Phoenix. 7 023 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca A do testu mozna smieci w tle wylaczyc
Zachy 851 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Soft potrzebny do dzialania AiO srednio za smiec uznaje. Po prostu ich czeste odwolania do sprzetu powoduja taka anomalie. Sam soft dziala ok, tylko w latency toolach takie akcje sie dzieja. No ale nie mam juz tego chlodzenia i jest git. To byl jedyny powod ze sie go pozbylem, dla swietego spokoju.
militarny78 20 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Znalazłem winowajcę moich problemów z ramem. Jak zwykle był to czynnik ludzki. Wcześniej ustawiłem Curve sharper chyba za bardzo agresywnie, po korekcie ram przechodzi tm5 bez problemów Edytowane 30 Czerwca przez militarny78
wallec 1 801 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca Nie wiem czy jestem lewy ale na 4dimm z690 nie umiem ustabilizować nic powyżej 7200MT. Bez problemu bootuje nawet 7600MT ale vt3 wywala się po minucie Pamiętacie ile wbijaliście na z690?
Umpero 979 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca Ekipa co tu jeszcze można przyciaśnić? To co na załączonym zrzucie to ustawienia, które mi doradziło AI. Na tych jest stabilnie. Pamiątki to Goodram 6000 36 44 44.
Grolshek 1 273 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 29 minut temu, Umpero napisał(a): Ekipa co tu jeszcze można przyciaśnić? To co na załączonym zrzucie to ustawienia, które mi doradziło AI. Na tych jest stabilnie. Pamiątki to Goodram 6000 36 44 44. Jak Goodramy to może moje? 2
tomcug 3 998 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca To już zależy, czy są na tych samych kościach. Te od @Grolshek na pewno są A-die, te CL 36 mogą być M-die. Wtedy trzeba będzie wyżej tRFC ustawić. 1
adi123x 11 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca (edytowane) 53 minuty temu, Umpero napisał(a): Ekipa co tu jeszcze można przyciaśnić? To co na załączonym zrzucie to ustawienia, które mi doradziło AI. Na tych jest stabilnie. Pamiątki to Goodram 6000 36 44 44. nitro 1/2/0 albo 1/2/1 ale mozesz potrzebowac wiecej vddp z tego co kojarze gdm off scle na 5/5 i nie rob wszystkiego na raz no i pozniej fclk, sprobuj 2200 i odpalic y-cruncher vt3 i fftv4 i porownaj predkosci iteracji, nie moga sie wachac bo jak wachaja to fclk nie jest stabilne i jeszcze by sie znalazlo pare detali Edytowane 6 Lipca przez adi123x 1
Umpero 979 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 17 minut temu, tomcug napisał(a): To już zależy, czy są na tych samych kościach. Te od @Grolshek na pewno są A-die, te CL 36 mogą być M-die. Wtedy trzeba będzie wyżej tRFC ustawić. No właśnie kij go wie na jakich kościach bo niczym nie idzie sprawdzić. Ani typhon burner ani zentimings ani hwinfo nie chcą pokazać. Czytałem na reddicie wątki gdzie użytkownicy się skarżyli, że ich Goodramy też nie chcą takiej informacji ujawnić.
adi123x 11 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca (edytowane) 16 minut temu, Umpero napisał(a): No właśnie kij go wie na jakich kościach bo niczym nie idzie sprawdzić. Ani typhon burner ani zentimings ani hwinfo nie chcą pokazać. Czytałem na reddicie wątki gdzie użytkownicy się skarżyli, że ich Goodramy też nie chcą takiej informacji ujawnić. po trfc sprawdz, normal refresh i jak odpali 120ns to a die jak nie to m die proste przy 6000 mt/s to 360 Edytowane 6 Lipca przez adi123x 1
wallec 1 801 Opublikowano 7 Lipca Opublikowano 7 Lipca https://ithardware.pl/poradniki/jak_podkrecic_pamiec_ram_poradnik_2026-51730.html @tomcug szacun.
