Skocz do zawartości

Xbox Series X|S - Oficjalny Temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, kanon7 napisał(a):

To samo słyszałem 15–10 lat temu jak na rynku PC zaczęto ograniczać gry na płytach. Koniec! Przerzucimy się na piraty, konsole itd. nie damy zarobić „złodziejom” - a jak jest? Steam „pływa” w $$$$. 

Problem jest taki że gdyby w XSX2 i PS6 nie było wersji płytowych, to na co mamy uciekać? Pozostaje tylko wybór mniejszego zła już… PC… Switch 2… 

Sam teraz nie wiem w jaką platformę bym poszedł w przypadku PS6 Only Digital. Chyba byłby to PC, ale tylko dlatego że ma najmniej minusów vs inne sprzęty. 

Ludzie myśleli, że gry będą drogie to się odgrażali. Nie wiem jaki byłby sens odchodzić od pc kiedy granie na nim jest tańsze i łatwiejsze niż w czasach kiedy gry na niego były sprzedawane na nośnikach fizycznych. 

Już pomijam fakt, że mnóstwo świetnych gier było rozdawanych za darmo, że póki co mamy taniego game passa ale wg mnie na pc najlepsze są kluczykownie. Za grosze kupuję naprawdę świetne gry, tego nie ma na żadnej innej platformie i nie było kiedyś na pc. Tym bardziej cieszę się, że sprzedałem prosiaka i zostawiłem pc i Xboxa bo gramy w co chcemy a wydajemy na to grosze. 

Nintendo ma te swoje eksy więc to jest jeszcze jakieś usprawiedliwienie wysokich cen gier natomiast w moich oczach nic nie tłumaczy wysokich cen na PS5. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

tego nie ma na żadnej innej platformie

PS5 i płyty masz lepiej.

Ostatnie moje transakcje:
- GOW Ragnarok 90 zł -> po przejściu sprzedany za 99 zł
- AC Mirrage 49 zł -> po przejściu sprzedany za 60 zł
- Hogward Legacy 60 zł -> po przejściu sprzedany za 70 zł

Dopóty są gry płyty na konsolach i można je odsprzedać, dopóki najtaniej będzie granie tutaj, a nie PC; tanie klucze, lub Game Pass.
Oczywiście jestem w 100% świadom że przykład mojego darmowego grania, jeszcze szybciej spowoduje konsole only digital - ale cóż, "każdy orze jak może" :E 

Microsoft też może z XGP i VPN śrubę przykręcić na 100% i pozostanie tylko za 73,99 zł / msc. Kluczyki na PC trudniej, bo jest duża konkurencja. M$, Sony i Nintendo jako monopoliści na swoich platformach będą dążyć do całkowitego uzależnienia się zakupu gier od nich, cyfrowych.
Obecna generacja była wstępem: PS5 Digital dodatkowo + XSS only Digital + Game Pass.
Zobaczymy jak w kolejnej generacji przycisną graczy cenowo + gry only cyfrowe...

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

No ok, Ty jeszcze zarobiłeś natomiast granie w cyfrze jest wygodne. Kupuję i nie czekam na paczkę, nie dogaduje się z klientem i nie czekam na kasę w przypadku wysyłki a jeśli chcę wrócić do gry to ją cały czas mam ;) Oczywiście jestem cebulą więc w przypadku gier za 200zl i więcej wciąż wolę gry na nośnikach jednak ogólnie granie na pc jest tak tanie, że nie żałuję pieniędzy. Po prostu w przypadku nowości 2-3 miesiące aż gra będzie w kluczykowni za około 100zł, na psn na taką cenę trzeba czekać minimum rok. 

Ogólnie ja nie boje się tego co będzie z gamingiem jak wszystko przejdzie do cyfry, bardziej bym się bał tego co by się stało gdyby steam I inne platformy się dogadały i tanie sklepy z kluczami by przestały istnieć. 

Opublikowano
22 godziny temu, kanon7 napisał(a):

Ja mam trochę inne zdanie: gry AAA są robione jak gry AA + brak nowości np. GOW Ragnarok? Synonim AAA exa Sony, a gra fabulowo i rozgrywkowo średnio + 

Assassin’s Creed?

To akurat też prawda, różnice między grami AA a AAA są coraz mniejsze i zaczynają się ograniczać jedynie do ściśle technicznych kwestii co nie jest zbyt dobrą wiadomością.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gdzieś czytałem, że te urządzenia od Asusa to ma być trochę taki poligon doświadczalny dla Microsoftu przed wypuszczeniem ich własnego sprzętu za jakiś czas. Zobaczymy.

Ekran IPS, zaraz ludzie będą te konsoli bojkotować tak jak NS2 przez to. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Jaycob napisał(a):

To teraz technicznie będzie można odpalić na tym Xboxie gry od PS. :E 

Tylko "konsola" Xbox ROG Ally X, to taka proteza konsoli. Zwykły sprzęt PC, tylko z specjalną wersją Windows'a 11.
Wszystko na to wskazuje że kolejna konsola Xbox Series X2, będzie też zwykłym PC na Windowsie 11, czyli nie to co mamy teraz - XSX|S, tylko będzie to komputer ze stałą specyfikacją z Windows'em 11(12) Light - ze strony konsolowców, to zła informacja. 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Wszystko na to wskazuje że kolejna konsola Xbox Series X2, będzie też zwykłym PC na Windowsie 11, czyli nie to co mamy teraz - XSX|S, tylko będzie to komputer ze stałą specyfikacją z Windows'em 11(12) Light - ze strony konsolowców, to zła informacja. 

Nie będzie znacząco się różnić, bo niby czym?

