Skocz do zawartości

Zamknięcie forum PCLAB.PL w różnych mediach

Filip454

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, ciemna noc i trochę wspomnienia się włączyły.

Wpadłem na pomysł, by zrobić listę najważniejszych artykułów dotyczących najważniejszych wydarzeń związanych z forum PCLab.pl, aż do zamknięcia.

Wklejajcie, może ktoś ma coś ciekawego.

Troszkę jest happy end w postaci migracji na ITH :)

Edytowane przez Filip454
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1

super, że zebrałeś to wszystko w jedno miejsce. 

jedyny art jaki widziałem to na purepc, ale ja tylko tam zaglądam ostatnimi czasy.. 

mam nadzieję, że info zawarte w tych pięciu materiałach wpłyną pozytywnie na "migrację" a być może na napływ nowych userów 

może to nie na miejscu, ( i nikt o to nie prosil z PCL) ale dodałem komentarze na "socjalach" gdzie ludzie mogą być zainteresowani tematem zamknięcia i przymusowej migracji. 

Po ujrzeniu informacji że lab kaput z końcem listopada odczuwałem smutek i niedowierzanie. Ale teraz nawet się z tego cieszę, na tym forum przynajmniej są zmiany na bieżąco dzięki adminom i modom, chatbox, stara ekipa już się przeniosła, jest ekipa z ith. Myślę że będzie gitarra, brakuje tylko trochę swiezakow z setnym pytaniem "co wybrać do xxxx PLN" " co lepsze, intel czy amd". Widać że jeszcze google słabo pozycjonuje to forum (chciałem napisać nasze ale zaleciało mi memem zsrr :E )

1 godzinę temu, zlatan1981 napisał:

Przykro to mówić, ale fora to już jest przeszłość. Garstka ludzi z sentymentu korzysta i tyle, choćby takie dinozaury jak ja.

I to jest zastanawiające. Ludzie wolą iść w szamba, czyli np. jakieś rolki, gdzie treść merytoryczna ma 20 słów w filmowej formie, z czcionką 50, niż mieć wartościowe treści, łatwe do odszukania w Google. Czyli co dobre zamienić na złe.

Edytowane przez Áltair

1 godzinę temu, Áltair napisał:

I to jest zastanawiające. Ludzie wolą iść w szamba, czyli np. jakieś rolki, gdzie treść merytoryczna ma 20 słów w filmowej formie, z czcionką 50, niż mieć wartościowe treści, łatwe do odszukania w Google. Czyli co dobre zamienić na złe.

Takie czasy. Pamiętam początki internetu w PL. Ludzie zakładali swoje strony i dzielili się swoimi pasjami. Pamiętam, że jedn typ prowadził stronę o Star Wars gdzie była ogromna ilość materiałów. Musiał poświęcać masę czasu na prowadzenie takiej strony, a kasy chyba z tego nie było (nie pamiętam aby były jakieś reklamy). Potem przyszedł czas na fora tematyczne i takie co łączyły różne treści. Ludzie mieli coś do powiedzenia i dzielili się widzą. A teraz mamy śmieszne obrazki lub kilkusekundowe filmy. Media społecznościowe zabiły fora dyskusyjne.

Trochę rozumiem Pawła, ale wizerunkowo moim zdaniem źle to wygląda.

Zamknięcie portalu PCL już było dostatecznym sygnałem co do tego, jaki będzie utrzymywał się trend i kierunek działań ze strony RASP. To już był ten moment, gdy należało działać. Drugi moment to zamknięcie Forum KŚ. Wówczas stało się jasne, że Forum PCL było dryfującym statkiem bez sternika, które w końcu rozbije się o skały. Przez 4 lata można było wskoczyć na pokład wielokrotnie i spróbować jeśli nie zmienić kurs, to chociaż ewakuować część załogi.

Teraz to wygląda natomiast tak, że spora część osób uratowała się już na inny statek, po czym podpływa się na bliską odległość trzecim, wielokrotnie mniejszym statkiem i krzyczy: "no wiecie, głupio wyszło, ale jak będziecie mieli na obu pokładach 1000 osób to może skombinuję jakieś szalupy".

Ludzie nie są niczyją własnością. Armator potrzebował kasy, zaciągnął kredyt, budował sobie dom, więc potraktował portal i forum jako ruchomość, którą można sprzedać. Nowy armator obiecywał świetlaną przyszłość, ale to było korpo. A korpo jak to korpo, wykorpiło wszystkich na ostro w piec :D. I to nie tylko PCL, nie tylko jeden raz.

