Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

KamileN

Rekomendowane odpowiedzi

@MAKU Na początku przydałoby się sprawdzić czy masz moduły na Hynix'ach A-die czy M-die.

Końcowe oznaczenia 820M/821M to kostki M-die, a 820A/821A to kostki A-die.

Tutaj masz przykładowe moje moduły na Hynix'ach M-die i ich oznaczenia. Zobaczysz jak to wygląda i o czym mówię:

p7tunx9n.jpg

Dopiero jak to ustalimy, to będzie można coś dalej grzebnąć ;)

EDIT:

Poza tym, myślę, że możesz sobie spokojnie zapodać te nastawy, które widnieją pod moim screen'em:

Edytowane przez RemiKo
Rozszerzenie wpisu

Dzieki za info :) Nie mam jak teraz sprawdzic bo siedze w pracy, da to sie odczytac poprzez thaiphoon np? Czy bede zmuszony nurkowac pod biurko :D

Cos mi swita ze chyba nawet od Ciebie na forum pclab kopiowalem jakies timingi. 

Edytowane przez MAKU

@MAKU Najpewniej będzie jak faktycznie zanurkujesz pod biurko i cykniesz sobie fotkę tabliczki znamionowej modułów. Thaiphoon akurat w przypadku modułów G.Skill'a lubi pokazywać głupotki.

Różnica pomiędzy M-die, a A-die będzie dotyczyła tylko paru poszczególnych timingów, a w głównej mierze samego tRFC. Reszta będzie praktycznie taka sama.

Dodatkowo, skoro masz procka z 3D V-Cache, to i tak te nieco lepsze nastawy nie będą miały aż takiego wpływu na wydajność ;)

Miło mi :) Zdecydowanej większości osób wystarczą te proste/łatwe nastawy i zostawienie całości w spokoju.

@MAKU Bardzo ładnie masz wszystko poustawiane. Nic bym już dodatkowo nie ruszał, tym bardziej, że to są M-die.

Po prostu od tych ustawień ugrasz już co najwyżej jakieś marne ułamki procenta wydajności, a w tej chwili już bardzo dobrze to wygląda. Szybko, ciasno i na niskich napięciach :)

@MAKU Po prostu masz aktywny Memory Context Restore i dopiero jak go wyłączysz, to możesz dać Power Down na Disabled. Komp będzie wtedy o wiele dłużej wstawał, ale za to zmniejszą się lekko opóźnienia pamięci.

Ja to mam aktywne, bo kompa uruchamiam bardzo rzadko i mi to nie przeszkadza że wstaje około minuty