ODIN85 3 501 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja 41 minut temu, Phoenix. napisał(a): https://www.ppe.pl/news/368836/wielka-podwyzka-microsoftu-produkty-marki-xbox-drozeja-na-calym-swiecie.html I tak gram w GP więc mi to wisi
reddy 152 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja Huhu i to konkretne podwyżki. Może i nie sprzedają się nam konsole, ale za to są drogie i ktoś musi nam zwrócić zakup Activision
Pawcio 84 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja (edytowane) Jako użytkownik najlepszej platformy do gier, czyli PC napiszę: Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno. Widać, że to Nintendo wyznaczyło nowy standard cen gier. I to wszystko przez jedną firmę i cenę nowego Mario Kart World oraz gta vi: od 80$ do 150$. Oni doskonale wiedzą, że ludzie będą kupować konsole dla gta 6. Z drugiej strony jednak, kilka tygodni po premierze, będzie sporo używek na olx. Przestarzały sprzęt komputerowy nie drożeje, a tanieje mimo inflacji. Konsole z kolei mimo przestarzałych bebechów drożeją i to jest paradoks. Beka, że hardware z 2020 roku jest droższy po pięciu latach, od premiery Ciemne chmury nad xboksem. Mem dla użytkowników xboxów, którzy mimo to kupią nowy sprzęt w wyższej cenie: Edytowane 1 Maja przez Pawcio
Kszyrztow 59 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja Zaiste piękne czasy dla gamingu nastały, naprawdę
kanon7 599 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja (edytowane) A jednak Microsoft wydał swoją konsolę Xbox Series X w wersji Pro…. ceny Edytowane 2 Maja przez kanon7 2
reddy 152 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Ta generacja im dłużej trwa, tym jest większym lolem. Ponad 5 letnia konsola powinna tanieć a nie drożeć nie dość że peron im odjechał, to jeszcze się się na ryj wywalili - Series x 2tb droższy od prosiaka,no nie, leżę. A to wszystko się odbije na nas, bo inni też będą przesuwać granicę dojenia. 2
Kris194 4 715 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja (edytowane) 600$ za konsolę i gry za 80$ oferujące w zasadzie to samo co w poprzedniej generacji Edytowane 2 Maja przez Kris194
Kszyrztow 59 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Konsole są jak wino najwidoczniej. Sprzęt dla koneserów. Chyba trzeba się będzie powoli uśmiechnąć znowu do PC-ta
sino 77 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 19 godzin temu, Pawcio napisał(a): 1. Jako użytkownik najlepszej platformy do gier, czyli PC napiszę: Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno. 2. Przestarzały sprzęt komputerowy nie drożeje, a tanieje mimo inflacji. 1. Trump nie wie co to konsola (gra w gry karciane) więc tu nie usunął ceł. 2. Jak niby staniało RTX 3080? Z 3000-3500 na 8000-10000, a potem na 3000-4000 i znikło. Teraz mamy RTX 5080 za ok. 6000. Poczekaj na cła (może nowe 500% za kupowanie ropy z Rosji jeśli nie dogada się z Putinem). Co ma wpływ także na nas bo firmy to rozkładają (np. ktoś ma 1000 GB w abonamencie za 50 zł to kto inny 1 GB za 1200 zł, na jednym tracą na drugim zyskują). Karty sprzedawane dłużej jak GTX 1060 zmienione na zbliżone GTX 1660 nie taniały przez wiele wiele lat, nawet drożały. To co jest teraz na Xbox niedawno było na PS5 (taka sama podwyżka ze 2 tygodnie temu).
