Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

@Adikon

Jak Ci 1.15v vsoc się wykrzacza przy 6000mhz cl26 to wychodzi na to, że masz słabe imc w procku. 1.1v to ja mogę ustawić z palca dla 6200cl26 i jest to stabilne w pełni. 1.2v ustawiam dla 6400cl26 i też nie ma problemów, a nie próbowałem robić uv vsoc. 

Ps. Proshop przesunął wysyłkę 2x24 6000cl26 o 8 dni... Cóż, trzeba czekać. Może uda mi się do tego czasu kupić docelową płytę główną ;).

Zobaczę dziś, bo na najnowszym biosie 3.25, który wczoraj wpadł vsoc jest niższy już z automatu, więc może coś poprawili. Tak czy inaczej IMC super nie jest, bo fclk 2200 średnio działało.

Opublikowano

Fclk 2200 mam całkiem stabilne jak ram mam średnio podkręcony. Jak docisne timingi to 2200mhz na fclk jest niestabilne (duże opóźnienia w latencymon i minimalny fps leci na ziemię). Optymalnie u mnie jest 2167mhz i mogę wtedy ustawiać ram jak chce. Siedzę na biosie 3.18 i asrocku b650m-h/M2+, ale nie chce mi się aktualizować bo to płyta na chwilę jest, a mam już 4 profile stabilne zrobione dla aresow. 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Fclk 2200 mam całkiem stabilne jak ram mam średnio podkręcony.

Przy w miarę luźnym też działało, ale wróciłem do 2000. Nie zauważyłem zalet w grach w które gram. Vsoc poniżej 1V jest do zrobienia, ale to przy 1:2 lub 8000Mhz. Przy 6000 1:1 cl 26 nie ma opcji. Chyba, że jeszcze bym inne napięcia sprawdził i timingi, ale wątpię. Zresztą patrząc na inne fora to przy 6k 1,25 jest standardem. 

Opublikowano (edytowane)

Na razie zostawiam ten set gdyż najkorzystniej lata w mojej grze BF2042 :D i nie dotykam BIOS niech się "ułoży" system :woot:

Procek na limicie płyty głównej + Curva -20 po za tym jak już wspomniałem wszystko w zaawansowanych (domyśla tablica leci w AUTO)

image.png.19edd645302c771db8c4e45b3063829c.png

Edytowane przez sniper76
  • Like 1
Opublikowano
30 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Zestawy 2x24GB są tylko na M-die?

Jak side pisze raczej tak, nie spotkałem się z 2x24 GB na jakichś innych kościach, patrząc po ich zachowaniu (na odczyty softu nie patrzę).

7 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

stąd zastanawiam się co można wykrzesać z takiego zestawu

Trochę mniej niż z A-die, niektóre timingi idą słabiej.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Proshop właśnie pakuje mi ram 2x24gb 6000mhz cl26, jutro może hero przyjdzie, więc na weekend będzie zabawa xd. 

Edit. Już ram jest w rękach dpd :). 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
5 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Proshop właśnie pakuje mi ram 2x24gb 6000mhz cl26, jutro może hero przyjdzie, więc na weekend będzie zabawa xd. 

Mi też dziś wysłali... nareszcie, po 1.5 miesiąca czekania :) 

Opublikowano (edytowane)

Pierwsza próba aresow na hero, 1.4v tylko płyta ustawiła dla tego nastawu. Stabilność na pewno jest na słowo honoru, ale sotr benchmark przeszło :o . Komp gotowy do przyjęcia 2x24. Procek tylko -20 curve, zegar stock. Ale się zgrało wszystko, przed chwilą dostałem powiadomienie, że 2x24 jutro będę miał w domu ;)

IMG20250521152752.jpg

IMG20250521153807.jpg

Poprawiłem trefi i napięcie ram na 1.5v

IMG20250521163234.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

W sumie mi czasu nie starczyło żeby sprawdzić. Dopiero do domu wróciłem, dziś nic nie grzebie. Jutro jak mi się uda wyrobić to sprawdzę 8000cl36 na 2x16gb i porównam potencjał 2x24gb ;). Ale to głośne myślenie bo raczej najszybciej w sobotę/niedzielę porównam biny ramu