ernorator 154 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego (edytowane) Jest to pewien problem z rdna3, nie mamy pojęcia jak działa krzywa. Na overclock.net kilka osób usiłowało ją odtwarzać zgrywając parametry podczas smarków i gier ale nie wyszło z tego nic konstruktywnego, żadnych wyraźnych, powtarzalnych zależności. Do tego w każdej grze i w każdym smarki karta inaczej się zachowuje. TS robię z napięciem rdzenia 1v, FS bez 1.055 nie działa, SN czy Superposition dają radę na 1.04 itd. Gry do stabilnego działanie potrz buja więcej, 1.12 nic się nie wysypuje. Ingerencja w sterowniki napięć też nie daje żadnych odpowiedzi. Jedyne czym można bezboleśnie sterować to waty. Jakieś tam pozytywne wyniki dawało wlutowywanie kondensatorów w układ sterowaniem zasilaniem rdzenia i pamięci. Lepiej się kręciły. Ale za mało się znam na tym, żeby debatować co to znaczy. Edytowane 6 Lutego przez ernorator 1 2
wallec 799 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego (edytowane) Każdy swoje chwali, ale jest elegancko. Ultra, rt wysokie, 4k, xess ultrajakość plus (4k) Ale, żeby nie było, że jest super kolorowo to AMDip is real Patrzysz w ściane -> 30 fps Infiniti fabric, chiplety itp - takie uroki Ta sama miejscówka, odwracasz się w drugą stronę -> 60fps Edytowane 6 Lutego przez wallec 3
Send1N 4 153 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego 4 godziny temu, wallec napisał(a): Ale, żeby nie było, że jest super kolorowo to AMDip is real Patrzysz w ściane -> 30 fps Infiniti fabric, chiplety itp - takie uroki Ta sama miejscówka, odwracasz się w drugą stronę -> 60fps Istnieją w grach takie miejsca gdzie karta wali w niewyjaśniony sposób w pl limit, nagle dropi do bardzo niskich wartości zegara i napięcia, miałem np taki przypadek w metro exodus w kanałach nad skraplającą się wodą z góry, wchodziłeś tam i było właśnie tego typu zachowanie a nie było tam nic takiego co mogło by tak dociążać grafikę dodam że było to na Nvidii także to nie musi być wcale kolejny raz wina amd
Pentium D 1 157 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Znowu wywaliło i to na ustawieniu 1090 mV, 2200 MHz. Teraz dałem 1111 mV i 2100 MHz.
Send1N 4 153 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Nie musisz w opór schodzić z zegara po prostu nie przeginaj z napięciem, chyba że tam określiłeś sobie jakiś maksymalny próg co do poboru prądu za który nie chcesz wyjść to rozumiem
Pentium D 1 157 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Przecież było ucięte ledwo 60 mV a gra nie jest jakaś wymagająca. Ustawiłem też zakres minimum na 1100 MHz. To jest patologia, że w różnych grach i obciążeniach karta różnie działa. Na rdna2 lepiej to działało. Albo zrobię inaczej. Wrzucę stock i tylko PL dam na -10% i pogram tak kilkanaście godzin. Może ta karta lub ogólnie rdna3 ssie przy umiarkowanym obciążeniu. Na rx6700 xt przeszedłem codename panzers 1 i 2 w zeszłym roku i nic się nie działo a to by chyba dało się odpalić na integrze hd 620 albo jeszcze czymś starszym.
Mar_s 2 226 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Ja na tej karcie miałem napięcie na 1050 mV chyba, zegary nie ruszane, pamięci na 2500 i fast timing, resztę robił automat i nigdy mi się nie wywaliła. Z kolei na refach nie dało się zejść poniżej 1100 mV, albo jeden był maks 1125 mV a drugi 1075, już nie pamiętam ale one były słabiutkie.
Pentium D 1 157 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego No, ale grałeś też w luźne gierki czy tylko takie gdzie latała cały czas na 100% ?
MarioDee 22 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego W dniu 24.01.2025 o 11:09, Send1N napisał(a): U mnie się nigdy nie resetowało po ponownym uruchomieniu systemu czy zamknięciu i włączeniu nawet z włączonym szybkim uruchamianiem, jedynie to ustawienia się resetują jak wywali ci sterownik z powodu np niestabilnego OC/UV o czym Ernorator wspomniał. Mimo to o resetowaniu ustawień po ponownym uruchomieniu przewijały się tematy nawet w 2024r na pclabie z tego co pamiętam, nie wiem co ma na to wpływ bo nie miałem tego ani na win10 ani pózniej na win11. Ale wywala jak np prądu braknie, wtedy po ponownym uruchomieniu kompa masz w Adrenaline komunikat że z powodu nieoczekiwanego błędu bla bla bla...
