DEFTONES101 Opublikowano Sobota o 11:27 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:27 21 minut temu, Wodzu napisał: Cześć, polećcie szosę do 5k PLN, waga max. 7kg i elektronika. Tylko kradzione a i tak nie będzie łatwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vulc Opublikowano Sobota o 12:12 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 12:12 Za 5k nic nie dostaniesz. Możesz za to dostać 5 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagular Opublikowano Sobota o 15:35 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:35 Oj tam, oj tam, przesadzacie - przy racie 5K zł miesięcznie można sobie bardzo ładny rowerek sprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu Opublikowano Sobota o 22:44 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 22:44 A myślałem, że to na nowym, lepszym forum będą też lepsze porady... Żeby było w temacie - ostatnio pogoda piękna to cyknąłem godniejszą hashtaga #newbikeday fotkę: Od zakupu nic nie grzebałem, przy przeglądzie rocznym prawdopodobnie pozbędę się jednej podkładki z mostka. W przyszłym roku mooooooże jakieś nowe koła na 50mm stożku a obecne zostaną na gorszą pogodę i większe wiatry. Tydzień temu zamknąłem też "oficjalnie" sezon szosowy w kameralnej 3-osobowej ustawce - powrót w Góry Stołowe (~125km i 2200m w górę), zdjęcie z Kręgielnego Traktu: PS. Na zdjęciu mam świeżo zakupiony rowerowy ciuch - kamizelkę Gobik (o marce dowiedziałem się, kiedy zaczęli robić stroje dla Ineosów). Ciężko na razie mówić cokolwiek o wytrzymalości, ale ma fajny patent - na plecach są wycięcia/otwory, które umożliwiają dostęp do kieszonek przy zapiętej kamizelce. Pod warunkiem, że kieszonki są na podobnej wysokości co te wycięcia. W praktyce różnie to wychodzi, czasem mam problem wsadzić telefon do samej kieszonki, a co dopiero celować jeszcze przez dodatkową warstwę. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyszardGTS Opublikowano Sobota o 22:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 22:53 11 godzin temu, Wodzu napisał(a): Cześć (...) Wodzu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu Opublikowano Sobota o 23:09 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 23:09 14 minut temu, RyszardGTS napisał(a): Wodzu! Cześć Ryszard, liczę na życzenia świąteczne na PM, jak za starych czasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagular Opublikowano Niedziela o 09:27 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 09:27 No to ja też wrzucę fotki. Pierwsza z wczoraj - jazda w podstawie chmur jest ciekawa, para wodna się skrapla na poruszającym się obiekcie Chyba widok obecny przedstawia widok docelowy - zmiany w stosunku do stanu fabrycznego to obniżenie mostka i ucięcie rury sterowej (no, może przetestuję jeszcze niższe położenie jak dotnę przewody hamulcowe), zmiana opon na GP5000 28mm, zmiana tarcz hamulcowych na RT-CL900. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu Opublikowano Niedziela o 10:10 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:10 Czym podyktowana była zmiana tarcz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagular Opublikowano Niedziela o 11:09 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 11:09 Grupowe 105tki są sztywniejsze i łatwiej się odkształcały. Miałem niezłą zabawę żeby je wyprostować, zwłaszcza że mam zasyfione zaciski i klocki nie odbijają równomiernie Tarcze z poziomu Dura Ace mniej się gną "same z siebie", ale jednocześnie łatwiej je dogiąć - to chwila roboty bez narzędzi. Jedne i drugie w deszczu kwiczą niczym zarzynane stado 500 świń - ale to może bardziej problem z klockami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu Opublikowano Niedziela o 11:27 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 11:27 Mam chyba podobne problemy z tarczami Ultegry, ciągle mi obcierają o klocki, odkształcają się np. od ugniatania przedniego koła na stojąco na