Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR4 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może ktoś pomoże z tematem.

GOODRAM 2x16GB 3600MHz Iridium PRO IRP3600D4V64L18/16G Hynix, na MSI B550 A PRO.

Próbowałem załadować profil XMP jak i ustawiać go ręcznie, jednak z CL18 3600Mhz jest niestabilnie i sypie błędami w OCCT ( test memory jak i cpu+ram).

Poniżej 3000 Mhz pamięci działają poprawnie, podniesienie napięcia VDIMM, VDDG, VDDP i VSOC nie daje żadnego efektu.

Po kilku wieczorach udało mi się uzyskać stabilność jednak dopiero z CL22, da się z nich wycisnąć CL18?

zen.png.38927a3c35e7c0f409ee9267f2c96811.png

Opublikowano (edytowane)

Samo zacieśnianie Cas Latency "CL" niczego nie wnosi do wydajności więc praktycznie niczego nie tracisz ale jeżeli profil xmp nie jest stabilny (a być powinien) to jak masz możliwość na twoim miejscu zwracałbym ten ram i brał inny zestaw, profil producenta ma być w 100% stabilny bez grzebania inaczej kwalifikuje się do zwrotu/reklamacji. Będziesz w przyszłości chciał odsprzedać te moduły i :dupa: zbita :/ Skoro 3600/1800 działa na luzniejszych timingach to znaczy że imc w twojej sztuce cpu nie ma problemu z takim taktowaniem i ram sam w sobie nie jest stabilny, sprawdzałeś oba moduły osobno po jednym w slocie nr2 po odpaleniu tylko xmp bez innych zmian jak to wygląda?

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Samo zacieśnianie Cas Latency "CL" niczego nie wnosi do wydajności więc praktycznie niczego nie tracisz ale jeżeli profil xmp nie jest stabilny (a być powinien) to jak masz możliwość na twoim miejscu zwracałbym ten ram i brał inny zestaw, profil producenta ma być w 100% stabilny bez grzebania inaczej kwalifikuje się do zwrotu/reklamacji. Będziesz w przyszłości chciał odsprzedać te moduły i :dupa: zbita :/ Skoro 3600/1800 działa na luzniejszych timingach to znaczy że imc w twojej sztuce cpu nie ma problemu z takim taktowaniem i ram sam w sobie nie jest stabilny, sprawdzałeś oba moduły osobno po jednym w slocie nr2 po odpaleniu tylko xmp bez innych zmian jak to wygląda?

Zwrotu już nie mogę dokonać, nowy zestaw leżał i czekał ponad miesiąc na złożenie, jedynie mogę pobawić się w rękojmię co najwyżej.

Nie testowałem pamięci pojedynczo, założyłem że jeśli na 3000Mhz jest ok to próbowałem dalej.

Przysiadłem dziś do tematu na spokojnie i użyłem Thaiphoon Burner i zaimportowałem dane do Ryzen DRAM Calculator.

Profil XMP działa stabilnie po lekkiej  modyfikacji parametru tWRRD, XPM ustawia go na 2 natomiast po zmianie na 4 zaczęło działać poprawnie. Przetestowane OCCT CPU + MEM.

Obecnie ustawiłem profil zaproponowany przez Ryzen DRAM Calculator, w pełni stabilny i jak będę miał więcej czasu pobawię się w zacieśnianie timingów.

Może to info komuś się przyda przy pamięciach GoodRAM Iridium PRO :)

XMP.png.61c78861c95a1ec49506fc5bf3be5c84.pngRyzen.png.59b2062600d3a4975034bfa077eb635f.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No ciekawe że twrdd na xmp przy tak słabych kostkach jest ustawione tak ciasno gdzie reszta timingów jest luźna jak guma od majtek :woot: dziwne... Ogólne fajnie że znalazłeś rozwiązanie tylko szkoda że profil producenta jest niestabilny :/ (problem przy odsprzedaży)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Wróć do domyślnych, zrób 1.38, 3200/1600, trfc 600, 18 22, 2t

następnie jak nie pomoże to spróbować może zmienić procODT na 40ohm

Zasilacz ok? Nie za gorąca w budzie?

• Confused 1