajdy :suprajs:

Kupno przez VPN za pomocą japońskich jenów, przynajmniej jak tak ostatnio brałem, wychodziło cenowo najkorzystniej.

• Like 1
Opublikowano

Wszystko zależy od tego ile za to zapłaciłeś. 

------------------------

Naprawiając rower po Warszawskiej Hecy coś mnie podkusiło i opuściłem mostek. Pojeździłem, spodobało mi się, zrobiłem kolejny wyścig gravelowy i spodobało mi się bardziej to odciąłem ~55mm.....może by tak spróbować z szosą :hmm:

Było

IMG-20250516-183511.jpg

Jest

MVIMG-20250607-082730.jpg  

Opublikowano

No jasne, że obniżać. Rower wygląda po prostu lepiej, pozycja bardziej areło. Rzadko kiedy te kilka cm powoduje jakieś dolegliwości podczas dłuższych tras, ale warto na początku nie obcinać jeszcze rury sterowej, jeśli konstrukcja mostka pozwala przenieść podkładki nad mostek.

Opublikowano (edytowane)

Mam ponowne zdanie - przynajmniej spróbować warto. Oprócz oczywistych oczywistości typu zgarbienie, ewentualnie problemy z głębokim oddychaniem przy bardzo niskich kierownicach, mógłbym dodać jeszcze zmianę rozkładu ciężaru (dłonie, łokcie). Czy to źle, to chyba się krystalizuje stopniowo, podobnie z plecami i biodrami. 

Edytowane przez jagular
Opublikowano

Ja się zbytnio nie znam, ale naprawdę mega wygodnicko mi się na tym jeździ :E Nawet zdecydowanie lepiej niż na moim elektrycznym pędzidle z prostą kierą i niby znacznie mniej mniej pochyloną pozycją. 

Q84B6sc.jpeg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale po czym zrobiłeś te 35km? Po asfalcie po szutrze, czy tłukłeś mocne single tracki z korzeniami, koleinami i zjazdy?

Jak to były trudne trasy single tracki to ręce mają prawo boleć jak się nie jest wytrenowanym. A jeśli bolą przy zwykłej jeździe po szutrach to kwestia ustawienia roweru, siodełko, rozłożenie ciężaru, zasięg do kierownicy itd. Źle dobrana wielkość roweru do osoby. Pierdylion opcji. 

A rękawiczki, tak są, również z wkładkami amortyzującymi pomagają, ale jak rower źle ustawiony to od tego trzeba zacząć.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Są w sprzedaży różne cuda marketingu opartego na nadziei, typu rękawiczki z elementami gąbki, ale czy one realnie coś dadzą? Śliska sprawa.

Generalnie "bolą mnie ręce" może oznaczać wiele. Może oznaczać to, na co wskazuje post wyżej - na jazdę w trudnych warunkach na niezbyt dobrze amortyzowanym rowerze. Może też wskazywać na błędy w pozycji (zbyt dużo masy przesunięte na przód). Może to też być typowe chyba dla początkujących usztywnianie ramion, co wręcz potęguje przenoszenie problemów wzdłuż tych ramion, albo inny błąd w pozycji. Może to też być problem z nerwami, ukrwieniem. I na koniec też zwykle, banalne zmęczenie po pierwszym kontakcie z rowerem od długiego czasu, które powinno przejść wraz z przyzwyczajeniem się.

Acha. Siodełko: niektórzy ustawiają je pod znacznym kątem, przez co zsuwają się z niego podczas jazdy, a więc muszą się zapierać rękami o kierownicę.

Edytowane przez jagular
Opublikowano (edytowane)

Ja ogólnie na moim elektrycznym pędzidle z prostą kierą muszę mieć rękawiczki na trasach powyżej 40km, ale ja tam nie mam armora na przodzie i widelec aluminiowy.

Ale przy gravelu, jest bajka nie wiem na ile to kwestia carbonowego widelca, a ile geometrii która mi po prostu leży, ale na tym to i 100km bez rękawiczek i czuję się jak w domu. Na pewno zauważyłem, że przy prostej kierownicy męczy mi ręce brak możliwości/różnorodności w zmianach chwytu. Na baranku jest bajka bo mogę i zmieniam często chwyty, moje łapy nie lubią zbyt długo w jednym położeniu/trzymaniu lecieć..

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Palce mi cierpły podczas jazdy, ale fakt było sporo wertepów typu leśne ścieżki czy jakieś żwirowisko na uliczkach gdzie mnie nieco wytrzęsło. Chyba zbyt kurczowo trzymałem kierownicę.

