Skocz do zawartości

PlayStation 6 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, slafec napisał(a):

Exy nadal sprzedają się bardzo dobrze w formie fizycznej i pierwsze gry w 2028 roku na pewno odczują piękną przyszłość only digital.

Słabo się sprzedają dla tego Sony z nich rezygnuje. Jakby się sprzedawały bardzo dobrze, albo chociaż przyzwoicie to nie pozwoliliby sobie na stratę.

Tak jak nie pozwolili sobie jeszcze w 2013 roku gdzie była taka opcja i mogli przejść na cyfrę i zwalenie wszystkiego na Microsoft :E, ale wtedy się jeszcze sprzedawały dobrze i się opłacało.

Dziś już nie. Dzisiaj zarabia się na cyfrze.

12 minut temu, Reddzik napisał(a):

Jeśli gracze sami są sobie winni to znaczy, że ja jestem w tych 0.1% który nie wyda 300-400zł na grę.

I na tobie też zarobią, bo nawet jak kupisz tą grę za 100pln po 2 latach od premiery to będą do przodu. Nawet jak jej nie kupisz to będą do przodu. taki paradoks tego, że nie wprowadzisz na rynek pudełka do wielokrotnego ogrywania.

Na pudełkach realnie to Sony ma stratę obecnie :E. Za duże koszta produkcji, dystrybucji, dzielenia się zyskiem z pośrednikami i sklepami. A później jedną płytkę ogrywa 5 graczy+ :E Więc wystarczy, alby tylko jeden gracz kupił cyfrę z tych 5, nawet w promocji za pół ceny od Sony bezpośrednio online i już będą do przodu, bo nie muszą się dzielić z nikim zyskiem i ponosić dodatkowych kosztów.

Dla mnie płytki jak najbardziej mogłyby zostać, ja nawet chciałbym, aby licencja cyfrowa była w pełni wolna i możliwa do odsprzedaży i dzielenia się. Ale z biznesowego punktu widzenia to Sony ma rację.
A gracze odchodzący od płytek sami zgotowali sobie ten los.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Do 50%, słabo :D 

Są pazerni i chcą więcej kasy z wersji cyfrowych. Tutaj nie ma co szukać złożonych wyjaśnień, ani przerzucać odpowiedzialności na zachowania graczy czy ich dobro (bo nadal są gracze, którzy jasno deklarują swoje przywiązanie do pudełek).

• Upvote 1
Opublikowano

Przecież ta firma zarządza jakaś banda debili, zobaczcie ile kasy przepalili na kilka projektów które po "5 minutach" od premiery poszły do kosza.

I ktoś z nich za to zapłacił ? Nie.

Zapłacili zwolnieni pracownicy a teraz jeszcze zapłacą gracze.

Dla mnie Sony jest skończone.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

W przypadku Sony i ich sklepu PS Store nie ma konkurencji, nie ma "wolności" nie kupimy klucza w sklepie A, B, wszystko obstawiam, że nadal będzie cyfrą w sklepie Sony, co za tym idzie trzymanie cen, brak lub minimalne promocje, patrząc przez pryzmat np takiego Nintendo gdzie ich exy to praktycznie nie mają promocji, obstawiam, że wszelkie exy, ba gry mogą podzielić taki sam los lub podobny. Np NHL na którego polowałem, nigdy nie spadł poniżej 100zł. Poprzednia wersja NHL 25 była na przecenie do pewnego momentu/dnia, potem ba nawet dziś jej nie ma w przecenie, tak jakby EA chciała ją wyprzeć i promowała nowszą wersję, a nie zawsze nowa musi być tą lepszą. Mam kupione NHL 26, bo już NHL 25 nie ma w promocji. 

Historia przecen NHL 25
obraz.thumb.png.e1cc600e46478e108eca3f4e55ca5f2a.png

NHL 26
obraz.thumb.png.bb1b44ccb4be48ba90cf383344480d7e.png

Takie mogą być "fikołki" z cyframi. Mnie to na prawdę rybka, nie muszę kupować PS6, nie wiem co będzie za te kilka lat. Jestem ciekaw jak to się rozwinie. Sam kupię cyfrę ale w mocnej przecenie. Mam kupione kilka gier na konsoli, miałem też przez kilka lat PS Plusa Essential- tego standardowego, raz pod koniec ulepszyłem do Extra za 40zł na 3 miesiące i ograłem kilka gier w tym Stray- i od tamtego czasu nie mam już Plusa, bo nie grywam na konsoli online. Uznałem, że nie ma co płacić i lepiej w tej cenie kupić sobie jedną a porządną grę- lub kilka na promocji.

Niektóre płyty są tanie, na allegro mamy pudełka z językiem francuskim, włoskim, niemieckim itd i jak komuś to nie przeszkadza, to można mieć taniej gierkę, i to wszystko w folii, w oryginalnej folii playstation. 

Nie żebym płakał, że to tak o tym piszę, na PC mamy "wolność" kupuję w kluczykowni czy nawet na normalnych licencjonowanych stronach, mamy paczki z grami, jak ktoś jest cierpliwy to może wyrwać tanio gierki. :pozdro:

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Słabo się sprzedają dla tego Sony z nich rezygnuje. Jakby się sprzedawały bardzo dobrze, albo chociaż przyzwoicie to nie pozwoliliby sobie na stratę.