podjazdach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagular Opublikowano Niedziela o 11:46 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 11:46 (edytowane) Najpierw sprawdź czy obydwa bloki się chowają równomiernie w zacisk. Jak jeden się blokuje, to margines pomiędzy "nie obciera" i "obciera" jest mikroskopijny. Myślę że prawie zawsze jeden się blokuje - zaciski to idealne miejsce na błoto i syf. U mnie już jest tak, że jeden z klocków już ma lekko mniejsze zużycie od drugiego, więc w razie wyjęcia i czyszczenia muszę pamiętać który idzie na lewo, który na prawo. Ja swoje zaciski będę musiał przeczyścić i spróbować wyregulować tak, żeby znowu działały prawidłowo. Do tego jednak potrzebuję płynu hamulcowego, którym się powinno czyścić/smarować klocki i być może po prostu odpowietrzyć system, więc to zabawa na jak będę miał więcej czasu przy świętach i jak kupię zestaw do odpowietrzania, bo nigdy tego nie robiłem, a chcę się nauczyć. Ogólnie jest trochę wideo o "wciskaniu" z powrotem wysuniętego bloku. Mogę takiego tipa sprzedać, że lepiej to robić czymś płaskim, bez ostrych krawędzi. Ludzie zalecają plastikowe cóś, ja to robiłem tępym nożem do masła Są też w sprzedaży takie specjalne "rozpychajki", które się wkłada w zacisk i na zasadzie "odwrotnego imadła" rozpycha bloki w zacisk. Edytowane Niedziela o 11:48 przez jagular Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu Opublikowano Niedziela o 11:56 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 11:56 Spróbuję wepchnąć klocek/klocki i może pomoże. W grubsze akcje z hamulcami hydraulicznymi nie chce mi się póki co bawić, bo mam świetnie to ogarniającego serwisanta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vulc Opublikowano Niedziela o 12:34 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:34 (edytowane) Z płaskich rzeczy polecam łyżkę do opon. Jeśli nie ma żadnego dziwnego profilu, z reguły się nadaje do wciskania bloczków. Dodatkowo można je później ustawić na "wizytówkę" - włożyć dwa kawałki płaskiego, cienkiego kartonu z obu stron, docisnąć i dopiero skręcić. Powinno to zagwarantować trochę więcej przestrzeni między klockami a tarczą. Aczkolwiek niektórzy lubią jak hamulec łapie od razu. U mnie też czasem trze przód jak dociskam pod górę na stojaka. Niby sztywne osie, ale wiadomo - zawsze będą trochę pracować. Mój bolid szosowy. Oraz terenowy. Edytowane Niedziela o 12:42 przez Vulc 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagular Opublikowano Niedziela o 13:46 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 13:46 Jak się popatrzy na rowery, to same wysokie chłopaki na forumku, no może poza mną. Ustawiania tarczy na 2 karty to ja próbowałem - jak jeden z tłoczków/bloków nie odbija właściwie, to to się kończyło blokadą koła. Straszliwie kapryśne te hamulce tarczowe...a podobno w SRAMie to jest jeszcze czasami więcej zabawy, żeby dobrze ustawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu Opublikowano Niedziela o 15:18 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 15:18 Vulc to już w ogóle olbrzym, patrząc na rozmiar roweru. Przeszkadza to na podjazdach, bo ze wzrostem idzie też waga, ale znów pomaga na zjazdach - niższych ziomków z ustawek można łykać bez pedałowania w pozycji aero. Pomijam technikę pokonywania zakrętów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagular Opublikowano Niedziela o 15:40 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 15:40 No cóż, niektórym waga idzie bez dużego wzrostu Co by było, och co by było, gdybym miał przy 177cm jakieś 70-72kg, to bym był kurde kozica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu Opublikowano Niedziela o 15:58 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 15:58 Wtedy równowaga między ilością przejechanych km i spożytych kalorii jest zaburzona i należy się temu przyjrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagular Opublikowano Niedziela o 16:20 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:20 Że niby obżeranie się to jakoby prowadzi do dużej wagi? Hmm, no nie wiem, nie wiem, dosyć śmiała teoria. Najpierw muszę sprawdzić jakieś bardziej banalne i prawdopodobne powody, typu lokalne fluktuacje fal grawitacyjnych, albo schakierowany soft wagi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu Opublikowano Niedziela o 18:25 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:25 Dobry trop, to najczęstsze powody takiego stanu rzeczy. Ostatecznie, jeśli masz wrażenie, że jedziesz wolno, to winny prawie na 100% będzie rower. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vulc Opublikowano Niedziela o 18:39 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:39 3 godziny temu, Wodzu napisał(a): Vulc to już w ogóle olbrzym, patrząc na rozmiar roweru. Przeszkadza to na podjazdach, bo ze wzrostem idzie też waga, ale znów pomaga na zjazdach - niższych ziomków z ustawek można łykać bez pedałowania w pozycji aero. Pomijam technikę pokonywania zakrętów. 190cm. Jestem rozmiarowo w najbardziej gównianym miejscu z możliwych - L prawie zawsze wydaje się ciut za mały, a XL ciut za duży. Wolałem nie ryzykować, wziąłem większy. Tak też wychodziło z większości kalkulatorów. 81kg, more or less. Na święta więcej, bo lubię dobrze zjeść i sobie nigdy nie odmawiam. Z tymi zjazdami niby tak, ale i dość "pokaźna" sylwetka na rowerze tutaj nie pomaga. Jeśli jedziesz za wolno, to zawsze wina wiatru. Jak nie ma wiatru, to roweru. Jak rower świeży, prosto z kredytu na 5 lat, to wina niedyspozycji dnia. Pewnie ta choroba sprzed miesiąca jeszcze trochę trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu Opublikowano Niedziela o 18:58 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:58 17 minut temu, Vulc napisał(a): Jeśli jedziesz za wolno, to zawsze wina wiatru. Jak nie ma wiatru, to roweru. Jak rower świeży, prosto z kredytu na 5 lat, to wina niedyspozycji dnia. Pewnie ta choroba sprzed miesiąca jeszcze trochę trzyma. Człowiek tak ciągle marudzi i się tłumaczy, ale jednak te PRki regularnie wpadają i chyba jednak forma galop... raczkuje powoli do przodu. 81kg przy takim wzroście to zacny wynik, u mnie jest 85kg przy 4cm mniej. Ale mi to zawsze mama powtarzała i ja też tak uważam, że jestem grubokościsty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vulc Opublikowano Niedziela o 19:05 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:05 Ja mam gębę chudą jak Mick Jagger po weekendzie, więc mnie nikt o grubokościstość podejrzewać nie będzie. Forma fakt, na razie trzyma. Jak człowiek poprawia własne czasy, to motywacji do regularnego ciśnięcia nie brakuje. Swoją drogą pisałeś wyżej o finałowej ustawce. Z ciekawości, znajomi czy się organizujecie na jakimś Fejsie? Chciałbym trochę podziałać w tym temacie w przyszłym roku, brakuje mi takiego pace partnera jak w Zwifcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu Opublikowano Niedziela o 19:09 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:09 To lokalna grupa, która się organizuje przez grupę na Stravie. Taka klika szosowych nerdów, do której wszedłem jakiś czas temu i zostałem zaakceptowany przez najsilniejszego członka rodziny, ex-pro młodzika na emeryturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vulc Opublikowano Niedziela o 19:13 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:13 O panie, to trzymaj się tam na podjazdach. Ja z takimi ex-pro na emeryturze to startuję w wyścigach. Jeździłem też trochę w ramach przypadkowych spotkań w trasie. Generalnie nie polecam, jeśli ktoś szanuje swoje zdrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu Opublikowano Niedziela o 19:19 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:19 Na tej ostatniej ustawce był właśnie ten jegomość. Chłop w góry przyjechał Factorem z jednym blatem z przodu, najlżejsze przełożenie to było u niego 50x33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi