Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, sniper76 napisał(a):

@Grolshek

Z napięciami nie schodziłem i zostawiłem domyślnie dla mojego kitu, czyli 6000MT/s 26 36 36 96 1.4V  

Ja zacząłem zjeżdżać z napięciem bo się wystraszyłem że w razie padnięcia ramu oddadzą mi kasę jaką zań zapłaciłem. :cool:

Okazało się że nieźle można zjechać i nic się nie grzeje a osiągi fajne.

Opublikowano
W dniu 8.06.2026 o 16:21, maxmaster027 napisał(a):

Powinienies porównywać TFAW 20 vs 16. 

Ok, zrobiłem porównanie we wbudowanym benchmarku CP2077, ustawienia najwyższe, RT Ultra, PT off, 720P, DLSS balans. W tych nastawach wynik zależy od CPU/Ram. 10 przelotów, 10 wyników. Pierwszy wynik jest zawsze wyraźnie wyższy od pozostałych, dlatego policzyłem średnią z 9 wyników, bez pierwszego.

image.png.d149b59bda06d6e7a638bf10ee11962c.png

Różnica bardzo mała, całe 1,3%, jednak jak widać, tFAW 16 nie jest takie złe.

Opublikowano
4 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Ja zacząłem zjeżdżać z napięciem bo się wystraszyłem że w razie padnięcia ramu oddadzą mi kasę jaką zań zapłaciłem. :cool:

6200c32 fajnie siada na 1.25v

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wamak napisał(a):

Ok, zrobiłem porównanie we wbudowanym benchmarku CP2077, ustawienia najwyższe, RT Ultra, PT off, 720P, DLSS balans. W tych nastawach wynik zależy od CPU/Ram. 10 przelotów, 10 wyników. Pierwszy wynik jest zawsze wyraźnie wyższy od pozostałych, dlatego policzyłem średnią z 9 wyników, bez pierwszego.

image.png.d149b59bda06d6e7a638bf10ee11962c.png

Różnica bardzo mała, całe 1,3%, jednak jak widać, tFAW 16 nie jest takie złe.

Jesteś pewien że 4070Super w 100% wykarmia CPU w tej rozdzialce? Nie wiem, jak u siebie sprawdzalem to min. FPS byl gorszy na tFAW 20 anizeli 24. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
4 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Też lecę lajtowo na CL32-35-35 na 1.24V na wymaksowanych subach ze względu na to, że i tak nic bym nie zyskał.

Cały czas latam na limicie GPU ;)

Opublikowano (edytowane)

Screenshot(2518).thumb.png.87c5b6ebf619d80c56a35955b25bcdd9.png

Screenshot(2519).thumb.png.a9975604816dae1dcd5a786187daf28c.png

4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Jesteś pewien że 4070Super w 100% wykarmia CPU w tej rozdzialce? Nie wiem, jak u siebie sprawdzalem to min. FPS byl gorszy na tFAW 20 anizeli 24. 

5080 na max OC nie jest w stanie wykramic 9800x3d w 1024x768 z RT Ultra.

Opublikowano

To u góry jest z tFAW 20, 

A tutaj masz z tFAW 24. 
Screenshot(2522).thumb.png.f88dfb569fd994060d162514fb9d4957.png

Byc moze to od procesora zależy, u mnie kontroler jest kaszalot, nie ma nawet co sie nim bawic. Na 7800x3d mialem chyba inaczej troche czasy mocniej zacisnione i to z 6324Mhz cl26. Tutaj niestety obnizanie wartosci daje ujemny efekt. 

W tombraiderze zas nawet dało 1FPS wiecej 426, ale za to minimalny spadl o 10FPS, tutaj tak samo w CP minimalny poleciał w dól. Innymi słowy dla mojego proca tFAW 24 jest perfect

3 minuty temu, sideband napisał(a):

A to nie lepiej odpalać w 240p :hihot:

To do końca nie życia "wykarmisz" tej karty :E

A przychodzi do rzeczywistego grania to nie odpalasz tylko DLSS to jeszcze FG :E Karta umiera, a CPU śpi.

No tak, ale my tutaj dewagujemy co jest lepsze. Wydaje mi sie, że to moze zależec od samego proca, pewnie nawet od samej sztuki procesora itp. On ma w ogole inny procesor bez x3d itp itd wiesz takie luzie sprawdzanie co jest lepsze. Wiadomo ze w 4k to nawet  ZTX 14090 tego nie wykarmi

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Jesteś pewien że 4070Super w 100% wykarmia CPU w tej rozdzialce

Wykarmia, bo tam jeszcze zapodałem DLSS Balans. Sprawdzałem użycie GPU. Poza tym to leci na limicie mocy CPU R 7700. Jak obniżyłem PPT z 88 na 65W, to już jest 9 fps mniej.

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)

Ładnie to wyglada. Ramek wsysa podczasu benchmarkowania nieco ponad 7W, ale patrzac na CL 32 i predkosc 8400 oraz napiecie, to nadal bardzo mało. Realnie w grze 0.5W wiecej , jezeli u mnie bedzie srednio 0.8W (0,6-1W) to u Ciebie 0.85-1.5W w grach. Nadal to są znikome wartosci, ale moc w ramie jest. 

