Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zacząłem grać o 20:00 tak do tej pory grałem i odkleić się nie mogłem. Coś jest w tej grze co wciąga - zapewne kombinacja wszystkiego po trochu - art style, muzyka, klimat, zagadki i eksploracja. Co prawda to tytuł AA ale swój potencjał ma, pachnie Death Stranding. Walka tak jak piszą w recenzjach jest ciągle taka sama z malutkimi wariacjami, to nie jest soulslike - nie zaszaleli jeśli chodzi o typy i możliwości przeciwników ale to tylko jedna składowa do całości, póki co nie drażni mnie to. Lubię tego typu gry, gdzie trzeba pomyśleć i kojarzyć przedmioty z miejscówkami, już zauważam leciutki backtracking ale bez przesady, zobaczymy jak będzie dalej.

Póki co bardzo miłe zaskoczenie.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ponoć jest tylko 5 typów przeciwników... Słyszałem już jakieś nagranie o tej grze i nie wiem dlaczego dalej powstają gry z tylko 5 typami przeciwników + bossowie, którzy są większym mobkiem. Tyle lat gier, a nie mogą czegoś skopiować? Choć pewnie ciężko było coś zaprojektować, gdy jest tyle mechanik dla postaci :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Pograłem wczoraj około 6h no i nawet da się żyć bez mapy. Ale już widać, że backtracking trzeba robić jak się chce wszystko ogarnąć. Przeciwnicy ciągle tacy sami. Jest klimat ale to chyba nie materiał na goty. Mapy są ogromne i trzeba się na biegać jak w DS. Animacje głównego bohatera mogłyby być lepsze bo jak się nim odwraca to robi to w tempie 200km/h xD.. W ogole jak biega to też jakoś dziwnie to czuć. Dobra gra na przeczekanie. Dziś wjeżdża Cronos ;D 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano (edytowane)

Czekałem na tą gierkę. Dobry mroczny klimat z dobrą oprawą dźwiękową. Fajna powtarzalna walka niezbyt skomplikowana idalna na mój starzejący się ponad 30-letni mózg. Każdy cios daje taką satysfakcję pomimo iż generalnie nie lubię zwykle tego typu gier. 

Podczas gdy zwykle mnie irytują gry które nie mówią co robić i gdzie iść, tak tutaj jakoś z chęcią sobie notuję czasem ważne kwestie :E Rozkminianie zagadek jest fajniejsze niż chodzenie za strzałką która pokazuje co robić, gdzie coś kupić, gdzie się wysikać. Pozwala bardziej wsiąknąć w świat gry i zastanowić się o co chodzi.

Edytowane przez HappyLittleGamer
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Lore, czyli historia świata przedstawionego też potrafi zaciekawić. Losy ludzi, którzy stanęli nagle przed wizją wojny domowej, ich tragedie, ruiny domów, beznadzieja połączona ze strachem przed kolejnym dniem - przypomina mi to dodatkowo klimaty z naszej polskiej gry This War of Mine. Do tego otoczka w postaci starych wierzeń, jakiejś cywilizacji, która czciła swojego boga na swój sposób składając ofiary z ludzi, motyw istot z innego wymiaru.

Jestem dopiero w okolicach pierwszej wioski ale już widzę, że ta gra powinna dostać sequel bo jest co rozwijać w tej historii, może z perspektywy innego bohatera niż Remi ale to już wybiegam za bardzo do przodu.

Nie sądziłem, że ta gierka tak mnie wciągnie.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Lore, czyli historia świata przedstawionego też potrafi zaciekawić. Losy ludzi, którzy stanęli nagle przed wizją wojny domowej, ich tragedie, ruiny domów, beznadzieja połączona ze strachem przed kolejnym dniem - przypomina mi to dodatkowo klimaty z naszej polskiej gry This War of Mine. Do tego otoczka w postaci starych wierzeń, jakiejś cywilizacji, która czciła swojego boga na swój sposób składając ofiary z ludzi, motyw istot z innego wymiaru.

Jestem dopiero w okolicach pierwszej wioski ale już widzę, że ta gra powinna dostać sequel bo jest co rozwijać w tej historii, może z perspektywy innego bohatera niż Remi ale to już wybiegam za bardzo do przodu.