Mar_s 2 226 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego @Pentium D Sporo w WoT grałem bo były te świąteczne premie, a tam obciążenie i zegary były niziutkie.
Pentium D 1 157 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego No to może ja za często alt tabu używam i się gubi, ale to by wyrzucało na powrocie do gry a czasem dzieje się w środku akcji gdy już jestem w grze od kilku minut. Może ta sztuka to kasztan albo driver problem.
Mar_s 2 226 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Zawsze takie rzeczy zależą od krzemu, ale pewnie też od krzywej jaką producent ustawi, my jej nie możemy modyfikować, a jedynie obniżać napięcie na całości. W tym przypadku masz albo słabszy krzem niż ja miałem, albo coś nie do końca jest ok z kartą, ciężko powiedzieć. No i z tego co wiemy o AMD to różne wersje sterowników też potrafią mieszać z oc kart.
ernorator 154 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Sterowniki na oc/uv właściwie nie maja wpływu. Krzem potrafi mieć spory rozstrzał, są ludzie co robią benchmark TS na napięciu 0.92v, ja mogę 1,02 a są tacy co im na 1,06 nie chce przejść. 7900XTX nic nie robi przy WoT, 6800XT prawie nic nie robił. Tam możesz sobie dowolne UV zrobić i będzie działało Bym pograł w WoT taki z 2016 roku bo teraz to rak jakiś, bitwy po 4min, szczególnie w weekendy albo jak ewenty są. Do tego wafel BZ176 i XM57.....
Mar_s 2 226 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego @ernorator Opieram się na opiniach innych, mi się przyznam nigdy Radek nie wywalał jakoś specjalnie, ani nie sprawiał problemów. Ja teraz włączam WoT w zasadzie tylko jak są święta, nagroda za staż i te ichnie Operacje, tak to mi się nie chce za bardzo. Poza tym samemu grać to lipa trochę, a mój plutonowy rzucił wota lata temu.
Send1N 4 153 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego 10 godzin temu, Pentium D napisał(a): Przecież było ucięte ledwo 60 mV a gra nie jest jakaś wymagająca. No i to może być za dużo w wielu przypadkach okolice 50mv to max jak dasz więcej to wszystko sie sypie.. 10 godzin temu, MarioDee napisał(a): Ale wywala jak np prądu braknie, wtedy po ponownym uruchomieniu kompa masz w Adrenaline komunikat że z powodu nieoczekiwanego błędu bla bla bla... A to tak nie musi nawet prądu braknąć, dzieje się po prostu tak jak nie zamkniesz poprawnie systemu tylko np zrobisz to chamsko przyciskiem na obudowie wtedy masz zresetowane tak samo.
wallec 799 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego (edytowane) To uczucie gdy ziomeczki https://forum.ithardware.pl/topic/9205-rtx-5090-i-5080-–-premiera-30-stycznia-w-x-kom/page/6/#comment-137658 dali biznesmenom w zastaw na czas nieokreślony 14899zł https://www.x-kom.pl/p/1314722-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-rtx-5090-rog-astral-lc-oc-32gb-gddr7-dlss4.html by upscolować i framegenować swoje gierki z 30 fps do 90fps z 40ms opóźnieniem a ty za 3200zł lecisz sobie na lekcje magii w 4k ultra w 100+fps bez oszukiwaczy obrazu Edytowane 7 Lutego przez wallec 1 3 1
tomcug 2 440 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 13 godzin temu, wallec napisał(a): To uczucie gdy ziomeczki https://forum.ithardware.pl/topic/9205-rtx-5090-i-5080-–-premiera-30-stycznia-w-x-kom/page/6/#comment-137658 dali biznesmenom w zastaw na czas nieokreślony 14899zł https://www.x-kom.pl/p/1314722-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-rtx-5090-rog-astral-lc-oc-32gb-gddr7-dlss4.html by upscolować i framegenować swoje gierki z 30 fps do 90fps z 40ms opóźnieniem Odpal sobie Wukonga przy tych ustawieniach na RX 7900 XTX i podziwiaj jednocyfrowy FPS. Fanboystwo ma swoje granice. Rozumiem, że jesteś zadowolony ze swojej karty, ja też uważam, że 7900 XTX to całkiem dobre GPU, ale widzę tu ewidentnie syndrom wyparcia 4
Send1N 4 153 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) On od lat słynął z tego że zachwala sprzęd który ma na daną chwile w skrzynce wniebogłosy także wszystko w normie Edytowane 8 Lutego przez Send1N 1 3 1
MadDog 302 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Radosławy to fajne karty do czystego rastra. Niestety kiedy do gry wchodzi RT to już tak kolorowo nie jest.
Tornado3 327 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) 1 godzinę temu, tomcug napisał(a): Odpal sobie Wukonga przy tych ustawieniach na RX 7900 XTX i podziwiaj jednocyfrowy FPS. Fanboystwo ma swoje granice. Rozumiem, że jesteś zadowolony ze swojej karty, ja też uważam, że 7900 XTX to całkiem dobre GPU, ale widzę tu ewidentnie syndrom wyparcia to chyba ten wykres Edytowane 8 Lutego przez Tornado3 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 3 minuty temu, Tornado3 napisał(a): to chyba ten wykres O cie pierun jaka bieda. Są tytuły gdzie RT jest forsowany na siłę, a wizualnie niespecjalnie widać różnice (nie wiem jak w tym tytule). Są też takie tytuły gdzie różnica jest kolosalna i czysty raster tak nie powala, jak chociażby Cyberpunk. Na dzień dzisiejszy jak ktoś składa kompa w normalnym sklepie to ma do wyboru najmocniej z zielonych RTX 4070ti super lub RX 7900XTX od czerwonych. W sumie cenowo też są zbliżone. 7900XTX ASRocka Phantom widać od paru dni na ProLine za 3599zł, 4070ti super też się da kupić w tych okolicach. RTX 4080/4080S/5080/5090 to tak nie bardzo widać, a jak są to cena z kosmosu dla desperatów. Przeczekajmy tą post-premierową sraczkę. Może premiera 5070ti i 5070 będzie miała jakiś pozytywny oddźwięk.
wallec 799 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) 5 godzin temu, tomcug napisał(a): Odpal sobie Wukonga przy tych ustawieniach na RX 7900 XTX i podziwiaj jednocyfrowy FPS. Fanboystwo ma swoje granice. Rozumiem, że jesteś zadowolony ze swojej karty, ja też uważam, że 7900 XTX to całkiem dobre GPU, ale widzę tu ewidentnie syndrom wyparcia To jest beka i nic więcej:-) Nie gram w gry, które nie działają - po co. Za "trojeczke" na oledzie 55 cali freesync z padem w ręku pykam sobie i jest sztos. Wszystko powyżej 75fps to jest płynność masła 5 godzin temu, Send1N napisał(a): On od lat słynął z tego że zachwala sprzęd który ma na daną chwile w skrzynce wniebogłosy także wszystko w normie Tak się dzieje jak kupujesz dobre rzeczy 3 godziny temu, Tornado3 napisał(a): to chyba ten wykres W ogóle skumaj że trzeba ustawić 67% scaling żeby móc pałować Wiplera do 48 FPS na rtx 5090 astral za 14000zl astral w zastaw z niewiadomą data dostawy Influencingu moc jest nieskończoność a ja sobie pykam na 7900 xtx za 3240zl i 9zl za dostawę w sobotę To tak jakby zrobili wykres dla 1440p ale 4k 67% wygląda lepiej dla niekumatuch i nie łamie warunków umowy dostępu do karty "nie może źle wypaść" Edytowane 8 Lutego przez wallec 2
razz1 19 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 32 minuty temu, wallec napisał(a): To jest beka i nic więcej:-) Nie gram w gry, które nie działają - po co. Za "trojeczke" na oledzie 55 cali freesync z padem w ręku pykam sobie i jest sztos. Wszystko powyżej 75fps to jest płynność masła Tak się dzieje jak kupujesz dobre rzeczy W ogóle skumaj że trzeba ustawić 67% scaling żeby móc pałować Wiplera do 48 FPS na rtx 5090 astral za 14000zl astral w zastaw z niewiadomą data dostawy Influencingu moc jest nieskończoność a ja sobie pykam na 7900 xtx za 3240zl i 9zl za dostawę w sobotę To tak jakby zrobili wykres dla 1440p ale 4k 67% wygląda lepiej dla niekumatuch i nie łamie warunków umowy dostępu do karty "nie może źle wypaść" Mogłeś sobie kupić 4060 za 1300 i też byś sobie pykał 2
Rekomendowane odpowiedzi