14 minut temu, wamak napisał(a):

Wykarmia, bo tam jeszcze zapodałem DLSS Balans. 

No to tez jeszcze powtarzalnosc testu dochodzi. Powiem Ci tak, bierz ustawienie na ktorym minimalny FPS masz lepszy, to jest po prostu bardziej przydatne i czesto swiadczy o lepszym ustawieniu

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Powiem Ci tak, bierz ustawienie na ktorym minimalny FPS masz lepszy, to jest po prostu bardziej przydatne i czesto swiadczy o lepszym ustawieniu

To jeszcze zobaczę z tym min fps. Te rozważania/testy to takie teoretyczne, ale że mam dużo wolnego czasu, to sprawdzam.  Prawda jest taka, jak sideband pisał: i tak zwykle to GPU jest ograniczeniem. W moim przypadku jeszcze wyświetlacz 75Hz jest ograniczeniem, bo tak ograniczam klatki (to wyklucza sens FG) poza benchmarkami. Do tych 72 fps procesora nie brakuje, mimo że R 7700 jest na dziś już słabym procesorem (9800X3D lekko 40% wydajniejszy). Jedynie w takiej strategii turowej Panzer Corps 2 przydałby się lepszy procesor, bo jak SI zaczyna swoją turę, to czasem komp myśli przez dwie-trzy sekundy i nawet słyszę wyższe obroty wentylatora CPU, ale w tej grze nie mam jak sprawdzić wydajności CPU/Ram.

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027

Wczoraj bez sprawdzania stabilności wbiłem Twoją konfigurację po czym rozpocząłem multi w BF6 i tak przegrałem ponad 1 godzinę. Niby wszystko ładnie responsywnie lata ale odczułem opóźnienia, których wcześniej nie było :placz: druga godzina rozgrywki z ustawieniami jak poniżej, czyli moje i twoje delikatnie zmiksowane :E

Na tym secie wszystko wróciło na tory bez jakichkolwiek opóźnień :D zostało podłubać przy napięciach ale tak się zastanawiam nad sensem, bo ramki domyślnie mają 1.4V przy CL26 a tu jeszcze docisnąłem. Kusi mnie podłubać przy FCLK 2100-2200 ??

obraz.png.754d4ef7b878914d6d4baea6e0134ae3.png

Edytowane przez sniper76
Opublikowano
8 godzin temu, sniper76 napisał(a):

@maxmaster027

Wczoraj bez sprawdzania stabilności wbiłem Twoją konfigurację po czym rozpocząłem multi w BF6 i tak przegrałem ponad 1 godzinę. Niby wszystko ładnie responsywnie lata ale odczułem opóźnienia, których wcześniej nie było :placz: druga godzina rozgrywki z ustawieniami jak poniżej, czyli moje i twoje delikatnie zmiksowane :E

Na tym secie wszystko wróciło na tory bez jakichkolwiek opóźnień :D zostało podłubać przy napięciach ale tak się zastanawiam nad sensem, bo ramki domyślnie mają 1.4V przy CL26 a tu jeszcze docisnąłem. Kusi mnie podłubać przy FCLK 2100-2200 ??

obraz.png.754d4ef7b878914d6d4baea6e0134ae3.png

pusc benchmark tombraider na najwyzszych w niskiej rozdzialce

Opublikowano (edytowane)

Na szybko zrobiłem zdjęcie :hmm:

Co za apka to odczyta ??

Ludzie ustawiają jak poniżej według chronologii:

tCCD_L → ustaw na 6 (bezpiecznie) lub 4 (agresywnie)

tCCD_L_WR → ustaw na 8 (bezpiecznie) lub 6 (agresywnie)

tCCD_L_WR2 → ustaw na 12 (bezpiecznie) lub 8 (agresywnie)

Dziś wieczorem spróbuję wbić ;)

obraz.thumb.png.40fbc80f61bf567821aaae4dd6a301ee.png

Edytowane przez sniper76
Opublikowano (edytowane)

Obecnie jestem na 2304 z 1.3.0.1b. Wyszedł 2305:

Cytat

1. Update to AGESA ComboAM5 1.3.0.1b
2. Supports AMD EXPO Technology: Featuring Ultra Low Latency.
3. Add setup item "TccdL" / "TccdL_WR" / "TccdL_WR2" under Ai Tweaker - DRAM Timing Control
4. Supports ROG ARCANA DDR5 20TH

Jutro może sprawdzę tą nową betę.

@ju-rek na X670E GENE BETA BIOS 3803 też wydali.

https://rog-forum.asus.com/t5/amd-600-series/x670-x870-resource-thread/m-p/1151062/highlight/true#M12067

Edytowane przez ket_rab
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, ket_rab napisał(a):

X670E GENE BETA BIOS 3803 też wydali

Ja mam te biosy, prędzej jak się pojawią oficjalnie :) Ma się znajomości na Tajwanie. 

Tego np. nikt nie miał.

priv.PNG.ed6cdc035b6a45eb7ceed9133c893df8.PNG

Edytowane przez ju-rek
  • Like 1