Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
9 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

aha, aha, sukces. Czyli jak jest więcej aborcji to wtedy jest więcej urodzeń? 

Nie, zacznij myśleć mózgiem. 

Możliwość  wykonania aborcji w sytuacjach zagrożenia to jeden z elementów bezpieczeństwa który jest niezbędny do prokreacji w społeczeństwie. 
I tu zadziałał sam fakt zmiany narracji w tym zakresie. 

to nie jest trudne do zrozumienia. :) 

7 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Logika godna 5 latka. xDDDDDDDDDDDDDDDDD

Przeceniasz pięknego kawalera prawicy :) 

Opublikowano

Tak TBH, ja chcę mieć dzieci, ale perspektywa ograniczonej aborcji jest odstraszająca również dla mnie, jako faceta.

Może i są jacyś nie wiem, wyjątkowo empatyczni albo wyjątkowo uparci ludzie, którzy wychowywaliby dziecko z jakimiś poważnymi wrodzonymi wadami, ale ja się do nich nie zaliczam. Zresztą sam raczej wolałbym się nie urodzić niż mieć jakieś poważne defekty.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Tak TBH, ja chcę mieć dzieci, ale perspektywa ograniczonej aborcji jest odstraszająca również dla mnie, jako faceta.

Może i są jacyś nie wiem, wyjątkowo empatyczni albo wyjątkowo uparci ludzie, którzy wychowywaliby dziecko z jakimiś poważnymi wrodzonymi wadami, ale ja się do nich nie zaliczam. Zresztą sam raczej wolałbym się nie urodzić niż mieć jakieś poważne defekty.

Jak masz pieniądze to bez problemu sobie z tym poradzisz za granicą. 

Dobrze, że PiS przegrał bo teraz byśmy mieli obowiązkowe rejestry ciąż i człowiek byłby tam wpisany zanim by się dowiedział, że coś nie gra. Potem już by nie było tak łatwo z aborcją, bo byś usunął za granicą a w Polsce dostał zarzuty. 

Oczywiście funkcjonuje u nas taki rejestr ale wpis do niego jest dobrowolny. 

Jednak przez prawie dwa lata wpis był obowiązkowy, na pewno zachęcało to kobiety do zachodzenia w ciążę.

Też bym wolał w ogóle nie żyć niż urodzić się np upośledzonym. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 2
Opublikowano

To jest bardzo ciężki temat bo z jednej strony faktycznie dziecko z jakimiś mocnymi upośledzeniami to ciężka sprawa, a z drugiej kwestia moralności i życia ze świadomością, że się własne dziecko zabiło. 

Niektórzy mają luźniejsze podejście czy do tego zabicia dochodzi czy nie to pewnie znacznie łatwiej takie decyzje podejmują. 

Opublikowano

Wg mnie skazywanie kogoś kto nie decyduje o tym czy ma przyjść na ten świat czy nie, na życie z wadami, z upośledzeniem itp. jest niemoralne i okrutne a ja decydując się na ewentualne usunięcie płodu okazuję łaskę. 

Najgorzej jak niby katolicy nie decydują się na aborcję kiedy ktoś jest intelektualnie normalny ale ma istotne wady fizyczne, np nigdy nie będzie chodzić. Taka osoba jest skazana na gorsze życie, często na samotność. Jestem pewny, że taka osoba nie raz powie swoim rodzicom, że wolałaby się nie urodzić. Moim zdaniem kościół i prawica są okrutni zmuszając kobiety do rodzenia takich dzieci. Jak widzisz moralność nie jest zero jedynkowa.

Opublikowano
6 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

obraz.png.c827c7192ce336aa2ed20211675fd507.png

gościu już pewnie tysiąc razy umył berło a ta dalej wspomina przeładowanie odbytnicze xDDDD

A ty sobie tylko marzysz :) 

5 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

To jest bardzo ciężki temat bo z jednej strony faktycznie dziecko z jakimiś mocnymi upośledzeniami to ciężka sprawa, a z drugiej kwestia moralności i życia ze świadomością, że się własne dziecko zabiło. 

Niektórzy mają luźniejsze podejście czy do tego zabicia dochodzi czy nie to pewnie znacznie łatwiej takie decyzje podejmują. 

Pracowałem w trakcie studiów, przez 3 lata, jako terapeuta zajęciowy właśnie z osobami upośledzonymi. 

Dość dobrze pamiętam jak to wygląda. Większość matek tych dzieci została sama. Większość tych osób zaniedbana. Bo traktowana jako osoby drugiej kategorii.