Pawcio 84 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja (edytowane) 5 godzin temu, sino napisał(a): 2. Jak niby staniało RTX 3080? Z 3000-3500 na 8000-10000, a potem na 3000-4000 i znikło. Teraz mamy RTX 5080 za ok. 6000. Poczekaj na cła (może nowe 500% za kupowanie ropy z Rosji jeśli nie dogada się z Putinem). Co ma wpływ także na nas bo firmy to rozkładają (np. ktoś ma 1000 GB w abonamencie za 50 zł to kto inny 1 GB za 1200 zł, na jednym tracą na drugim zyskują). Karty sprzedawane dłużej jak GTX 1060 zmienione na zbliżone GTX 1660 nie taniały przez wiele wiele lat, nawet drożały. Podniesienie ceł na podzespoły komputerowe oraz elektronikę w usa, europy oraz Polski nie dotyczą, bo nie są wyprodukowane w usa tylko w azji: tajwan oraz w chiny. Ile osób kupuje karty nvidi z serii xx80? Znikome kilka procent. Sprawdź sobie wykres z statystyk steam: https://store.steampowered.com/hwsurvey/ Konsole używają procesorów oraz kart amd nie bez powodu, bo są odpowiednio wydajne oraz tańsze. Np. 6 i 8 rdzeniowe procesory amd ryzen. Procesor AMD Ryzen 5 5600: 450zł w sklepie morele net. Procesor AMD Ryzen 7 5800X: 700zł. (szybszy odpowiednik 3700x z konsoli xbox series) Karta graficzna Amd Radeon RX 6600: 900zł Karta graficzna Amd Radeon RX 7700 XT 12GB: 1700zł (Xbox Series X ma wydajność graficzną mniej więcej równą NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti lub AMD Radeon RX 6700 XT) Ta sama sytuacja dotyczy pozostałych komponentów np. pamięci ram, dysków ssd. Dzisiejsze podzespoły są po kilku latach od premiery zauważalnie tańsze, a nie droższe. Drożeją jedynie te, które są niszowe oraz wycofane z produkcji, popularna masówka najczęściej tanieje, po wyjściu nowszej generacji. Edytowane 2 Maja przez Pawcio
Kszyrztow 59 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 5 godzin temu, slafec napisał(a): Konsole drożeją to kupię (droższego) PCta PC zawsze był droższy, przy czym i więcej oferował. Tylko przy tych chorych praktykach cenowych dotyczących już nie tylko samych konsol, ale gier i akcesoriów do nich (u całej konsolowej trójcy), to już tak wesoło to nie wygląda. Kolejna podwyżka plastikowych pudeł kiedy? Przed premierą nowego GTA? Ten rynek jak i obecna generacja od kilku lat to jest tylko jedna wielka bryndza. Jeszcze R* w przyszłym roku wypluje swojego molocha i głupawka osiągnie pewnie kolejny poziom absurdu.
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Niby wszystko drożeje ale z drugiej strony nigdy nie miałem tak wielu świetnych gier za tak małe pieniądze. Co prawda gram na pc ale mam Xboxa dla dzieci i kupuję im tam taniego game passa oraz gry z wyprzedaży i często są tam takie sztosy, że sam siadam do Xboxa Granie na konsolach w nowe gry jest rzeczywiście drogie, sam sprzęt też jest bardzo drogi jak na stare konsole. Zobaczymy jak to się będzie dalej kulać, nawet nie chodzi o ilość sprzedanych konsol ale o to jak będą się sprzedawać nowe gry AAA. Oczywiście GTA nie liczę, ale myślę, że ten nowy standard cenowy doprowadzi do tego, co już widzimy w przypadku wielu studiów jak np EA czy ubi, gry po prostu nie będą się sprzedawać dość dobrze. Moim zdaniem oni walą sobie samobója, bo w ostatnich 2-3 latach było chyba więcej wtop niż sukcesów sprzedażowych. Jeśli myślą, że wyższe ceny rozwiążą problem to tylko pogratulować
kanon7 599 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja @Henryk Nowak to jest mechanizm "zamkniętego koła": gorsza sprzedaż = podwyżka cen gier = jeszcze bardziej gorsza sprzedaż = jeszcze większa podwyżka cen gier itd. bez końca 2
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 27 minut temu, kanon7 napisał(a): @Henryk Nowak to jest mechanizm "zamkniętego koła": gorsza sprzedaż = podwyżka cen gier = jeszcze bardziej gorsza sprzedaż = jeszcze większa podwyżka cen gier itd. bez końca Ale tylko do czasu, bo nie można nie zarabiać na tylu grach. Myślę, że naturalnym stadium ewolucji branży będzie więcej gier AA w niższych cenach. Jeśli będą chcieli zachować obecny model to branża pogrąży się w kryzysie.
kanon7 599 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja Kolejnym krokiem, jeżeli możliwość podwyżek się "wykończy", będzie uwalenie gier na płytach i tylko cyfra w PS Store i Xbox Store.
łukasz850 140 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Przy tych cenach Xbox Series X w ogóle się nie opłaca. PC juz się złoży. Zwlaszcza jak wyjdzie RTX 5060.
reddy 152 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja Tani gamepass też się skończy, MS systematycznie ucina kombinowanie z VPN.