Prawda IMO leży bardziej pośrodku. Exy sprzedają się dobrze, ale nie na tyle, żeby nie zaryzykować pełnej digitalizacji, nawet kosztem strat z tytułu ich sprzedaży. Na pewno nie sprzedają się słabo, patrząc na dostępne w sieci źródła. Inna sprawa, że zależne to jest od konkretnego tytułu, wiele statystyk dotyczy też na przykład starszych, 2-letnich produkcji. Dodatkowo sprzedaż cyfry rośnie z czasem, bo spada też cena wyjściowa, choć i z tym jest różnie. Nie oszukujmy się, jakie liczby by nie stały za tą decyzją, Sony będzie przedstawiać je w wygodny dla siebie sposób. Takie zagrania zawsze obarczone są ryzykiem.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Reddzik napisał(a):

W przypadku Sony i ich sklepu PS Store nie ma konkurencji, nie ma "wolności" nie kupimy klucza w sklepie A, B, wszystko obstawiam, że nadal będzie cyfrą w sklepie Sony

To jest akurat nieprawda i nawet dziś kolejny raz potwierdzili, że będą wydania code in a box u sprzedawców zewnętrznych.

Opublikowano
1 minutę temu, slafec napisał(a):

To jest akurat nieprawda i nawet dziś kolejny raz potwierdzili, że będą wydania code in a box u sprzedawców zewnętrznych.

To teoretycznie daje możliwość większych przecen problem w tym ze im sprzedaż tak spadnie ze nie będzie żadnych obniżek.

Bo kto normalny będzie jechał do sklepu po kod w pudelku jak dokładnie to samo będzie na sklepie internetowym.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Reddzik napisał(a):

Takie mogą być "fikołki" z cyframi. Mnie to na prawdę rybka, nie muszę kupować PS6, nie wiem co będzie za te kilka lat. Jestem ciekaw jak to się rozwinie. Sam kupię cyfrę ale w mocnej przecenie. Mam kupione kilka gier na konsoli, miałem też przez kilka lat PS Plusa Essential- tego standardowego, raz pod koniec ulepszyłem do Extra za 40zł na 3 miesiące i ograłem kilka gier w tym Stray- i od tamtego czasu nie mam już Plusa, bo nie grywam na konsoli online. Uznałem, że nie ma co płacić i lepiej w tej cenie kupić sobie jedną a porządną grę- lub kilka na promocji.

U mnie wygląda to podobnie. O ile mnie pamięć nie myli, nie kupiłem żadnej gry na PS4 i PS5 w okienku premierowym, samych gier cyfrowych na konsolach mam mało. Szczególnie na Playstation, bo na Xboksa częściej można było dostać cyfrę w dobrej cenie. Swego czasu też głównie żonglowałem PS Plusem, aby ograć tytuły, które mnie interesowały. Natomiast, jak wspomniano wyżej, według słów Sony pojawi się możliwość zakupu kopii cyfrowych poza ich własną platformą. Ciężko jednak powiedzieć jak to będzie wyglądać i czy to się komuś opłaci. Prócz Sony oczywiście. ;) Na razie mamy dużo pytań bez odpowiedzi, domysły będą snute miesiącami. 

Edytowane przez Vulc
  • Upvote 1
Opublikowano

Sony jeśli się samo dojedzie to wcale nie z powodu rezygnacji z pudełek bo tutaj to będę mieli zysk i jestem tego pewien.

Sony od kilku lat ma znacznie większe problemy, a jeśli chodzi o PS to gry kopane na jedno kopyto i koszta utrzymania studiów są mega olbrzymie dzisiaj.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To swoją drogą, ale rozmawialiśmy głównie o pudełkach i o exach. Sony już dawno temu spoczęło na laurach, co oczywiście nie służy nikomu. Nawet im w dłuższej perspektywie, ale obecnie firma jest w trybie maksymalnej monetyzacji tej pozycji i można mieć wątpliwości czy ktoś się tym w najwyższych strukturach firmy przejmuje. Wychodzą z pudełek, więc nadal czują się pewnie. A ich główny rywal jest w takim stanie, że prawdopodobnie nie będzie w stanie wykorzystać ich potknięć.

Wracając do PS6, tak jak wspominał @Reddzik, dla mnie też PS6 jest konsolą, której nie muszę kupić. I to dla mnie swego rodzaju nowość. PS4, nawet PS5, gdzie od lat zauważalne były spadek jakości exów i zmiana polityki Sony, wjeżdżały na premierę bez większego zastanowienia. Dzisiaj? Nie wiem czym musieliby rzucić na premierę, żebym poleciał do sklepu. Nie bardzo jestem w stanie sobie to wyobrazić. 

Edytowane przez Vulc
  • Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Kadajo napisał(a):

To teoretycznie daje możliwość większych przecen problem w tym ze im sprzedaż tak spadnie ze nie będzie żadnych obniżek.

Bo kto normalny będzie jechał do sklepu po kod w pudelku jak dokładnie to samo będzie na sklepie internetowym.

Kody w pudełkach = kody w kluczykowniach.

Do tego ceny w sklepach stacjonarnych nigdy nie są tak sztywne jak w PS Store (nawet teraz Wolverine - 339 zł w PS Store, pudełko 289 zł). 

Na dzień dobry na tej całej transformacji skorzystają miłośnicy wydań cyfrowych, bo dostaną tańszą cyfrę. A Sony będzie podobnie stratne jak z płytami (minus dalsza odsprzedaż).