Umpero 979 Opublikowano 7 Lipca Opublikowano 7 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, wallec napisał(a): https://ithardware.pl/poradniki/jak_podkrecic_pamiec_ram_poradnik_2026-51730.html @tomcug szacun. Piękny artykuł W dniu 6.07.2026 o 22:43, adi123x napisał(a): po trfc sprawdz, normal refresh i jak odpali 120ns to a die jak nie to m die proste przy 6000 mt/s to 360 Wstały na 360. Czyli te lepsiejsze? Nie wiem tylko jak ten Refresh zmienić na normal. Edit...... Zmieniłem na refresh normal i jednak nie wstają. Czyli te gorsze... Pobawię się w najbliższym czasie wedługo poradnika od tomcuga. Mam tylko jedno być może głupie pytanie... Ten test vt3 i fftv4 to odpala się jakoś łącznie? Do tej porty testowałem tylko z użyciem vt3. Czy po prostu jeden, a później drugi? Edytowane 7 Lipca przez Umpero
adi123x 11 Opublikowano 7 Lipca Opublikowano 7 Lipca 47 minut temu, Umpero napisał(a): Piękny artykuł Wstały na 360. Czyli te lepsiejsze? Nie wiem tylko jak ten Refresh zmienić na normal. Edit...... Zmieniłem na refresh normal i jednak nie wstają. Czyli te gorsze... Pobawię się w najbliższym czasie wedługo poradnika od tomcuga. Mam tylko jedno być może głupie pytanie... Ten test vt3 i fftv4 to odpala się jakoś łącznie? Do tej porty testowałem tylko z użyciem vt3. Czy po prostu jeden, a później drugi? łacznie mozna 1
TeoX 2 Opublikowano 8 Lipca Opublikowano 8 Lipca 17 godzin temu, Umpero napisał(a): Piękny artykuł Wstały na 360. Czyli te lepsiejsze? Nie wiem tylko jak ten Refresh zmienić na normal. Edit...... Zmieniłem na refresh normal i jednak nie wstają. Czyli te gorsze... Pobawię się w najbliższym czasie wedługo poradnika od tomcuga. Mam tylko jedno być może głupie pytanie... Ten test vt3 i fftv4 to odpala się jakoś łącznie? Do tej porty testowałem tylko z użyciem vt3. Czy po prostu jeden, a później drugi?
Umpero 979 Opublikowano 9 Lipca Opublikowano 9 Lipca (edytowane) Działałem według poradnika @tomcug. Ustawiłem napięcia startowe, profil EXPO i szedłem po kolei z timingami CL, tRCD, tRP, tRAS, tRRD_S, tRRD_L, tFAW. Przyjąłem, ze przejściowym testem na to aby ruszyć kolejne ustawienie jest 15 minut TM5 Extreme @ anta777. Dla powyższych szło wszystko zgodnie jak pi razy drzwi w poradniku. Schody zaczęły się od tRTP, tWR i kolejnych. W zasadzie jak tylko ruszę tRTP, tWR to później nie ma znaczenia czy przywrócę je na auto gdyż TM5 za każdym razem wali błędem. Nie wiem o co kaman. Ktoś podpowie? Edytowane 9 Lipca przez Umpero
tomcug 3 998 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Interesująca zagwozdka, nie spotkałem się dotychczas z takim zachowaniem platformy. A jak doprowadzisz platformę do stabilności i zostawisz je na auto, a ruszysz inne pozostałe (np. tRFC), to też pojawia się nagła niestabilność?
Phoenix. 7 023 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca 9 godzin temu, Umpero napisał(a): profil EXPO Wylacz profil expo dla testu i ustaw wszystko manualnie Lub wczytaj profil expo ponownie zanim ponownie ustawisz timingi.
bourne2008 1 820 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Moim zdaniem płyta zachowuje jakieś inne wytrenowane parametry pamięci i dlatego sypie błędami.
Umpero 979 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Słuchajcie, a mam jeszcze w biosie takie ustawienie jak "DDR5 Auto Booster". Wyłączyć to? Natomiast jak włączam profil EXPO to uaktywniają się jeszcze opcje "Low Latency Support" i "XMP/EXPO High Bandwidth Support". Rozumiem, że to wszystko na disabled dać?
Phoenix. 7 023 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca Jesli krecisz manualnie to tak wylacz to obie opcje.
ju-rek 789 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Fajna wersja ZT - https://github.com/deadfellow34/ZenTimings/releases/tag/v1.41.1 2
ket_rab 445 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca (edytowane) 1.39 vs 1.41.1 Jest nowy bios 2402 oficjalny z AGESA ComboAM5 PI 1.3.0.1b Patch Edytowane 28 Lipca przez ket_rab jest nowsza wersja :) 1
QuBBa22 9 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Ma ktoś jakiś pomysł jak wyrównać tPHYRDL na MSI B850? Na poprzednim Asrocku B650 robiło się to z automatu, niezależnie czy 6000 czy 6400 mt/s i z GDM OFF. Teraz jedynie wyrównuje mi 36/36 przy 6000 GDM ON, przy GDM OFF robi się 35/37. Przy 6400 nawet z ON jest 36/38. Testowałem niższe i wyższe napięcia główne, inne terminacje i luźne nitro. Jedyne co to nie testowałem starszych biosów i luźnych timingów na próbę. Timingi przetestowane wzięte z poprzedniej płyty.
Rekomendowane odpowiedzi