Kszyrztow 59 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja 13 godzin temu, slafec napisał(a): Te podwyżki od MS, jak sam podkreśliłeś, dotyczą również gier i akcesoriów. Po przejściu na PC ich nie unikniesz. Nie uniknę, ale na PC pod tym względem masz mimo wszystko większą elastyczność. Nie ma co tutaj poruszać znowu tematu wałkowanego już milion razy. 1
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja 15 godzin temu, kanon7 napisał(a): Kolejnym krokiem, jeżeli możliwość podwyżek się "wykończy", będzie uwalenie gier na płytach i tylko cyfra w PS Store i Xbox Store. Myślę, że wielu graczy zrezygnuje z grania lub bardzo je ograniczy. Na starcie generacji miałem xsx, PS5 i switcha. Teraz mam pc, dzieciak gra na xboxie, PlayStation sprzedałem, Nintendo switch dogorywa a na Switcha 2 mam zero ochoty. Na pleja brak exów a reszta jest tańsza na pc, poza tym na pc jest game pass. Switch zostanie jako retro a switch 2 jest drogi, ma drogie gry, lineup startowy jeśli chodzi o exy to całe dwa tytuły, nie potrzebuję tego. Na pewno więcej graczy myśli podobnie, po co mam wydawać majątek, jak mogę grać za grosze. A jak gamepass za śrubki się skończy to i tak będę kupować tylko może nie od razu na 3 lata a wtedy, kiedy wpadnie do niego coś ciekawego. I tak to wyjdzie taniej niż granie w nowe gry na Nintendo czy PlayStation. Graczy na świecie przybywa co roku a PS5 sprzedaje się minimalnie lepiej niż PS4. https://gamerant.com/video-game-hardware-console-sales-drop/ Video game hardware sales drop by 45%, hitting lowest January total since 2020. https://thatparkplace.com/ubisoft-stock-collapses/ Normalnie, jeszcze w poprzedniej generacji byśmy już widzieli obniżki cen konsol i bundle. Nie wiem dlaczego oni podnoszą ceny, ale wiem, że tylko pogarszają swoją sytuację. Myślę, że switch 2 nie przebije poprzednika i to głównie ze względu na cenę. Teraz jest szal na preordery, ale to się zaraz skończy. PlayStation 5 sprzedaje się bez szału, Xbox sprzedaje się źle, sprzedaż gier aaa słabnie, game pass prawie nie rośnie. Nie wiem jak podnoszenie cen ma uzdrowić sytuację, ubicie pudełek też w niczym nie pomoże. 1 1
Kris194 4 715 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja W dniu 2.05.2025 o 12:31, Kszyrztow napisał(a): Chyba trzeba się będzie powoli uśmiechnąć znowu do PC-ta Nic nie trzeba, po prostu większym twórcom/ wydawcom peron coraz mocniej odjeżdża. Dopiero co wyszło chociażby Clair Obscur Expedition 33, które kosztuje w Polsce ~229 zł i to raczej takie gry są przyszłością branży a nie jakieś wypociny molochów wycenione na 80$. 1 1
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja Bo ta gra jest genialna. https://www.gamesindustry.biz/clair-obscur-expedition-33-is-selling-more-than-twice-as-fast-as-other-jrpgs-on-pc-analyst-says-heres-why Chociażby po wynikach sprzedaży i po porównaniu z molochami jak ff7r widac że to jest przyszłość branży.
Kszyrztow 59 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja Bo gry są za duże, brakuje tutaj czegoś pośrodku. Od dawna to powtarzam i sami też to widzicie. Nie każdy musi być przecież drugim Rockstarem. Albo jest drobnica, albo tytuły AAA tworzone przez pół dekady jak nie lepiej. Powinno być więcej dopracowanych produkcji AA, takich jak wspomniane Clair Obscur: Expedition 33 czy choćby Split Fiction. Tam leży spory potencjał, kasa do zgarnięcia i ten swoisty złoty środek, ale krawaty z korpo zawsze wiedzą lepiej i jakoś z łatwością tym molochom przychodzi przepalanie milionów dolarów na gówniane projekty, które potem i tak lądują w koszu. A potem płacz, że pieniążków mało. 1
LYCONE 125 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja Dobrze, że załapałem się na XSX 2TB w tej limitowanej wersji za 2000 zł
kanon7 599 Opublikowano 3 Maja Autor Opublikowano 3 Maja (edytowane) 2 godziny temu, Kszyrztow napisał(a): Bo gry są za duże, brakuje tutaj czegoś pośrodku. Od dawna to powtarzam i sami też to widzicie. Nie każdy musi być przecież drugim Rockstarem Ja mam trochę inne zdanie: gry AAA są robione jak gry AA + brak nowości np. GOW Ragnarok? Synonim AAA exa Sony, a gra fabulowo i rozgrywkowo średnio + Assassin’s Creed? Też tytuł AAA, ale zrobił się z tego tasiemiec „Moda na Sukces” i przez to Ubisoft walczy aby Ping-pongi ich nie wykupili. Gra AAAA Skull and Bones bez komentarza… Gra Concord - Sony Sami producenci wydają fortunę na tworzenie gier AAA, ale nie mają one jakości takiej jak kiedyś w swoim okresie np. Uncharted 2, Killzone 2 itd. Szczerze? Wolę jedną grę od R* jak RDR2 niż trzy tytuły AAA Ubisoftu, lub studia podobnego „jakościowo”. 7 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a): Myślę, że wielu graczy zrezygnuje z grania lub bardzo je ograniczy. To samo słyszałem 15–10 lat temu jak na rynku PC zaczęto ograniczać gry na płytach. Koniec! Przerzucimy się na piraty, konsole itd. nie damy zarobić „złodziejom” - a jak jest? Steam „pływa” w $$$$. Problem jest taki że gdyby w XSX2 i PS6 nie było wersji płytowych, to na co mamy uciekać? Pozostaje tylko wybór mniejszego zła już… PC… Switch 2… Sam teraz nie wiem w jaką platformę bym poszedł w przypadku PS6 Only Digital. Chyba byłby to PC, ale tylko dlatego że ma najmniej minusów vs inne sprzęty. Edytowane 3 Maja przez kanon7
Kszyrztow 59 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja 11 godzin temu, kanon7 napisał(a): Ja mam trochę inne zdanie: gry AAA są robione jak gry AA + brak nowości np. GOW Ragnarok? Synonim AAA exa Sony, a gra fabulowo i rozgrywkowo średnio + Assassin’s Creed? Też tytuł AAA, ale zrobił się z tego tasiemiec „Moda na Sukces” i przez to Ubisoft walczy aby Ping-pongi ich nie wykupili. Gra AAAA Skull and Bones bez komentarza… Gra Concord - Sony Sami producenci wydają fortunę na tworzenie gier AAA, ale nie mają one jakości takiej jak kiedyś w swoim okresie np. Uncharted 2, Killzone 2 itd. Szczerze? Wolę jedną grę od R* jak RDR2 niż trzy tytuły AAA Ubisoftu, lub studia podobnego „jakościowo”. To samo słyszałem 15–10 lat temu jak na rynku PC zaczęto ograniczać gry na płytach. Koniec! Przerzucimy się na piraty, konsole itd. nie damy zarobić „złodziejom” - a jak jest? Steam „pływa” w $$$$. Problem jest taki że gdyby w XSX2 i PS6 nie było wersji płytowych, to na co mamy uciekać? Pozostaje tylko wybór mniejszego zła już… PC… Switch 2… Sam teraz nie wiem w jaką platformę bym poszedł w przypadku PS6 Only Digital. Chyba byłby to PC, ale tylko dlatego że ma najmniej minusów vs inne sprzęty. Daj Bóg, żaby były tak robione. Bo gdyby tak właśnie było, to byś gry dostawał szybciej, przy tym bez przeszacowanego i napompowanego do granic możliwości budżetu, gdzie jego połowa idzie nie marketing. Do tego byś nie potrzebował do ich produkcji tabunu ludzi, gdzie połowa z nich siedzi na outsourcingu w Indiach. Mniejsze ekipy nie oznaczają gorszego produktu, a duże zatrudniające setki czy nawet w szczytowych momentach tysiące już osób nie są gwarantem jakość. Tutaj też przykłady można mnożyć. Nie oczekuj nowości w dużych tytułach czy franczyzach, które fokusują się na tym, czego korpo wymaga. Tutaj nie ma miejsca na zbytnią kreatywność. Sony to już klasyczny producent gier z szablonu - kamera z trzeciej osoby i "pif, paf" czy inne "sieku, sieku" przeplatane cutscenkami. Ja bym chciał w gry w pierwszej kolejności grać, film to sobie mogę w kinie zobaczyć albo na BD. Taki Astro Bot okazał się czymś wspaniałym na PS5, szkoda tylko, że ten przykład krawaciarzy i tak niczego nie nauczy.
Rekomendowane odpowiedzi