Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W dniu dzisiejszym Domki Platinum 2x16GB 6400MT/s CL32 zastąpiły Domki Titanium 2x32GB 6600MT/s CL32. Po oględzinach ustawień @MarcoSimone z poprzednich postów wrzuciłem nastawy jak z 2x16GB zwiększając RDRDSD/RDRDDD oraz WRWRSD/WRWRDD na 6. Takie coś udało się poskładać, chyba nie jest źle?  

Zrzut ekranu (73).png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, lukasso1202 napisał(a):

W dniu dzisiejszym Domki Platinum 2x16GB 6400MT/s CL32 zastąpiły Domki Titanium 2x32GB 6600MT/s CL32. Po oględzinach ustawień @MarcoSimone z poprzednich postów wrzuciłem nastawy jak z 2x16GB zwiększając RDRDSD/RDRDDD oraz WRWRSD/WRWRDD na 6. Takie coś udało się poskładać, chyba nie jest źle?  

Zrzut ekranu (73).png

Wszystko masz ciaśniejsze ode mnie a wyniki nieco gorsze. Może to ustawienie Nitro tak dużo zmienia? Zgaduję tylko, na kręceniu pamięci się słabo znam.

edit:

obraz.thumb.png.5f4ac13343aa5a67de3d6696c74cb7a5.png

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Wszystko masz ciaśniejsze ode mnie a wyniki nieco gorsze. Może to ustawienie Nitro tak dużo zmienia? Zgaduję tylko, na kręceniu pamięci się słabo znam.

edit:

obraz.thumb.png.5f4ac13343aa5a67de3d6696c74cb7a5.png

To ciekawe, nie zwróciłem uwagi tak na wyniki w Aida. Sprawdzałem na Nitro

1-2-0 i 1-2-1. Za każdym razem pamięci gorszy wynik niż twój. Procesor mam aktualnie:

Global c-state - disable

PBO Limits: motherboard

Scalar x10

CPU Boost Clock +200

Curve negativ -30

Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale system został jeszcze z AM4, nie miałem czasu na reinstal.

Opublikowano
13 godzin temu, lukasso1202 napisał(a):

Scalar x10

CPU Boost Clock +200

Po co ty to ustawiasz jak ten cpu jest zablokowany i to nie dziala?? 

20 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Wszystko masz ciaśniejsze ode mnie a wyniki nieco gorsze

Bo ustawianie ramu to nie jest zasada im ciasniej tym lepiej ;) No ale jak ktos nie wie od czego sa konkretne timingi to poleci na przyslowiowa "pałe" im nizej tym lepiej ;) 

Opublikowano
23 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Po co ty to ustawiasz jak ten cpu jest zablokowany i to nie dziala??

Po ustawieniu +200 procesor boostuje do 5450MHz a oryginalnie chyba w okolicach 5200MHz. Nie rozumiem w jakim sensie to nie działa?

Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Dobra masz racje, myslalem, ze masz 7800x3d  :boink::hihot: A to kolega ma!

9800X3D u mnie siedzi. Ja już zgłupiałem początkowo co ustawiałem w biosie po twojej odpowiedzi. 

Coś byś polecił pozmieniać w timingach jeszcze czy zostawić tak jak jest? 

Opublikowano
19 godzin temu, lukasso1202 napisał(a):

Coś byś polecił pozmieniać w timingach jeszcze czy zostawić tak jak jest? 

Jeśli chodzi  o ustawienia to sprawdziłbym latency mon czy wszystko gra przy takim ustawieniu IF. Włączył w tle i zostawił podczas użytkowania na kilka godzin ;) 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 10.05.2026 o 19:03, Phoenix. napisał(a):

Jeśli chodzi  o ustawienia to sprawdziłbym latency mon czy wszystko gra przy takim ustawieniu IF. Włączył w tle i zostawił podczas użytkowania na kilka godzin ;) 

Sprawdzę w weekend jak wrócę do domu. Aktualnie przechodzi kilku godzinne testy w TM5 X3D by Anda, Y-Cruncher VT3, wszystkie inne testy typu Cinebench, Aida64, 3DMark. W grach też bez problemowo. Aktualne nastawy 30-35-35-30-30-60-385-1T. 

SoC 1.2V, VDDG 0.94mV

Opublikowano

U mnie póki co zostaje taki profil bo wydajność i tak z zapasem więc wolę sobie ustawić jak najniższe napięcia :). Profil 6400 1:1 mam też opracowany i działa na całkiem fajnym vSOC (1.22v w bios, około 1.205v pod windowsem) więc jest opcja na nieco więcej mocy w razie co. IMC trafił mi się bardzo podobny jak w poprzednim 3-letnim Ryzenie 7600. Najgorzej jest z tym FCLK 2200 bo może przechodzić wszystko a i tak mieć momentami korekcję błędów i leciutki stutter. VDDG oba finalnie na 0.97v, wydaję mi się że jest najbardziej płynnie.

Aida 6000 2200 nowe.png

6000 2200 nowe.png

Opublikowano

Szkoda czasu na kilkugodzinne testy, no i to w czym sprawdziles to nadal ma sie nijak do tego o czym pisalem bo zaden test tego nie sprzwdza z wymienionych ;) 

Teraz, QuBBa22 napisał(a):

Najgorzej jest z tym FCLK 2200 bo może przechodzić wszystko a i tak mieć momentami korekcję błędów i leciutki stutter.

Dlatego jesli tylko grasz badz robisz wynik pod aide to nie warto bawic sie w wieksze IF bo moze tak jak piszesz przejsc 10 testow, a i tak byc stuter czego wiekszosc ludzi nie wie :red:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

No tu się zgodzę, można testować i tydzień to FCLK różnymi stress testami a finalnie i tak może być jakiś problem i będzie momentami rwać. Dla większości użytkowników raczej szkoda na to nerwów, ale jak ktoś bardzo lubi się bawić i wie czego szukać to zawsze jakaś opcja na więcej wydajności :D

• Like 1
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Wszyscy mają Patrioty z Peppera, mam i ja... :D

(2x12GB / 5600 CL46 / 1.1V)

Pierwsze nastawy "na oko" poniżej. Co ciekawe na tych modułach płyta robi trening pamięci b. szybko, na pojedynczym module 32GB (dual-rank) trwa to ponad 3x dłużej... Ot taka ciekawostka.

image.png.063d223ccf0b2873e4ed7118e6511fde.png

Edytowane przez rzymo