Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja już się nie mogę doczekać aż wrócę do ukochanego Hernand :E ale najpierw trzeba skończyć Pragmatę. Prawie 50h, początek 4 rozdziału, ciągle pierwszy region z pojedynczym odstępstwem na podróż w daleką północ po miecz i pod obrzeża Demenis obrabować bogoli ze złota :E nawet nie wiem jak pozostałe obszary wyglądają, nie spoileruję sobie.

Edytowane przez TmK
  • Odpowiedzi 4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
29 minut temu, PaVLo napisał(a):

Przekopałem opcje i nic nie ma :heu:

Co do zmian, to zauważyłem, że przy tych samych istawieniach 4k, gra teraz zabiera dodatkowo jakieś 2-3GB Vram i obecnie jest pod 11GB, wcześniej max jakieś 8.6GB

tylko pytanie czy faktycznie jest ładniej.. wielu ludzi marudzilo, że odległe plaby wyglądają słabo, więc wzięli i to poprawili, tylko czy faktycznie o to nam chodziło? chyba lepiej by bylo gdyby obraz który widzimy na pierwszym planie był ładniejszy... 

a pytanie ode mnie, bo będe grał za kilka godzin. 

czy są jakieś game-brejking bugi ???

Opublikowano (edytowane)

Wleciał hotfix

https://crimsondesert.pearlabyss.com/pl-PL/News/Notice/Detail?_boardNo=85

Cytat

[Kontroler] Zmieniono przycisk używany do zmiany imion zwierzaków i koni z (R3/RS) na (L3/LS).

Naprawiono problem, w którym niektóre z posiadanych wierzchowców nie wyświetlały się w menu szybkiego wyboru, przez co nie można było ich przywołać.

[PlayStation/Xbox] Zmieniono interfejs zmiany presetów, aby wyświetlał się tak samo jak na PC.

Naprawiono problem, w którym zwierzęta domowe zjadały materiały takie jak drewno czy rudy zebrane za pomocą siekiery lub kilofa.

[Klawiszatura/Mysz] Naprawiono problem, w którym w trybie dekorowania domu w niektórych sytuacjach nie można było ustawiać mebli.

Naprawiono problem, w którym mogło dochodzić do zawieszeń gry podczas farbowania strojów lub zmiany wyglądu postaci.

Naprawiono problem, w którym wytrzymałość odnawiała się podczas chowania i wyciągania niektórych broni w trakcie sprintu.

[Damiane] Naprawiono problem, w którym Odbicie światła było anulowane w strefach bezpiecznych.

[Kliff] Naprawiono problem, w którym prędkość lotu „Precyzyjny przewrót w powietrzu” była niższa niż zamierzona.

[Oongka/Damiane] Naprawiono problem, w którym broń dystansowa nie mogła namierzać niczego poza bossami podczas walk z bossami.

Naprawiono problem, w którym pełny ekwipunek powodował, że obserwowanie umiejętności już zdobytych za pomocą Artefaktów Otchłani mogło przenosić grę do ekranu tytułowego.

Naprawiono problem, w którym podczas noszenia maski i atakowania NPC, których nie można zaatakować, wyświetlany był efekt trafienia.

Naprawiono problem, w którym podczas walki z niektórymi bossami postacią ze zmienioną konfiguracją wyglądu dochodziło do zawieszenia gry.

Byłem pozbierać złote jabłka, teraz nie trzeba ubierać maski i kraść, podnoszę sobie, potem z nich się tworzy sztabki, dużo szybciej niż festyn z kradnięciem sztabek.

Wszystkie surowce i składniki przerzuciłem do skrzynki, od razu dużo miejsca.

