Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten stosunek tFAW do tych timingów x4 co podałeś mit ;)

Ludzie obniżają tFAW na maxa by podbijać wydajność w Photoworxx to bench z Aidy :lol2:

Od razu po timingach niezależnie od platformy widać kto ustawia timingi pod Aide, a kto rzeczywiście pod gry ;)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.06.2026 o 14:44, maxmaster027 napisał(a):

Ustawienia pamieci, polecam sprawdzac w SoTTR na 720p i ustawienia najwyższe preset. Wiecej FPS = lepsze nastawy. Tutaj 5450Mhz procesor bierze od 70 do 110W przy benchmarku, najczesciej to sa okolice 85W, pamiec zadowala sie w porywach do 1W. + dodatkowo jeszcze jest bottleneck od strony GPU wiec pewnie by wiecej FPS pokazalo.

Ustaw "Resolution Modifier" (modyfikator rozdzielczości w polskiej wersji) na minimum, to karta graficzna w drugim teście nie będzie ograniczać procesora.

Edytowane przez wamak
Opublikowano
19 minut temu, wamak napisał(a):

Sprawdziłem różnicę w grach pomiędzy tFAW 16 i 24 i jest w granicach błędu pomiarowego ze wskazaniem jednak na 16.
Wg poradnika podkręcania na portalu, tFAW musi być przynajmniej czterokrotnością tRRD_S, więc jak tRRD_S jest 4, to tFAW może być 16.

Powinienies porównywać TFAW 20 vs 16. 

Opublikowano
5 godzin temu, sideband napisał(a):

Ten stosunek tFAW do tych timingów x4 co podałeś mit ;)

Ludzie obniżają tFAW na maxa by podbijać wydajność w Photoworxx to bench z Aidy :lol2:

Od razu po timingach niezależnie od platformy widać kto ustawia timingi pod Aide, a kto rzeczywiście pod gry ;)

Które timingi dające wyższe wyniki w Aida dają jednocześnie niższe wyniki w grach?

Opublikowano
27 minut temu, Grolshek napisał(a):

Które timingi dające wyższe wyniki w Aida dają jednocześnie niższe wyniki w grach?

AIDA itp. nie wyłapują generalnie źle ustawionych timingów. Wystarczy, że polecisz grubo w dół z tRAS to będziesz zaliczał różne dziwne spadki w grach i problemy z płynnością. 

AIDA wykaże, że jest lepiej. Nie dotyczy to tylko jednego jednego timingu. Kolejny na tapecie to tRFC z podstawowych.

Zamiast ładować niższe CL, które nic nie daje od pewnego progu poniżej tRCD/tRP to obniż wcześniej wymienione. Tylko to wymaga po pierwszego odpowiedniego binu, a dwa niskich temp pamięci, a po trzecie odpowiedniego ustawiana napięcia bez szaleństw.

Producenci dają niskie CL na Hynixach takie rzeczy to nawet małpa potrafi dają odpowiednio wyższe tRCD/tRP wrzucamy odpowiednio wysokie napięcie i mamy super pamięci, które wcale nie zapewniają wyższej wydajności.

Vcolor 8200Mhz, które posiadam potrafią działać na 6000Mhz CL32-33-33 na niskich temperaturach kiedyś tam wrzucałem zrzut z ATC nikt tak naprawdę nie pokazał takich wyników poza mną bo jak pisałem nie jest to łatwo osiągalne. Dużo kitów może w ogóle nie wstawać na takich nastawach nie wspominając o stabilności.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, sideband napisał(a):

AIDA itp. nie wyłapują generalnie źle ustawionych timingów. Wystarczy, że polecisz grubo w dół z tRAS to będziesz zaliczał różne dziwne spadki w grach i problemy z płynnością. 

AIDA wykaże, że jest lepiej. Nie dotyczy to tylko jednego jednego timingu. Kolejny na tapecie to tRFC z podstawowych.

Zamiast ładować niższe CL, które nic nie daje od pewnego progu poniżej tRCD/tRP to obniż wcześniej wymienione. Tylko to wymaga po pierwszego odpowiedniego binu, a dwa niskich temp pamięci, a po trzecie odpowiedniego ustawiana napięcia bez szaleństw.

Producenci dają niskie CL na Hynixach takie rzeczy to nawet małpa potrafi dają odpowiednio wyższe tRCD/tRP wrzucamy odpowiednio wysokie napięcie i mamy super pamięci, które wcale nie zapewniają wyższej wydajności.

Vcolor 8200Mhz, które posiadam potrafią działać na 6000Mhz CL32-33-33 na niskich temperaturach kiedyś tam wrzucałem zrzut z ATC nikt tak naprawdę nie pokazał takich wyników poza mną bo jak pisałem nie jest to łatwo osiągalne. Dużo kitów może w ogóle nie wstawać na takich nastawach nie wspominając o stabilności.

