Skocz do zawartości

Zamknięcie forum PCLAB.PL w różnych mediach

Filip454

Rekomendowane odpowiedzi

No i dobrze. Przeżywałem raz, jak strona PCL padła, nie będę przeżywał ponownie, bo pile się na wspominko-smutki zachciało :/ do tej pory brakuje mi takiego portalu jakim był PCL. Dla mnie to była tak opinio-nośna platforma, że zawsze ostatecznie czekałem do recenzji sprzętu właśnie tam, zanim coś kupowałem.

Jesteśmy teraz tutaj, widać że forum żyje, portal też nie jest najgorszy - będzie dobrze. Ja się nigdzie nie wybieram.

21 godzin temu, zireael7 napisał(a):

Aż mi się przypomniał wątek, gdzie gościu dostał bana na jakimś innym forum (po bodajże 10 latach aktywności czy coś w tych okolicach) i przez kilka stron wylewał żale na ten temat… Chyba nawet chciał się z banującymi sądzić :/.

To był hubio, dokładnie takie same swoje historie pisał.

16 godzin temu, Quassar napisał(a):

Chciał sie sprzedać to sie sprzedał - widziały gały co brały.

Jeżeli to biznes to całkowicie zrozumiała decyzja. Godne pieniądze za stworzenie czegoś, większość by się zdecydowała(bo co w tym złego?). Powiem więcej, Paweł Pilarczyk miał i ma zerowy wpływ na to co stało się w 2024 roku(czyli po 15 latach od sprzedaży swojego dzieła...). Natomiast słabiutka jest próba przejęcia użytkowników bazując tylko na nostalgii i na tym, że w zamierzchłych czasach był właścicielem PCLab. Przypuszczam, że 99% aktywnej społeczności z forum nie ma pojęcia kim jest Paweł P.

9 godzin temu, Qrdello napisał(a):

No i dobrze. Przeżywałem raz, jak strona PCL padła, nie będę przeżywał ponownie, bo pile się na wspominko-smutki zachciało :/ do tej pory brakuje mi takiego portalu jakim był PCL. Dla mnie to była tak opinio-nośna platforma, że zawsze ostatecznie czekałem do recenzji sprzętu właśnie tam, zanim coś kupowałem.

Jesteśmy teraz tutaj, widać że forum żyje, portal też nie jest najgorszy - będzie dobrze. Ja się nigdzie nie wybieram.

Przezywc nie portal to byla kasa i zarabianie ale forum to tylko serwer i to wszystko bo moderacja byla darmowa akurat tego ruchu nie rozumiem. Bo nikt przy zdrowych zmyslach nie przejdzie na komputer swiat.Nie ma co ukrywac to jedyne forum w Polsce ( portal) co cos wnosi i slucha i to akurat za sprawa Tomka ktory jest bardzo ugodowy.

Edytowane przez Maxforces

13 godzin temu, Ayane napisał(a):

Discord nie byłby taki zły, w niektórych przypadkach łatwiej nawet znaleźć niektóre rzeczy. Problem jest w tym, że jakby się na nim zebrało kilkaset-kilka tysięcy użytkowników, to ciężko byłoby nad tym zapanować. On jest fajny, ale nie przy takiej ilości potencjalnych userów.

Nie no Discord nigdy nie zastąpi forum, bo to jednak nie ten format. To zastępca dla/modernizator IRC'a. Co najwyżej może być uzupełnieniem dla forum, tak jak tutaj shoutbox. Tam na podkanałach nikt nie patrzy na cokolwiek starszego niż wiadomość powyżej wysokości ekranu. :E

2 godziny temu, ElProblemos napisał(a):

Nie no Discord nigdy nie zastąpi forum, bo to jednak nie ten format. To zastępca dla/modernizator IRC'a. Co najwyżej może być uzupełnieniem dla forum, tak jak tutaj shoutbox. Tam na podkanałach nikt nie patrzy na cokolwiek starszego niż wiadomość powyżej wysokości ekranu. :E

Discord już dobry rok ma funkcję forum ;)

Sądzę, że Pclab został sprzedany w dobrym momencie. Wydawało się, że można jeszcze na tym portalu sporo zarobić. Zapewne tak się nie stało skoro po trzech latach ponownie zmienił właściciela.

Czy ktoś z Was na miejscu Pawła Pilarczyka zaryzykowałby teraz kilka tysięcy złotych ze swoich pieniędzy na stworzenie forum? Powinno ono być powiązane z portalem podobnie jak jest to tutaj zrobione.

Forum PCL było jego uzupełnieniem. Miałoby znacznie mniej użytkowników gdyby nie było artykułów opisujących rozmaite podzespoły i peryferia komputerowe.

ITB jest przede wszystkim zbiorem informacji z branży IT. Prawdziwych artykułów widziałem tam jak na lekarstwo. Tutaj mi się zdecydowanie bardziej podoba.

Godzinę temu, indexinfio napisał(a):

Sądzę, że Pclab został sprzedany w dobrym momencie. Wydawało się, że można jeszcze na tym portalu sporo zarobić.

Został sprzedany przez problemy finansowe Pawła. Pisał o tym wielokrotnie. Onet miał zapewnić przyszłość temu projektowi.

Zapewne tak się nie stało skoro po trzech latach ponownie zmienił właściciela.

Uhmm... bo Onet został kupiony przez RASP? Więc z automatu wszystkie assety zmieniły właściciela na nowego? :D

Czy ktoś z Was na miejscu Pawła Pilarczyka zaryzykowałby teraz kilka tysięcy złotych ze swoich pieniędzy na stworzenie forum?

Tak. Ja. W 2015 założyłem swoje własne forum na IPB. Na hosting, domeny, wtyczki, silnik itd. wydałem do 2023 roku szacunkowo 6000-8000 zł brutto. Teraz zrobiłbym to na innym silniku i hostingu, aby ograniczyć niepotrzebne koszta bez uderzania w funkcjonalność forum. Aczkolwiek tak jak przy zmianie szaty graficznej bloga, hołduję przekonaniu, że less is more, więc pewnie stawiałbym na proste, ale niezawodne forum, które chodzi szybko i czytelnie u każdego. Na IPB wiele rzeczy potrafi się sypać na poziomie strukturalnym i tylko dlatego, że wyszła nowa wersja, która kompletnie psuje kompatybilność wsteczną. Dlatego administracja IPB jest w rzeczywistości trudna i kosztowna (np. czasowo) jeśli chcesz mieć aktualny silnik ze wszystkimi łatkami bezpieczeństwa.

Powinno ono być powiązane z portalem podobnie jak jest to tutaj zrobione.

Bo było, ale portal został zamknięty przez RASP i wchłonięty w Komputer Bild za paywall. Forum płynęło potem już jako ryba bez głowy. Aż do teraz.

Forum PCL było jego uzupełnieniem. Miałoby znacznie mniej użytkowników gdyby nie było artykułów opisujących rozmaite podzespoły i peryferia komputerowe.

Oczywiście.

ITB jest przede wszystkim zbiorem informacji z branży IT. Prawdziwych artykułów widziałem tam jak na lekarstwo. Tutaj mi się zdecydowanie bardziej podoba.

Dlatego wszyscy przeszli tutaj.

Edytowane przez EvilKillaruna