20260423171319_1.thumb.jpg.e0a3c947b9a768f445c3d93135149b92.jpg

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Wleciał hotfix

Oraz naprawił meblowanie domku, bo szlak mnie trafiał jak skrzynie lądowały poza jego obszarem a z innymi nie dało się nic zrobić :Crash:

(na zdjęciu jest ziarno, ale w grze tego nie mam :hmm:)

CrimsonDesert_2026_04_23_17_23_20_186.thumb.jpg.11f17e595f8a99aa83455d1c9123840a.jpg

Znaczników na mapie nadal nie ma :heu:
Co do tej nowej skrzyni na surowce, to wrzucimy tam tylko te do ulepszeń przedmiotów (te do slotów nie) i owady, ale już składników do gotowania nie. W kolejnej skrzyni na kolekcjonerki to na razie wrzucić mogę tylko dokumenty, ale jestem ciekaw czy będzie też można z nich korzystać w czasie zadań, bo zajmują mi sporo miejsca (nie te ze zleceń i rozwoju, bo je sprzedaje).

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano
9 minut temu, PaVLo napisał(a):

Oraz naprawił meblowanie domku, bo szlak mnie trafiał jak skrzynie lądowały poza jego obszarem a z innymi nie dało się nic zrobić :Crash:

(na zdjęciu jest ziarno, ale w grze tego nie mam :hmm:)

CrimsonDesert_2026_04_23_17_23_20_186.thumb.jpg.11f17e595f8a99aa83455d1c9123840a.jpg

Znaczników na mapie nadal nie ma :heu:
Co do tej nowej skrzyni na surowce, to wrzucimy tam tylko te do ulepszeń przedmiotów (te do slotów nie) i owady, ale już składników do gotowania nie. W kolejnej skrzyni na kolekcjonerki to na razie wrzucić mogę tylko dokumenty, ale jestem ciekaw czy będzie też można z nich korzystać w czasie zadań, bo zajmują mi sporo miejsca (nie te ze zleceń i rozwoju, bo je sprzedaje).

czy oprócz aspektu estetycznego meblowanie tego domku ma jakieś cel? 

i w ogole ten domek :D

Opublikowano (edytowane)

W sumie nie wiem, bo mam tam tylko to co było i te 2 skrzynie, ale jak dostaniemy te skrzynie na dobra, i zaczniemy w nich umieszczać składniki, to mamy do nich dostęp przy ulepszeniach i tworzeniu przedmiotów

Przykład, zobacz na ilość posiadanych składników, wszystko to ze skrzyni w domku, w końcu nie trzeba tego targać ze sobą i pamiętać co było potrzebne :E
CrimsonDesert_2026_04_23_18_29_47_353.thumb.jpg.1c7b59f154719d9b4bb450883aae8ce3.jpg

Edytowane przez PaVLo
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PaVLo napisał(a):

Żarcie idzie do lodówki Kuku :)

"Dodano Mroźnię Kuku oraz Ulepszoną Mroźnię Kuku, które można zainstalować w domu.

Mroźnię Kuku można zdobyć jako nagrodę za wykonanie zadania, natomiast ulepszoną wersję można wytworzyć. Obie służą do przechowywania jedzenia i składników spożywczych.

Mroźnia Kuku: 40 miejsc

Ulepszona Mroźnia Kuku: 330 miejsc

Składniki przechowywane w mroźniach mogą być używane do gotowania, nawet jeśli nie znajdują się w ekwipunku."

Ale muszę przyznać, że znowu mnie zaimponowali skurczybyki. Zrobienie poprawek do ostatniego patcha zajęło im 12 godzin i wrzucili je do sieci o 12 w nocy, ich lokalnego czasu. To jest coś niespotykanego w branży.

Pewnie siedzą tam w klatkach a nadzorcy spacerują po piętrach przeciągając biczem po prętach.

Edytowane przez Ryszawy
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ryszawy napisał(a):

Pewnie siedzą tam w klatkach a nadzorcy spacerują po piętrach przeciągając biczem po prętach.

Bez kitu. 😅

Wróciłem z pracy i dopiero odpaliłem po tej aktualizacji. Nowe menusy sztos! Nawet szare bardziej intensywne tła ikon teraz są w ekwipunku. Tak samo zakładki super!

Niech im się to wszystko dobrze zwróci finansowo!