Uważam, że temu projektowi powinno dać się skończyć. Dopiero wtedy może się coś zacząć. A że już się zaczęło, jakiekolwiek nowe działania są zbędne i będą tylko przedmiotowym wykorzystywaniem jednej rzeczy: sentymentu. Coś jak próby reaktywacji Amigi, Atari czy Commodore.

• Like 1
  • Upvote 7

4 godziny temu, zlatan1981 napisał:

Przykro to mówić, ale fora to już jest przeszłość. Garstka ludzi z sentymentu korzysta i tyle, choćby takie dinozaury jak ja.

Z tym że na obecnie używanych "alternatywach" (FB, Discord itd.) niestety ciężko cokolwiek znaleźć... Ja dinozaurem raczej nie jestem (rocznik 1997), ale powiem Wam szczerze, w ciągu ostatnich kilku lat mam wrażenie, że przez zamykanie for i co ciekawszych bardziej wyspecjalizowanych stron ogólnie jakoś ciężej znaleźć przydatne informacje albo rozwiązanie jakiegoś problemu. Jestem "team fora" :D.

Może bym jeszcze się zainteresowała tą Fabryką Pasji, gdyby nie to, że tam dosłownie nic nie ma. :E Ostatni post na forum 4h temu, a wcześniejszy sprzed 2 lat. Newsy na stronie głównej z tego roku cztery, poprzedni z sierpnia zeszłego roku. Trochę mało, żeby to nazywać "prowadzeniem projektu".

@zireael7 Bo żadna z tych platform nie ma charakteru bazodanowego. Forum ma. Dlaczego na FB czy DS nie ma tak mocno rozbudowanego marketingu szeptanego i promowania głupot celem osiągnięcia zysków ze sprzedaży? Bo średnio się to pozycjonuje, lub nie pozycjonuje wcale. Po prostu nie można na tym zarobić inaczej, niż bezpośrednio.

Forum jest natomiast kolektywnym zbiorem danych, które mają charakter jakkolwiek trwały. Wyszukiwarki bardzo je lubią, ale jest to też niestety wykorzystywane. Jako admin i mod widziałem już naprawdę różne fikołki w postach. A także agresję handlarzy i cwaniaków, którym nie dawałeś zarobić, bo głośno nazwałeś ich bullshit po imieniu.

Siłą PCL było to, że forum było budowane w czasach, gdy ludzie chcieli dzielić się autentycznie wiedzą. Obecnie budowanie takiego projektu od zera jest bardzo trudne. I to nie tylko w IT. Dziś usuniesz post jakiegoś typa, to ten straszy Cię sądem i prokuratorem, bo naruszyłeś jego godność osobistą i odebrałeś swobodę wypowiedzi. A jeśli bana, to już w ogóle nie masz życia. Ludziom po prostu nie chce się w to bawić albo świecić potem oczami na komendzie, zwłaszcza gdy forum finansujesz sam z własnej kieszeni, a na jego łamach zostawiłeś serce i wiele lat pisania pro bono.

Wszystko po to, aby przyszli na nie ludzie, którzy nie dołożą się nawet groszem, nie napiszą nic ciekawego, a którym wiecznie wszystko się należy i to od razu na gotowo za darmo, bo jak nie to jesteś męskim przyrodzeniem, panną lekkich obyczajów i masz biec prędko.

3 minuty temu, Ayane napisał(a):

Może bym jeszcze się zainteresowała tą Fabryką Pasji, gdyby nie to, że tam dosłownie nic nie ma. :E Ostatni post na forum 4h temu, a wcześniejszy sprzed 2 lat. Newsy na stronie głównej z tego roku cztery, poprzedni z sierpnia zeszłego roku. Trochę mało, żeby to nazywać "prowadzeniem projektu".

Może więc omija nas kolejny pump'n'dump.

Edytowane przez EvilKillaruna

No niestety ale drugi raz się nie uda, ten Paweł to już nie tamten Paweł - wtedy wszyscy polecieli do pasjonata, każdy jak mógł dokładał swoją cegiełką w rozwoju portalu i forum bo czuć było od Pilarczyka że wkłada w "swoje dziecko" każdą cząstkę siebie.

W momencie sprzedaży PcLaba coś pękło... a "co pęknie to się nie odpęknie".

Mógł mieć i pieniądze i pasję, a wygrał pieniądz, pasja znikła.

Dużo pieniędzy i zero pasji? czy mniej pieniędzy ale nadal ma się pasję? wybieram do drugie, Paweł wybrał co innego.

Tak więc co się wydarzyło tego nie da się cofnąć i Paweł drugi raz już nie ściągnie ludzi do siebie... > KLIK <

5 godzin temu, zlatan1981 napisał:

Gdzieś te komputery Polakom trzeba składać. Więc czy forum, czy discord, czy profil na FB jest miejsce na PC-towy "pomocnik".