Przecież obecnie sprzedawane konsole sony oraz ms tym są: wykorzystują komputerową architekturę: zen 2 i rdna 2 firmy amd, która została zaprojektowana z myślą o komputerach stacjonarnych oraz laptopach. W pojedynczym chipie (procesor + karta graficzna, żeby było taniej wyprodukować) To nie czasy sony ps3, kiedy programiści mieli problem z optymalizacją gier oraz dłuższym czasem potrzebnym na napisanie gry, bo to była specjalna architektura przeznaczona tylko dla tej konsoli z trudniejszym językiem programowania.

Jeśli to będzie klasyczny komputer z sklepu + oprogramowanie od ms, to kto to kupi?

Wątpię, żeby byli na tyle głupi. Prędzej wypuszczą tanią przystawkę do telewizora, odpowiednik: google chromecast, która będzie służyła do uruchamiania gier z chmury, czyli obraz + dźwięk transmitowany z serwerów microsoftu.

Edytowane przez Pawcio
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.05.2025 o 13:44, Henryk Nowak napisał(a):

Myślę, że wielu graczy zrezygnuje z grania lub bardzo je ograniczy. 

Na starcie generacji miałem xsx, PS5 i switcha. 

Teraz mam pc, dzieciak gra na xboxie, PlayStation sprzedałem, Nintendo switch dogorywa a na Switcha 2 mam zero ochoty. 

Na pleja brak exów a reszta jest tańsza na pc, poza tym na pc jest game pass. Switch zostanie jako retro a switch 2 jest drogi, ma drogie gry, lineup startowy jeśli chodzi o exy to całe dwa tytuły, nie potrzebuję tego. Na pewno więcej graczy myśli podobnie, po co mam wydawać majątek, jak mogę grać za grosze. 

Ja na nowo wkręciłem się w książki i jak tylko mogę to czytam.

Jedynie na listopad-kwiecień, zrobiłem sobie przerwę bo co za dużo to wiadomo, a i chciałem/ musiałem kupić xboxa :E. Jakbym wtedy nie kupił to już pewnie wcale.

Ze dwa-trzy miesiące temu kupiłem sobie lapka "gejmingowego", nie żebym bardzo potrzebował na już, ale będzie na przyszłość i bardzo mi się podobał. Do tego też wtedy rozważałem ps5 i jak miałem kupić dla dwóch gier które są już na pc, a na nim zagram jeszcze w wiele wiele innych gier to wybór był prostszy :E . Oczywiście jak kupiłem to nagle jakieś promki na konsole i gry, czy prawdopodobny update dla rdr2, ale byłem twardy i się nie dałem, bo wiem że i tak by leżała obok tego lapka i xboxa :E. Może na premierę gta 6 się pomyśli.

Switch 2 jak na razie bez komentarza. Kto miał to kupił, zobaczymy jak teraz sytuacja się rozwinie...

Switch 1 jest u mnie regularnie ogrywany w niedziele :D. Nie wiem czemu, ale ma to dla mnie jakiś klimat. Z rana, cisza, spokój, kawka, wiesz że jeden dzień zupełnie wolny i można sobie beztrosko pograć w Spyro :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Anulować trzy gry: everwild, nowe mmo scifi od twórców tes online i perfect dark, tutaj jackpot bo i studia już nie ma, przy czym po 7 latach przydałoby się mieć gotową grę a nie vertical slice xD

Zwolnić połowę pracowników turn 10 oraz zamknąć studio jednego dnia to trzeba umieć :D

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano (edytowane)

Nie grałem w oryginał, więc nie płaczę za bardzo, ale zapowiedzi wyglądały spoko - taki szpiegowski vibe w sci-fi. Problem w tym, że podobno cały ten pokaz gry był udawany :E Więc tym bardziej nie ma co rozpaczać. Może to i lepiej, że MS zamknął studio, skoro tylko palili kasę i nic z tego nie wynikało.

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano
W dniu 2.07.2025 o 20:38, slafec napisał(a):

Nie wiem czy to dobry dział, skoro MS jest teraz wszędzie, ale news wart odnotowania.

Perfect Dark anulowane! Microsoft zamyka studio The Initiative i zwalnia prawie 9000 pracowników!

:( 

Szkoda najbardziej Everwild. Gra po tylu latach developingu skończyła na śmietniku... Ciekawe nad czym teraz będzie pracować Rare, chyba, że mają zamiar rozwijać w nieskończoność Sea of Thieves. 

Co do Perfect Dark to tutaj sprawa trochę bardziej śmierdzi i jeśli tytuł ten to był rzeczywiście zwykły scam i żył głównie w wyobraźni swoich twórców, to decyzja słuszna. To niestety pokazuje kolejny raz jaki bajzel panuje w Xbox Game Studios, skoro nie potrafią dopilnować na co marnują własne pieniądze. 

Opublikowano

Teoretycznie vertical slice jako demo jest ok, ale jak po 7 latach dalej nie mieli dużo więcej to akurat z tą decyzją trudno się nie zgodzić.

Natomiast skasowanie połowy Turn 10 kiedy następna ich gra wyszłaby na PS5 i zjadła GT jakością to  głupota wszechczasów.

Generalnie oni kasują wszystko jak leci co miałoby wyjść za kilka lat.

Opublikowano

I dobrze. W końcu zrobił porządek z projektami-widmami. Perfect Dark i Everwild ciągnęły się latami, kosztowały pewnie fortunę, a efekt to fejkowe zwiastuny i zero gry.
Trzymanie ich przy życiu nie miało sensu - to w końcu biznes, a nie terapia sentymentalna. Z decyzją czekali zdecydowanie za długo, co tylko pokazuje, jak duży jest tam bajzel w zarządzaniu.