Amortyzator mam

SUNTOUR XCM-DSC RLO.29 i to raczej dość miękki bo ja wsiadam na rower to masz wrażenie jakby flak był z przodu :E 

Rama 19" na moje 187cm powinna być dobra , próbowałem też 20,5 rower kolegi i wydawał się nieco za wielki (on ma ponad 190)

Opony 29" szerokie na 2,25 

Opublikowano
27 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Palce mi cierpły podczas jazdy

Jeżeli palce drętwieją, to zła pozycja. Ucisk nerwów w nadgarstkach lub plecach.

28 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Amortyzator mam

Wierz mi, nie masz. Jak się ugina, to jeszcze nie znaczy, że amortyzuje ;)
Wygodniej nawet jak to tylko uginacz ale cudów nie będzie.
Jak za miękko, to można spróbować regulować, powinno być pokrętło ugięcia wstępnego (napięcia sprężyny).

Opublikowano

No panowie trenażerowcy, właśnie przeczytałem że Garmin również sobie zrobił "podnoszajkę" przodu roweru zamontowanego na trenażerze.

Cena wskazuje jak bardzo to niszowa zabawa. Wydaje mi się że wyraźnie widać, że nie chcą w ogóle sprzedawać dużo, tylko chcą sprzedawać mało, lecz drogo :) 

Opublikowano

Ano, czytałem już tekst Rainmakera. Sprzęt wygląda solidnie, ale jeśli powstrzymałem się przed kupnem Climba/Rizera, tutaj będzie to jeszcze łatwiejsze. Nawet nie ze względu na cenę, ale kompatybilność tylko z trenażerami Tacx.

Opublikowano

Solidniej od klepanego po taniości Wahoo ( :P ), ale i tak w środku jest pewnie pasek, którego życie jest policzone. A i ta głowica skrętna jakaś taka chuderlawa :P 

Nie wiedziałem jednak że to już jest trzeci tego typu sprzęt na rynku.

Opublikowano
23 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Jeżeli palce drętwieją, to zła pozycja. Ucisk nerwów w nadgarstkach lub plecach.

Wierz mi, nie masz. Jak się ugina, to jeszcze nie znaczy, że amortyzuje ;)
Wygodniej nawet jak to tylko uginacz ale cudów nie będzie.
Jak za miękko, to można spróbować regulować, powinno być pokrętło ugięcia wstępnego (napięcia sprężyny).

wczoraj zrobiłem jeszcze 30 km ale już po mieście, zmieniłem nieco chwyt i już było w miarę spoko 

Dla mnie to i tak giga zmiana, mój poprzedni rower ma ze 20 lat więc tam nic nie było :E 

Ale myślałem, że przy mojej masie i nie jeżdżeniu na rowerze co najmniej od covidu to będzie gorzej 

Opublikowano

Nie. Tyłek, jak gust, każdy ma inny.

Taka mała uwaga jednak: wbrew pozorom, siodełko bardziej miękkie, lub o większej powierzchni wcale nie gwarantuje że musi być wygodniej.

Idealnie byłoby zrobić jakieś testy i pomiary w lepszym sklepie, ale bez tego to można polecić jakieś niskie modele produktów markowych - w końcu nie potrzebujesz siodełka wycieniowanego, tylko pasującego i trwałego.

• Upvote 2
Opublikowano

@michaelius33 Pampers szczególnie na dłuższe przejażdżki jak najbardziej wskazany, ale dobrze dobrany rozmiarowo, aby nie było obtarć.

A siodło jak masz nowy rower najpierw zadbaj o jego prawidłowe ustawienie, poziom + regulacja przód/tył. Zrób z kilkaset kilometrów i zobacz jak się twój tyłek zaadoptuje. Albo się zaadoptuje, albo wyrobisz sobie już jakąś opinie czego szukasz. Ale z siodłami nie jest łatwo, nie ma tutaj żadnej uniwersalnej zasady.

Ja na moim elektryku jak go kupiłem od razu zacząłem szukać siodła bo tyłek bolał, zmieniłem na jakieś miękkie i to dopiero była TRAGEDIA :E Wróciłem moment do oryginalnego, odpowiednie jego ustawienie i odpowiednio dobrane spodenki z pampersem i śmigam 100-150km i czuję się jak w domu mimo, że to jakieś tanie siodło.

Podobnie było w gravelu jak kupiłem, fabryczne siodło Selle Italia Model X na początku deska i dupa boli :E Od razu pierwsza myśl po kilkudziesięciu kilometrach zmieniać.
Ale zacząłem od ustawień, zrobiłem trochę kilometrów z bólem dupy i następnie okazało się, że jednak wbrew pierwszym wrażeniom jest całkiem wygodnickie i na luzaku wygodnie obecnie na nim śmigam.