Ile to niskie temperatury? Moje działają na 1,26-1,275V 6200 Cl 32-38-38. Czy coś tu jest nie tak ustawione?

obraz.png.91d37219da9b687915d42b4c9a6975ac.png

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Doczytałem w sieci, że dociśnięcie timingów do deski w zamyśle wydajności pod gry jest nie do końca dobrym pomysłem w szczególności multi on-line gdzie dużo się dzieje.

Niby nie zaleca się dociskać i zostawić jak poniżej:

tREFI 32767 lub AUTO

tRFC 400-420

tRTP 14 lub 16

WTR_L 14

WTR_S 6 

RRDS 6 

tFAW 24

Nic specjalnego ale może coś w tym jest :hmm:

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Ile to niskie temperatury? Moje działają na 1,26-1,275V 6200 Cl 32-38-38. Czy coś tu jest nie tak ustawione?

Poniżej 40stopni jest ok.

Mnie stricte o AMD nie pytaj przy Intelu to bym się wypowiedział precyzyjnie. Na Intelu dociskasz Uncore to też mogą pojawiać się problemy i trzeba korygować ustawienia pamięci, a nie jak niektórzy myślą, że nie wolno wysoko puszczać Uncore(synchronicznie) z CPU. 

@sniper76

To dotyczy każdej gry bardziej zależnej od CPU lub jeżeli lecisz na limicie CPU.

tREFI akurat możesz maksować póki się skaluje wydajność i do tego dostosować inne timingi. Jeżeli CPU/Cache/Kontroler pamięci nie jest w pełni stabilny to też może świrować wydajność.

Ludzie często niestety mają pseudo stabilność to później przekłada się na różne dziwne cyrki.

Opublikowano
2 godziny temu, sniper76 napisał(a):

Doczytałem w sieci, że dociśnięcie timingów do deski w zamyśle wydajności pod gry jest nie do końca dobrym pomysłem w szczególności multi on-line gdzie dużo się dzieje.

Niby nie zaleca się dociskać i zostawić jak poniżej:

tREFI 32767 lub AUTO

tRFC 400-420

tRTP 14 lub 16

WTR_L 14

WTR_S 6 

RRDS 6 

tFAW 24

Nic specjalnego ale może coś w tym jest :hmm:

najwazniejsze to zeby bylo stabilne, raczej tREFI 65535 daje ogolnie najlepsza wydajnosc, Na intelu mozesz to zwiekszyc nawet 4krotnie do 250k

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Spróbuj uzyskać coś takiego:

Tylko co z tego, nawet jak osiągniesz 10600MT/s na pamięciach to i tak bedziesz miał wolniej anizeli na 9800x3d. To tak ekscytujace jak podkrecanie pamieci na 8700G, tam IMC to jakies mega ogarnia nawet pamieci 9600Mhz , tylko co z tego skoro wydajnosc w grach sporo (kilometry) za 9800x3d z pamieciami 4800 JEDEC

Opublikowano
6 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Tylko co z tego, nawet jak osiągniesz 10600MT/s na pamięciach to i tak bedziesz miał wolniej anizeli na 9800x3d. To tak ekscytujace jak podkrecanie pamieci na 8700G, tam IMC to jakies mega ogarnia nawet pamieci 9600Mhz , tylko co z tego skoro wydajnosc w grach sporo (kilometry) za 9800x3d z pamieciami 4800 JEDEC

To temat o podkręcaniu pamięci a nie czy 9800x3d z pamięciami 4800 JEDEC jest szybszy

Opublikowano

@maxmaster027

Chciałbym zerknąć Twój ZenTimings gdzie masz wbite 6120cl26 :) może i ja coś u siebie poprawię :E

W dniu 8.06.2026 o 22:56, sideband napisał(a):

Vcolor 8200Mhz, które posiadam potrafią działać na 6000Mhz CL32-33-33 na niskich temperaturach kiedyś tam wrzucałem zrzut z ATC nikt tak naprawdę nie pokazał takich wyników poza mną bo jak pisałem nie jest to łatwo osiągaln. Dużo kitów może w ogóle nie wstawać na takich nastawach nie wspominając o stabilności.

Takie fikołki Pan robi z ramkami :woot: 

Wrzucisz ATC to zerkniemy :D

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, sniper76 napisał(a):

Wbiłem takie tam nic specjalnego ;)

image.png.34c511395761a9e3f34e30703ca698c0.png

image.png.de99fcb58d1231a3fe826231930dd9bd.png

28-36-36 kontra moje 32-38-38 i ogromne napięcie a u mnie wyniki o wiele lepsze :P

Coś tam masz nie tak chyba poustawiane.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

@Grolshek

Z napięciami nie schodziłem i zostawiłem domyślnie dla mojego kitu, czyli 6000MT/s 26 36 36 96 1.4V  

Wbiję ostateczne timingi to wtedy zacznę szukać niższego napięcia. Po za tym latency na 7800X3D będzie zawsze niższe niż na 9800X3D - poprawcie mnie jeżeli wypisuję farmazony :E

@maxmaster027

Zrobię jak sugerujesz :thumbup: