Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, wallec napisał(a):

Przecież to musiałbyś nic nie robić na kompie żeby przebiegi były podobne?

Jak puszczam ycruncher to i tak zazwyczaj razem z n63 i fftv4. Do tego ręcznie ustawiam maks zasobów ramu i nic nie robię, ale oczywiście masz rację. Wystarczy podczas testu pamięci w aida 64 ruszyć myszką i już latency w górę ;p

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Ostatnio przeszedłem na AM5 i ze względu na obecne problemy z pamięciami DDR5, byłem zmuszony kupić trochę gorszy secik pamięci.

Trafiły mi się Microny D-Die i mam pytanie, czy można coś jeszcze z tego wyłuskać?

RAM_Microd_D_Die.png.2f76500831b13c64b62d0ed29b6e2893.png\

Szedłem wg zaleceń Igor's Lab i ustawiłem napięcie na pamięciach 1.2 

tCL już nie jest w stanie wstać na niższej wartości, TRFc również najniższe stabilne. Co jeszcze można ewentualnie przyciąć?

Z góry dzięki za pomoc :) 

Edytowane przez Teon1990
Opublikowano (edytowane)

Robił ktoś testy na 9800x3d lub podobnym cepie i porównywał 6000 - 6200 - 6400 -8000? Benchmarki na YT znam, ale w sumie nie wiem komu tam można zaufać. 

Może też ktoś od razu powie czy jest jakakolwiek szansa na tych nastawach puścić 6200/6400 i ewentualnie gdzie zejść (oprócz CL, bo na 28 wątpię w powodzenie)?

Zrzutekranu2025-11-03185220.png.258ca250832157547f33928303cc5034.png

Teraz mam tak tylko na daily nitro 1/2/1 i vsoc 1,21. Stabilne na testach i korzystam z tego od dłuższego czasu.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Ja nie mam jeszcze praktycznego doświadczenia z DDR5 chociaż sporo o tym czytałem tutaj i na forum Overclock.net. Czy jest jakiś dobry poradnik o podkręcaniu?

MSI PRO Z790-A MAX WIFI,

i9-13900KF,

G.SKILL 48 GB (2 x 24 GB) 8400 CL40 Trident Z5 CK (wiem, że to są CUDIMM).

Na razie sprawdziłem je na 6800 CL34. Czy przy 7200 trzeba zwiększyć jakieś napięcia?

Opublikowano (edytowane)

przeciez kazda sztuka cpu+imc jest rozna i nie ma zlotego srodka jak to dostroic

trzeba pod dana sztuke probowac ustawien

tu na forum ktos tez zrobil watek o ddr5 o ile pamietam

sa wytyczne generalnie jak ustawiac timingi

na ocf tez to wiele razy bylo to postowane w watku ddr5 amd czy intela

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano

@Zachy, nie pytałem o jakiś złoty środek tylko o to, czy jest poradnik/instrukcja jak podkręcać. Ja będę się starał wycisnąć z tych pamięci najwięcej ile się da. Wiem, że z maksymalną częstotliwością to zależy od danego CPU i że 14 generacja ma większy potencjał niż 13. Przecież ja nie oczekiwałem, że ktoś mi poda gotowe ustawienia. Zapytałem tylko o napięcia przy 7200.

Opublikowano (edytowane)

Przy 7200mhz CL32 mam napięcie na kostkach 1.45V :faja:

EDIT: nie znam się na OC, jedynie ustawiłem 7200mhz CL32 na jak najciaśniejszych pierwszych timingach, czyli 32/44/44/72 i napięcie 1.45V

Programik tak to pokazuje:

1.jpg

Edytowane przez leven
  • Thanks 1
Opublikowano

VDD2 to chyba MSI ma w biosie to jest napięcie kontrolera DDR5.

VDDQ to właściwie powinno być na auto i iść równo z napięciem zasilania pamięci.

SA jest od kontrolera DDR4, ale i tak stabilizuje oc przy DDR5 generalnie ustawiać min jakie się da podnosi pobór mocy nawet w idle jeżeli komuś na tym zależy. Przykładowo z Samsungami trzeba było dość wysoko wbijać SA ;)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

8000mhz tylko dwa razy się uruchomił na XMP, dla tego szukałem alternatywy na coś pomiędzy przyzwoitą wydajnością do stabilności i wyszło na 7200/32. Cudów nie ma, chodze wkurzony, że nie ma 8000mhz :P ale płakać nie byda :E 

Tragedii nie ma, a memki są cudne, nawet z wyglądu :) 

2.jpg

To co ustawiłem w biosie, to napięcie na 1.45V, taktowanie na 7200mhz, CL32/44/44/76, a reszta sama się dostosowała. I tak sobie pykam :) 

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

@sideband, oczywiście masz rację w jego przypadku, tak tylko wspomnę, że MSI Tomahawk Z790, ale w wersji MAX i moja płyta główna mają w specyfikacji podane do 7800 MHz, choć w QVL jest podany tylko jeden rodzaj pamięci działających z tą częstotliwością.

A ja nie liczę na 7800, na razie próbuję 7200.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano
37 minut temu, leven napisał(a):

To co ustawiłem w biosie, to napięcie na 1.45V, taktowanie na 7200mhz, CL32/44/44/76, a reszta sama się dostosowała. I tak sobie pykam :) 

I to ci chodzi stabilnie? Sam mam teraz na warsztacie Patrioty Viper Extreme 7000 CL32 i na domyślnym XMP wywala mi po paru minutach error w TestMem5 na profilu absolut. Tak się teraz głowię, jak to ustabilizować. 

Opublikowano
32 minuty temu, sideband napisał(a):

Tak tak na 4 slotowej płycie 8000Mhz życzę powodzenia pomijając zerowy sens takiego kręcenia.

Dla tego odpuściłem jakieś cuda kręcenie. Wystarczy co jest, a jak Bartlet wyjdzie, się zobaczy  :Up_to_s:

Opublikowano
Godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

@sideband, oczywiście masz rację w jego przypadku, tak tylko wspomnę, że MSI Tomahawk Z790, ale w wersji MAX i moja płyta główna mają w specyfikacji podane do 7800 MHz, choć w QVL jest podany tylko jeden rodzaj pamięci działających z tą częstotliwością.

A ja nie liczę na 7800, na razie próbuję 7200.

U mnie do 7200 a poszła dwa razy na 8000 :E