Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

xDDDDDDDDDDD

Beztytuu.thumb.jpg.faaa7109227871a2f5292e7b947346e4.jpg

1. Wiesz, że od decyzji do urodzenia mija co najmniej 9 miesięcy, a najczęściej rok i więcej?  Urodzenia w 2016 roku to zasługa szumnego programu wprowadzanego jeszcze w 2015 roku.

2. Projekt stop aborcji zyskał duży rozgłos w połowie 2017 roku i cały czas był procedowany - rozpoczęły się też wtedy głośne protesty. 
3. Jak popatrzysz na ten wykres przez pryzmat tego co się mówiło o aborcji i co procedował sejm oraz uwzględnisz przesunięcie związane z okresem ciąży (o którym wydajesz się był zapomnieć) to wykres się spina z tym co się działo w Polsce. 

I jeszcz raz - żebyś to dobrze zakodował:

Dzialania prawicy wokół aborcji to jeden z czynników. Nie wiem czy decydujący, ale widać jasną korelację, jeśli wie się jak działa ciąża. ;) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
  • Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

1. Wiesz, że od decyzji do urodzenia mija co najmniej 9 miesięcy, a najczęściej rok?  Urodzenia w 2016 roku to zasługa szumnego programu wprowadzanego jeszcze w 2015 roku.

2. Projekt stop aborcji zyskał duży rozgłos w połowie 2017 roku i cały czas był procedowany - rozpoczęły się też wtedy głośne protesty. 
3. Jak popatrzysz na ten wykres przez pryzmat tego co się mówiło o aborcji i co procedował sejm oraz uwzględnisz przesunięcie związane z okresem ciąży (o którym wydajesz się był zapomnieć) to wykres się spina z tym co się działo w Polsce. 

I jeszcz raz - żebyś to dobrze zakodował:

Dzialania prawicy wokół aborcji to jeden z czynników. Nie wiem czy decydujący, ale widać jasną korelację, jeśli wie się jak działa ciąża. ;) 

szczególnie widać to przy największym spadku w 24, co? 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

Akurat w 2024 widać, że się wypłaszcza - czyli trend delikatnie spada. 

Powinenes zainwestować jeszcze w okulary, skoro tego nie widzisz. :) 

Teraz, Kamiyanx napisał(a):

Nie wiem, czemu prawaki mają tak trudno przyznać, że coś zrypali. Chodzi o hipokryzję? Bo sry, ale jakoś na prawicy powszechne jest i skrobanie, i homoseksualizm.

Bo to są ludzie którzy mają zakodowany prosty podział “prawica = dobro, lewica = zło”. I nic ich nie przekona, że to nie takie proste. Nawet największe pokazy hipokryzji prawicy :) 

Opublikowano
1 minutę temu, nozownikzberlina napisał(a):

Takimi wpisami pokazujesz, że nie myślisz. Trend spadkowy jest podtrzymywany dlatego, że nowa władza nie naprawia tego co popsuły poprzednie rządy. Żeby zmienić to jak kobiety patrzą na ciążę przez pryzmat dostępu do aborcji trzeba coś dla nich zrobić, liberalizacja prawa aborcyjnego miała być w 2024 i wciąz jej nie ma więc nic się nie zmieni na lepsze. 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

aha, aha, sukces. Czyli jak jest więcej aborcji to wtedy jest więcej urodzeń? 

Nie, zacznij myśleć mózgiem. 

Możliwość  wykonania aborcji w sytuacjach zagrożenia to jeden z elementów bezpieczeństwa który jest niezbędny do prokreacji w społeczeństwie. 
I tu zadziałał sam fakt zmiany narracji w tym zakresie. 

to nie jest trudne do zrozumienia. :) 

7 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Logika godna 5 latka. xDDDDDDDDDDDDDDDDD

Przeceniasz pięknego kawalera prawicy :) 

Opublikowano

Tak TBH, ja chcę mieć dzieci, ale perspektywa ograniczonej aborcji jest odstraszająca również dla mnie, jako faceta.

Może i są jacyś nie wiem, wyjątkowo empatyczni albo wyjątkowo uparci ludzie, którzy wychowywaliby dziecko z jakimiś poważnymi wrodzonymi wadami, ale ja się do nich nie zaliczam. Zresztą sam raczej wolałbym się nie urodzić niż mieć jakieś poważne defekty.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Tak TBH, ja chcę mieć dzieci, ale perspektywa ograniczonej aborcji jest odstraszająca również dla mnie, jako faceta.

Może i są jacyś nie wiem, wyjątkowo empatyczni albo wyjątkowo uparci ludzie, którzy wychowywaliby dziecko z jakimiś poważnymi wrodzonymi wadami, ale ja się do nich nie zaliczam. Zresztą sam raczej wolałbym się nie urodzić niż mieć jakieś poważne defekty.

Jak masz pieniądze to bez problemu sobie z tym poradzisz za granicą. 