Nie sądziłem, że ta gierka tak mnie wciągnie.

czyli można powiedzieć, że gra robiona z pasji a nie kolejne odcinanie kuponów

5 minut temu, aureumchaos napisał(a):

No ale czemu by nie zrobić, że np można włączyć mapę dla tych co nie mają tyle czasu grać i robią przerwy? Korona by im nie spadła... 

Ale zapisałem sobie co nie co na kartce żeby pamiętać xD

"zapisałeś sobie na kertce" widzisz, przez mechaniki gry, lub brak gra sprawiła, że trzeba kombinować i ruszyć głową. coś nowego, skłaniam się do tej gry co raz bardziej. 

Opublikowano (edytowane)

Trzeba mieć na prawdę słabą pamięć by nie kojarzyć miejscówek - mimo wszystko to jest pół otwarty świat i wystarczy grając po prostu się skupić na tym gdzie się jest i co można w danej miejscówce zobaczyć/zrobić/użyć. Ta gra odmula mózg w erze masy innych tytułów, które dosłownie przyzwyczaiły nas do prowadzenia za rączkę.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, caleb59 napisał(a):

Trzeba mieć na prawdę słabą pamięć by nie kojarzyć miejscówek - mimo wszystko to jest pół otwarty świat i wystarczy grając po prostu się skupić na tym gdzie się jest i co można w danej miejscówce zobaczyć/zrobić/użyć. Ta gra odmula mózg w erze masy innych tytułów, które dosłownie przyzwyczaiły nas do prowadzenia za rączkę.

kusicie ! 

Opublikowano (edytowane)

Nie no ja cofam co napisałem w poście, że szkoda kasy. Gra jest zacna i i dłużej się gra tym lepsza imersja. Zgadzam się, że jak się gra to się raczej pamięta gdzie co było... Ale za miesiąc już tak kolorowo nie będzie... Przynajmniej u mnie.. Mam 44 na karku i pamięć już nie ta co kiedyś :boink:

Ale, lokacje są piekne i od razu na każdej mapce od razu biegam prawo lewo zamiast leciec za głównym wątkiem bo kusi co tam jest. A okazuje się, że warto. 

Historie niektórych ludków są dramatyczne, trochę Izrael i Gaza mi się przypomina... 

Muzyka 5.1 robi robotę... Aż gram na TV... 

Optymalizacja sztos. Gram w 4k, ultra settings, dlssq z FG i gra jest smooth i wygląda mega dobrze. Jedynie mogłaby być mniej ostra ale nie ma opcji żeby to wył. HDR też jest dobre. To na pewno jedna z lepszych gier w tym toku. 

Edytowane przez aureumchaos
  • Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

Nie no ja cofam co napisałem w poście, że szkoda kasy. Gra jest zacna i i dłużej się gra tym lepsza imersja. Zgadzam się, że jak się gra to się raczej pamięta gdzie co było... Ale za miesiąc już tak kolorowo nie będzie... Przynajmniej u mnie.. Mam 44 na karku i pamięć już nie ta co kiedyś :boink:

Ale, lokacje są piekne i od razu na każdej mapce od razu biegam prawo lewo zamiast leciec za głównym wątkiem bo kusi co tam jest. A okazuje się, że warto. 

Historie niektórych ludków są dramatyczne, trochę Izrael i Gaza mi się przypomina... 

Muzyka 5.1 robi robotę... Aż gram na TV... 

Optymalizacja sztos. Gram w 4k, ultra settings, dlssq z FG i gra jest smooth i wygląda mega dobrze. Jedynie mogłaby być mniej ostra ale nie ma opcji żeby to wył. HDR też jest dobre. To na pewno jedna z lepszych gier w tym toku. 

dzięki za opinię.

w tę grę powinno grać 500 tysięcy anie jakiegoś silksona 

swoją drogą oglądając początek gameplaya odniosłem lekkie wrażenie STALKERa

• Haha 1
Opublikowano

Demo robiło raczej pozytywne wrażenie, więc pewnie kiedyś się wróci do tego tytułu. Recenzje są całkiem zachęcające, ale co najważniejsze - sporo graczy potwierdza jakość tej gry. Klimat jest tutaj naprawdę konkretny, myślę że może niwelować braki gameplay'owe w jakimś stopniu.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Bo ludzie to dziwolągi. Jak trafia się jakiś tego typu rodzynek raz na ruski rok to nikt nie wie co z tym fantem zrobić bo większość jest rozkojarzona gównianymi grami. :E 

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1