Pentium D 2 045 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego (edytowane) 8 godzin temu, ju-rek napisał(a): Nie masz lepszych pamięci, te to tragiedia. Ja już je kiedyś skręciłem na 36-44-44-56 i dalej olałem sprawę. Najchętniej to bym wpisał jakiegoś gotowca pod microna a-die. Poniżej 70 ns to już fajnie jak dla mnie. Jak ktoś ma jakieś sugestie to śmiało. Chyba niestabilne od temperatury. 55 minut gituwa a później błąd jak złapało okolice 55*C. Jak zaczałem dogrzewać GPU to już ostro zaczeło sypać. Edytowane 18 Lutego przez Pentium D
Grolshek 1 365 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego (edytowane) Nie mam nawiewu wystarczającego na pamięci więc podchodziły pod 60 stopni a to chyba odrobinę za dużo. Wziąłem się więc za temperaturę i efekt jak na screenach. Jest akcept? Edytowane 21 Lutego przez Grolshek
Grolshek 1 365 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 2 minuty temu, ju-rek napisał(a): Czym ty masz chłodzone te pamięci???
ju-rek 811 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego Teraz, Grolshek napisał(a): Czym ty masz chłodzone te pamięci??? Wodą przecież 1
Grolshek 1 365 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego (edytowane) A ja wreszcie chyba mam to co chciałem: i wydajność i temperaturę. Edytowane 23 Lutego przez Grolshek
QuBBa22 9 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Asrock wydał nowy, głośny bios w związku z tymi upaleniami i stwierdziłem że w końcu czas na update. Przesiadka ze stareńkiej AGESY (ostatni bios przed Ryzenami 9000) więc idealna okazja żeby znowu spróbować 6400 1:1. Wcześniej zdarzały się błędy w TM5 niezależnie od ustawionego vSOC no i wyniki w benchmarkach nie były stabilne także sobie dałem spokój. Na nowym biosie niezły zonk bo wygląda na to, że 6400 działa teraz bez zająknięcia i to na niskim vSOC 1.2. Polecam sprawdzić te nowe biosy u siebie . Przeszło 2h anta absolut i 3h VT3 więc jak dla mnie można uznać za stabilne. Coś ewentualnie można tu poprawić? Nie chciałem wszystkiego jakoś mega zacieśniać, ale może coś warto powalczyć?
wallec 1 904 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Na tej płycie puść te ramy na 8000 cl38-48-48-60
QuBBa22 9 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Pewnie się pobawię w przyszłości z 8000 chociażby dla sportu bo widzę po forum overclock, że sporo osób w to idzie. Tylko pytanie zasadnicze czy takie 6400 1:1 jak ustawiłem teraz nie jest szybsze w grach od 8000?
Grolshek 1 365 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 11 godzin temu, QuBBa22 napisał(a): Asrock wydał nowy, głośny bios w związku z tymi upaleniami i stwierdziłem że w końcu czas na update. Przesiadka ze stareńkiej AGESY (ostatni bios przed Ryzenami 9000) więc idealna okazja żeby znowu spróbować 6400 1:1. Wcześniej zdarzały się błędy w TM5 niezależnie od ustawionego vSOC no i wyniki w benchmarkach nie były stabilne także sobie dałem spokój. Na nowym biosie niezły zonk bo wygląda na to, że 6400 działa teraz bez zająknięcia i to na niskim vSOC 1.2. Polecam sprawdzić te nowe biosy u siebie . Przeszło 2h anta absolut i 3h VT3 więc jak dla mnie można uznać za stabilne. Coś ewentualnie można tu poprawić? Nie chciałem wszystkiego jakoś mega zacieśniać, ale może coś warto powalczyć? Nie masz może wyników w Aida? Zobaczyłbym czy warto o te 6400 walczyć.
QuBBa22 9 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Tak to wygląda. Dla procka bez X3D myślę że warto, ale u Ciebie to raczej sztuka dla sztuki. Dodatkowo mam ustawione CO -35 i +200 mHz PBO. 1
Grolshek 1 365 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 7 minut temu, QuBBa22 napisał(a): Tak to wygląda. Dla procka bez X3D myślę że warto, ale u Ciebie to raczej sztuka dla sztuki. Dodatkowo mam ustawione CO -35 i +200 mHz PBO. Który parametr daje aż tak niskie Latency?
QuBBa22 9 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Wyższy zegar CPU + FCLK + UCLK/MCLK 1:1. Im to wszystko wyższe tym lepiej dla latency z tego co wiem. Może ktoś lepiej to wyjaśni.
Grolshek 1 365 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 20 minut temu, QuBBa22 napisał(a): Wyższy zegar CPU + FCLK + UCLK/MCLK 1:1. Im to wszystko wyższe tym lepiej dla latency z tego co wiem. Może ktoś lepiej to wyjaśni. Wszystkie te parametry mam wyższe. A w opóźnieniach kolosalna różnica.
QuBBa22 9 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego No raczej nie UCLK/MCLK skoro piszesz że dopiero chcesz zawalczyć o 6400, a reszta to nie wiem. Pewnie sam fakt że to X3D ma wpływ na latency, do tego pewnie dalsze timingi jak np. TRFC, może też kwestia Gear Down ON/OFF albo nawet samej płyty 4 DIMM vs 2 DIMM. Wrzuć timingi z wynikiem aidy i popytaj znawców.
wallec 1 904 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 10 godzin temu, QuBBa22 napisał(a): Tak to wygląda. Dla procka bez X3D myślę że warto, ale u Ciebie to raczej sztuka dla sztuki. Dodatkowo mam ustawione CO -35 i +200 mHz PBO. Jeszcze długa droga przed Tobą
ju-rek 811 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 42 minuty temu, wallec napisał(a): Jeszcze długa droga przed Tobą Właśnie 2 1
Grolshek 1 365 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 1 godzinę temu, ju-rek napisał(a): Właśnie Który z tych czterech parametrów jest najważniejszy? Bo trzy pierwsze już mam na 6200 tylko z tym czwartym tak średnio bym powiedział...
ju-rek 811 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego (edytowane) Pod AIDA? Jak najniższe tCL/RCD, synchro FCLK-UCLK, tryb Legacy w biosie, jak najniższy tPHYRDL, jak najniższe NITRO + procesor bez X3D (najlepiej serii 7), jak najmniej procesów w windows, wyłączenie wszystkiego z TRAY, podniesienie trochę BCLK np. 100.7 Edytowane 26 Lutego przez ju-rek 1 1
bourne2008 1 891 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca Można coś takiego kupić? To akurat ASUS dołącza do płytki X870E Dark Hero.
AudRob 514 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca (edytowane) Może komuś trzeba. x-kom.pl/goracy-strzal Cena jak na dzisiejszy czas chyba ok Już wyprzedane🤣 Edytowane 2 Marca przez AudRob 1
ju-rek 811 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca Godzinę temu, bourne2008 napisał(a): Można coś takiego kupić? To akurat ASUS dołącza do płytki X870E Dark Hero. Szukaj na Ali.
AudRob 514 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca 4 minuty temu, ju-rek napisał(a): Szukaj na Ali. Takie coś samemu można bez problemu zrobić , tylko wentylatorek trzeba dokupić☺️
wallec 1 904 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-jonsbo-nf-2-argb-czarny-14188902/
Rekomendowane odpowiedzi