Dobrze, że PiS przegrał bo teraz byśmy mieli obowiązkowe rejestry ciąż i człowiek byłby tam wpisany zanim by się dowiedział, że coś nie gra. Potem już by nie było tak łatwo z aborcją, bo byś usunął za granicą a w Polsce dostał zarzuty. 

Oczywiście funkcjonuje u nas taki rejestr ale wpis do niego jest dobrowolny. 

Jednak przez prawie dwa lata wpis był obowiązkowy, na pewno zachęcało to kobiety do zachodzenia w ciążę.

Też bym wolał w ogóle nie żyć niż urodzić się np upośledzonym. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 2
Opublikowano

To jest bardzo ciężki temat bo z jednej strony faktycznie dziecko z jakimiś mocnymi upośledzeniami to ciężka sprawa, a z drugiej kwestia moralności i życia ze świadomością, że się własne dziecko zabiło. 

Niektórzy mają luźniejsze podejście czy do tego zabicia dochodzi czy nie to pewnie znacznie łatwiej takie decyzje podejmują. 

Opublikowano

Wg mnie skazywanie kogoś kto nie decyduje o tym czy ma przyjść na ten świat czy nie, na życie z wadami, z upośledzeniem itp. jest niemoralne i okrutne a ja decydując się na ewentualne usunięcie płodu okazuję łaskę. 

Najgorzej jak niby katolicy nie decydują się na aborcję kiedy ktoś jest intelektualnie normalny ale ma istotne wady fizyczne, np nigdy nie będzie chodzić. Taka osoba jest skazana na gorsze życie, często na samotność. Jestem pewny, że taka osoba nie raz powie swoim rodzicom, że wolałaby się nie urodzić. Moim zdaniem kościół i prawica są okrutni zmuszając kobiety do rodzenia takich dzieci. Jak widzisz moralność nie jest zero jedynkowa.

Opublikowano
6 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

obraz.png.c827c7192ce336aa2ed20211675fd507.png

gościu już pewnie tysiąc razy umył berło a ta dalej wspomina przeładowanie odbytnicze xDDDD

A ty sobie tylko marzysz :) 

5 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

To jest bardzo ciężki temat bo z jednej strony faktycznie dziecko z jakimiś mocnymi upośledzeniami to ciężka sprawa, a z drugiej kwestia moralności i życia ze świadomością, że się własne dziecko zabiło. 

Niektórzy mają luźniejsze podejście czy do tego zabicia dochodzi czy nie to pewnie znacznie łatwiej takie decyzje podejmują. 

Pracowałem w trakcie studiów, przez 3 lata, jako terapeuta zajęciowy właśnie z osobami upośledzonymi. 

Dość dobrze pamiętam jak to wygląda. Większość matek tych dzieci została sama. Większość tych osób zaniedbana. Bo traktowana jako osoby drugiej kategorii.

Jak ktoś mówi o moralności w ty. Kontekście a potem całe społeczeństwo brzydzi się osób z zespołem downa to jest to po prostu kolejny pokaz prawicowej hipokryzji.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Niemniej zobacz - rządziła prawica, 3 lata później zaostrzono prawo aborcyjne a dzietność spadała

Dzietność spadała wcześniej i spada teraz. Głównymi przyczynami są zmiany priorytetów ludzi oraz wysokie ceny mieszkań. Są miejsca w Polsce gdzie można dokonać "legalnie" aborcji po 12tyg i nikt nie robi problemu. Obchodzą prawo wystawiając lewy papier na problemy emocjonalne kobiet.

11 godzin temu, Paarthurnax napisał(a):

Popytajcie młodych kobiet - naciski związane z aborcją mocno wpłynęły negatywnie na młode kobiety i nie podejmowanie decyzji o zajściu w ciąże.

Oczywiście nie można powiedzieć, że to jedyny czynnik ale za to niestety przeważający...

Ale kiedy to było? W czasie protestów jak był takisentyment, że można było ludziom wmówić wszystko? Ludzie bali się też wyjść wtedy bez maseczki bo myśleli, że ich covid zabije. % ten czynnik urósł na pewno, np. porównując rok 2016 vs 2024, ale to jest jakiś mały odestek w porównaniu do innych argumentów "przeciw". Poświęciłem 5 minut i nie znalazłem badań w Polsce potwierdzających co mówisz. Za to znalazłem inne:

https://forsal.pl/gospodarka/demografia/artykuly/9812185,dlaczego-polacy-nie-chca-miec-dzieci-zbadano-przyczyny.html

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, kubikolos napisał(a):

wykopki wrzucily to na fb i w komentarzach wyplynal potezny incydent kalowy XDDDDDDDDDDD

855c89105f4b5423139e0ff80c97b7c9ca25ad9a

Coś w tym jest, przez lata uważano że to przywilej kobiet wynikający z macierzyństwa, jednak sytuacja się zmienia, więc może należy też zmienić system emerytalny.

Wyrok TK 15.07.2010r.

image.png.3f639094b064f2a050c4b434b2e172e3.png

Edytowane przez matakujce
  • Upvote 1