Jak ktoś mówi o moralności w ty. Kontekście a potem całe społeczeństwo brzydzi się osób z zespołem downa to jest to po prostu kolejny pokaz prawicowej hipokryzji.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Niemniej zobacz - rządziła prawica, 3 lata później zaostrzono prawo aborcyjne a dzietność spadała

Dzietność spadała wcześniej i spada teraz. Głównymi przyczynami są zmiany priorytetów ludzi oraz wysokie ceny mieszkań. Są miejsca w Polsce gdzie można dokonać "legalnie" aborcji po 12tyg i nikt nie robi problemu. Obchodzą prawo wystawiając lewy papier na problemy emocjonalne kobiet.

11 godzin temu, Paarthurnax napisał(a):

Popytajcie młodych kobiet - naciski związane z aborcją mocno wpłynęły negatywnie na młode kobiety i nie podejmowanie decyzji o zajściu w ciąże.

Oczywiście nie można powiedzieć, że to jedyny czynnik ale za to niestety przeważający...

Ale kiedy to było? W czasie protestów jak był takisentyment, że można było ludziom wmówić wszystko? Ludzie bali się też wyjść wtedy bez maseczki bo myśleli, że ich covid zabije. % ten czynnik urósł na pewno, np. porównując rok 2016 vs 2024, ale to jest jakiś mały odestek w porównaniu do innych argumentów "przeciw". Poświęciłem 5 minut i nie znalazłem badań w Polsce potwierdzających co mówisz. Za to znalazłem inne:

https://forsal.pl/gospodarka/demografia/artykuly/9812185,dlaczego-polacy-nie-chca-miec-dzieci-zbadano-przyczyny.html

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, kubikolos napisał(a):

wykopki wrzucily to na fb i w komentarzach wyplynal potezny incydent kalowy XDDDDDDDDDDD

855c89105f4b5423139e0ff80c97b7c9ca25ad9a

Coś w tym jest, przez lata uważano że to przywilej kobiet wynikający z macierzyństwa, jednak sytuacja się zmienia, więc może należy też zmienić system emerytalny.

Wyrok TK 15.07.2010r.

image.png.3f639094b064f2a050c4b434b2e172e3.png

Edytowane przez matakujce
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

Dziewczyna powiedziała, że dzieci nie chce, bo nie ma aborcji.
A po co babie dziecko jak nie może go usunąć.

Nie. Ewidentnie nie wiesz o co chodzi.

Po co babie rodzić, skoro może przy tym umrzeć, a opresyjne państwo na to pozwoli? :) 

• Upvote 4
Opublikowano

Jestem za aborcja w jakiś sensownych granicach, ALE...

W sumie jak kobieta chce to przecież wykona ABORCJĘ.

Powiecie, że stać na to tylko te majętne.

Ale w sumie to każda kobieta, która współżyje to robi to z Bogatym Macho, który spełnia Bare Minimum 20k msc i chyba może jej to zasponsorować?

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nie. Ewidentnie nie wiesz o co chodzi.

Po co babie rodzić, skoro może przy tym umrzeć, a opresyjne państwo na to pozwoli? :) 

no tak, tak, narracja była zła i tory były złe :D a na złość pisowi biedne kobietki przestały rodzić już 3 lata wcześniej xDDDD

to jest moja ciąża incelu słyszysz!!! na zlecenie bez zlecenia zresztą też incelu!!!!

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
15 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

no tak, tak, narracja była zła i tory były złe :D a na złość pisowi biedne kobietki przestały rodzić już 3 lata wcześniej xDDDD

Nie 3 lata wcześniej, tylko wtedy gdy PiS i Ordo Szuris zaczeły burzę w tym temacie. 

15 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

to jest moja ciąża incelu słyszysz!!! na zlecenie bez zlecenia zresztą też incelu!!!!

Jesteś niemerytoryczny, ignorujesz argumenty, a jedynie co potrafisz wstawić to obrazki, gify i filmiki dotyczącego pewnego ekstremum. Ale to nei są merytoryczne argumenty, tylko ulewki frustrata.

W tym temacie też powinieneś zrobić risercz, bo nie masz o nim zielonego pojęcia. 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

i filmiki dotyczącego pewnego ekstremum.

To ekstremum, staje się coraz powszechniejsze mimo, że to nadal margines społeczny. Ale margines społeczny nadal krzyczy najbardziej.

Ciekawe czy feministki zaakceptowały by taką ustawę gdzie: mają prawo do aborcji nawet w 9 miesiącu, ale mężczyzna również ma prawo do 9 miesiąca ciąży zrzec się wszystkich obowiązków. Trochę taki szach mat. I co wtedy? Pozwolić facecikom decydować o czymkolwiek, czy zrezygnować z przywileju aby oni nie mieli lepiej? :D Niby powinne być zadowolone z takiego układu, ale jakoś czuję w kościach, że wolałb to odrzucić i zostawić to jak jest teraz.

• Haha 1