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano
36 minut temu, samsung70 napisał(a):

rozkminia ktoś czy kiedy walczę z bossem i biorę opcję PONÓW PRÓBĘ, to czy wracam do momentu z ekwipunkiem który miałem na starcie, czy np żarcie się zużywa mimo wszystko, nie chcę robić stu prob a na koniec zabraknie szamy :D

Coś mi się kojarzy, że ponów próbę to coś jak wczytanie automatycznego zapisu tuż przed walką i zostawia ekwipunek nienaruszony. Pamiętam, że jak pierwszy raz wpadłem na Miecz Antumbry to dostawałem takie wciry, że zużyłem wszystkie bolusy i zostało mi tylko naciśnięcie "ponów próbę" i wtedy wczytało mi zapis z taką ilością bolusów jaką miałem przed walką.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Ryszawy napisał(a):

Coś mi się kojarzy, że ponów próbę to coś jak wczytanie automatycznego zapisu tuż przed walką i zostawia ekwipunek nienaruszony. Pamiętam, że jak pierwszy raz wpadłem na Miecz Antumbry to dostawałem takie wciry, że zużyłem wszystkie bolusy i zostało mi tylko naciśnięcie "ponów próbę" i wtedy wczytało mi zapis z taką ilością bolusów jaką miałem przed walką.

dziękuję, jako świeżak i amator jedzenie szykuję się na walkę z Atorem :D 

swoją po każdym update przez jakiś czas gra się jak w nową grę :D 

jest też FOV które mozna zmienić! 

no i dupa bo dziwnie rozciąga obraz :D 

Opublikowano (edytowane)

ja tam nie wiem, ja konia nie widziałem już od chyba dobrych 10 godzin grania, albo teleporty, albo latanie i wspinaczka w moim przypadku. Wspinanie daje frajdę , latanie też jest okej :)

Edytowane przez samsung70
Opublikowano (edytowane)

To tu są konie?

Pozmieniali klawiszologię, a człowiek już przywykł do poprzedniej.

Nazwy zapisów są z d...y wzięte, czyli z drugiego rozdziału.

Nowy inwentarz fajny.

Można używać filtrowania/wyszukiwania na mapie.

RenoDX przestało działać.

Chyba oddali artefakty otchłani (te z uczenia się), bo nagle miałem 22 w ekwipunku.

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano

Żartowałem ;)

Ale przyznam, że z konia korzystam sporadycznie. Jedyna misja z końmi to ta tutorialowa ze złapaniem i sprzedażą, która u mnie się zawiesiła i nie mogę sprzedać konia.

Z przyjemnych rzeczy, jeżeli wysłaliście swoich kolegów do pilnowania Azerian Manor, to przepadli. Bo teraz te misje ochrony mają nowy interfejs i stare, które kręciły się w kółko nabijając wam obozową sakiewkę, zostały przerwane, a ta w Azerian Manor wzięła się znikąd (nie powinna być dostępna tak wcześnie) i nie jesteście z tą frakcją w dobrych stosunkach więc nie możecie ani tej misji anulować. ani przywołać towarzyszy.

Opublikowano (edytowane)

na dzień dobry 

20A31E1.thumb.JPG.5f51408aa80adc15f63c19aa400a20d1.JPG

image.thumb.png.2167c2bb8a3d014ea8c2a225f31117d8.png

no kurna piekne są te ujęcia!!!

6 godzin temu, Ryszawy napisał(a):

To tu są konie?

Pozmieniali klawiszologię, a człowiek już przywykł do poprzedniej.

Nazwy zapisów są z d...y wzięte, czyli z drugiego rozdziału.

Nowy inwentarz fajny.

Można używać filtrowania/wyszukiwania na mapie.

RenoDX przestało działać.

Chyba oddali artefakty otchłani (te z uczenia się), bo nagle miałem 22 w ekwipunku.

nie wiem czy to przez tą klawiszologię czy jak, ale mam dwie bronie jednoręczne, jedna wyciaga się okej, a zamiast drugiej ciągle mi Kliff atakuje tarczą- której nawet nie mam wyposażonej :D

Edytowane przez samsung70
Opublikowano

No nic, czekamy na patch 1.04.02 ;)

Ktoś pisał, że walka to właściwie spamowanie dwoma guzikami. A i owszem, pewnie da się tak przejść grę. Ale jeżeli ktoś chce się zagłębić w ten system walki, to okazuje się, że jest tu całe morze możliwości: